Skocz do zawartości
IGNORED

multipleks do budowy kolumn

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli multiplex to jest sklejka,piszac do mnie stolarz mieszkajacy na zachodzie ze kolumny wykonal z lepszego materialu niz zwyklej plyty z ktorej wykonuje sie prawie wszystkie kolumny, mial na mysli nasza sklejke,czy mial racje ze to lepszy i drozszy material?

Ale jak to ma sie do budowy kolumn?czy to dobry material?bo jakbym takie kolumny chcial kupic wykonane z multiplexu to nie musze sie obawiac ze sa gorsze od normalnej plyty z ktorej wykonuje sie obudowy kolumn?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jeśli multiplex ma zmienną gęstość / twardość, to jest lepszy od każdej innej płyty stosowanej na kolumny, nawet od "naszej" sklejki. Najgorszym materiałem z możliwych jest MDF, potem wiórówka. Płyt OSB nie uwzględniam, bo potrafią trzeszczeć i nie nadaja się na obudowy.

Jeśli multiplex ma zmienną gęstość / twardość, to jest lepszy od każdej innej płyty stosowanej na kolumny, nawet od "naszej" sklejki. Najgorszym materiałem z możliwych jest MDF, potem wiórówka. Płyt OSB nie uwzględniam, bo potrafią trzeszczeć i nie nadaja się na obudowy.

Dlaczego mdf jest najgorszy?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie wiem dlaczego. Po prostu jest. Nie pochłania energii. Pomiary akcelerometryczne jednoznacznie pokazują, że MDF jest najgorszy. Stosuje się go tylko dlatego, że się łatwo obrabia na automatach.

Chyba jakis urban legend. Jest sztywny więc obudowa stosunkowo mało przenosi na zewnątrz. Ja mam głosniki z dębiny - ale to dlatego ze cos takiego wtedy miałem. Ale paździerz lepszy od MDF-u? W głowie mi się to nie mieści. W sumie drewno też się obrabia na automatach. Dąb zwłaszcza pięknie. Jeżeli sklejka jest lepsza to w sumie jaki problem robić wszystko ze sklejki?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jeśli pomiary akcelerometryczne prowadzone na wyższej uczelni technicznej to urban legend, to nie mam więcej nic do powiedzenia. Paździerz nie jest lepszy, bo do niczego się nie nadaje i nawet nie był brany pod uwagę. Sklejka jest lepsza, ale znacznie droższa, a audio to biznes, a nie Caritas. W dodatku bardzo źle się obrabia na automatach.

Jeśli pomiary akcelerometryczne prowadzone na wyższej uczelni technicznej to urban legend, to nie mam więcej nic do powiedzenia. Paździerz nie jest lepszy, bo do niczego się nie nadaje i nawet nie był brany pod uwagę. Sklejka jest lepsza, ale znacznie droższa, a audio to biznes, a nie Caritas. W dodatku bardzo źle się obrabia na automatach.

A jaki materiał miałeś na myśli pisząc płyta wiórowa? Dla mnie zawsze to był paździerz. A co do MDF-u to nie wiem co ta uczelnia mierzyła ale weź też pod uwagę że przy MDF-e stosuje się duże grubości i to może rekompensować ewentualne złe parametry. Na 100% jest sztywny i ma dużą gęstość więc raczej się nadaje do naszych celów. Możliwe że jest gorszy od sklejki ale jezeli powiedzmy bierzesz MDF 40mm grubości i sklejkę powiedzmy 30 to może sie okazać że lepszy jest MDF. Zresztą koledzy kombinują z materiałami mieszanymi czyli kleją MDF w warstwach z czymś jeszcze w środku np. Różne są kombinacje ale nie można moim zdaniem powiedzieć że MDF to g...o i się nie nadaje na obudowy głośników. Zawsze można zrównoważyć ewentualne gorsze parametry mechaniczne grubością. Wszystko jest względne i nie można tak uogólniać.

Przy okazji to że można go obrabiać na automatach daje duże możliwości które z nadwyżką rekompensują wszystko bo można robić różne dziwne kształty i wewnętrzne wzmocnienia. Do tego MDF się nie rozsycha jak np. naturalne drzewo. Także nie zgadzam się z Tobą i uważam że MDF jest najlepszym materiałem do budowy kolumn.

Widziałem np. gramofony które miały talerz zawieszony na rtęci. Ale to nie znaczy że należy strzelać z armaty do wróbla.

