Skocz do zawartości
IGNORED

Internetowe serwisy muzyczne, Spotify i inne..

adym

Rekomendowane odpowiedzi

No na laptopie to i cd zagra słabo. Ja się nie dziwie, ze 'słyszycie' degradacje przy kompresji 320kbps skoro tutaj na forum niektórzy słyszą wpływ zworek głośnikowych, podkładek antywibracyjnych pod wzmacniacze itp.

Mimo to nie wierzę. Przy kompresji 128kbps owszem ale już od 192kbps nikłe szanse. Ludzie czasem nie zdają sobie sprawy jak działa nasz mózg, jak jest bezwładny, jakie mechanizmy wykorzystuje do symulowania naszej percepcji i robi to bezustannie, ciągle nasz oszukuje..

..ale pociągnę to dalej..

..możesz kolego opisać różnice jakie słyszysz porównując dobrze kodowane mp3 o bitrate 320kbps, ze ścieżką z cd?

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Serio chcesz to ciągnąć? Napisałem o tym jak ja to słyszę. I nie mam zamiaru bawić się w kwieciste wypowiedzi określające różnice pomiędzy lepszym/gorszym brzmieniem. Do niczego to nie prowadzi. Jak i nie mam zamiaru zabraniać Tobie delektować się empetrójką :) Na zdarowie.

Zacznę od tego, że ja delektuje się muzyką. Sprzęt to dla mnie środek przekazu. Na odpowiednim poziomie wystarczający by nie wprowadzać do tego przekazu zakłóceń.

Ja również nie zamierzam nikogo namawiać na porzucenie swoich przyzwyczajeń. Chcesz kolekcjonować CD rób to. Wręcz przeciwnie, wolałbym aby sceptycy darowali sobie swoje uwagi i udział w tym wątku.

Nie zmienia to faktu, że dla mnie konfabulujesz. Jeśli jednak czujesz się z tym szczęśliwy, również życzę zdrowia :)

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

No wiesz, jak sam napisałeś wcześniej, niektórzy słyszą zmiany w dźwięku po zastosowaniu różnego rodzaju gadżetów, typu podkładki, zworki itp. To też nazywasz konfabulacją? To nazywaj, bardzo proszę. A ja po prostu nie zabraniam nikomu tego słyszeć.

Wracając jednak do Spoify, dźwięk jest naprawdę słaby przy streamingu z takim bitrate. I nie ma co dyskutować za bardzo, to nie tylko moje zdanie. Czytałem forum Spoify, gdzie użytkownicy proszą o podniesienie jakości. Spotify tłumaczy, że na razie jest to technicznie nie do wykonania - przepustowość łączy. Ale sam fakt tegoż chyba o czymś świadczy? A może nie, nie wiem :) Słyszę jak słyszę i proszę, nie nazywaj moich wypowiedzi konfabulacją. Za udział w wątku o ograniczonej i jednostronnej możliwości wypowiedzi, bardzo dziękuję. Pozdrawiam i żegnam.

u mnie gra świetnie. Lutosławski przejmująco a Slayer precyzyjnie i z dynamitem. bas nisko, góry ile trzeba. detali mnóstwo. prosto z iPhona/iPada na naim'a wejście usb na froncie. wynalazek stulecia. no może nie dla artystów ;)

cóż niestety sporo zależy od przetwornika d/a...

????

I odtwarzacza albo sposobu polaczenia wbrew pozorom najwiekszym problemem jest jakosc sprzetu przy plikach i strumieniach no wraz z kompresja danych oczywiście ale przy dobrym sprzecie da sie tego sluchac

Chociaż ja tylko deezera na sprzecie audio przez squezeboxa puszczalem spotify byc moze slabsza jakosc ma

chwilowy brak działalności w audio.

Miałeś założone płatne konto na Spotify?

Mam nadal.

Stawiam na osobe powiazana z biznesem plytowym... albo majaca jakis problem ze sprzętem

Gratuluje dedukcji ;)

Zacznę od tego, że ja delektuje się muzyką. Sprzęt to dla mnie środek przekazu. Na odpowiednim poziomie wystarczający by nie wprowadzać do tego przekazu zakłóceń.

