Skocz do zawartości
IGNORED

W koncu jest... Gryphon Callisto 2200 [Καλλίστη]

bast3k

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, tak zrobie, ale glosnikowe nawet sh trzymaja cene. Taki magnum ma kosztuje w przeliczeniu okolo 12 tys, wiec prawie tyle ile zaplacilem za piecyk. Czy to nie przesada? ;-P

Nie przesada, choć ceny kabli są rzeczywiście chore. Sam zobaczysz jak je wepniesz w tor. Tak ten interes z hi-end jest ustawiony, że za wydobycie wszystkich możliwości z samej elektroniki musisz zapłacić drugie tyle albo i więcej (zasilanie, eliminacja wibracji kable itp. ).

Pit66 - nic dodac nic ujac. Ujales cala prawde w kilku zdaniach...

Piano - akustyka nie jest najgorsza. Mialem pomiary i wyszlo, ze praktycznie nic nie musze poprawiac :-)

Ok, tak zrobie, ale glosnikowe nawet sh trzymaja cene. Taki magnum ma kosztuje w przeliczeniu okolo 12 tys, wiec prawie tyle ile zaplacilem za piecyk. Czy to nie przesada? ;-P

GRUBA przesada IMO. Ale skoro już kupiłeś ;)

Teraz pamiętaj - żadnych nerwowych ruchów ! Posłuchaj sobie tak ze 2-3 tygodnie, następnie POŻYCZ kilka różnych kompletów kabli i zobacz co ci najbardziej będzie pasować jako uzupełnienie zestawu. Nie kupuj nic więcej w ciemno !

Szkoda że nie wypróbowałeś kombinacji First / vdh The Wind którą ci radziłem. Gdyby zagrało, to miałbyś kilkanaście tysięcy w kieszeni. Teraz do tego kompletu vdh The Wind może być zbyt ciemny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Piano - akustyka nie jest najgorsza. Mialem pomiary i wyszlo, ze praktycznie nic nie musze poprawiac :-)

Skoro tak piszesz..:), choć, gdy się patrzy na te gołe powierzchnie(spore okna, brak dywanu.., to odnieść zupełnie odmienne wrażenie.

Z uwagi na charakter wnętrza podsuwam "na pierwsze" SMT The Wing

Ps.Elb też dobrze pisze o zachowaniu dystansu, karencji w zakupach i posłuchaniu systemu przez jakiś czas.

Gdy parę wiosen temu kompletowałem Gryphona, to się zbytnio pospieszyłem z zakupami kabli i z perspektywy czasu oceniam, że to nie był dobry pomysł.

@Elb - sam sie sobie dziwie, niemniej IC kupilem nowy w baaardzo okazyjnej cenie. Lezy sobie u kolegi w NY, ale pod koniec maja bede mogl juz sie nim rozkoszowac. Chyba, ze potraktuje to jako inwestycje... ;-P Musimy sie jakos przeciac fizycznie, byc moze bedziesz mi mogl pomoc w wyborze sensowniejszej (czyt. tanszej) alternatywy.

@piano - rzeczywiscie, na pierwszy rzut oka, pomieszczenie nie jest optymalne pod wzgledem akustyki. Sam tak myslalem przez dluzszy czas. Z uwagi na powyzsze zdecydowalem sie na pomiary w firmie nyquista - Panowie przyjechali, pomierzyli i wyszlo, ze (tu moge popier*** cyferki) u mnie wspolczynnik odbicia fali akustycznej (???) to 0.4 przy normie 0.3. Okna byly zasloniete - przy odslonietych bylo wyraznie gorzej.

p.s.

Podobno mam najbardziej audiofilskie grzejniki, ktore pelnia role fenomenalnych dyfuzorow ROTFL

Panowie potrzebuje info a dokładnie porównania czy MF A308 będzie nawiązywał tu gdzież będzie podobny barwą do GRYPHON CALLISTO 2200

Może jakieś różnice , z góry dziękuje Pozdr

• 10 miesięcy później...
Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Finezja. Mocy ma dość. Do 30m kw. wystarczy.

Ogólnie słuchałem je dawno temu ( u Jasika) i mogę powiedzieć tylko tyle że z finezją to obu nie po drodze.

Nie chcę mi się rozpisywać co i jak bo to twoja sprawa ale na podtrzymanie tego co usłyszałem zacytuję klasyka z którym się zgadzam :

Gryphon Callisto 2200

cytat :

"...Dużą grupę słuchaczy, która nie do końca przekonana jest do zalet Gryphona, stanowią sympatycy "lamp" oraz dumni posiadacze McIntosha MA-6900. Podkreślają oni bezapelacyjną klasę Callisto w takich aspektach brzmienia jak: kontrola basu, dynamika, rozdzielczość, przestrzenność dźwięku. Zarzucają oni jednak duńskiemu wzmacniaczowi beznamiętność wynikającą z neutralnej średnicy! Neutralność będąca synonimem obiektywizmu i wierności reprodukowanego dźwięku jest w tym przypadku postrzegana jako największy mankament wzmacniacza. Dziwne..."

http://www.highfidelity.pl/hydepark/gryphon.html

Gryphon Antilla

cytat:

"...Audiofile wychowani na lampowych wzorcach, czy to w praktyce, czy w teorii, nie znajdą tu spełnienia swoich marzeń. Tu nie rządzi miękkość i ciepło (poza tym obficie wydzielanym bezpośrednio ze wzmacniacza), lecz konkret i tempo. Oczywiście dużo można zmienić - jak zawsze - doborem kolumn, wiele z nich będzie w stanie zaokrąglić i złagodzić brzmienie, ale czy po to kupujemy?..."

http://audio.com.pl/testy/gryphon-atilla:2

Posłuchasz osobiście i będziesz wiedział czy to jest TO lub przeciwnie........

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Miałem Gryphona Century i był finezyjny. Krell przy nim to była masakra a lampa to był muł.

W takim razie uważam że Gryphon Callisto 2200 będzie Ci się podobał.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

No ale czy Antilla będzie lepsza w stosunku do 2200? Bo inni koledzy mówią, że źle gra.

Nie podejmę się tak radykalnej opinii.

Musisz posłuchać i ocenić osobiście.

Atilla nie jest zły moim zdaniem, aczkolwiek wymaga dość uważnego zestawienia z resztą toru żeby nie zabrzmieć zbyt przejrzyście zwłaszcza w obrębie średnicy. W zestawieniu z firmowym CD Scorpio zabrzmiał tak sobie, ale połączenie z Metronome Technologies One Tube było świetne. IMO to wzmacniacz do monitorów i niedużych podłogówek. Basowa krzepa budzi respekt.

Primo - nie Antilla, tylko Atilla

Drugie primo - Atilla przy Callisto, to jak Astra GSI przy Audi RS4

A Diablo to czym w takim razie jest? Jakim autkiem? A może ciężarówką?

że z finezją to obu nie po drodze

Słusznie prawisz.

A Diablo to czym w takim razie jest? Jakim autkiem? A może ciężarówką?

Diablo to wiekszt brat Callisto, takze zdecydowanie RS6. Jakby nie patrzec to tez ciezarowka, tylko z niezlym pier^#<^#~%# ;-)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.