Przy okazji masz jakieś linki do tych pomiarów? Chętnie bym się z nimi zapoznał. Bo jeżeli np. MDF ma o 1% mniejszą sztywność od np. sklejki to teoria jest śmieszna.

Pozdrawiam

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>>A jaki materiał miałeś na myśli pisząc płyta wiórowa?

Tak wygląda płyta wiórowa: http://www.pl.all.biz/img/pl/catalog/121909.jpeg?rrr=1

>>>nie wiem co ta uczelnia mierzyła

A ja wiem, bo przy tym byłem.

>>>weź też pod uwagę że przy MDF-e stosuje się duże grubości i to może rekompensować ewentualne złe parametry.

No to albo porównujemy i oceniamy materiał i wtedy warunkiem porównania jest grubość próbki, albo dajemy 10 cm kichy i mówimy, że to to samo, co 2 cm czegoś porządnego. Dla mnie to nie jest to samo.

>>>Na 100% jest sztywny i ma dużą gęstość

Nie i nie. Jest wyjątkowo mało sztywny i ma małą gęstość, w porównaniu do np. sklejki. Stratność wewnętrzną także ma słabą.

>>>Możliwe że jest gorszy od sklejki

Nie, to akurat jest stuprocentowo pewne.

>>>bierzesz MDF 40mm grubości i sklejkę powiedzmy 30 to może sie okazać że lepszy jest MDF

Po pierwsze - nie jest, po drugie - uwaga jak wyżej.

>>>Zresztą koledzy kombinują z materiałami mieszanymi czyli kleją MDF w warstwach z czymś jeszcze w środku

Układ kanapkowy o nieciągłej strukturze to całkiem inna historia i nie mieszaj go tu, bo nie ma nic wspólnego, a zasada jego działania jest zupełnie inna.

>>>nie można moim zdaniem powiedzieć że MDF to g...o i się nie nadaje na obudowy głośników

A kto powiedział, że się nie nadaje? Zacytuj, proszę. Bo ja wyraźnie napisałem, że jest najgorszy, w domyśle - z materiałów które się nadają i był brane pod uwagę w pomiarach.

>>>Wszystko jest względne i nie można tak uogólniać.

Dla mnie rzetelne pomiary nie są względne. Jeśli dla ciebie są, to będziesz "wierzącym", do śmierci bez rzetelnej wiedzy. Ja jestem "praktykującym", a "wierzący" "praktykującego" nigdy nie zrozumie. I vice versa.

>>>masz jakieś linki do tych pomiarów?

Nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek umieszczał w internecie wyniki ćwiczeń laboratoryjnych, jak byłem na studiach.

>>>teoria jest śmieszna.

Nie chcę cię martwić, ale twoje podejście do sprawy czysto inżynierskiej też jest śmieszne (hint: w materiale do budowy obudów głośnikowych nie chodzi tylko o sztywność, lecz w równej mierze o stratność wewnętrzną).

>>>A jaki materiał miałeś na myśli pisząc płyta wiórowa?

>>Tak wygląda płyta wiórowa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest właśnie zwykły paździerz - przynajmniej tak to się kiedyś nazywało i zupełnie nie nadaje się mechanicznie do budowy czegokolwiek. Nawet na boki szafej jest do d...y bo wkręty zawiasów zrywają "gwint"

>>>nie wiem co ta uczelnia mierzyła

>>A ja wiem, bo przy tym byłem.

OK

>>>weź też pod uwagę że przy MDF-e stosuje się duże grubości i to może rekompensować ewentualne złe parametry.

>>No to albo porównujemy i oceniamy materiał i wtedy warunkiem porównania jest grubość próbki, albo dajemy 10 cm kichy i mówimy, że to to samo, co 2 cm czegoś porządnego. Dla mnie to nie jest to samo.

Zależy jakie są proporcje mistrzu 10:2 to nie to samo co 4:3. Prawda?

>>>Na 100% jest sztywny i ma dużą gęstość

>>Nie i nie. Jest wyjątkowo mało sztywny i ma małą gęstość, w porównaniu do np. sklejki. Stratność wewnętrzną także ma słabą.

OK - jestem tylko inż. elektrykiem.

>>>Możliwe że jest gorszy od sklejki

>>Nie, to akurat jest stuprocentowo pewne.

OK. Ale na ile? Sklejka to materiał "kompozytowy".

>>>bierzesz MDF 40mm grubości i sklejkę powiedzmy 30 to może sie okazać że lepszy jest MDF

>>Po pierwsze - nie jest, po drugie - uwaga jak wyżej.

