Skocz do zawartości
IGNORED

Złącza złocone i srebrzone.....pytanie o ich łączenie...

VISTO

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka,

nie za bardzo wiedziałem gdzie napisać ten post.... ostatecznie wylądował w DIY...

Wszystkie moje klocki maja złocone złącza XLR i RCA (i są w 100% zbalansowane) - kable jakie posiadam różnie (korzystam wyłącznie z XLR) - część jest złocona, część srebrzona (wszystko oryginalne Neutriki)....

Ostatnio robiłem wielkie sprzątanie i z tego powodu musiałem porozpinać sprzęt.... kurcze WSZYSTKIE posrebrzane wtyki były zaśniedziałe (na zielono..jak przy akumulatorze w samochodzie.. :-) )

Zafundowalem przy tej okazji czyszczenie wszystkich złącz, kabli itd. kontakt sprayem (zlocone mialy bardzo minimalny (moze kurz...??) czarny nalot, wszystkie srebrzone zielone jak diabli..).

Ostateczne wszystko zapiąłem złoconymi końcówkami...

Pytania nasuwają mi sie takie :

- czy srebrzone wtyki "tak mają"... i śniedzieją...?? (wszystkie są dobrej jakości - 100% oryginał Neutrika)...?

- czy może srebrzone nie powinne być łączone ze złoconymi....?

Oczywiście różnica w dzwięku spora (na korzyść, po czyszczeniu), więcej szczegółów (ale nie ostrzej), lepsza scena.....

Ciekaw jestem Waszych odpowiedzi.........

Od lat mam posrebrzane Xlry neutrika i nic mi nie zaśniedziało. Może ma to jakiś związek z zanieczyszczeniem powietrza? Neutriki mają jednak uszczelnienie w postaci gumowego ringu, wiec nie powinno mieć to większego znaczenia.

Od lat mam posrebrzane Xlry neutrika i nic mi nie zaśniedziało. Może ma to jakiś związek z zanieczyszczeniem powietrza? Neutriki mają jednak uszczelnienie w postaci gumowego ringu, wiec nie powinno mieć to większego znaczenia.

a spinasz "srebro" ze "srebrem".....??

jesli chodzi o powietrze...... no nie wiem - mieszkam po za miastem, powietrze czyste raczej... wilgoci nie ma na pewno..... styki zasniedziały po okolo 3 latach (wstyd sie przyznac ale 3 lata temu je spiąłem..)

zrobię fotke....

a spinasz "srebro" ze "srebrem".....??

jesli chodzi o powietrze...... no nie wiem - mieszkam po za miastem, powietrze czyste raczej... wilgoci nie ma na pewno..... styki zasniedziały po okolo 3 latach (wstyd sie przyznac ale 3 lata temu je spiąłem..)

zrobię fotke....

Najbardziej zasniedzialy ekran... ale "+" i " -" tez zielone choc na fotce nie jest tak wyraznie widac.....

Z tego co wiem Neutrik nie robi srebrzonych złaczy XLR chodzi raczej o niklowane?

robi.....

zobacz tutaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sa rozne serie wtykow - te z oznaczeniem BAG sa srebrzone.......

post-12056-0-82568500-1388683992_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gniazda mam złocone, ale nic nie zaśniedziało, zresztą, żadne ogniwo galwaniczne nie tworzy się bez jakiegoś rozpuszczalnika, albo chociaż wilgoci.

No to wygląda na zielonkawy nalocik jak na mosiądzu , a sreberko robi się czarnawe a to jest zielone więc to nie srebro na twoim miejscu jak masz taką możliwość bym je wymienił na nowe same wtyki bo chyba już się starła warstwa ochrona

No to wygląda na zielonkawy nalocik jak na mosiądzu , a sreberko robi się czarnawe a to jest zielone więc to nie srebro na twoim miejscu jak masz taką możliwość bym je wymienił na nowe same wtyki bo chyba już się starła warstwa ochrona

Wymienilem na zlocone..... na nich nie bylo praktycznnie nic... zero nalotow.

Nie mam wilgoci na 100%.... wrecz suche powietrze.

