Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD720/CD721 etc.

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj znajdziesz dane:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rekin, mam takie pytanko, wylutowanie tranzystorków mute jest powszechnie chwalonym i stosowanym zabiegiem, jednak nawiązując do wątku darkul-a w którym miedzy innymi brałeś udział, padło coś na korzyść zwierania stopnia wyjściowego do masy chodziło chyba o zerowanie stanów nieustalonych przy starcie urządzenia (wsio ryba czy to wzmak czy CD). Naturalnie jest to usunięcie w sumie zbędnego elementu ale czy aby z tego tytułu zawsze płynęły same korzyści. Jeśli coś zakręciłem to sorki, ale jestem ciekaw Twojego zdania na ten temat.

Pzdr.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Nie ta kategoria cenowa żebyś usłyszał ten "efekt Darkula'' ale jak Cię to martwi zrób mutowanie na przekaźniczku zamiast tranzystorków, które wywalić trzeba koniecznie, bo wyraźnie paprają.

Mogę powiedzieć, że wylutowanie tych tranzystorków daje faktyczną poprawę, natomiast odnośnie zwierania do masy, to można ten zabieg stosować po każdym stopniu, a nie tylko na wyjściu. Pomysł z małym przekaźniczkiem jest całkiem dobry, szczególnie, że po małej modyfikacji dałoby się wykorzystać sygnał z procesora i te tranzystorki do załączania cewki przekaźnika.

ale pocieszające jest że na dniach śliczne kondensatorki w łapki mi wpadną :), rekin jak u tego człowieka z allegro jest z szybkoscią wysyłki ( ja mu dzisiaj kasę wpłacam na konto, czyli jutro do 12:00 powinien ją mieć...), pytam się bo miałeś z nim już wcześniej styczność...

Standardowo dochodzą nie na drugi, ale na trzeci dzień, bo wysyłka nie idzie priorytetem. Ja też czekam na coś od tego gościa. Wczoraj rano przelałem kaskę i z doświadczenia wiem, że wczoraj wysłał (komentarz już wystawił wczoraj), więc jutro powinno dojść. Zobaczymy co to za dobra przyjdą:)

>Lt_Bri

No i jak doszły kondensatorki? Moje Rubycony YXG przyszły dzisiaj (5600uF/25V). Mają gumki od strony wyprowadzeń - to dla uspokojenia Ciebie. Wczoraj zbocznikowałem dodatkowo kondensatorki na zasilaniu 100n Wimkami i dźwięk, który się zepsuł po wymianie diód w mostku na szybsze wrócił do poziomu, który przerósł moje oczekiwania - nie spodziewałem się, że taka mała zmiana może przynieść taki efekt. Dzisiaj spróbuję jeszcze wyrzucić te kondzie na wyjściu, albo wstawię jakieś dobre MKT i zobaczymy. Zrobiłem też porównanie na moim starym Rotelu921 (mój drugi nabytek w audiofilskiej historii). Różnice są mniej słyszalne niż na Exposure i czy na lampie. Z tą ostatnią gra to teraz tak, że boję się coś zmieniać coby nie popsuć. Jak znam życie, to za tydzień już nie będzie mi to wystarczao - będę chciał jeszcze lepiej. W przyszłym tygodniu planuję wypad na Szewską (jak znajdę czas i w sklepie znajdą dla mnie czas). Będę chciał porównać mojego grata z porządnymi klockami za n kzł. Jestem ciekaw wyniku. Wymiana trafa do analogówki też za tydzień. Mam nadzieję, że napięcie z 2x10,2 V na jałowym nie będzie spadało do 2x9,6V pod obciążeniem. No i temp. trafa. U Ciebie oryginalny trafo też się tak grzeje?

-->rekin, co do gumek to stracha miałem przy tych brązowych elnach( jak dotąd wszystkie elny jakie miałem miały od spodu gumki) co podróbkami mogą być. U mnie najmocniej z całego cd 7805 się grzeje ( zapomnieli raditorka podczepić :) )

-->rekin, części jeszce nie przyszły(nocą wysyłałem, do człowieka dziś doszło, nawet pozytywy zdążył wystawić), kupiłem kilka helitrimów(trimpotów czy jak je zwał), bo na miejscu drogie i zazwyczaj z ośką w poziomie ustawioną, mostków prostowniczych i różnych kondensatorków. Będę jednak budować te regulowane zasilanie, właśnie z DVV rozmawiam czy by nie udostępnił wzoru płytek i paru rad co do przeróbek CD721 nie dał ( może zdjęcie jakieś :) ). Człowiek dość szybko odpowiada, więc dziś lub jutro będę coś wiedział na ten temat.