Czyli MDF grubszy o 20% od sklejki jest nadal gorszy. OK, wierzę.

>>>Zresztą koledzy kombinują z materiałami mieszanymi czyli kleją MDF w warstwach z czymś jeszcze w środku

>>Układ kanapkowy o nieciągłej strukturze to całkiem inna historia i nie mieszaj go tu, bo nie ma nic wspólnego, a zasada jego działania jest zupełnie inna.

>>>nie można moim zdaniem powiedzieć że MDF to g...o i się nie nadaje na obudowy głośników

>>A kto powiedział, że się nie nadaje? Zacytuj, proszę. Bo ja wyraźnie napisałem, że jest najgorszy, w domyśle - z materiałów które się nadają i był brane pod uwagę w pomiarach.

Ale idealny w aplikacji.

>>>Wszystko jest względne i nie można tak uogólniać.

>>Dla mnie rzetelne pomiary nie są względne. Jeśli dla ciebie są, to będziesz "wierzącym", do śmierci bez rzetelnej wiedzy. Ja jestem "praktykującym", a "wierzący" "praktykującego" nigdy nie zrozumie. I vice versa.

Nie wiem co dokładnie mierzyliście i nie wiem czy wzieliście wszystkie parametry pod uwagę bo jest ich zapewne dużo.

>>>masz jakieś linki do tych pomiarów?

>>Nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek umieszczał w internecie wyniki ćwiczeń laboratoryjnych, jak byłem na studiach.

OK. Ale skoro to robiłeś osobiście to może chociaż coś z głowy napiszesz jak to jest. Ja się całe życie uczę i chętnie poczytam coś na ten temat.

>>>teoria jest śmieszna.

>>Nie chcę cię martwić, ale twoje podejście do sprawy czysto inżynierskiej też jest śmieszne (hint: w materiale do budowy obudów głośnikowych nie chodzi tylko o sztywność, lecz w równej mierze o stratność wewnętrzną).

Pewnie i jeszcze kilka innych parametrów.

Dla jakiej częstotliwości ważna jest stratność wewnętrzna?

Piszę bo chciałbym się czegoś dowiedzieć a nie bić pianę.

Ps. Podchodzenie do spraw 'czysto inżyniersko" czasami jest złudne. hint. pierwsze wzmacniacze tranzystorowe vs lampowe i odkrycie zniekształceń TIM. Ale sam tak podchodzę do życia i dlatego nie wierzę np. w magiczne kable.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>>To jest właśnie zwykły paździerz - przynajmniej tak to się kiedyś nazywało

Nie, to dwa różne materiały http://pl.wikipedia.org/wiki/Płyta_wiórowa http://pl.wikipedia.org/wiki/Płyta_paździerzowa

>>>nie nadaje się mechanicznie do budowy czegokolwiek.

Stolarze umieją zrobić i robią z niej obudowy kolumn i nie jest to problem.

>>>Zależy jakie są proporcje mistrzu 10:2 to nie to samo co 4:3. Prawda?

Nie, nie zależy i nieprawda :-) Albo porównujesz materiał, albo nie. Już to pisałem.

>>>OK. Ale na ile? Sklejka to materiał "kompozytowy".

Na przykładzie: sklejka brzozowa 12 mm szalunkowa, mimo mniejszej masy, ma niemalże takie same właściwości mechaniczne, co MDF 19mm. Różnica w grubości 37%, dla mnie dużo.

>>>Ale idealny w aplikacji.

Tak, bo się najprościej obrabia. Sklejka i wiórówka źle się tną i frezują.

>>>Nie wiem co dokładnie mierzyliście i nie wiem czy wzieliście wszystkie parametry pod uwagę bo jest ich zapewne dużo.

Izolacyjność akustyczną, moduł sprężystości, stratność wewnętrzną w funkcji częstotliwości. Czego zapomnieliśmy?

>>>może chociaż coś z głowy napiszesz jak to jest

Wycinasz próbkę, wkręcasz w imadło, wieszasz masę i notujesz, o ile się wygięła. Mało - sztywna. Potem patrzysz o ile się odkształciła trwale (ile brakuje do położenia spoczynkowego po zdjęciu masy obciążającej). Mało - dobrze. Wkręcasz próbkę w okno, po jednej stronie puszczasz szum, po drugiej go nagrywasz mikrofonem i rysujesz spektrum. Jest cicho - duża izolacyjność. Przykręcasz próbkę do wzbudnika, przyklejasz akcelerometry, przemiatasz częstotliwościami, rysujesz spektrum. Jest nisko - duża stratność wewnętrzna. Wszystko.

