Skocz do zawartości
IGNORED

Router - problem z instalacją

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Dotychczas korzystam z Neostrady 2mb/s. Ale od początku grudnia będę miał Neostradę 10mb/s. Zamówiłem tą usługę nie prosząc o nowy modem. Kupiłem na Allegro modem/router TP Link TD-8840T (przewodowy) który był również oferowany w pakiecie Neostrada jeszcze nie dawno. Po podłączeniu wszystko wygląda dobrze. W "Połączeniach sieciowych" widzę że wszystko jest OK. Niestety mam problem z konfiguracją. Już na samym początku trzeba podać nazwę użytkownika i hasło. Wpisuję swoją nazwę i hasło i niestety system mi je odrzuca. Nie ukazuje się żadna dodatkowa informacja, tylko ponownie wyskakuje okienko logowania się. Modem USB który mam do tej pory jest stary jak świat (Thomson Speed Touch ADSL 330). W danych technicznych przeczytałem, że maksymalna jego szybkość transmisji danych wchodzących to 8mb/s. Dlatego kupiłem ten TP Link TD-8840T. W instrukcji jest podana informacja, że należy wpisać w okienko przeglądarki internetowej "192.168.1.1". Zaraz po wpisaniu tego adresu wyskakuje okienko logowania zgodnie z instrukcją. Wpisuję swoją nazwę i hasło i nic....znowu pokazuje się okienko logowania. Czy ktoś z Was wie o co tu chodzi ?

https://www.audiostereo.pl/topic/107422-router-problem-z-instalacj%C4%85/

Jeżeli kupiłeś używany router, to poproś o login i hasło poprzedniego właściciela.

A najlepiej zresetować router do ustawień fabrycznych (przytrzymać wciśnięty przycisk "reset" przez co najmniej 5 sekund, następnie zrestartować router i powinien działać fabryczny login/hasło admin i admin).

Jeszcze nie. Boję się, że jak odinstaluję "starą" to za chwilę nie będę miał żadnej.

Nic nie rób , może ktoś wypowie się czy to jest wymogiem , ja w sumie to nie znam się , ale tona logikę biorę . Jednak te modemy z od Neostrady z płytą instalacyjną to w razie czego na 100 % to by poszło , ja debil komputerowy dawałem rady bez problemu w [onownym zainstalowaniu po odinstalowaniu .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Można sprawdzić: Przy przeglądarce IE trzeba włączyć tzw. widok zgodności (taka ikona przedartej kartki). Ja kiedyś wisiałem na infolinii Orange i nie przyjmowało mi hasła bo zwyczajnie bez włączonego widoku zgodności nie zapisywało się.

Jeżeli kupiłeś używany router, to poproś o login i hasło poprzedniego właściciela.

A najlepiej zresetować router do ustawień fabrycznych (przytrzymać wciśnięty przycisk "reset" przez co najmniej 5 sekund, następnie zrestartować router i powinien działać fabryczny login/hasło admin i admin).

Miałeś rację. Zresetowałem router i poszło.....ale nie do końca. W tym filmiku wszystko jest o wiele prostsze.

Kliknąłem na "Diagnoctic" i wyszło mi ADSL Synchronization - failed. Reszta jest niby OK. Oczywiście dioda ADSL na routerze nie świeci się.

Przeszedłem przez cały proces instalacji "Quick Start" i dupa ! Dioda ADSL wciąż się nie świeci i netu zero !

Neo ma jeszcze aplikację dostępową ? - Nawet nie wiedziałem, że oni to jeszcze ''produkują'' ten soft nie jest do niczego potrzebny

Wklej screeny co ty tam majstrujesz.

W routerze trzeba wpisać login i hasło do nerwostrady - ale póki co ten od teraźniejszej 2Mb/s ( jest na starej umowie )

później musisz się zgłosić na stronie orange i zarejestrować nowy login / przydzielą Ci nowe hasło ... Znając Orange będą z tym problemy.

Wpiszesz to w grudniu - jak będziesz miał 10Mb/s - czyli jak wejdzie to w życie wg Orange

Jeśli nie wpiszesz - net będzie prawdopodobnie chodził na nowej modulacji ADSL2+ ale będziesz miał dalej tylko 2Mb/s - pamiętaj o tym

, a te zjeby z neostrady wciąż proponują mi ofertę do 10 -ciu mega , mam 2 mega , a wiem że moje złącze nie pozwala na więcej .

Kiedyś była awaria serwera neostrady ,naprawili , a mi wolno chodzi , dzwonię , a baba mówi że mam wstawione na 10 , ja na to że mam umowę na 2 mega , zmieniła z 10 - ciu na dwa i znowu OK .

