Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RCD 991 , jaka wartosc? czy warto naprawianc, nie czyta cd

karas83

Rekomendowane odpowiedzi

Witamm mam Rotela RCD 991 za darmo , ale nie czyta plyty, jest odglos jak by chcial sprawdzic plyte ze dwa razy i informacja brak cd. nie wiem czy uszkodzony laser czy rozregulowany moze byc jakos, bo ktos uszkodzil zembatke od otwierania szuflady i chyba szuflada bylo uderzone w laser. widzialem lasery na eb w cenie 180-220 zl chyba , moze ktos poradzic cos?? pozdraiam

Dostałeś wspaniały prezent. To bardzo dobry odtwarzacz. Laser użyty w nim to KSS 213 C

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Za całe 30 PLN plus robocizna masz kawał przyzwoitego dźwięku. Poprzednik RCD 990 używał o ile pamiętam Philipsa CDM 9 Pro. Tutaj sprawa jest łatwiejsza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Laser użyty w nim to KSS 213 C

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Za całe 30 PLN plus robocizna masz kawał przyzwoitego dźwięku.

30min roboty dla srednio zorientowanego laika umiacego poslugiwac sie srubokretem typu krzyzak. Wykrecasz 4 srubki mocujace naped do podlogi, odpinasz tasme i wsowki, wyjmujesz, odwracasz na plecy, odkrecasz 4 srubki mocujace mechanizm, wyjmujesz gumki i sprezynki amortyzujace ze starego machanizmu, przekladasz do nowego i skrecasz w odwrotnej kolejnosci.

Ukryta Zawartość

?👈

dzieki chlopaki za link , rozkrecic nie ma problemu , jestem srednio-zaawansowany laik :)

juz og rozkrecilem , wyciaglem caly mechanizm , wyczyscilem , w srodku wyglada calkiem ladnie , czysto , nie czuc spalenizny,

Myslalem nad rozwiazaniem problemu z szuflada , widzialem gdzies takie trybko , ale kusi mnie przerobic pokrywe i zrobic CD wkladane od gory z jakims dociarzniem na plyte jak w LP

dzwonielm do soltechnik , nie Maja i nie beda mieli takiego lasera , ale widze tego sporo na EB :)

Ale po co zaraz ebay:) Chyba, że sporo taniej wyjdzie, wtedy się pewnie do Ciebie podepnę wezmę sobie na wszelki wypadek do mojego nada c541i.

W Polszy masz dostępny o np tu allledrogo:

Ukryta Zawartość

Widzę, że twój już ładnie zaawansowany nawet wyjścia zbalansowane no no:) I wewnątrz super:)

Ukryta Zawartość

a dzieki , nie sprawdzilem na Allegr, a Eb bo i tak nei mieszkam w PL i musze to wyslad co norwegii , na eb znalazlem z wysylka do mnie za 27zl

Ukryta Zawartość

no ale jak jest na allegro to moze wezme tu i znajomy mi podwiezie

Ukryta Zawartość

pamiętaj o rozlutowaniu zwory technologicznej, bo nikt o tym nie wspomniał, a nie wiem czy wiesz o tym

o nikt nie wspomnial , a nie wiem o co chodzi?

ok dzieki juz gdzies przeczytalem , ma w rogu byc cos do rozlutowania

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

W razie czego, ten model idealnie nadaje się na przeróbkę jako DAC zewnętrzy. W miejsce mechanizmu wstawiany dodatkowy moduł interfejsu wejściowego na WM8805 i mamy przyzwoitej klasy przetwornik. Więc nawet jak nie da się go naprawić jako CD, to i tak głowa do góry :).

W razie czego, ten model idealnie nadaje się na przeróbkę jako DAC zewnętrzy. W miejsce mechanizmu wstawiany dodatkowy moduł interfejsu wejściowego na WM8805 i mamy przyzwoitej klasy przetwornik. Więc nawet jak nie da się go naprawić jako CD, to i tak głowa do góry :).

dobrze wiedziec :) jak nie naprawie to sie odezwe o pomoc :)

dobrze wiedziec :) jak nie naprawie to sie odezwe o pomoc :)

i to moze byc fajna opcja,bo cedek sam w sobie gra bez duszy,bez emocji,bez jaj

Tylko te lasery za 30zl to chińskie zamienniki z ich jakością jest różnie no ale oryginałów brak na rynku więc tylko one pozostały. Co do problemu to równie dobrze może być luźny pasek od napędu szuflady. Miałem podobne objawy w moim Rotelu RCD-02 i winny był właśnie pasek a nie laser. No ale wszytko trzeba samemu posprawdzać.

i to moze byc fajna opcja,bo cedek sam w sobie gra bez duszy,bez emocji,bez jaj

Jak go ktoś nie potrafi zestawić to tak gra.

Tylko te lasery za 30zl to chińskie zamienniki

Niekoniecznie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko te lasery za 30zl to chińskie zamienniki z ich jakością jest różnie no ale oryginałów brak na rynku więc tylko one pozostały. Co do problemu to równie dobrze może być luźny pasek od napędu szuflady. Miałem podobne objawy w moim Rotelu RCD-02 i winny był właśnie pasek a nie laser. No ale wszytko trzeba samemu posprawdzać.

zdemontowalem calkiem szuflade i pasek ,zablokowalem guzik od sensora ze jest zamknieta szuflada , i ustawilem ten naped otwierania szuflady tak ze naped plyty jest w pozycji poziomej.

zanim to tak zrobilem probowalem na takim jaki dostalem i tez to samo. wylamabe i zgobione jest szzare trybko od wysuwania szuflady.

powalcze z nim jeszcze i zamowie laser 30 zl to nie majatek

Bald,

albo jestem bardziej wymagajacy?

