Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin SD-32A usterka

fish75

Rekomendowane odpowiedzi

Stalem sie 'szczesliwym' posiadaczem owego Yaqina. Przyszedl do mnie nowy z HK niestety jak to bywa w transporcie zostal uszkodzony mechanizm kieszeni. Sprzedawca przyslal mi nowy ktory zamontowalem... niestety to nie koniec moich problemow tak samo w starym jak i nowym mechanizmie nie dziala slilnik obracajacy plyte( poprzednio myslalem ze jest to wynikiem uszkodzenia w transporcie).

Jesli ktos mialby ochote podpowiedziec mi co i jak moglbym sprawdzic ...bede bardzo wdzieczny.

a wyglada to tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22373-0-55678200-1386780065_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

https://www.audiostereo.pl/topic/107814-yaqin-sd-32a-usterka/

Sam silnik łatwo sprawdzić odłączając go od układu i zasilając np. baterią 1,5V.

To że się ten silnik nie kręci, nie musi być spowodowane uszkodzeniem samego silnika.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Sam silnik łatwo sprawdzić odłączając go od układu i zasilając np. baterią 1,5V.

To że się ten silnik nie kręci, nie musi być spowodowane uszkodzeniem samego silnika.

...nie prawdzalem samego ( sprawdze) ale mysle ze to nie to, bo to juz drugi silnik nie chodzi

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Silnik kręcący płytą jest uruchamiany dopiero wówczas, kiedy laser wykryje obecność płyty. Sprawdź czy laser się świeci i czy porusz się w górę i w dół

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

No to masz powód niestartowania silnika

...to musi byc jakas seria wadliwa bo mam juz 2 kieszenie z 2 laserami wadliwymi

czy moze byc inny powod 'nieswiecenia' lasera

Może to być sam laser albo coś co nim steruje albo połączenie jednego z drugim, np.wadliwe taśmy czy coś w tym rodzaju.

jutro sprawdze tasmy czy maja przejscie miernikiem....i zobaczymy

licze na dalsza konsultacje ...pozdrawiam stern

Może głupia sugestia, ale czy nie ma tam jakiegoś mechanizmu blokującego na czas transportu? Opcja druga, mało prawdopodobna, nowe lasery mają zworkę antystatyczną, trzeba ją rozlutować, ale jak kupujesz gotowy CD to raczej powinna być usunięta, ale...

Zworki antystatyczne występują w laserach niezamontowanych kupowanych jako cześć zamienna. W gotowych urządzeniach nie są potrzebne ponieważ laser jest wmontowany w układ i nic mu nie grozi. Pozostawienie takiej zworki oznaczałoby że urządzenie jest bezużyteczne dla kogoś kto nie ma lutownicy w domu więc jego zakup byłby całkiem pozbawiony sensu ale sprawdzić oczywiście można.

....wlasnie dzieki temu ze nie bylo blokady kieszen podczas transportu ulegla uszkodzeniu ( wylamamly sie zabki podnoszace mechanizm do gory)

Czy to zdjęcie "do góry nogami" to jest stary czy nowy element?

...tak jest to zdjece 'up side down' uszkodzonego elementu, nowy jest zamontowany w odtwarzaczu

jak potrzebne jakies fotki to sluze

i jeszcze pytanie na wszelki wypadek: jak wyglada taka zworka ?

Np. tak, w różnych laserach mogą być trochę różnie. Tak jak kol. stern napisał one są zalutowane jak kupujesz sam laser, osobno, wtedy tą kroplę cyny trzeba zdjąć, dla bezpieczeństwa pewnie najlepiej po podłączeniu taśmy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jak kol. stern napisał one są zalutowane jak kupujesz sam laser, osobno, wtedy tą kroplę cyny trzeba zdjąć, dla bezpieczeństwa pewnie najlepiej po podłączeniu taśmy.

W tym przypadku też najprawdopodobniej tak jest pomimo że laser jest zamontowany do wózka, ale nie jest podłączony do obwodu a o to głównie chodzi.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

tak wyglada moj

Ukryta Zawartość

post-22373-0-16503400-1386844631_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli dwa napędy nie świecą to może jest w tym jakiś haczyk. Jest do tego jakaś instrukcja obsługi?

mam nastepne pytanie jesli mozna

czy ta zworka moze wygladac inaczej niz 'bobel' cyny ? na drugim zdjeciu po prawej stronie ponizej wejscia do tasmy jest cos czego nazwy nie jestem w stanie okreslic

Jeśli dwa napędy nie świecą to może jest w tym jakiś haczyk. Jest do tego jakaś instrukcja obsługi?

..jedynie opisujaca zewnatrz co do czego...