>>>Dla jakiej częstotliwości ważna jest stratność wewnętrzna?

Dla pasma średniego, od kilkuset Hz do ok. 2000 Hz. Poniżej mniej-więcej 200 Hz materiały właściwie nie pochłaniają i znaczenie ma sztywność (żeby obudowa nie "pulsowała").

>>>odkrycie zniekształceń TIM

Ale tu nie ma pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego :-) Po prostu deski :-)

Nie, to dwa różne materiały

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie to to samo (nie odróżniam) :-)))) Serio - bez złośliwości - na zdjęciu też różnicy nie widzę.

>>>nie nadaje się mechanicznie do budowy czegokolwiek.

>>Stolarze umieją zrobić i robią z niej obudowy kolumn i nie jest to problem.

Tak. Da się. Gorzej z trwałością i późniejsza eksploatacją. Gdzieś w piwnicy gniją u mnie stare altusy. Porozwalane połączenia itp. Mało trwała konstrukcja.

>>>Zależy jakie są proporcje mistrzu 10:2 to nie to samo co 4:3. Prawda?

>>Nie, nie zależy i nieprawda :-) Albo porównujesz materiał, albo nie. Już to pisałem.

Dobra - w tym temacie nie dojdziemy do "zgody"

>>>OK. Ale na ile? Sklejka to materiał "kompozytowy".

>>Na przykładzie: sklejka brzozowa 12 mm szalunkowa, mimo mniejszej masy, ma niemalże takie same właściwości mechaniczne, co MDF 19mm. Różnica w grubości 37%, dla mnie dużo.

To już jakieś dane konkretne. Czyli można dać MDF odpowiednio grubszy i jest to ekonomicznie i technicznie sensowne.

>>>Ale idealny w aplikacji.

>>Tak, bo się najprościej obrabia. Sklejka i wiórówka źle się tną i frezują.

To daje dodatkowe możliwości.

>>>może chociaż coś z głowy napiszesz jak to jest

>>Wycinasz próbkę, wkręcasz w imadło, wieszasz masę i notujesz, o ile się wygięła. Mało - sztywna. Potem patrzysz o ile się odkształciła trwale (ile brakuje do położenia spoczynkowego po zdjęciu masy obciążającej). Mało - dobrze. Wkręcasz próbkę w okno, po jednej stronie puszczasz szum, po drugiej go nagrywasz mikrofonem i rysujesz spektrum. Jest cicho - duża izolacyjność. Przykręcasz próbkę do wzbudnika, przyklejasz akcelerometry, przemiatasz częstotliwościami, rysujesz spektrum. Jest nisko - duża stratność wewnętrzna. Wszystko.

>>>Dla jakiej częstotliwości ważna jest stratność wewnętrzna?

>>Dla pasma średniego, od kilkuset Hz do ok. 2000 Hz. Poniżej mniej-więcej 200 Hz materiały właściwie nie pochłaniają i znaczenie ma sztywność (żeby obudowa nie "pulsowała").

I to jest chyba najważniejsze. Tego typu pasmo można wytłumić innymi metodami (maty bitumiczne etc) Natomiast najważniejsze o czym napisałeś to "pulsowanie" - ja to nazywam "puchnięciem" obudowy i to jest najtrudniejszy temat inżynierski w kolumnach. I tu jak sądzę MDF będzie dobry.

>>>odkrycie zniekształceń TIM

>>Ale tu nie ma pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego :-) Po prostu deski :-)

Pętla też ma swoje wady - to kolejne odkrycie - odpowiedz impulsowa.

Jakieś tam jest - wpływ drgającej obudowy na membranę głośnika ;-)

Ps. Fajnie się z Tobą wymienia doświadczenia. Jak widać nie jesteś "nadętym dupkiem" :-)

Nie wszytko da się policzyć. Czasami trzeba posłuchać. Co nie zmienia faktu że nie wierzę w voodoo kable :-)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>>Gorzej z trwałością i późniejsza eksploatacją.

Eksploatacja, jeśli masz na myśli obudowę do eksperymentów, to będzie tragedia. Ale z MDFem nie będzie wiele lepiej. No, może da się wykręcić wkręty 2 razy więcej, zanim wszystko się rozpieprzy. Ale eksploatacja polegająca na jednorazowym przykręceniu głośników i nie grzebaniu nie powinna sprawić problemów (jak i w MDFie).

>>>Czyli można dać MDF odpowiednio grubszy i jest to ekonomicznie i technicznie sensowne.