Ja również nie zamierzam nikogo namawiać na porzucenie swoich przyzwyczajeń. Chcesz kolekcjonować CD rób to. Wręcz przeciwnie, wolałbym aby sceptycy darowali sobie swoje uwagi i udział w tym wątku.

Nie zmienia to faktu, że dla mnie konfabulujesz. Jeśli jednak czujesz się z tym szczęśliwy, również życzę zdrowia :)

Wywołałes watek na temat spotify i serwisów muzycznych sieciowych, wypowiadamy się na temat tego serwisu i tematu a Ty czynisz personalne uwagi. Niegrzeczne to. Powinieneś być świadom że to serwis dla ludzi ceniących dobrze brzmiąca, dobrą muzykę a nie małolatow wychowanych na "komputerswiat.pl" i ulegających urokowi zielonych jabłuszek ;).

Wywołałes watek na temat spotify i serwisów muzycznych sieciowych, wypowiadamy się na temat tego serwisu i tematu a Ty czynisz personalne uwagi. Niegrzeczne to. Powinieneś być świadom że to serwis dla ludzi ceniących dobrze brzmiąca, dobrą muzykę a nie małolatow wychowanych na "komputerswiat.pl" i ulegających urokowi zielonych jabłuszek ;).

Drogi kolego revers,

nie uważam bym zachowywał się niegrzecznie i niestety małolatem już nie jestem.

Jesteśmy w zakładce Muzyka, zakładek o sprzęcie jest na forum przeważająca ilość. Nie wspomnę o poziomie niektórych tam toczących się dyskusji. Dlatego wolałbym skupić się tutaj na wartości merytorycznej serwisów muzycznych, a nie n-ty raz mielić nudne wymiany argumentów na temat jakości MP3. Format ma już 25 lat, obecne kodeki bardzo dobrze sobie radzą z kompresją, nieporównywalnie lepiej do tych choćby sprzed 10lat. Jeśli to dla Ciebie wciąż "nędzna" jakość, ok. Wiem, ze format ten będzie miał zawsze przeciwników np. wśród artystów bo od powstania sprzyjał piractwu. Przy okazji elektroniczna forma dystrybucji powinna rozwiązać częściowo ten problem.

Chociaż ja tylko deezera na sprzecie audio przez squezeboxa puszczalem spotify byc moze slabsza jakosc ma

antymalkonten, zainstalowalem sobie wczoraj Deezera. W Spotify podoba mi sie propozycja przeglądania zasobów poprzez podział na kategorie i style, są też proponowane w tematyczne playlisty. jest coś takiego w Deezerze?

Drogi kolego revers,

nie uważam bym zachowywał się niegrzecznie i niestety małolatem już nie jestem.

Jesteśmy w zakładce Muzyka, zakładek o sprzęcie jest na forum przeważająca ilość. Nie wspomnę o poziomie niektórych tam toczących się dyskusji. Dlatego wolałbym skupić się tutaj na wartości merytorycznej serwisów muzycznych, a nie n-ty raz mielić nudne wymiany argumentów na temat jakości MP3. Format ma już 25 lat, obecne kodeki bardzo dobrze sobie radzą z kompresją, nieporównywalnie lepiej do tych choćby sprzed 10lat. Jeśli to dla Ciebie wciąż "nędzna" jakość, ok. Wiem, ze format ten będzie miał zawsze przeciwników np. wśród artystów bo od powstania sprzyjał piractwu. Przy okazji elektroniczna forma dystrybucji powinna rozwiązać częściowo ten problem.

antymalkonten, zainstalowalem sobie wczoraj Deezera. W Spotify podoba mi sie propozycja przeglądania zasobów poprzez podział na kategorie i style, są też proponowane w tematyczne playlisty. jest coś takiego w Deezerze?

trochę gorzej w dezerze z tym tzn ja na squezeboxie nic nie mam trzeba wpisac plyte czy artyste i wyszukuje, jedynie jak już znajdzie artyste to jest opcja ze pokazuje podobna muzyke ale nie wiem jak w przeglądarce działa może tez jest

Właśnie dlatego wybrałem Spotify zamiast Deezera - z tego drugiego korzystałem parę miesięcy, lecz szybko przeszedłem na Spotify.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Spotify przy koncie unlimited serwuje tylko 160kbps. To mnie troche zmartwiło.

