Skocz do zawartości
IGNORED

Pasywna regulacja głośności nieco inaczej

BB84

Rekomendowane odpowiedzi

Pamietam jak dostałem tą Elme to pierwsze co zobaczylem to genialna jakość i precyzja wykonania ,samo obracanie gałka jest przyjemnością :) ,pokretło do obrotu wymaga uzycia dość sporej siły nawet po zalożeniu gałki u mnie około 30mm srednicy -bardzo ciezko to sie obracało

Ja skróciłem odrobine spreżynki na sprzegle i teraz jest idealnie

Pamietam jak dostałem tą Elme to pierwsze co zobaczylem to genialna jakość i precyzja wykonania ,samo obracanie gałka jest przyjemnością :) ,pokretło do obrotu wymaga uzycia dość sporej siły nawet po zalożeniu gałki u mnie około 30mm srednicy -bardzo ciezko to sie obracało

Ja skróciłem odrobine spreżynki na sprzegle i teraz jest idealnie

Zobaczymy i porównamy do Khozmo. Drabinka od Khozmo też wyglada i pracuje b.dobrze.

Pasywka pracuje na wyjściu DACa na PCM1794 z Spencerem, za kondensatorami sygnalowymi i współpracować ma z różnymi urządzeniami, tranzystorowymi, lampowymi, o różnej impedancji wejściowej. Jaką uniwersalną wartość przyjąć ? 50K ?

Pasywka pracuje na wyjściu DACa na PCM1794 z Spencerem, za kondensatorami sygnalowymi i współpracować ma z różnymi urządzeniami, tranzystorowymi, lampowymi, o różnej impedancji wejściowej. Jaką uniwersalną wartość przyjąć ? 50K ?

Jak nie wiesz w tej chwili jakiej rezystancji drabinki potrzebujesz, to możesz zrobić coś takiego:

Zastosuj typoszereg jak dla drabinki 10k, a rezystorem na wejściu ustalisz jej rezystancję. Ja tak robię po przeanalizowaniu typoszeregów jakie Khozmo ma w swoich drabinkach. Praktycznie dla rezystancji 10k, 50k 100k typoszereg jest identyczny.

Jak nie wiesz w tej chwili jakiej rezystancji drabinki potrzebujesz, to możesz zrobić coś takiego:

Zastosuj typoszereg jak dla drabinki 10k, a rezystorem na wejściu ustalisz jej rezystancję. Ja tak robię po przeanalizowaniu typoszeregów jakie Khozmo ma w swoich drabinkach. Praktycznie dla rezystancji 10k, 50k 100k typoszereg jest identyczny.

Innymi słowy rezystor sygnałowy dobiera się dla wartości 10K, 50K lub 100K, a rezystory do masy będą identyczne dla tych trzech konfiguracji ? dobrze zrozumiałem ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U siebie przerobiłem już potki, krokowce.

Teraz na wejściu mam bufor (po 2 obśmiewane NE5532 równolegle na kanał) za nim shunt z 10k czarnym alpsem i wzmak.

I co bym nie robił lepiej nie wychodzi ... ;-)

Może się przyda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

U siebie przerobiłem już potki, krokowce.

Możesz nieco rozwinąć? Co dokładniej przerobiłeś.

Po co tracić czas na coś co już sprawdziłeś.

Wszystko jak wiadomo jest kwestią gustu.

Mnie zależało by odseparować wpływ regulacji głośności , dlatego bufor.

Wsadziłbym Elmę 2x24 co wydaje mi się świetnym rozwiązaniem ... tylko nie mam już miejsca w środku.

Mozliwe, że to się zmieni kiedy zbuduję sekcję wejść i preamp w osobnym racku a końcówkę zostawię w tym co mam.

Małe chińskie krokowce nie do końca mnie satysfakcjonowały, z większych musiałem zrezygnować ze względu na gabaryty i średnią jakość. Dlatego został czarny alps, na którym się jeszcze nie zawiodłem.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

A Goldpoint? Ktoś miał? Chwalą się że wykorzystują rezystory Thin Film Nichrome i że są one super.

Wydaje mi się, że Goldpointa i DACTa od Elmy odróżnia zastosowanie druku między złoconym stykiem, a rezystorem, czyli teoretycznie rozwiązanie gorsze.

Właśnie dostałem najnowszy produkt Khozmo,warto się nim zainteresować,to CACUSZKO!!.Wykonanie i praca mechaniki jak w szwajcarskim zegarku.Przeskok co jeden krok od 0do 47 bardzo subtelnie,praca ciągła również precyzyjna,zatrzymuje się natychmiast bez efektu "rozbujania".Polski produkt-gratuluję firmie Khozmo

Ukryta Zawartość

post-25239-0-90814300-1385488194_thumb.jpg

post-25239-0-44133000-1385488239_thumb.jpg

post-25239-0-27486100-1385488292_thumb.jpg

post-25239-0-52237800-1385488340_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękna mysznka ,widze ze masz wstawione weglowe Takamn-y do masy ,czyli drabina stereo typu shunt ,nie poprawniej jest stosowac metalizowane np Takmany REY do masy a dobry wegiel w sygnał ?