Tylko sama grubość jest bezsensowna, bo traci się cenne litry, co szczególnie przy obecnej modzie na kolumny-słupki ma znaczenie. Jeśli zastosuję calową sklejkę, to Ty nie zastosujesz 40-milimetrowego MDFu z bardzo prostego powodu: albo obudowa zrobi się w środku węższa i nie zmieszczą się do niej głośniki, albo poszerzysz kolumnę na zewnątrz, czyli możesz wyrzucić projekt zwrotnicy do śmieci i zacząć pomiary i projektowanie od zera.

>>>Tego typu pasmo można wytłumić innymi metodami (maty bitumiczne etc)

Taaak... I potem widzę kretynów, co przyklejają dwa milimetry maty bitumicznej i myślą, że cokolwiek im to dało... Poza tym: dodatkowy, nie niski koszt, dodatkowa robota, problemy z klejem (mata bitumiczna nie utrzyma się na materiale drewnopochodnym na "fabrycznym" kleju akrylowym), smród kleju.

>>>ja to nazywam "puchnięciem" obudowy i to jest najtrudniejszy temat inżynierski w kolumnach. I tu jak sądzę MDF będzie dobry.

Jest dokładnie odwrotnie :-) Tu MDF jest zdecydowanie najgorszym materiałem, bo ma największe odkształcenia w funkcji przyłożonej siły, a inżyniersko jest to sprawa absolutnie najprostsza do ogarnięcia - rozbijanie powierzchni drgającej na mniejsze poprzez inteligentnie zastosowane wzmocnienia (celowo nie piszę wieńce, bo wieńce są mało inteligentne).

>>>Pętla też ma swoje wady

To właśnie miałem na myśli - w "teorii desek" nie ma takich kruczków.

>>>Jakieś tam jest - wpływ drgającej obudowy na membranę głośnika ;-)

Nie na membranę, ale licha obudowa wypromieniowuje przez ściany zaskakująco dużo energii akustycznej. Energii w formie drastycznie zniekształconej (nieliniowe przesunięcia fazowe, ekstremalnie zmieniona charakterystyka częstotliwościowa), która - niestety - sumuje się z "prawidłową" falą promieniowaną przez przednią stronę membrany głośnika.

>>>Jak widać nie jesteś "nadętym dupkiem"

Skąd ta pewność?

>>>Nie wszytko da się policzyć. Czasami trzeba posłuchać.

Nie zgadzam się. ZAWSZE trzeba słuchać. Pomiary "desek" są po to, żeby nie budować jak idiota 20 różnych skrzyń i żeby nie tracić półrocza na sprawdzenie wszystkich na słuch.

Odnośnie MDF. Kiedyś dla porównania wykonałem dwie jednakowe obudowy jedna MDF dróga z wiórówki. Do obudowy z wiórówki wkręciłem głośniki wykonałem pomiar i na tej podstawie zrobiłem zwrotnicę, wszystko na końcu pomierzyłem. Wszystko przenosłem do obudowy z MDF i okazało się że pomiary są zgoła inne. Do tego stopnia że praktycznie dla obudowy z MDF należało wprowadzić modyfikację w zwrotnicy. Jeżeli porównywać bezpośrednio te dwa materiały bardziej podobał mi się dźwięk z obudowy z MDFu.

Ale chętnie wypróbował bym jeszcze ten multiplex.

>Eksploatacja, jeśli masz na myśli obudowę do eksperymentów, to będzie tragedia. Ale z MDFem nie będzie wiele lepiej. No, może da się wykręcić wkręty 2 razy więcej, zanim wszystko się rozpieprzy. Ale eksploatacja polegająca na jednorazowym przykręceniu głośników i nie grzebaniu nie powinna sprawić problemów (jak i w MDFie).

Miałem na myśli że to jest nietrwałe. O śrubach w kolumnach nie będę dyskutował bo to jak wiadomo jest porażka.

>Tylko sama grubość jest bezsensowna, bo traci się cenne litry, co szczególnie przy obecnej modzie na kolumny-słupki ma znaczenie. Jeśli zastosuję calową sklejkę, to Ty nie zastosujesz 40-milimetrowego MDFu z bardzo prostego powodu: albo obudowa zrobi się w środku węższa i nie zmieszczą się do niej głośniki, albo poszerzysz kolumnę na zewnątrz, czyli możesz wyrzucić projekt zwrotnicy do śmieci i zacząć pomiary i projektowanie od zera.

