Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To drugie to X-wesyn nagranie pierwsze zrobione lepiej dobranym mikrofonem i trochę inna budowa instrumentu ale nie rzuca na kolana. Tak w ogóle to na żywo klawesyn bardzo fajny instrument, miałem nawet okazję sobie pobrzdąkać trochę

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jestes pewien tego co piszesz ? Sonus Faber i podbita wyższa średnica ?

Same paczki nie grają...

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

A klawesyn zasuwa metalo - mechanicznym dżwiekiem bez krzty ciepełka.

Ten pierwszy z YT to clavicord - taka mniejsza odmiana klawesynu. Więcej chałasu i skrzypienia niż samej muzyki.

Rafaell , klawesyn w naturze gra metalicznie i nie bardzo zwróciłeś na to uwagi będąc pod wrazeniem tak drogiego

instrumentu.

Ten wpis to dowód, iż bez krzty cienia wątpliwości nie słyszałeś tego instrumentu na żywo.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Jurgen,

Napisz czego nie słyszałeś, będzie krócej:))

Nie słyszałem jak grasz na jakimś instrumencie lub chociażby na grzebieniu.....[ piano nie smętniej proszę ]

Jeśli skończyłeś słuchać żółtych kurteczek to w dowód mojej sympatii dla Ciebie mój ulubioiny pianista Warren Bernhardt

w transkrypcji preludiów Chopina 20 i 28 - to najlepszy kawałek z jego płyty.

Warren Bernhardt - piano ; Jay Anderson - genialny basista ; Jeff Hiershfield - perkusja

I jak , podobało się ? To posłuchaj tego koniecznie.

A powinienem skończyć ich słuchać?

Lubię ten Band, zwyczajnie, lubię ich posłuchać, a ze nie ma w tym nic specjalnie ambitnego czy odkrywczego, wcale mi nie przeszkadza.

Do tego, nieźle nagrywają( Mack Avenue)

Dzięki za Warrena:)

Megan, tylko proszę, nie rozpędzaj się za bardzo z YT, OK:))

Ten pierwszy z YT to clavicord - taka mniejsza odmiana klawesynu. Więcej chałasu i skrzypienia niż samej muzyki.

Rafaell , klawesyn w naturze gra metalicznie i nie bardzo zwróciłeś na to uwagi będąc pod wrazeniem tak drogiego

instrumentu.

Przepraszam, ale nie odsłuchuję nagrań z YT na laptopie, bo to bez sensu.....

Nie chciałbym też wypowiadać się autorytatywnie, bo nie znam się zbyt dobrze na dawnych instrumentach, ale proszę poczytać co to jest klawikord, klawesyn, szpinet itd... o tym jak jest wydobywany dźwięk, bo klawikord i klawesyn to dwa różne światy,,,

Specjalnie dziś posluchałem Glena Goulda z Suitami Haendla Sony SMK52590 - polecam - tak jest nagrany dobrze brzmiący klawesyn.

Czy ktoś używał przejściówki?;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam, ale nie odsłuchuję nagrań z YT na laptopie, bo to bez sensu.....

Nie chciałbym też wypowiadać się autorytatywnie, bo nie znam się zbyt dobrze na dawnych instrumentach, ale proszę poczytać co to jest klawikord, klawesyn, szpinet itd... o tym jak jest wydobywany dźwięk, bo klawikord i klawesyn to dwa różne światy,,,

Specjalnie dziś posluchałem Glena Goulda z Suitami Haendla Sony SMK52590 - polecam - tak jest nagrany dobrze brzmiący klawesyn.

Witoldzie , pozwolę sobie na krótką odpowiedż dotyczącą klawesynu, jego brzmienia i samej wirtuozerii na tym instrumencie ale chciałbym aby już wiecej nie wracać do tego tematu na prośbę Piano.

Otóż mój drogi pianisto , Glen Gould jest wyśmienitym interpretatorem mistrzów baroku a przede wszystkim utworów

JS Bacha. Wariacje Goldbergowskie w wykonaniu Goulda przez wiele osób uważane są za najlepsze ze wszystkich

wykonań ale do końca nie mogę się z taką opinią zgodzić bo mało w nich jest serca i samej muzyki . Jak dla mnie to

Murray Perahia i Tatiana Nikolajewna dzierżą prym najlepszego wykonania wariacji na fortepian zaś na klawesynie

absolutną mistrzynią wariacji Goldebrgowskich i samego instrumentu jest nasza rodaczka Wanda Landowska . Nie wiem jak Gould radzi sobie na klawesynie [ nie mam tego nagrania ] ale chciałbym abyś posłuchał gry W.Landowskiej i sam ocenił.

