Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Asio4all v2 + Foobar + Dac (Hegel h70)

Włodek

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem i skonfigurowałem Asio4all v2 + Foobar wg. instrukcji ze strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do której link znalazłem na tym forum. Niestety po podłączeniu laptopa przez USB do wbudowanego dac-a, dźwięk nie idzie na wzmacniacz tylko na głośniki laptopa, dopiero gdy wybiorę w zakładce "output" - DS: (... dac), to dźwięk idzie na wzmacniacz, gdy jest wybrane asio tak się nie dzieje.

Czy ktoś może mi pomóc w konfiguracji, tak by przetwarzany sygnał był bitperfect? Nie musi to być akurat foobar, jeżeli na nim nie da się tego uzyskać. Jedyny mój wymóg co do oprogramowania, to, że musi ono być darmowe.

Laptop ma wbudowaną kartę dźwiękową i zainstalowany system Windows 7 64.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
gdy jest wybrane asio tak się nie dzieje

Także w ustawieniach ASIO4ALL musisz wybrać/aktywować DACa.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Nie bardzo rozumiem po co w Win 7 instalować Asio4All. To nawet nie jest "prawdziwe" Asio.

Wg mnie, to najlepiej odinstalować Asio4All, najlepiej przez punkt przywracania.

Włączyć Hegel, podłączyć do USB i sterowniki same się zarejestrują, jak pisze producent:

" USB resolution: 16 bit / 48 kHz, Plug & Play. No drivers needed."

Wtedy

W Foobar -> Preferencje -> Output i wybrać WASAPI (driver dla Hegel), głośność na 100% i koniec.

DSP tylko minimum co potrzebne.

(Asio jest dla tych DAC/kart co tego wymagają, np. dla natywnego DSD, ale wtedy specjalne sterowniki lub foo_dsd_asio)

Specjalne sterowniki są płatne i firma oszczędza albo nie widzi sensu tu.

Czasem można sterownik z innego sprzętu zmusić, ale to już nie na temat.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Także w ustawieniach ASIO4ALL musisz wybrać/aktywować DACa.

Dzięki, ale próbowałem już to robić, bez skutku.

Nie bardzo rozumiem po co w Win 7 instalować Asio4All. To nawet nie jest "prawdziwe" Asio.

Wg mnie, to najlepiej odinstalować Asio4All, najlepiej przez punkt przywracania.

Włączyć Hegel, podłączyć do USB i sterowniki same się zarejestrują, jak pisze producent:

" USB resolution: 16 bit / 48 kHz, Plug & Play. No drivers needed."

Wtedy

W Foobar -> Preferencje -> Output i wybrać WASAPI (driver dla Hegel), głośność na 100% i koniec.

DSP tylko minimum co potrzebne.

(Asio jest dla tych DAC/kart co tego wymagają, np. dla natywnego DSD, ale wtedy specjalne sterowniki lub foo_dsd_asio)

Specjalne sterowniki są płatne i firma oszczędza albo nie widzi sensu tu.

Czasem można sterownik z innego sprzętu zmusić, ale to już nie na temat.

To, co zacytowałeś ze strony producenta jest prawdą, w tej chwili hegel współpracuje z foobarem bez żadnego dodatkowego sterownika (wasapi, asio). Tylko mnie chodziło, żeby dźwięk był bit perfect.

Możesz rozwinąć inf. dot. DSP?

Nie bardzo rozumiem, nie znam tego konwertera w Hegel.

W Foobar -> Preferences -> Output -> Device powinna być możliwość wyboru WASAPI

WASAPI to jeden z najlepszych wynalazków w Win7, sam w sobie pracuje jako Bit-Perfect.

To co może teraz zakłócić Bit-Perfect, to pozostaje program, czyli tutaj Foobar.

Dlatego w tym programie należy wyłączyć wszystkie funkcje zmieniające

- głośność na 100%

- wyłączony Equalizer

- wyłączone wtyczki w Preferences -> Playback -> DSP

Jako przykład: ten konwerter jest tylko do 48 kHz, jeśli przyjdzie ochota odtwarzać pliki 96 kHz potrzebne będzie użyć Resampler np. SoX. Resampler zmieni częstotliwość do 48 kHz, czyli nie będzie Bit-Perfect.

(Można użyć np. SoX modyfikowany i resamplować tylko to co DAC nie obsługuje.)