Ja nie mam problemu z budowaniem "wąskich słupków"

>Taaak... I potem widzę kretynów, co przyklejają dwa milimetry maty bitumicznej i myślą, że cokolwiek im to dało... Poza tym: dodatkowy, nie niski koszt, dodatkowa robota, problemy z klejem (mata bitumiczna nie utrzyma się na materiale drewnopochodnym na "fabrycznym" kleju akrylowym), smród kleju.

A wiesz jaki jest problem w wytłumianiu kolumn wełną owczą? Mole.

>Jest dokładnie odwrotnie :-) Tu MDF jest zdecydowanie najgorszym materiałem, bo ma największe odkształcenia w funkcji przyłożonej siły, a inżyniersko jest to sprawa absolutnie najprostsza do ogarnięcia - rozbijanie powierzchni drgającej na mniejsze poprzez inteligentnie zastosowane wzmocnienia (celowo nie piszę wieńce, bo wieńce są mało inteligentne).

Zależy jaką grubość zastosujesz. Bezwładność też ma znaczenie.

>To właśnie miałem na myśli - w "teorii desek" nie ma takich kruczków.

A jednak są.

>>>Jakieś tam jest - wpływ drgającej obudowy na membranę głośnika ;-)

>>>>Nie na membranę, ale licha obudowa wypromieniowuje przez ściany zaskakująco dużo energii akustycznej. Energii w formie drastycznie zniekształconej (nieliniowe przesunięcia fazowe, ekstremalnie zmieniona charakterystyka częstotliwościowa), która - niestety - sumuje się z "prawidłową" falą promieniowaną przez przednią stronę membrany głośnika.

Zgoda. Występuje też takie zjawisko jak "zdudnienia". Ale przy odpowiedno grubej obudowie...

>>>Jak widać nie jesteś "nadętym dupkiem"

>>>>Skąd ta pewność?

Jeżeli się pomyliłem to Twój problem.

>>>Nie wszytko da się policzyć. Czasami trzeba posłuchać.

>>>>Nie zgadzam się. ZAWSZE trzeba słuchać. Pomiary "desek" są po to, żeby nie budować jak idiota 20 różnych skrzyń i żeby nie tracić półrocza na sprawdzenie wszystkich na słuch.

Tak jest. Bo nie wszystkie zjawiska fizyczne zostały w modelu matematycznym uwzględnione. I nie dlatego że nie są znane, tylko dlatego że do tej pory być może nikt na to nie wpadł. A budowę zawsze zaczynamy od pewnych założeń i nikt (normalny) nie buduje niczego na 'pałę"

Pozdrawiam

ps, clue jest w aktywnych zwrotnicach. Tu można znacząco poprawić parametry, Nie kablami voodoo!

ps2. Tak przy okazji: zakładając że zbudował byś namiastkę nieskończonej odgrody - czyli ściana w domu z głosnikami. Z czego byś zrobił ścianę? 30 cm betonik? Jak sądzisz?

Odnośnie MDF. Kiedyś dla porównania wykonałem dwie jednakowe obudowy jedna MDF dróga z wiórówki. Do obudowy z wiórówki wkręciłem głośniki wykonałem pomiar i na tej podstawie zrobiłem zwrotnicę, wszystko na końcu pomierzyłem. Wszystko przenosłem do obudowy z MDF i okazało się że pomiary są zgoła inne. Do tego stopnia że praktycznie dla obudowy z MDF należało wprowadzić modyfikację w zwrotnicy. Jeżeli porównywać bezpośrednio te dwa materiały bardziej podobał mi się dźwięk z obudowy z MDFu.

Ale chętnie wypróbował bym jeszcze ten multiplex.

Zawsze możesz zrobić tzw. kanapkę. Czyli skleić np. MDF ze sklejką. Ciekawy efekt może dać wklejenie pomiędzy np. balsy. Multiplex - to nazwa sklejki. W różnych językach występują nazwy plywood, multiplex, sklejka. Sklejka też może być różna. Zależy z czego jest zrobiona. Można eksperymentować również z obudowami z litego granitu. Co kto lubi :-)

ps3. Zawsze zastanawiałem się jak by to było gdyby obudowy kolumn były odlane z ołowiu?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>>O śrubach w kolumnach nie będę dyskutował bo to jak wiadomo jest porażka.

Śruby to jedyna dobra opcja. Nakrętki kłowe (ale porządne, nie takie jak w altusach) i śruby.

>>>Ja nie mam problemu z budowaniem "wąskich słupków"

Ale ludzie, którzy składają gotowe projekty już tak.

