Skocz do zawartości
IGNORED

ASR I i Point Source JMlab

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć jak wrażenia po tygodniu słuchania (a nie montowania,mam nadzieje:))))) ASR + Magnepany

Musiałem trochę posłuchać aby nabrać pewnego dystansu. Teraz wiem, że ASR to świetny wzmacniacz tranzystorowy. Gra z Magnepanami potężnym dźwiękiem (ściana dźwięku). Magnepany potrzebują przestrzeni. Gra to bardzo energetycznie. Jednak lampa to lampa. Rozdzielczość na średnicy, dociążony piękny wokal to zaleta moich monobloków. Niby ASR jest bardziej precyzyjny, ale też trochę męczący. Niby ma grać trochę jak lampa ale jednak wyraźnie przeważa tranzystor. Dla kogoś kto lubi ostre pierd...to polecam ten zestaw bez dwóch zdań. Da moc do rocka i potrafi też zagrać np. muzykę klasyczną. Daleki jestem od stwierdzenia że Mini Utopie nie dają rady Magnepanom. Nie wiem w czym mają nie dawać rady ? To inna kultura grania. Magnepany to American Truck Freightliner nikt jej nie podskoczy jak zaryczy. Mini Utopie to szybkie Porshe. Relaksująca jazda bez wycia silnika. Niby trochę mniej wszystkiego ale za to podane w doskonałej klasie.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

To inna kultura grania. Magnepany to American Truck Freightliner nikt jej nie podskoczy jak zaryczy. Mini Utopie to szybkie Porshe. Relaksująca jazda bez wycia silnika. Niby trochę mniej wszystkiego ale za to podane w doskonałej klasie.

Bardzo trafne określenie a od siebie bym dodał,że te aspekty można jeszcze podnieść dopasowaną elektroniką.Pamiętam,że nie tak dawno jeszcze uchodziły za jedne z najlepszych monitorów.Jedni mówią,że taka elektronika to lampa ja natomiast uważam,że dobry tran jest też OK.Pass,Sphinx,Burmester.....

Niby trochę mniej?Dyskutował bym z taką tezą.

W niezbyt dużym pomieszczeniu (nie w małym!!!) Mini Utopie z dobrze dobraną elektroniką to wyjątkowo dobre brzmienie!! nie wiem, czy nie lepsze od Magnepanów, bo bezpośrednio nie porównywałem....

Zdecydowanie Mini utopie to inna liga w porównaniu z P.S.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Panowie czego Wy się spodziewacie po budżetówce ASR. Przecież te wzmaki walają się co rusz po ogłoszeniach w cenach 6-8kzł. Wystarczy takowy puchar przechodni zakupić i sprawdzić u siebie. Obecnie kolejny wala się po allegro. Poprzednik tańszy o 2kzł wisiał kilka miesięcy. Sporo z tych "cukierasów" to grzebane szroty z DE więc proszę mieć się na baczności!

Czego Panowie oczekują za taką kwotę? Jak już ktoś musi to może posłuchać chińskiego Krella S300i, cudów nie będzie ale przynajmniej łatwo sprzedać.

Jak Ktoś spróbuje porządnej lampki to do takiej miernoty jak ASR już nie wróci.

Panowie czego Wy się spodziewacie po budżetówce ASR. Przecież te wzmaki walają się co rusz po ogłoszeniach w cenach 6-8kzł. Wystarczy takowy puchar przechodni zakupić i sprawdzić u siebie. Obecnie kolejny wala się po allegro. Poprzednik tańszy o 2kzł wisiał kilka miesięcy. Sporo z tych "cukierasów" to grzebane szroty z DE więc proszę mieć się na baczności!

Czego Panowie oczekują za taką kwotę? Jak już ktoś musi to może posłuchać chińskiego Krella S300i, cudów nie będzie ale przynajmniej łatwo sprzedać.

Jak Ktoś spróbuje porządnej lampki to do takiej miernoty jak ASR już nie wróci.

Fałsz goni fałsz. bzdura popędza kolejną bzdurę.

Kolega Szymon wyspecjalizował się w ocenach wzmacniaczy ASR nie mając o nich najmniejszego pojęcia nie wysilając nawet o test porównawczy z innymi wzmacniaczami.

Zachęcam wszystkich zainteresowanych tym brandem do osobistego sprawdzenia produktu. Wzmacniacze Emitter I i II są produkowane nieprzerwanie od 1983 roku ponad 30 lat i są ulepszone do maksimum sonicznych możliwości.Serwis po prostu genialny - w razie zapytań czy potrzeb reakcja natychmiastowa.