Skad to zielone "cos".....??? - w sumie problem rozwiazany (zmiana wtykow na zlote) - nie wiem moze zlocone "gryza" sie ze srebrzonymi..??

Może pod spodem jest miedź, ona utlenia się na taki kolor. Patyna.

tak to wyglada...

co prawda wtyki byly laczone i rozlaczane moze kilka razy, ale zawsze jest szansa ze cos sie tam przetarlo....

Srebro zazwyczaj pokrywa się siarczkiem srebra, szarym przewodzącym nalotem. Tlenek srebra jest również ciemny, brunatnoszary.

Nalot ze zdjęcia wygląda na patynę ale nie węglan hydroksomiedzi a raczej siarczan hydroksomiedzi.

Patyna powstaje również na stopach miedzi.

A w tych wtykach coś tego dużo.

Napięcie termoelektryczne między Au i Ag to tylko 9 mikroV/K ale są tam przecież metale podkładowe. A to już dużo więcej...

Co do wilgoci. Ta zawsze jest w powietrzu i na powierzchniach w wystarczającej ilości dla takich mikroprocesów...

Srebro zazwyczaj pokrywa się siarczkiem srebra, szarym przewodzącym nalotem. Tlenek srebra jest również ciemny, brunatnoszary.

Nalot ze zdjęcia wygląda na patynę ale nie węglan hydroksomiedzi a raczej siarczan hydroksomiedzi.

Patyna powstaje również na stopach miedzi.

A w tych wtykach coś tego dużo.

Napięcie termoelektryczne między Au i Ag to tylko 9 mikroV/K ale są tam przecież metale podkładowe. A to już dużo więcej...

Co do wilgoci. Ta zawsze jest w powietrzu i na powierzchniach w wystarczającej ilości dla takich mikroprocesów...

Dzieki !

wyglada na to, ze warstwa srebra jest bardzo cienka i latwa do przetarcia...

przegladnalem wszystkie wtyki - ciekawe jest to, ze najwiecej nalotu jest na pinie nr 1, tak wiec na ekranie..... a tutaj mamy jakis prąd...?

w kazdym razie zlocone sa pozbawione tej przypadlosci.

wszystkie srebrzone zielone jak diabli

Tutaj wyjaśnienie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj wyjaśnienie:

Ukryta Zawartość

hmm.. w takim razie cos sie chyba w tym przypadku "pogryzlo".......

dla mnie wniosek jest taki - uzywam zloconych ze zloconymi......

pozdrowienia !

Ukryta Zawartość

Dzieki !

wyglada na to, ze warstwa srebra jest bardzo cienka i latwa do przetarcia...

przegladnalem wszystkie wtyki - ciekawe jest to, ze najwiecej nalotu jest na pinie nr 1, tak wiec na ekranie..... a tutaj mamy jakis prąd...?

Tak. mamy prąd.

Obwód nie musi się zamykać tak jak nam się wydaje na logikę audio; pin1-ekran-pin...

Obwody zamykają się wewnątrz elementu metalowego, np pojedynczym pin`ie. Wystarczy różnica temperatur (lub różnorodność metali powodująca potencjały stykowe, czy jak je tam zwał...) w różnych miejscach. Powstają siły termoelektryczne, które generują prądy w tych kawałkach metalu. Ponieważ opory są znikome, mimo niewielkich napięć, prądy płyną. Do tego powierzchniowa wilgoć, zanieczyszczenia... W sumie niezły reaktor chemiczny.

Podsumowując; zasilanie takiego układu nie jest potrzebne. Układ sam się "napędza". Na jego postęp wpływają różnice temperatur (zmienność) i czas...

A złoto jak to złoto. Słabo podatne na reakcje, Do tego szczelna powłoka, uchroni przed wilgocią powierzchniową metal bazowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

( takie tam .... )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grzegorz7, zjj_wwa - dzieki za porcje solidnej wiedzy !

byc moze watek przyda sie komus, kto stoi przed wyborem okablowania... (osobiscie deklaruje "elektryczne" podejscie do kabli :-) )

pozdrowienia !!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.