>>>A wiesz jaki jest problem w wytłumianiu kolumn wełną owczą? Mole.

Monacor psika swoją wełnę jakimś chemicznym syfem i mole się ponoć nie imają. Ale wełna jest do tłumienia objętościowego, a nie do tłumienia wibracji ścian.

>>>Zależy jaką grubość zastosujesz. Bezwładność też ma znaczenie.

A ty dalej o grubości. Ok, napiszę jeszcze raz: porównuję materiały, jeden do jednego. Jak piszesz o calowym MDFie, to ja przeciw niemu wystawiam calową sklejkę, nie 10-milimetrową.

>>>A jednak są.

Podaj.

>>>Jeżeli się pomyliłem to Twój problem.

Na szczęście mam gdzieś opinie innych o sobie i nie jest to mój problem :-)

>>>budowę zawsze zaczynamy od pewnych założeń i nikt (normalny) nie buduje niczego na 'pałę"

Właśnie obraziłeś 90% khe khe... "konstruktorów..." z tego szacownego forum.

>>>clue jest w aktywnych zwrotnicach.

Niektórzy to wiedzą, ale niestety to tylko niektórzy. Całkiem niedawno jakiś "mondrala" napisał do mnie, że się gówno znam, bo jakby zwrotnice aktywne były takie dobre, to by były obecne w "chajendzie", a skoro naciągacze... ups, przepraszam - firmy audiofilskie ich nie stosują, to znaczy, że są do dupy.

Ja też zawsze uważałem, że karbonowe nadwozia, aluminiowe ramy i kute tłoki to gówno, bo w moim oplu ich nie ma.

>>zakładając że zbudował byś namiastkę nieskończonej odgrody - czyli ściana w domu z głosnikami

A czemu namiastkę? Ściana z głośnikami to JEST nieskończona odgroda.

>>>Z czego byś zrobił ścianę?

Mam już ściany w domu. Ceglane. Rozważałem bardzo poważnie to rozwiązanie, ale zrezygnowałem ze względu na fale stojące w pokoju. Dipol lepszy.

>Śruby to jedyna dobra opcja. Nakrętki kłowe (ale porządne, nie takie jak w altusach) i śruby.

Przejęzyczyłem się. Miałem na myśli wkręty do skręcenia scianek kolumn.

>Monacor psika swoją wełnę jakimś chemicznym syfem i mole się ponoć nie imają. Ale wełna jest do tłumienia objętościowego, a nie do tłumienia wibracji ścian.

To nie jest rozwiązanie ekologiczne ;-) Dzieci i siebie trujesz ;-) Ja mam TL - więc wełna jak najbardziej.

>A ty dalej o grubości. Ok, napiszę jeszcze raz: porównuję materiały, jeden do jednego. Jak piszesz o calowym MDFie, to ja przeciw niemu wystawiam calową sklejkę, nie 10-milimetrową.

Bezwłądność!

>Na szczęście mam gdzieś opinie innych o sobie i nie jest to mój problem :-)

Szkoda.

>Właśnie obraziłeś 90% khe khe... "konstruktorów..." z tego szacownego forum.

To już nie mój problem. Dyskutuję z Tobą.

>Niektórzy to wiedzą, ale niestety to tylko niektórzy. Całkiem niedawno jakiś "mondrala" napisał do mnie, że się gówno znam, bo jakby zwrotnice aktywne były takie dobre, to >by były obecne w "chajendzie", a skoro naciągacze... ups, przepraszam - firmy audiofilskie ich nie stosują, to znaczy, że są do dupy.

>Ja też zawsze uważałem, że karbonowe nadwozia, aluminiowe ramy i kute tłoki to gówno, bo w moim oplu ich nie ma.

Z mądralami nie ma co wymieniać doświadczeń. Co do kutych tłoków, tytanowych korbowodów itp. to porozmawiajmy na priv.

>>zakładając że zbudował byś namiastkę nieskończonej odgrody - czyli ściana w domu z głosnikami

>>>A czemu namiastkę? Ściana z głośnikami to JEST nieskończona odgroda.

No to chyba jednak jest namiastka bo ona nie jest nieskończona. Prawda?

>>>Z czego byś zrobił ścianę?

>>>>Mam już ściany w domu. Ceglane. Rozważałem bardzo poważnie to rozwiązanie, ale zrezygnowałem ze względu na fale stojące w pokoju. Dipol lepszy.