Stern jak rozgryziesz co to za haczyk i CD zagra to butelka dobrej whiskey masz pod choinka :-))

czy ta zworka moze wygladac inaczej niz 'bobel' cyny ? na drugim zdjeciu po prawej stronie ponizej wejscia do tasmy jest cos czego nazwy nie jestem w stanie okreslic

Też to "coś" zauważyłem, na oko mogę powiedzieć że to PR'ka jakaś ale daj wyraźniejsze foty może to ta zwora "chińsko-azjatyckiego" tworu

Z drugiej strony ona w tym etapie powinna być usunięta, myślę że gdyby nie fabryka to wysyłający część zamienną ją usunął, swoją drogą ciekawe co on na to że jednak nie działa.

Gorzej jak coś jest uwalone w sterowaniu lub samym procku :/

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

czy ta zworka moze wygladac inaczej niz 'bobel' cyny ?

Teoretycznie może być rezystor "0", ale ja się jeszcze z takim rozwiązaniem nie spotkałem. To po prawej, to potencjometr do regulacji prądu lasera. Tak prawdę mówiąc po zamontowaniu powinno się ten prąd wyregulować zgodnie z parametrami załączonymi do lasera.

czy ta zworka moze wygladac inaczej niz 'bobel' cyny ?

Zwykle jest to kropla cyny, ale jest też możliwe zrobienie tego w inny sposób z którym się nie spotkałem.

Stern jak rozgryziesz co to za haczyk i CD zagra to butelka dobrej whiskey masz pod choinka :-))

To jest prawie niemożliwe aby to na odległość rozgryźć bez schematu, ponieważ schemat stanowi źródło wiedzy na temat konstrukcji sprzętu ale również jest podstawą do porozumienia się dwóch osób w sprawie ewentualnych działań które należy podjąć aby ustalić przyczynę niedziałania.

prosze bardzo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jest PR do regulacji prądu lasera, zwora prawdopodobnie była po przeciwnej stronie.

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

fish75, masz jakieś pojęcie o elektronice? Bo jak tak, to można na początek spróbować zmierzyć wartość prądu lasera. Potrzebny jest do tego woltomierz (to nie żart, ani pomyłka) i zdjęcie płyty głównej odtwarzacza w szczególności obszaru gdzie znajduje się gniazdo taśmy.

Przyjrzyj sie dokładniej padom naprzeciw PRki, czy nie została tam nitka cyny?

To jest prawie niemożliwe aby to na odległość rozgryźć bez schematu, ponieważ schemat stanowi źródło wiedzy na temat konstrukcji sprzętu ale również jest podstawą do porozumienia się dwóch osób w sprawie ewentualnych działań które należy podjąć aby ustalić przyczynę niedziałania.

...zdaje sobie sprawe ze jezeli bedzie to cos skomplikowanego to raczej na odleglosc nie dam rady...

co do schematu to postaram sie dostarczyc

fish75, masz jakieś pojęcie o elektronice?

...jakies tam ( kiedys konczylem taka szkole....ale to dawno) miernik tez posiadam :-))

Poza tym co tu robimy to chyba dobrym pomysłem byłoby napisanie do tego od kogo to kupiłeś jakiegoś zapytania na ten temat. Możliwe że jest to jakiś szerszy problem związany np. z wadliwą partią czegośtam i być może są tego świadomi i mogliby wskazać sposób rozwiązania.

Poza tym co tu robimy to chyba dobrym pomysłem byłoby napisanie do tego od kogo to kupiłeś jakiegoś zapytania na ten temat. Możliwe że jest to jakiś szerszy problem związany np. z wadliwą partią czegośtam i być może są tego świadomi i mogliby wskazać sposób rozwiązania.

...jest to nowka z HK niestety odeslanie jej wiaze sie z kosztami wysylki ( 170£ !!!) ktore to sprzedawca nie ma checi pokryc. generalnie bardzo chetnie przysle mi potrzebne czesci...( tak jak przyslal nowa kieszen)

Ukryta Zawartość

post-22373-0-31259900-1386855258_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...jest to nowka z HK niestety odeslanie jej wiaze sie z kosztami wysylki ( 170£ !!!) ktore to sprzedawca nie ma checi pokryc. generalnie bardzo chetnie przysle mi potrzebne czesci...( tak jak przyslal nowa kieszen)

Nie chodzi mi o odesłanie, tylko o samą konsultację, być może wiedzą w czym tkwi problem

Może sprzedawca znając ten sprzęt lepiej domyśla się w czym tkwi problem? może podpowie coś.

Najbardziej podejrzany o to że jest w obwodzie lasera jest rezystor widoczny na prawym zdjęciu pomiędzy leżącym elektrolitem i dwoma czerwonymi ceramikami. Zmierz jego rezystancję, bo nie jestem pewien kolorów pasków. Od razu zmierz napięcie na nim zaraz po uruchomieniu, wtedy gdy soczewka próbuje ogniskować. Laser musi być podłączony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.