Magazyn Stereophile określa ASR Emitter II z akumulatorami jako najlepszą integrę jaka kiedykolwiek powstała w dziejach Audio.

W Polsce kupienie w miarę nowego egzemplarza graniczy z ekwilibrystyką [ po za dystrybucją ] a na allegro czy ebayu są sprzedawane starsze egzemplarze z lat 80 i 90.

Najlepiej dotrzeć do modeli wyprodukowanych po 2002 roku bo w tym mniej więcej czasie firma zastosowała sporo ulepszeń w zasilaczach oraz samych wzmacniaczach.

Warto dodać ze model Emitter II ma dwa oddzielne zasilania o wadze 35 kg każdy na prawy i lewy kanał. Firma jako jedna z pierwszych wprowadziła bateryjne zasilanie

całego układu wzmacniającego czystym prądem [ podobnie jak słynny Dart Zeel ] jeszcze w latach 90.

I kolega Szymon zamilkł, pewnie brak mu argumentów.........szczerą prawdę pisze Magnepan

Pierw trzeba posłuchać ,a potem pisać RZETELNE OPINIE.

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Zastanawia mnie w w ASR system chłodzenia. Wzmacniacz po 2 godz. grania wydaje z siebie dziwne trzaski obudowy. Niby w instrukcji jest o tym informacja ale jest to trochę irytujące. Model który obecnie posiadam zakupiony był w Polsce u dystrybutora i nie jest to jakiś "grzebany" szrot. Tak jak napisałem ASR to fajny wzmacniacz, jednak to nie moja szkoła grania. Może z Herbertami zagrałby lepiej ponoć większość użytkowników ASRa zaleca taki zestaw.

Witam,

Posiadam Jmlaby kupione od drugiego właściciela z wymienionymi głośnikami wysokotonowymi na nowe tytanowe o takich samych parametrach jak oryginały tc90td5 reference stosowane w wyższych elektrach, oddano je do Sonus Oliva z Gdańska ze zleceniem wymiany okablowania

właściciel firmy powiedział, że przetworniki są w bardzo dobrym stanie i mają starannie dobrane parametry

wymieniono okablowanie na srebrne w głośnikach nisko-średniotonowych i miedziane w wysokotonowcach

zwrotnica posiada wymienione części na "jeden do jednego" na topowych kondensatorach ze starej zostały tylko dwie cewki, które uznano, że są bardzo dobre

4 terminale mosiężne zostały wymienione na 2 x Wbt-0710 złote za 500zł ,remont kosztował 1700zł.

Po podłączeniu do 300B grały bardzo delikatnie z szeroką sceną ,muzykalnie ale bez kopa .

Jak zostały podpięte do Strussa zaraz po lampowym wzmacniaczu to pojawiła się dynamika w skali mikro i makro , efekty przestrzenne , było dużo lepiej .

Czy można lepiej , jasne BAT na diabełkach i Mcintosh ma 6500 dały jeszcze więcej .

ASR widziałem na którymś Audio Show lecz nie pamiętam wrażeń

Pozdrawiam

Zastanawia mnie w w ASR system chłodzenia. Wzmacniacz po 2 godz. grania wydaje z siebie dziwne trzaski obudowy. Niby w instrukcji jest o tym informacja ale jest to trochę irytujące. Model który obecnie posiadam zakupiony był w Polsce u dystrybutora i nie jest to jakiś "grzebany" szrot. Tak jak napisałem ASR to fajny wzmacniacz, jednak to nie moja szkoła grania. Może z Herbertami zagrałby lepiej ponoć większość użytkowników ASRa zaleca taki zestaw.

Lucky, system chłodzenia wzmacniacza następuje poprzez samoczynne ujście ciepła w ożebrowaniu obudowy wzmacniacza i ja jeszcze nigdy nie słyszałem trzasków obudowy nawet po kilku godzinach grania. Najlepiej abyś skontaktował się z ASR osobiście [ mail ] i dostaniesz odpowiedż gdzie leży przyczyna albo jak temu zaradzić.

Nie zdziw się jeśli sam konstruktor/ właściciel firmy pan Schaefer osobiście odpowie na Twoje zapytanie gdyż jest bardzo pomocnym i uczynnym człowiekiem.