Nie sądzę. Myślę że niesprawiedliwie oceniasz RCD-991.

zdemontowalem calkiem szuflade i pasek ,zablokowalem guzik od sensora ze jest zamknieta szuflada , i ustawilem ten naped otwierania szuflady tak ze naped plyty jest w pozycji poziomej.

zanim to tak zrobilem probowalem na takim jaki dostalem i tez to samo. wylamabe i zgobione jest szzare trybko od wysuwania szuflady.

powalcze z nim jeszcze i zamowie laser 30 zl to nie majatek

Zamów oryginał Sony z linku powyżej.

Przykro mi ale to co sprzedaje Impel to żaden oryginał. Wprowadzają w błąd tym opisem. Wiem bo sam zamawiałem. Oryginał jak był dostępny to kosztował 200-300zł teraz ich już nie produkują i zostały tanie zamienniki. Ale nie am się co przejmować te zamienniki działają normalnie

Dostałeś wspaniały prezent. To bardzo dobry odtwarzacz. Laser użyty w nim to KSS 213 C

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Za całe 30 PLN plus robocizna masz kawał przyzwoitego dźwięku. Poprzednik RCD 990 używał o ile pamiętam Philipsa CDM 9 Pro. Tutaj sprawa jest łatwiejsza.

spoko nie mam audiophilskiego sprzetu i ucha wiec dla mnie i tak bedzie ok :) pozadrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) napisane wyraźnie: ORYGINAŁ SONY

A apropos tych mitycznych cen na ebay'u proszę:

Ukryta Zawartość

15 USD

Podróbki są po 5 USD:

Ukryta Zawartość

ten powyżej z Hong Kongu

Ukryta Zawartość

a ten z Chin

Nieźle Was musiał ktoś oszukać z tym 200-300 PLN.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) napisane wyraźnie: ORYGINAŁ SONY

Taaa super oryginał z gwarancją na 6 miesięcy - taką gwarancję to można dać na towar używany!

To chińska sokowirówka z Tesco ma gwarancję 24 miesiące.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Taaa super oryginał z gwarancją na 6 miesięcy - taką gwarancję to można dać na towar używany!

Nie mam powodu aby nie wierzyć sprzedawcom którym są sklepy internetowe z zarejestrowaną działalnością gospodarczą zaznaczające w opisie aukcji lub na stronie internetowej że laser jest oryginalny a producentem jest Sony. W tym przypadku zawsze można iść do eksperta z serwisu autoryzowanego który stwierdzi że laser jest podróbką a jego opinia sporządzona na papierze w świetle przepisów prawa jest podstawą do reklamacji na złożenie której mamy 10 dni. Z drugiej strony na ebay.de lasery oryginalne i nieoryginalne różnią się ceną i na każdej aukcji jest zaznaczone w jej opisie np "from China" lub "from Hong Kong". Takie czytniki kosztują mniej więcej 5 USD a lasery oryginalne od 15 USD w górę. Sama gwarancja nie jest tu żadnym argumentem.

Nie wiem czy wiesz ale jeszcze kilka lat temu na lasery NIE BYŁO UDZIELANEJ GWARANCJI bez względu na pochodzenie w zdecydowanej większości sklepów z uwagi na łatwość uszkodzenia podczas montażu (wystarczy wyładowanie ESD którego nawet nie zauważymy) lub ewentualnie gwarancja po dokonaniu montażu przez ich personel co jest dla mnie zrozumiałym argumentem. Obecnie zdaje się prawo wymusiło jakiś tam okres gwarancji bez względu na wszystko (?).

Druga sprawa że nawet najtańszy chinol pochodzi bez łaski pięć lat więc za 15-30zł nie ma co się "trzepać" nad jego jakością.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

można iść do eksperta z serwisu autoryzowanego który stwierdzi że laser jest podróbką a jego opinia sporządzona na papierze w świetle przepisów prawa jest podstawą do reklamacji na złożenie której mamy 10 dn

Jesli kupujesz poza siedzibą firmy masz 10 dni na pisemne odstapienie od umowy bez podawania przyczyny, więc żadna opinia nie jest ci potrzebna. Na rozwiązanie umowy z powody niezgodności towaru z opisem nie ma terminu z tego co wiem, bo to zwykłe oszustwo.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Jesli kupujesz poza siedzibą firmy masz 10 dni na pisemne odstapienie od umowy bez podawania przyczyny, więc żadna opinia nie jest ci potrzebna. Na rozwiązanie umowy z powody niezgodności towaru z opisem nie ma terminu z tego co wiem, bo to zwykłe oszustwo.

Masz rację.

• 1 miesiąc później...

Witam ponownie .

Dojechal do mnie Laser 0078.jpg, mechanika nie pasowala , wiec przelozylem sam laser.

Dzialal , niestety okazalo sie ze jest jeszcze os w silniku z napedu cd krzywa. wylutowalem z innej podobnej plytki sony (silnik idetyczny) no i teraz gra idealnie

Niestety mechanizm szuflady jest zlamany , ale jakos sobie radze

oto moj zestawik

AKG K551

Vincent KHV111

Nordost Made in USA

Rotel rcd 991

kxfj.jpgmpf3.jpg

mrj3.jpgw60d.jpg

Pozdrawiam i dziekoje wszystkim za pomoc

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.