Spotify uses 3 quality ratings for streaming, all in the Ogg Vorbis format.

~96 kbps

Normal quality on mobile.

~160 kbps

Desktop and web player standard quality.

High quality on mobile.

~320 kbps (only available to Premium subscribers)

Desktop high quality.

Extreme quality on mobile.

WiMP w tym roku ma uruchomic serwowanie plikow we FLAC-ach.

Te informacje odnoszą się do sytuacji, gdy do wyboru była subskrypcja Unlimited i Premium.

Dziś już nie ma (dla nowych klientów) Unlimited. Zakładam, że pod względem specyfikacji konta Unlimited przekształciły się w Premium - przy zachowaniu dotychczasowej wysokości miesięcznej opłaty.

Tak więc warto potwierdzić sobie tę informację o jakości dźwięku.

Nie zapominając, że opcji Unlimited już Spotify nie oferuje na start. Jako przychodzący użytkownik będziesz miał jakość Premium - najwyższą. Albo darmowe konto - tu wiadomo.

• 8 miesięcy później...

Witam

Czołgiem wszystkim.

Od wczoraj jestem użytkownikiem SM6, wszystko rozkminione, ale jest małe ale,, kupiłem wersję 2. Ma być zaimplementowany Spotify, ale nie mogę się zalogować i go uruchomić. Jakaś mała podpowiedź??? Z góry dziękuję. Radio, komp , wszystko śmiga po sieci i nie ma problemu. SM6 zarejestrowany na stronie CA, ale nie wiem czy o to chodzi. Na iphonie i kompie mam aktywne aplikacje Spotify w wersji Premium, a w odtwarzaczu....dalej komunikat non logged in :-((

Pozdrawiam wszystkich w oczekiwaniu na pomoc.

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 ( RCA TQ Ultra Black ) + CA CD Azur 651 C ( S/PDIF Wireworld Starlight Siver 7 )  + ( ELAC 247.3+ TQ Black II ) + Beyerdynamic Dt 860

też używam wimpa. w wersji jakości "hifi" pisza ze to format flac. super sprawa. jakosc spotify nie rozni sie niczym od itunes, tyle ze na spotify sie placi mały abonament i jazda po wszystkim.

wimp moglby popracowac nad aplikacja na winde ale poza tym jakosc dzwieku nieporownywalnie lepsza od spotify'a

• 3 tygodnie później...

Przez jakiś czas też używałem spotify bo na onkyo tx-8050 fajnie ten serwis śmiga bez włączania kompa ale jakość muzyki w 320kbps jest jednak sporo niższa niż flac i w tej chwili już z 3-4 miesiące z tego serwisu nie korzystam. Fajne jeżeli ktoś np. na szybko potrzebuje jakąś playlistę na imprezę ale do prywatnego odsłuchu to tylko coś w lepszej jakości.

też używam wimpa. w wersji jakości "hifi" pisza ze to format flac. super sprawa. jakosc spotify nie rozni sie niczym od itunes, tyle ze na spotify sie placi mały abonament i jazda po wszystkim.

wimp moglby popracowac nad aplikacja na winde ale poza tym jakosc dzwieku nieporownywalnie lepsza od spotify'a

wimp lepszy od spotify i itunes

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Ja dużo więcej muzyki niż na Spotify jestem w stanie znaleźć na youtube. A później kupuję płyty ... :-(

Mam podobnie. Ze Spotify zrezygnowałem, dla mnie bez sensu. Lubię płyty :)

To prawda, nie najlepsze mam zdanie na temat jakości Spotify.

