Skocz do zawartości
IGNORED

EgglestonWorks

enzo

Rekomendowane odpowiedzi

Wracam do tematu. Posłuchałem ostatnio Equilibrium Ether Ceramique oraz Avalonów Idea. Ethery, jak nazwa wskazuje są na tandemie Accutonów - gra toto całkiem nieźle, góra jest delikatna i rozdzielcza, głośniki są dosyć szybkie, choć mniej konturowe niż Point Source'y, barwa jest raczej na zero, brzmienie jest raczej neutralne barwowo, bas ciężko mi ocenić (nie słuchałem wszakże u siebie). Avalony to zupełnie inne granie, gładkie, z nieco cofniętą górą, pełne, z mocnym (trochę estradowym) basem. Kolumienki małe acz grające obszernym dźwiękiem z solidną podstawą. Całościowo brzmienie raczej zrelaksowane ze sporym oddechem. W porównaniu do polskich zestawów, na pewno słabsza góra, gorsza rozdzielczość i selektywność. Jednakowoż obie konstrukcje (zarówno Ethery jak i Avalony), w moim odczuciu nie są specjalnym krokiem naprzód w stosunku do JMLabów. O ile Ethery na ceramikach prezentują podobny (gdzieś lepszy, gdzieś gorszy) poziom do PS 5.1 o tyle Avalony są lepsze jedynie na basie (i to głównie w jego ilości i dynamice niż w zróżnicowaniu i barwie) oraz dynamice w skali makro, natomiast rozdzielczość, szybkość i precyzja są na słabszym poziomie.

Tak więc szukam dalej - korci mnie ten Harbeth, aczkolwiek przeglądając opinie nie jestem pewny czy to jest moje granie. Może macie koledzy jeszcze jakieś pomysły?

Nie rozumiem czegoś skoro poruszasz się w takim budżecie dlaczego nie spróbujesz Mini Utopii.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Tak więc szukam dalej - korci mnie ten Harbeth, aczkolwiek przeglądając opinie nie jestem pewny czy to jest moje granie.

Przestań przeglądać opinie i weź na odsłuch-jeśli będzie to możliwe, bo słyszałem że z modelem 40.1 nie ma szans.Posłuchaj tych głośników w swoim torze, na dobrych standach.Na temat grania Harbethów jest w sieci tyle głupot i zwyczajnych idiotyzmów,że ręce a właściwie uszy opadają.Posłuchaj i dobierz im godną elektronikę-ciężko się zdziwisz, bo te paczki przyklejają do fotela na parę godzin.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

A jaki model proponujesz?Shl5, M30.1? Metraż ok 19mkw.

Do tego metrażu 30.1 znakomity głośnik, 5 mogą Ci się ugotować.Jak będziesz brał na odsłuch upomnij się o standy-jak najlepsze:)

Do tego metrażu 30.1 znakomity głośnik, 5 mogą Ci się ugotować.Jak będziesz brał na odsłuch upomnij się o standy-jak najlepsze:)

A gdzie można się umówić na odsłuch i czy jest szansa na wypożyczenie albo odsłuch u siebie oczywiście odpłatnie.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość jamówię

(Konto usunięte)

A gdzie można się umówić na odsłuch i czy jest szansa na wypożyczenie albo odsłuch u siebie oczywiście odpłatnie.

Zapytaj dystrybutora, on pewnie wie ilu i gdzie ma dealerów w Polsce

>>Lucky,

Stare Utopie dawno już nie są produkowane a ja chce nowe kolumny. Wiesz jak to jest z używanymi sprzętami, jak ma się fart to jest ok a jak trafi się na minę to jest problem.

Fart to nie jest dobre słowo, to cierpliwość, systematyczność i szybka decyzja pozwalają kupić dobre kolumny od pierwszego właściciela, audiofila w idealnym stanie za 50% lub nawet 40% ceny detalicznej. Poza tym czasami dystrybutorzy wyprzedają swoje ex-demo z dużymi rabatami. Szczególnie dobre okazje trafiają się przy zmianie dystrybutora.