A fale stojące to już inna para kaloszy. Zawsze mnie rozśmieszali ludzie którzy montują sobie "ump ump" glośniki w samochodach. Słyszałem też opinie, cytuje: "to chodzi o ciśnienie, wydajność ciśnieniową, i można usłyszeć niską częstotliwość w małym pomieszczeniu bo przecież w słuchawkach ją słyszymy, a tam jest mała objętość" ;-))))))))))

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>>To nie jest rozwiązanie ekologiczne ;-)

Pracuję między innymi dla firmy zajmującej się tzw. ochroną środowiska. Ekologia to tylko kłamstwo, które wciska się idiotom.

>>>Bezwłądność!

Bezwładność jest fizyczną miarą masy. A masa, przy założonej objętości (wymiarach) jest liniowo zależna od gęstości. Tak, sklejka ma większą.

>>>Szkoda.

Życzysz mi bezsensownych stresów? Brzydko z twojej strony.

>>>To już nie mój problem.

Tak tylko mówię, żebyś się nie dziwił, jak cię potem "napadną" :-)

>>>No to chyba jednak jest namiastka bo ona nie jest nieskończona. Prawda?

Rozważana z punktu widzenia proporcji objętości pokoju do objętości ekwiwalentnej (weź program do obliczania obudów) oraz z punktu widzenia skuteczności separacji stron membrany - jest niemalże doskonałą namiastką.

>>>A fale stojące to już inna para kaloszy.

Ale dla mnie bardzo ważna. Nie wrócę do obudów pudełkowych, bo za bardzo degradują niskie tony.

>Pracuję między innymi dla firmy zajmującej się tzw. ochroną środowiska. Ekologia to tylko kłamstwo, które wciska się idiotom.

Mi tego nie musisz tłumaczyć. Zielony to taki niedojrzały czerwony :-)

Pozdrawiam

>Ale dla mnie bardzo ważna. Nie wrócę do obudów pudełkowych, bo za bardzo degradują niskie tony.

Zgadzam się. Moim zdaniem najmniej w warunkach domowych degradują TL-e. Dlatego takich słucham. Nie gonię już więcej "króliczka". Tak mi pasuje. Dobra odpowiedź impulsowa :-)

Ps. A tak przy okazji to niezły "flejm" wyszedł z naszej rozmowy :-)

Dziewczyny nie ciągajta się za warkocze ;)

Duże chłopce a czasami biją się o miejsce przecinka w zdaniu....specyfika tego miejsca

Panowie problem z multiplexem polega na tym że pod tą samą nazwą kryję się masa produktów !

pozwalam sobie zauważyć że ogólnie można przyjąć multiplex = sklejka ...

Jednak multiplex to też np blaty kuchenne - śmieciowiór oklejony laminatem w innych firmach mdf z powłoką ze szczotowanego alu ....

Jak już mamy się na coś powoływać to trzeba by ustalić o czym będziecie rozmawiać

Dziewczyny nie ciągajta się za warkocze ;)

My już weszliśmy na taki poziom że laminowanego szajsu sie nie czepiamy ;-)

Co do multipleksu to wiemy o co chodzi (sklejka) ;-)

Do FATHER_pio

Niestety muszę Ci się przyznać że co do Dipoli to zupełnie nie wiem o co chodzi bo tego nigdy nie jadłem więc możesz mi wmówić wszystko.

Taaak... I potem widzę kretynów, co przyklejają dwa milimetry maty bitumicznej i myślą, że cokolwiek im to dało... Poza tym: dodatkowy, nie niski koszt, dodatkowa robota, problemy z klejem (mata bitumiczna nie utrzyma się na materiale drewnopochodnym na "fabrycznym" kleju akrylowym), smród kleju.

Chyba Father się troszeczkę zapędziłeś. Po pierwsze pomiary wskazują jednoznacznie na różnicę między mdf 16mm z i bez maty bitumicznej. Po drugie sam mam 2mm matę bitumiczną i nazywanie mnie pośrednio idiotą jest przynajmniej nie na miejscu.

Oczywiście stare jak świat wykresiki:

Ukryta Zawartość

z matą

post-21737-0-82418000-1388861694_thumb.png

bez maty

Wedle tych pomiarów to jest około 18dB różnicy dla 1KHz więc różnica jest zasadnicza.

Wobec powyższego słowo przepraszam było by na miejscu.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, Father_PIO się zapędził. Być może irytuje go Bendix101 dlaczego pytasz, a potem dyskutujesz zawzięcie z odpowiedzią którą chciałeś usłyszeć.

Więcej na temat materiału na kolumny oraz gorących wypowiedzi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.