Mam podobnie. Ze Spotify zrezygnowałem, dla mnie bez sensu. Lubię płyty :)

To prawda, nie najlepsze mam zdanie na temat jakości Spotify.

Dlatego wlasnie zastanawiam się nad wymiana Squezeboxa na mini PC albo netbooka czy po prostu na laptopa żeby darmowo wysluchiwac (bez abonamentu) muzyki z youtube spotify free itd. i kupować tylko najlepsze plyty wszystkie odtwarzacze strumieniowe maja w tym ograniczenia żaden np. nie ma youtube a przecież to kopalnia muzyki obecnie najwięcej muzyki strumieniowej jest na youtube - no jakość pozostawia sporo do zyczenia ale do poszukiwania ciekawej muzyki się nadaje albo do posłuchania czegos popularnego czy na impreze jak nahbardziej

Na impreze muza z jutuba?

Chyba że na "jamniku" to puszczasz?

Jak już to w UK na PS3 było coś ala jutub,kuźwa mniej masła muszę jeść bo pleja nie mam już rok i zapomniałem.

To tak na marginesie jeśli chodzi o streaming video klipów

Vidzone tak to sie nazywa

Łokmen Saba

W Spotify są całe dyskografie, a w YouTube pirackie wrzutki nie wiadomo skąd pozyskane i przez kogo upublicznione. W Spotify wystarczy wpisać w wyszukiwarkę usłyszany właśnie utwór w radiu, aby zaraz mieć cały dorobek wykonawcy.

Spotify pozwala zarabiać artystom. Mitem jest, że Spotify mało płaci i nie zrównuje finansowania z wydawaniem i sprzedażą płyt. Trzeba dodać dla zrównoważenia dystrybucji cd wszystkie istniejące platformy muzyczne. Wtedy dopiero można oceniać, czy streaming dostarca porównywalnych ze sprzedażą płyt dochodów.

Sprzedaż płyt spada jakieś 10% rocznie, a streaming rośnie 20% rocznie. Nie trzeba być wróżem, aby przewidzieć sytuację za np. 5 lat. A patrząc na rynek elektroniki użytkowej, to nawet szkoda czasu na zastanawianie się, co jest przyszłością. A jakość też będzie coraz lepsze - ta tylko zależy od rozwoju usług firm telekomunikacyjnych, w tym szybkości łączy. Zbliżający się do Polski streaming filmów i TV poprawi parametry tych usług i wtedy wszyscy będą zadowoleni.

A teraz można kupić sobie tablet plus odbiornik Bluetooth firmy Logitech lub Telefunken (w Media Markt) i po podłączeniu tego kablem cinch do wzmacniacza cieszyć się muzyką z całego świata.

Kolumny między sobą różnią się między sobą dynamiką kilkukrotnie, gdy tymczasem format MP3 zabiera jakieś 20% jakości. Czym więc się przejmować?

Większa różnica jest pomiędzy różnie nagranym materiałem na płytę, niż ten kilku(nasto) procentowy spadek jakości z powodu przejścia z cd na MP3. Rozdzieranie szat nad czymś, co ma małe znaczenie.

• 2 tygodnie później...

Ja tez przeszedłem na próbę do WIMPA, nie chce reklamować ale do jutra mają 4 miesięczne promo wiec jak ktoś chce sprawdzić tryb HIFI, jest dobra okazja.

Dzięki!

Ja tez przeszedłem na próbę do WIMPA, nie chce reklamować ale do jutra mają 4 miesięczne promo wiec jak ktoś chce sprawdzić tryb HIFI, jest dobra okazja.

Zdążyłem.

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

Używałem Spotify, teraz bardziej WIMP z jednego b. trywialnego powodu:Wimp nie wymaga instalacji niczego na dysku. Słucham głównie na lapku pracowym, na którym mam zablokowane wszystkie funkcje admina (polityka bezpieczeństwa). Skutkowało to tym, że Spotify non-stop wymagał aktualizacji, przeinstalowania i ingerencji admina, bo ciągle coś było zmieniane. Wkurzyłem się i powiedziałem papa.

Poza tym wszystko było ok.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.