Również to nagranie pokazuje prawidłowe brzmienie tego instrumentu bez żadnej metaliczności czy ostrości

brzmienia. Warto porównać klawesyn na którym gra Landowska do innych klawesynów które brzmią przeróżnie

od bardzo przeciętnych do beznadziejnie brzmiących. Myślę że tę różnicę będziesz w stanie wychwycić natychmiast.

Co do odtwarzania muzyki pzez YT na laptopie to zachęcam do zainwestowania niecałych 200 zł w całkiem dobre

głosniczki Creative T 12 które grają jak wieksze kolumny. Sprawdziłem sporo innych komputerowych głosników i

większość się kompletnie nie nadaje. Uwaga , proszę nie kupować bezprzewodowych gdyż Bluetooth ogranicza

jakość soundu. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maciek jest wyrozumiały, jeśli się nie przegina;-)

powyżej to trochę nie na temat - bo chodziło o brzmienie klawesynu na konkretnym przykładzie (za którym to instrumentem wcale nie przepadam) a nie o wykonanie - bo Gould jest specyficzny, a Wariacje znam w nastu wykonaniach, I co z tego?

A za 200 zł wolę się napić;-)

EOT, czas siodłać rumaka i jechać pooglądać sprzęciory..

pozdr!

Otóż to!:))

Nie taki wilk straszny, ale z drugiej, trzeba trochę zamordyzmu, bo jak się popuści, to zbytnia swawola nastanie.

Ps.

<br />A za 200 zł wolę się napić;-)<br />
<br />czas siodłać rumaka i jechać pooglądać sprzęciory..<br />

A wychylcie kielicha za nieobecnych, tych, którzy już nigdy....

powyżej to trochę nie na temat - bo chodziło o brzmienie klawesynu na konkretnym przykładzie (za którym to

Jak najbardziej na temat, przeczytaj jeszcze raz;

Również to nagranie pokazuje prawidłowe brzmienie tego instrumentu bez żadnej metaliczności czy ostrości

brzmienia. Warto porównać klawesyn na którym gra Landowska do innych klawesynów które brzmią przeróżnie

od bardzo przeciętnych do beznadziejnie brzmiących. Myślę że tę różnicę będziesz w stanie wychwycić natychmiast.

Jurgen,

wpierw piszesz:

klawesyn który jest z natury ostro i mechanicznie brzmiącym instrumentem

Później, podczas dyskusji utwierdzasz swoją opinię na temat natury brzmienia tego instrumentu:

A na koniec robisz taką woltę:

Również to nagranie pokazuje prawidłowe brzmienie tego instrumentu bez żadnej metaliczności czy ostrości brzmienia.

To jak to jest w końcu z tym klawesynem wg Ciebie?

To jak to jest w końcu z tym klawesynem wg Ciebie?

Wojtku Jurgen nie potrafi się wysłowić i napisać prosto z mostu że nagranie klawesynu jest trudne i większość z nich jest skopana poprzez naruszenie równowagi tonalnej zarówno złym ustawieniem mikrofonu, samym mikrofonem-złym jego doborem, zastosowanym pre i.t.d.

Sąsiedzie,

w tej dyskusji nie chodziło o nagranie, tylko o brzmienie klawesynu w naturze i tego dotyczą moje dociekania co do opinii Jurgena.

Proszę nie zamydlać tematu;)

Przypomniałem sobie wykonanie live utworu Kilara na klawesynie i orkiestrze właśnie grają w 2PR :)

U Kilara? Późny okres jak na klawesyn:)

To co z tym klawesynem, gra czy sieje po uszach?:)

Wrzucę sobie dziś parę wykonań z różnych okresów, interpretacji, wytwórni i posłucham.

Cytrus,

Na to samo zwróciłem uwagę, a i większość z czytających również - jak sądzę.

Już nie chciałem nic pisać, bo nasz Meguś wrażliwy bywa:))

Rafaello nie dokazuj , sprawa klawesynu i jego brzmienia jest zamknięta !!! Dlaczego ? bo jesteście głusi nie słysząc

różnic pomiędzy nimi oraz beznadziejnych realizacji tego instrumentu.. EOT.

Nie no.., kable słyszymy, więc nie tak znowu głusi.

Maguś, spokojnie, mamy poniedziałek, a Ty już tak ostro z rańca:))

Megan, Zgłupiałem do reszty!

Wydawało mnie się, że masz na myśli plastykę instrumentu/tów, a tu się okazuje, ze jednak realizację.

Wydawało mnie się, że masz na myśli plastykę instrumentu/tów, a tu się okazuje, ze jednak realizację.

Piano, wszystko razem do kupy wzięte - i jedno i drugie.

Podobnie sprawa wygląda z wibrafonami i jego wszelkimi odmianami. Nie będę jednak poruszał tego tematu bo nie ma osłuchanych partnerów do dyskusji . Pozdrawiam wszystkich niesłyszących.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.