Rok temu wymieniałem baterie w swoich akumulatorach i wyobrażcie sobie że nie mogłem ich dostać w Polsce pomimo tego że wiele urządzeń medycznych

pracuje właśnie na takich i podobnych bateriach Panasonica. Reakcja była natychmiastowa a koszt niespełna 200 euro za cały komplet który wystarcza na 10 lat pracy.

ASR gra po ciepłej stronie brzmienia a Harbethy również, więc nie wiem czy tego ocieplenia nie będzie za dużo. ASR'a używam do napędzenia Magnepanów MG 3.6R

z bardzo dobrym skutkiem a synergia tych dwóch urządzeń jest moim zdaniem na 5+. Znam przypadki gdzie ASR'a stosuje się do grania z Elektrostatami firmy Quad

i efekt takiej współpracy jest wyśmienity.

Co do trzasków to naturalny proces materiał się nagrzewa ,u mnie też to jest więc bez obawy.

Ja swojego Emittera mam podłączonego do Avance Super Magnum LE na SS Revelatr, też jest idealnie. Potwierdzam że Asr to po ciepłej stronie mocy stoi i w duecie z ciepłymi głośnikami będzie zamułka .......ogólnie wzmak jak dla mnie 1 LIGA

Magnepan, twój Emitter ma zasilanie bateryjne może to jest powodem że nie masz takich przypadłości.

Magnepan, twój Emitter ma zasilanie bateryjne może to jest powodem że nie masz takich przypadłości.

Bardzo możliwe że jest tak właśnie jak mówisz ale sam wzmacniacz się nagrzewa a konkretnie ożebrowania i potrafią być gorące.

Panowie, miałem okazje posłuchać ASR-a, dokładnie tego który jest aktualnie wystawiany na allegro i albo ten egzemplarz jest skopany, albo ja kompletnie nie wiem co to jest dobry dźwięk . Ten grał bardziej "lampowo" niż jakakolwiek lampa którą słyszałem, oczywiście w negatywnym znaczeniu "lampowego dźwięku". Przyczyną może być to, że ten egzemplarz był poddany upgrade-owi (tak przynajmniej twierdził właściciel) a jakie bywają skutki takich zabiegów chyba każdy wie.

Panowie, miałem okazje posłuchać ASR-a, dokładnie tego który jest aktualnie wystawiany na allegro i albo ten egzemplarz jest skopany, albo ja kompletnie nie wiem co to jest dobry dźwięk . Ten grał bardziej "lampowo" niż jakakolwiek lampa którą słyszałem, oczywiście w negatywnym znaczeniu "lampowego dźwięku". Przyczyną może być to, że ten egzemplarz był poddany upgrade-owi (tak przynajmniej twierdził właściciel) a jakie bywają skutki takich zabiegów chyba każdy wie.

Ten na którym obecnie gram jest inny ma dodatkowy napis na zasilaczu Power Supply i większą wtyczkę do zasilacza. Jest energetyczny można powiedzieć że ma brzmienie estradowe :) Do lampy to trochę inna droga.

Model ASR 1 z allegro jest modelem podstawowym. W 2002 roku [ jesli ma 12 lat ] to robiono już modele HD które grały lepiej od tych podstawowych.

Po za tym nie ma wejść zbalansowanych dla CD które były robione w egzemplarzach z 2000 roku. Mam wrażenie że jest to model z końca lat 90 - rok produkcji można sprawdzić po numerach - wystarczy skontaktować się z firmą ASR i udzielą takiej informacji. Sprzedający nic nie pisze o upgrade.

Jest energetyczny można powiedzieć że ma brzmienie estradowe :) Do lampy to trochę inna droga.

U mnie też jest wrażenie estradowe ...kolega będący na odsłuchu powiedział że gra to jak dobrze nagłośniony koncert....emocje niesamowite:)

Mój egzemplarz to 1-plus,ale zasilanie mam od HD....czyli ktoś coś polepszał ,ale z pozytywnym skutkiem:)

wpisy przenoszące konflikty z innych wątków zostały usuniete, jesli temat ASR/JMlab jest nudny to zapraszam do wątków na bocznicy

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Panowie, ASR Emitter to wysmienita manufaktura której wzmacniacze grają doskonałym dżwiękiem.

Nawet starsze egzemplarze I i II z lat 80 potrafią zauroczyć gęstą barwą brzmienia w całym paśmie.Tak że opad szczęki jest możliwy przy starszych konstrukcjach.

Ja osobiście polecam wszystko co firma zrobiła po 2002 roku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.