Dostałem odpowiedź od DVV, jakieś kłopoty są co do płytek, ale o to będę się jeszcze dopytywał. Za to dowiedziałem się czegoś dość dziwnego: w chwili obecnej został u Niego 1 egzemplarz CD721, prawie nieprzerobiony, a jedyna zmiana to... AD826AN w miejsce JRC-ka, gra to ponoć świetnie. Kurcze zdawało mi się że wzmacniacz operacyjny z PSRR równym 75 dB nie ma prawa dobrze działać z tak podłym zasilaniem jak w CD721...

kawałek strony z opisem modyfikacji CD723, fragment o przeróbkach CD721, które można też zastosować w CD723 :

Thorsten Loetch has kindly provoded a bit more information on possible mods to the CD723.

Thorsten did a lot of work on the 721, which shares a lot of things with the 723.

The key changes he made apart from reinforcing the chassis:

1) New Clock (Tricord?)

2) Analogue Stage with LM6182 and a DC offset circuit to allow direct coupled outputs. For this the feedback loop capacitor and the LC circuit were removed. The Lowpass was realised AFTER the LM6182 100 ohm Output Resistor with 22nF to ground.

3) 120VA torroidal Transformer plus Schottky Diodes, low Z Electrolytics supply regulated via LM317/337 supplying +/-15V for the Analogue Stage, good local decoupling for the Analogue Stage. A seperate 5V supply tapped off the +15V for the TDA1545 DAC.

Trochę czasu byłem nieobecny, ale już jestem. W 720 z +/-10V AC mamy trochę powyżej 12V DC na wzm. oper. Na ogół daję na zasilanie opampów około +/-15V. W pre zrobiłem regulowane od +/- 10V do +/- 20V DC ze względu na używane opampy, ale mam wrażenie, że najlepiej działa u mnie na około +/-18 V. Jak będziecie używać szybszych diód, to koniecznie dodajcie jeszcze dodatkowe kondensatorki bocznikujące oprócz tych na mostku ( u mnie 100n) bez nich kiszka lepiej grają nawet 4001, ale z nimi poprawa jest znaczna. Wywaliłem też na wyjściu te dwa 4,7uF i jest lepiej. Dopóki gram przez pre, to nie muszę się obawiać nap. stałego na wy (w pre mam na wy też). W 720 sygnał do wzm. słuchawkowego idzie z wyjścia za opampami i ma swoje mutowanie - odłączyłem wy słuchawkowe. Kabelki do wyjść RCA wlutowałem zamiast jak było dotychczas w złączu - bezpośdednio za opampem - następna poprawa. Jak dojdzie trafo na analogową część, to zobaczymy jak zagra na osobnym zasilaniu. Z doświadczenia w CEC-u wiem, że najlepiej na DAC-a dać napięcie bezpośdednio kabelkami na nóżki i na nóżkach zasilania DACa polutować kondensatorek około 100uF (w Sanyo 7881 wsadziłem ELnę 220uF i jest miodzio) Trzeba niestety znaleźć miejsce połączenia na druku +5V i masy dla DAC-a i rozlutować +5V (zwykle mały rezystorek lub dioda) Problem jest trochę z masą - czy ją odzielić od reszty PCB i lutować dwa kabelki, czy zostawić i dać tylko +5V na DAC-a. Próbowałem też przyłączyć bezpośrednio do masy przy DAC-u dodatkowy kabelek bez oddzielania masy, ale pojawiały się zakłócenia od napędu w sygnale (przy rozpędzaniu i zmianie ścieżek przez napęd)

-->rekin, umieściłbyś w tym temacie skana zasilania z serwisówki(chyba strona 25)? Może ktoś z ludzi (Brencik?) będzie wiedział co to za ustrojstwo przed mostkiem od +/-10V i czy można to bez przeszkód wypatroszyć...

Lt_Bri, pytaj Brencika, to Cię zasypie teorią nie na temat, po tygodniu i setce wpisów może od niego wydębisz właściwą odpowiedź jak w międzyczasie Cię nie zwyzywa od kretynów, nieuków itp. i się nie obrazi. Nie rozumiem gościa, bo wiedzę ma dużą, a w taki sposób ludzi do siebie zraża, poza tym kompletnie źle odczytuje to co się do niego pisze i za bardzo bierze do siebie. Jakby się tak nie emocjonował to nawet czegoś użytecznego możnaby się od niego dowiedzieć.

Niestety nie posiadam w domciu skanera, więc tylko cyfrówką mogę coś pstryknąć. Zasilanie i st. wyjściowy na wszelki wypadek.

[obrazekLUKASZ-171496_1.jpg] [obrazekLUKASZ-171496_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2999-100003408 1170259007_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->McGyver, tu wiele osób wprost nie odpowiada na prosto i rzeczowo zadane pytania ( jeżeli dobrze pamiętam to ktoś się darkula kiedyś spytał o to jaki napęd w mancie siedzi i do dzisiaj odpowiedzi nie dostał :) ), a od Brencika czy innych właśnie w tym wypadku wiedzy teoretycznej potrzebuję, a dalej to już sam(lutownicą :) ) będę teorię w czyn zmieniał :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.