Piękna mysznka ,widze ze masz wstawione weglowe Takamn-y do masy ,czyli drabina stereo typu shunt ,nie poprawniej jest stosowac metalizowane np Takmany REY do masy a dobry wegiel w sygnał ?

być może,w tym zestawieniu gra moim zdaniem wybitnie,ale jest wiele dróg.Bardziej mi chodziło o dopracowanie produktu jako całości

Trabinki Khozmo są obecnie robione z rezystorami Dale RN55 lub Takman REX i na tym wybór się kończy. Jako rezystor wejściowy standardowo stosuje sie Caddock MK132 albo na zamówienie Vishay Z-foil.

Ja mam identyczną ale na Dale.

Przeglądam odstępy w dB różnych drabinek.

Khozmo podaje 1 do 11 - 2dB, 12 do 48 - 1dB

DACT podaje 2 do 3 - 10dB, 3 do 7 - 4dB, 7 do 24 - 2dB

W obydwu przypadkach na początku odstępy są większe. Czy szczególnie z pierwszym skokiem 10dB nie będzie problemu z regulacją przy cichym odsłuchu ?

Nie lepiej zrobić skalę 0-66dB z odstępem 3dB ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeglądam odstępy w dB różnych drabinek.

Khozmo podaje 1 do 11 - 2dB, 12 do 48 - 1dB

DACT podaje 2 do 3 - 10dB, 3 do 7 - 4dB, 7 do 24 - 2dB

W obydwu przypadkach na początku odstępy są większe. Czy szczególnie z pierwszym skokiem 10dB nie będzie problemu z regulacją przy cichym odsłuchu ?

Nie lepiej zrobić skalę 0-66dB z odstępem 3dB ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wchodzić na te linki-jest tam jakiś cholerny Trojan-ledwo uratowałem komputer.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Panowie nie będę zakładał nowego tematu, mam pytanie czy ktoś miał styczność z takim cudem :

Ukryta Zawartość

Tak patrze na to i gdyby założyć potencjometr z silnikiem + sterownik można by zrobić ciekawy "potencjometr) ze zdalnym sterowaniem ale czy ktoś wie jak to się sprawuje...

Ukryta Zawartość

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

• 1 miesiąc później...

Polutowałem shunt'a na Elmie, RN55 i MK132. Zakres 0-66dB z podziałem 3dB, wartość 10K. Switch bardzo dobrej jakości, brak dodatkowych efektów podczas przełączania. Zmiany w dźwięku wyraźnie odczuwalne, choć nie wiem na ile to zasługa MK132, a na ile zmiany z 50K na 10K.

• 2 miesiące później...

Od kilku miesięcy stosuję PRE pasywne w wersji zbalansowanej i zdalną regulacją - wyprodukowane przez Arka Kallasa. Jestem wielce zadowolony lecz jest rzecz która mnie niepokoi; są to trzaski przy przełanczaniu poziomów. Obawiam się o trwałość głośników wysokotonowych. Od 2 tygodni nie mam kontaktu z p. Arkiem. Nie wiem dlaczego. Czy ktoś z forumowiczów miał te problem I jak je rozwiązał ? Intryguje nie możliwośc zastosowania kontaktronów lecz nie wiem czy to technicznie możliwe. Czy drakinki rezystorowe Arka Kallasa to te same co Kkozmo?

• 2 tygodnie później...

Nie chcę zakładać nowego tematu.Więc zadaję pytanie w tym wątku.Czy jest tu na forum ktoś kto potrafi zaprojektować zdalne sterowanie do silnika krokowego który napędzałby przełącznik obrotowy 24- pozycyjny?

Nie chcę zakładać nowego tematu.Więc zadaję pytanie w tym wątku.Czy jest tu na forum ktoś kto potrafi zaprojektować zdalne sterowanie do silnika krokowego który napędzałby przełącznik obrotowy 24- pozycyjny?

TAK.

JarekC

Głównym problemem takiej regulacji jest mechanika i dopasowanie skoku przełącznika do kroków silnika oraz ich mechaniczne połączenie.

Samo elektryczne sterowanie silnikiem + odbiornik IR nie jest już problemem.

Drugim problemem do rozwiązania jest brak sygnału zwrotnego o położeniu przełącznika, np po ręcznej a nie zdalnej zmianie głośności.

Więc cała zabawę należy rozpocząć od znalezienia odpowiedniego silnika i przełącznika.

Pozdrawiam

JarekC

Impulsator z kodem Greya. Najprostsze z możliwych rozwiązań.

Czasami na alleg.. można znaleźć silnik do CNC z enkoderem. Oczywiście nie jakieś przewymiarowane, od obrabiarek.

Cena też nie jest zaporowa.

JarekC.Wysłałem maila do Ciebie,bo pw nie działa.

wojkubi

Skrzynkę odblokowałem.

Preferuję kontakt prze e-mail, prywatnego numeru telefonu raczej nie udostępniam.

Pozdrawiam

JarekC

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.