Niezły numer ! Okazuje się, że nie mogą być podłączone dwa modemy jednocześnie. Jeśli podłączę starego Thomsona Speed Touch ADSL 330, to w nowym routerze nie zapali mi się dioda "ADSL". Gdy stary modem jest odłączony to dioda ADSL się zapala, ale łączności z netem i tak nie ma, bo wszystkie przeglądarki są jak gdyby skonfigurowane tylko z starym systemem Neostrady. Nie ma się co dziwić, bo podczas instalacji starego modemu oprócz sterowników wchodzi także cały soft "Neostrada Plus". Sądzę że po odinstalowaniu "Neostrady Plus" pojawi się łączność z netem. Tylko co wtedy z pocztą ?

Podczas konfiguracji nowego modemu wpisuje się tylko hasło i nazwę użytkownika netu. W starym systemie wpisuje się również nazwę i hasło użytkownika e-mail. Czy będę mógł skonfigurować program pocztowy z Neostradą ? Pewnie gdzieś w Outlook Expressie wpisuje się nazwę i hasło ?

, a te zjeby z neostrady wciąż proponują mi ofertę do 10 -ciu mega , mam 2 mega , a wiem że moje złącze nie pozwala na więcej .

Kiedyś była awaria serwera neostrady ,naprawili , a mi wolno chodzi , dzwonię , a baba mówi że mam wstawione na 10 , ja na to że mam umowę na 2 mega , zmieniła z 10 - ciu na dwa i znowu OK .

No pewnie a co im szkodzi - umowa obejmuje od 1Mb/s do 10Mb/s ... więc możesz mieć mniej niż masz do tej pory ;-)

Jak jest słabe łącze - sprytne urządzenia genialnego Orangutana ''DLM'' zacznie ciąć synchronizację aż dojdzie do 1Mb/s

W ten sposób pozbyli się ''problemów technicznych'' - Taka firma istnieje na rynku tylko dlatego, że czasem brak konkurencji w terenie.

Niezły numer ! Okazuje się, że nie mogą być podłączone dwa modemy jednocześnie. Jeśli podłączę starego Thomsona Speed Touch ADSL 330, to w nowym routerze nie zapali mi się dioda "ADSL". Gdy stary modem jest odłączony to dioda ADSL się zapala, ale łączności z netem i tak nie ma, bo wszystkie przeglądarki są jak gdyby skonfigurowane tylko z starym systemem Neostrady. Nie ma się co dziwić, bo podczas instalacji starego modemu oprócz sterowników wchodzi także cały soft "Neostrada Plus". Sądzę że po odinstalowaniu "Neostrady Plus" pojawi się łączność z netem. Tylko co wtedy z pocztą ?

Podczas konfiguracji nowego modemu wpisuje się tylko hasło i nazwę użytkownika netu. W starym systemie wpisuje się również nazwę i hasło użytkownika e-mail. Czy będę mógł skonfigurować program pocztowy z Neostradą ? Pewnie gdzieś w Outlook Expressie wpisuje się nazwę i hasło ?

Tego co Ty tam wyprawiasz to chyba nikt nie przewidział ;-)

Masz to hasło i login do Neostrady ?

Do modemu też nie była potrzebna ta Neostrada plus - to ich wymysł ( uproszczenie przez utrudnienie )

Z programem pocztowym od Lyndołsa to nie ma problemu , ja wiele razy konfigurowałem w XP , za pierwszym razem szło długo , posługiwałem się instrukcją w necie , to jest do pokonania . Teraz nie używam programu pocztowego .

No pewnie a co im szkodzi - umowa obejmuje od 1Mb/s do 10Mb/s ... więc możesz mieć mniej niż masz do tej pory ;-)

Jak jest słabe łącze - sprytne urządzenia genialnego Orangutana ''DLM'' zacznie ciąć synchronizację aż dojdzie do 1Mb/s

W ten sposób pozbyli się ''problemów technicznych'' - Taka firma istnieje na rynku tylko dlatego, że czasem brak konkurencji w terenie.

Tego co Ty tam wyprawiasz to chyba nikt nie przewidział ;-)

Masz to hasło i login do Neostrady ?

