Skocz do zawartości
IGNORED

Posiadacze Q1 itd. opiszcie swoje pokoje

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

mój pokój ( opis przeniesiony z innego tematu )

Budynek w tym roku pól wieku kończy.

Ściany: cegła czerwona ( nie klinkier ), otynkowane, pokryte papierową tapetą z średnio wystającym wzorkiem, okno zasłonięte grubą pluszową zasłonką.

Sufit: narazie pusty, w przyszłości jakieś lamele tam wrzucę.

Podłoga: żelbet ( baaardzo gruby ), na tym parkiet drewniany ( rozeschnięty ), całość dywanem pokryta.

Powierzchnia: teoretycznie trochę ponad 12m2, w praktyce niecałe 11m2, jedna ze ścian ( około 3 metrowa ) jest zastawiona gigantyczną mebloscianka-samodziełką ( sięgającą sufitu ) po poprzednich właścicielach ( mebelek ten jest " ścianą za kolumnami" ).

Wymiary ( szerokość/długość/wysokość ): około 3m / 4(3.3-3.4)m / 2.7m .

Ustawienie kolumn ( od środka głośnika licząc ): rózne ( eksperymentuję ), obecne to: około 30cm od bocznej ściany ( tej 4m/3.3m ), 85cm od podłogi, 135cm/70cm od tylniej ściany ( 3 metrowej, licząc mniejwięcej od membrany wysokotonowego ). Lekko skręcone do środka.

Miejsce odsłuchowe: około 125 cm od linii kolumn (licząc od uszu), uszy na wysokości centrum głośnika, tylna ściana około 20cm od uszu ( zmienia sie czasami na trzydzieści parę ).

> Lt_Bri

Zawsze łatwiej jest napisać Sonic Link albo Transparent Audio niż pochwalić się bunkrem w którym dokonuje się tak zwanych odsłuchów. "Niech chamy wią..."

Choć czasem można pooglądać pewne kurioza (vide: wątek Wasze ustroje, nr 3609).

-->Krzemień, wiem że pokój jest badziewny, wyobraź sobie że z unitra-tonsilowskich zg15( i to na dodatek po własnoręcznej regeneracji nisko-średniotonowców ) ten sam systemik w pokoju 5m x 4m świetną miał przestrzenność, a tu z Q1 nic...

Może ktoś z podobnymi monitorkami coś poradzi...

Ja mam ten sam problem. Pokój w którym słucham ma 12,7 m^2, ale starałem się trochę wszystko poodsuwać od kolumienek. Czasem jak mam trochę więcej czasu i chęci, to przenoszę sprzęt do większego pokoiku 22 m^2, ale na stałe nie może tam stać, bo długo by nie postał w całości:)

sorry za bałagan, ale cały czas przy czymś grzebię. Tak to u mnie wygląda:

[obrazekLUKASZ-168656_1.jpg] [obrazekLUKASZ-168656_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2999-100003506 1170258855_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę że u mnie brak jest przestrzeni przez(min.) odbicia od meblościanki za kolumnami, w sobotę prowizorycznie rozwiązać to spróbuję ( tektura falista z obdartą jedną stroną na drzwiczki, szyby etc. )

Tak ładnie, to wyszło, bo resztę papierów i butelki przesunąłem za siebie, coby nie było widać:) A serwisówka króluje, bo sprawdzałem co jeszcze da się zepsuć. Myślę, że te kondensatorki 4,7uF na wyjściu można zastąpić jakimiś porządnymi MKT/MKP i chyba odłączę gniazdo słuchawkowe i tak nie używam. A on topic to zaczynam chyba zbierać na nową jaskinię. Może za 20 lat się wprowadzę, ale wtedy będę potrzebował już tylko trąbki, a nie sprzętu hi-fi.

Dokładnie 160 cm, ale w tym pokoju to wszystko co udało mi się zrobić. Podczas słuchania moje uszy są (w zależności od przybranej pozycji) od 170 do 200 cm od każdej z kopułek. W większym pomieszczeniu ustawiam bazę na około 280 cm (takie mam miejsca wybrane).

Lt.Bri

u mnie przestrzeń bardzo poprawiło ustawienie kolumn na podstawkach. teraz gwizdki mam trochę powyżej uszu. spróbuj zwinąć dywan, on tłumi odbicia i "wypłaszcza" dźwięk. napisz, czy coś się zmieniło

-->BeerFaN, zg15 unitro-tonsilowskie miałem ustawione na parkiecie(za podstawki około 15cm-20cm szerokie, 2cm grube krążki ze stali robiły, tak po 6-8 sztuk pod kolumienkę ) kilka cm(10-15) od brzegu dywanu ustawione ( za nimi w odległości 20cm-25cm meblościanka była ). Ale to był pokój 4m x 5m, a miejsce odsłuchowe było na leżąco (fajnej trójkątnej poduszki do tego używałem ). Przestrzeń była genialna, np "...AND GOODS MADE LOVE" Hendrixa dzwięk czasami z tyłu był słychać. Trzeba będzie to z dywanem sprawdzić...

Pozdrawiam.

ps. jak tam Twoje prace nad TL?

na razie bawię się w b-r. labiryntówkę zostawię na potem - muszę sobie jakąś obejrzeć, odsłuchać, opukać i wtedy będę się bawił. i szafy się z pokoju pozbyć :) co by się zmieściły te kloce. ale projekt już mam, czekam na głośniki od kumpla. jemu zrobię te b-r, o których piszę w innym wątku

w moim pokoju przestrzeń (dźwięku)jest aż za duża: nie mam dywanu, trzy ściany to praktycznie same okna, winyle na ścianach i boazeria na suficie + najwiękasza kanapa jaką udało mi się kupić. bas jest, ale na radmorze tylko. kenwood (5X50W) potrafił tylko dudnić

Przez krotki okres czasu mialem coaxialne KEFy.To jedne z najlepszych monitorkow obok Phonarow Compact 2.

KEFy lepiej mi graly na szerokiej scianie i dosc mocno odstawione od sciany.Jedna z sympatyczniej prezentowanych plyt byla 'World Symphonia' Al Di Meoli.mimo ich niewysokiej ceny sa dosyc wymagajace od zrodelka jak i samego wzmaka.Sa bardzo dobra propozycja dla niedrogich systemow domowych.

Pozdrawiam.

mój pokoik, tylko nie wiem czy cokolwiek będzie widać(spaskudziło się jak do tych 40kB ograniczyłem...)

[obrazekLUKASZ-170295_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

troche nie na temat nie wiem czy juz tego wczesniej tutaj nie bylo, ale mysle ze mimo wszystko wam sie spodoba :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.