Przy okazji: Ten konwerter w H70 nie należy do topowych. Dla lepszego dźwięku najlepiej pomyśleć o dobrym DAC. Na początek też można spróbować dostać się do H70 przez SPDIF. Można już zacząć nawet od strumieniowania przez AppleTV czy Blu-Ray z wyjściem SPDIF. Lecz to już obszerne i poza tematem.

Nie bardzo rozumiem, nie znam tego konwertera w Hegel.

W Foobar -> Preferences -> Output -> Device powinna być możliwość wyboru WASAPI

Przy okazji: Ten konwerter w H70 nie należy do topowych. Dla lepszego dźwięku najlepiej pomyśleć o dobrym DAC. Na początek też można spróbować dostać się do H70 przez SPDIF. Można już zacząć nawet od strumieniowania przez AppleTV czy Blu-Ray z wyjściem SPDIF. Lecz to już obszerne i poza tematem.

Wszystko jest ustawione tak, jak napisałeś, ale WASAPI chyba muszę w takim razie doinstalować, ponieważ nie ma go w foobar.

Co do wbudowanego dac-a wiem, że nie jest topowy delikatnie rzecz ujmując, ale wg. mnie jest całkiem niezły. Jest na tyle dobry, że zastanawiam się czy nie zrezygnować z odtwarzacza CD, bo nie słyszę różnicy pomiędzy odtwarzaniem muzyki na:

1. NAD c515 podłączony WIREWORLD LUNA do H70.

2. Laptop podłączony kablem z drukarki do H70.

a może nawet opcja 2. pokazuje min. więcej szczegółów w górnym zakresie pasma.

Mam mac-a i zastanawiałem się nad zastosowaniem apple tv, ale przeczytałem, że to urz. czasami "faluje" głośnością dźwięku, po drugie podobno dźwięk transmitowany przez apple tv nie jest bit perfect.

WASAPI to standardowy komponent Win7, ale pewnie masz rację, trzeba go mieć jak na obrazku.

Dodatkowo WASAPI będzie widać tylko wtedy gdy urządzenie jest podłączone i często włączone.

Są też zwolennicy KS lub ASIO, można spróbować, ale najpewniejsze jest WASAPI. KS czasem ma konflikty, ASIO zależy od napisanych sterowników.

Ja mam teraz ustawione foo_dsd_asio, ale tak mi pasuje.

Co do Bit-Perfect: ja zwracam na to uwagę ale traktuję jako drugorzędne. Jak coś pracuje lepiej bez Bit-Perfect to czemu nie.

AppleTV czy Blu-Ray to nie jest szczyt możliwości, podałem od tańszych. Jednak nawet to może dać wyraźną poprawę w odniesieniu do wielu słabszych wejść USB. AppleTV prawdopodobnie wypuszcza 16-48. Na większości nowych zwykłych Blu-Ray już do 24-48.

Można iść w lepsze, jednak w tym przypadku wydaje się trochę nieopłacalne, bardziej z lepszym konwerterem D/A.

Ale racja, jak dobrze idzie, po co zmieniać.

...

ale WASAPI chyba muszę w takim razie doinstalować...

Tak jak wtyczkę asio

Ukryta Zawartość

tak i wtyczkę wasapi

Ukryta Zawartość

musisz pobrać i zainstalować w foobarze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Mnie bitperfect był potrzebny po to by sprawdzić wszystko dokładnie przed podjęciem decyzji dot. ewentualnej sprzedaży odtwarzacza CD. W przyszłości może kupię lepszy DAC (wybór nie będzie łatwy, bo jest w czym wybierać), ale na razie musi wystarczyć to, co jest.

Dziękuję wszystkim za pomoc, doinstalowałem WASAPI i problem zniknął.

Ps.

Nie mam pojęcia tylko dlaczego czasami gdy tworzę listę w foobar, to wszystkie utwory w niej się dublują. Na razie wiem, że utwory się dublują gdy są w flac, w wav tak się nie dzieje.

Nie mam pojęcia tylko dlaczego czasami gdy tworzę listę w foobar, to wszystkie utwory w niej się dublują.

Tak jak pisze Lasmas, może masz również pliki rar, zip z tymi plikami, a może masz w tych samych folderach, gdzie masz pliki audio masz również pliki cue?

Jeszcze zapomniałem dodać, że we właściwościach plików możesz sprawdzić np. ścieżkę dostępu i od razu będziesz wiedział co tak w rzeczywistości jest na playliście.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.