Do modemu też nie była potrzebna ta Neostrada plus - to ich wymysł ( uproszczenie przez utrudnienie )

Nic takiego nie wyprawiam. Oczywiście że mam hasło i login do Neostrady. Chodzi o to, że przeszedłem pomyślnie cały proces konfiguracji nowego routera, lecz mimo to nie zapaliła się dioda ADSL na routerze. Okazało się, że dopiero po odłączeniu starego modemu i restarcie kompa zapala się kontrolka ADSL. Pełnej łączności z netem i tak dalej nie ma. Po otworzeniu przeglądarki Internet Explorer bez wcześniejszego włączenia "Neostrady Plus" na panelu startowym natychmiast pokazuje się plansza "Czy chcesz uruchomić Neostradę Plus ?". Myślę więc, że dopóki nie odinstaluję starego softu Neostrada Plus to wszystkie jakiekolwiek przeglądarki internetowe nie będą współpracowały z nowym routerem.

Jeżeli masz login i hasło - odinstaluj aplikację od Neostrady. W Routerze wpisałeś zgodnie z instrukcją wszystkie dane. Po podłączeniu dowolnego komputera kablem LAN łączysz się automatycznie z internetem.

Połączenie sieciowe (karta sieciowa) musi być włączone ( panel sterowania - połączenia sieciowe - Ikonka połączenie lokalne (ethernet ) prawy mysza i włacz/wyłącz ) - wczesniej się łączyłeś kablem USB

Po prostu nie rozumiem jak ty się łączysz przez modem i ten router. Oczywiście stary modem jest niepotrzebny całkowicie do wywalenia - bo router posiada wbudowany modem ADSL. Kabel telefoniczny wpinasz do routera i kablem LAN do komputera.

W razie co daj znać.

Wszystko zrobiłem tak jak piszesz. Od samego początku w połączeniach sieciowych wskazywało mi na czynne i sprawne połączenie do karty sieciowej. Teraz po prostu nie mam pewności czy po odinstalowaniu "Neostrady Plus" nowy router połączy się z internetem. Druga sprawa, że po odinstalowaniu "Neostrady Plus" nie będę mógł korzystać z hostingu mailowego Neostrady dopóki nie skonfiguruję Outlook Expressa z pocztą Neostrada.

Nie musisz jej odinstalować - po prostu ją wyłącz ( do jest aplikacja )

Czy ona sama się włącza przy starcie PC ? --> jeśli tak i nie wiesz jak ją wyłączyć --> start --> uruchom --> wpisz ''msconfig'' --> zakładka ''uruchamianie'' i tam odznacz tą aplikację od neostrady --> Reset PC --> powinna się automatycznie nie uruchomić --> i podłącz kabel sieciowy --> net powinien chodzić

Jeśli nie --> włączasz aplikację dostępową i podłączasz modem po staremu - spróbuj

Outlook - to osobny program niepowiązany - baza danych zostanie na PC po odinstalowaniu aplikacji

na maila czasowo możesz wchodzić przez przeglądarkę - spróbuj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Neostradę Plus uruchamia się jak każdy inny program, którego ikona znajduje się na pulpicie. Pokazuje się panel sterowania i jest na nim przełącznik "ON-OFF". W "Połączeniach sieciowych" zauważyłem że jest opcja "Anuluj to połączenie jako domyślne". Tylko że anulowanie nic nie daje, bo innego jako domyślnego nie można ustawić. Natomiast "Właściwości" tego połączenia są nie aktywne. Może w "Menedżerze urządzeń" wyłączyć ten modem Thomson Speed Touch ADSL 330 ??? Ale chyba się nie obejdzie bez odinstalowania "Strefy Neostrada Plus"....

Przy okazji zapytam fachowców.

Znalazłem na kompie katalog SP Conf.

W programach.

W środku jest tylko odinstalowanie.

Czy może ktoś wie co to jest i do czego służy?

W programach.

SP ? To chyba deinstalator Service Pack ?

W programach.

Ciężko powiedzieć - kliknij prawym i właściwości - zobacz może po ścieżce do katalogu od czego jest ten tajemniczy skrót ;-)

Możesz też kliknąć uninstall i wyskoczy okno z zapytaniem - to w oknie powinno być napisane czego dotyczy deinstalacja.

Neostradę Plus uruchamia się jak każdy inny program, którego ikona znajduje się na pulpicie. Pokazuje się panel sterowania i jest na nim przełącznik "ON-OFF". W "Połączeniach sieciowych" zauważyłem że jest opcja "Anuluj to połączenie jako domyślne". Tylko że anulowanie nic nie daje, bo innego jako domyślnego nie można ustawić. Natomiast "Właściwości" tego połączenia są nie aktywne. Może w "Menedżerze urządzeń" wyłączyć ten modem Thomson Speed Touch ADSL 330 ??? Ale chyba się nie obejdzie bez odinstalowania "Strefy Neostrada Plus"....

Na dobrą sprawę to było tylko na próbę - ponieważ aplikacja nie powinna kolidować z połączeniem sieciowym. Ale nie widzę i nie wiem o co dokładnie chodzi.

