Skocz do zawartości
IGNORED

Czy sie oplaca kupic docisk płyt winylowych?

doncypa

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do zrobienia takiego docisku nie obciążającego łożyska, który będzie działał na zasadzie tulejki zaciskowej i wtedy się okaże ile szpindla potrzeba, aby trzymał.Najlepiej niech wypowie się posiadacz oryginału.

W opisie tego docisku napisane jest, że musi być nie mniej niż 8mm szpindel nad płytą. Jest również wersja dla gramofonów rega i tam wymagana dł. szpindla to 6mm.

W opisie tego docisku napisane jest, że musi być nie mniej niż 8mm szpindel nad płytą. Jest również wersja dla gramofonów rega i tam wymagana dł. szpindla to 6mm.

Czytałem, czytałem, ale łudziłem się że ktoś używa na takim gramofonie i powie, że się da. W takim razie pozostaje plastikowy Clearaudio. Ciekawe jaką ma trwałość ?

Przymierzam się do zrobienia takiego docisku nie obciążającego łożyska, który będzie działał na zasadzie tulejki zaciskowej i wtedy się okaże ile szpindla potrzeba, aby trzymał.

Jeśli będzie dobrze trzymał, to jestem żywo zainteresowany kupnem. Mam taki clamp zakręcany na gwintowanym szpindlu - tu jak dokręcisz, to sok z vinyla idzie :) Potrzebuję też taki na niegwintowany szpindel.

Pozdro,

Yul

Prostego kawałka nad cieńką płytą jest ok. 3mm, nad grubszą będą ze 2mm - stąd moje obawy.

Jak jesteś z okolic stolicy, to mogę Tobie pożyczyć do sprawdzenia. Obecnie używam ciężkiego, a ten leży sobie z boczku.

pozdr.

Jak jesteś z okolic stolicy, to mogę Tobie pożyczyć do sprawdzenia. Obecnie używam ciężkiego, a ten leży sobie z boczku.

pozdr.

Dzięki umka za chęci, ale mam do stolicy ze 3 setki km :(

Przerobiłem oba dociski J.A.Michell i ten do gramofonów rega pasuje idealnie. Przy tym standardowym trzeba zakombinować z "podkładką".

Co znaczy "zakombinować z "podkładką"" ?

Znaczy to, że pomimo wystarczającej, teoretycznie, długości szpindla słabo się na nim zaciskał. Używałem filcowego kółka z dziurką by mechanizm łapał szpindel i prawidłowo się zaciskał. Przy niższym zaciski, do regi, działa bez zastrzeżeń.

Pozdrawiam.

Znaczy to, że pomimo wystarczającej, teoretycznie, długości szpindla słabo się na nim zaciskał. Używałem filcowego kółka z dziurką by mechanizm łapał szpindel i prawidłowo się zaciskał. Przy niższym zaciski, do regi, działa bez zastrzeżeń.

Pozdrawiam.

Prawie jak w biologii człowieka...:)))
  • 2 tygodnie później...

Już kiedyś tą stronkę o stabilizatorach - dociskach gdzieś wklejałem. Ale ze względu na wygląd tych zabawek wkleję jeszcze raz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygląd i waga zróżnicowana. Od "letkich" 350 g do takich do kiszenia ogórków i kapusty.

Ukryta Zawartość

@GregWatson & qqrydza

Wy dociskacie w danielach? Umnie w zasadzei nie ma już miejsca. To znaczy sprężyny siadają. Za to coś takiego wydaje mi się idealne.

clearaudio-clever-record-clamp.gif

Moim zdaniem w ogóle one są za słabe (zaciski czy też dociski) do Danieli ażeby można było realnie ocenić za i przeciw. W zasadzie w Danielu docisk nie może być większy niż ok 300 - 350 g - różnie to wychodzi na różnych egzemplarzach bo większe wagi szorują talerzem. A czy on będzie przyduszony dociskiem czy też zaciśnięty to przy tej technologii w Danielu - mam wątpliwości? to jest racze może robione dla lepszego samopoczucia i estetyki niż polepszenia toru audio. Także ja jestem trochę sceptykiem jeśli chodzi o ostateczny efekt audio czy on będzie z dociskiem czy też nie. Ma to niewątpliwie znaczenie przy gramofonach z wyższej półki i oczywiście wyższych wagach docisków wówczas realnie można sobie ocenić.Ja w każdym razie po kilku miesiącach używania samoróby docisku o wadze ok 300 g na Danielu nie czuję żadnej różnicy. Nie ma znaczenia czy on jest czy też niema. Ale za to samopoczucie lepsze. Czego życzę innym.

Jedno jest pewne, że zawsze warto próbować bo się można samemu wiele nauczyć. I z tego aspektu jestem zadowolony. Ot taki trochę miły gadżet do Daniela.

Aż przyjemnie popatrzeć.

A mój można znaleźć tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Używam docisku CLEARAUDIO Twister- "samozaciskowy"- potrzeba mu minimum 4 mm szpindla. dociska bardzo dobrze. ale przy lekko pofalowanej płycie jeszcze bardziej ją wygina- może to kwestia maty ale z moimi nie działa, bezpośrednio na talerzu jest najlepiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.