Z najnowszych konstrukcji podstawkowych, które mają ostatnio dobrą prasę i opinię to znam dwa modele:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Poza tym dla spokoju spróbuj Harbeth 30.1, bardzo ciekawe granie za dobrą cenę i jest to trochę inny dźwięk niż poprzednie modele. Moim zdaiem dużo, dużo lepsze od modelu 30.

Warto spróbować Dynaudio 25, teraz bywają z drugiej ręki za nawet 10 tyś PLN, na gwarancji i od pierwszego właściciela. Trochę ludzi się na nie napaliło ale ich te kolumny przerosły więc je sprzedają co daje szansę na okazyjny zakup ESOTARA;-)

Ja dwa lata szukałem kolumn do 18m2 i przesłuchałem wszystkie podstawkowe pewniaki (m.in. Accordo, Diablo, Dynaudio C1 Signature), polecane przez specjalistów z forum i z prasy audio, a wybrałem zupełnie inne kolumny bo własne uszy sa najważniejsze. Więc tylko odsłuch na spokojnie i we własnym systemie sie liczy bo tylko tak możesz sobie znaleźć kolumny na kolejnych 10 lub więcej lat. Chyba że preferujesz wymiany co roku, to wtedy faktycznie możesz kupować kierując się opiniami innych.

Powodzenia i dużo radości z poszukiwań.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warto spróbować Dynaudio 25

S25 już sprawdzałem, wolałem C1, chociaż bas w jednych i drugich (szczególnie C1) to nie to co lubię.

O Gauderze tez myślałem, może spróbuje. Ew. Olympica I - przynajmniej ładna :-)

S25 już sprawdzałem, wolałem C1, chociaż bas w jednych i drugich (szczególnie C1) to nie to co lubię.

Dynaudio ma trudny do wysterowania bas. I wymaga odpowiedniego ustawienia. C1 może bardziej się Tobie spodobały bo są mniej kapryśne. U mnie na 18m2 też wolałem C1 od 25. Jeśli lubisz bas o dobrej kontroli z monitorów, który pojawia się tylko wtedy gdy trzeba a nie zawsze, to spróbuj Sonus Faber Auditor M. Dodatkowo dostaniesz wyjątkową średnicę, naturalność brzmienia oraz wysoką jakość wykonania w pakiecie.

Gauder 40 to podobno rewelacja w swojej cenie poniżej 10 tyś PLN. Tak piszą Niemcy, więc trzeba to przefiltrować przez tradycyjne uwielbienie dla swoich własnych produktów ale nie szkodzi spróbować. Te kolumny zestawiane są w porównaniach z monitorami w cenach niemal dwukrotnie wyższych.

Są jeszcze jedne monitory, które dla spokoju należy posłuchać. B&W805D. Mi się nie spodobały ale to kwestia gustu, Zapewniają efekty dźwiękowe jak z kina domowego - dźwięk niemal surround;-). No i są ładnie wykonane.

• 7 miesięcy później...

i co wyszlo z tego researchu? pytam, bom sam ciekawy, a ja swojej pracy domowej w tym wzgledzie nie odrobilem, a sprzet i pomieszczenie mam podobne.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

enzo - kup focale (jakie chcesz) i daj im nową zewnętrzną zwrotnicę na extremalnych elementach (taśmy, duele).

dopiero wtedy zobaczysz co potrafią focale

przechodzą same siebie :) w każdym parametrze.

i nie będziesz miał dylematów że: coś za coś zawsze :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

enzo - kup focale (jakie chcesz) i daj im nową zewnętrzną zwrotnicę na extremalnych elementach (taśmy, duele).

dopiero wtedy zobaczysz co potrafią focale

przechodzą same siebie :) w każdym parametrze.

i nie będziesz miał dylematów że: coś za coś zawsze :)

gdzie tak robia? zdjecia? linki?

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.