Ja bym to odinstalował w cholerę i się nie ma co bać - ciężko mi coś pomóc jak nie widzę co jest na ekranie.

Tu masz w razie problemów z routerem jak zainstalować z powrotem neostradę bez tej aplikacji pod modem

Ukryta Zawartość

Tu masz jak skonfigurować outlook pod neostradę - choć jest skonfigurowany - ale awaryjnie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK. Jak już popłynie w moim kabelku dziesięć mega, to odinstaluję to stare dziadostwo i zobaczymy.

Dziękuję wszystkim za pomoc, szczególnie Seband,owi który pomógł rozwiązać podstawowy problem.

Obawiam się że nie popłynie przez Twój kabelek 10Mb. U mnie mogłoby popłynąć i płynęło super przez pierwsze 2 dni. Jestem pewien że to dla zachęty. Już mam miesiąc Neo i jestem pewien że specjalnie Orange blokuje szybkość bo teraz bez względu na pore i obciążenie sieci nie mogę przekroczyć prędkości 7Mb. Ja nie mam pretensji że zwalnia do &Mb bo może jeśli sieć jest obciążona. Jestem wkurw.i.o.ny że specjalnie z premedytacją mi się ogranicza prędkość. Czytaj po takim zabiego już nigdy nie będę miał 10Mb. Równie dobrze mogą mi sprzedaź od 1 - 100Mb, prawda. Pierwsze 2 dni max ile się chwalą, a potem blokada na 5Mb. Są w umowie? Są. Co za cwaniactwo.

Mała errata. Spowolnienie powoduje DLM czyli Dynamic Line Management. Czyli automat dostosowuje przez pierwsze dni prędkość przesyłu danych, aby zachować jak najbardziej stabilne łącze. Z reguły odbywa się to przez obcinanie transferu danych. Z reguły nie wraca to do wartości początkowej. Tak jakby analiza była robiona jednokrotnie i mimo że są przesłanki (mniejsze obciążenie linii) do zwiększenia przepustowości, automat już tego nie robi. Jak zwykle robią z nas jeleni. We francji na życzenie klienta można DLM wyłączyć. U nas podobno to walka z wiatrakami. pier**l.o.n.a Orange !!!!!!!!!

• 2 tygodnie później...

Pozwolę sobie odświeżyć temat :-)

Otóż mój wielki bój z routerem TP-Link zakończył się tragicznie ! Odinstalowałem aplikację Neostrada Plus, ale nic to nie dało. Nowy router wciąż nie łączył się z netem. Postanowiłem więc ponownie zainstalować Neostradę Plus. Niestety instalacja okazała się być nie możliwa ze względu na pokazujący się błąd instalatora Windows. Wszelkie skanowania programami naprawczymi nic nie dały. Odinstalowanie całkowite wszystkich sterowników modemu Thomson ADSL Speed Touch 330 też nic nie dało. Przeinstalowałem więc system operacyjny z zachowaniem bieżącej kompilacji plików i nic z tego !!! Znowu pokazywał się komunikat o błędzie instalatora Windows. Dopiero przeinstalowanie systemu poprzedzone wolnym formatowaniem dysku C rozwiązało problem. W tej chwili jadę na starym modemie, który normalnie sobie radzi ponieważ szybkość połączenia internetowego osiąga max. 6 Mb/s. Dziesięciu mega jeszcze nie widziałem :-)

Bo na tym sprzęcie nie zobaczysz, to jest modem tylko ADSL, więc na warstwie IP max 6,5 Mbit. Kup router ADSL2+ (wszystkie nowe już ten standard posiadają) to wtedy prawdopodobnie zobaczysz swoje 10Mbit. Jak będziesz miał problem z konfiguracją, wal śmiało, chętnie pomogę.

Bo na tym sprzęcie nie zobaczysz, to jest modem tylko ADSL, więc na warstwie IP max 6,5 Mbit. Kup router ADSL2+ (wszystkie nowe już ten standard posiadają) to wtedy prawdopodobnie zobaczysz swoje 10Mbit. Jak będziesz miał problem z konfiguracją, wal śmiało, chętnie pomogę.

Chyba nie doczytałeś :-) Właśnie o to chodzi, że kupiłem już router TP Link TD-8840T którego skonfigurowałem lecz nadal nie mam łączności z netem. Musiałem więc wrócić do starego modemu. Chętnie skorzystam z Twojej pomocy !

W "Połączeniach sieciowych" wszystko mam OK. Na routerze zapaliła mi się dioda ADSL po konfiguracji. Lecz nadal nie zapala się dioda "Internet", bo rzeczywiście nie ma łączności z netem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.