Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Forumowicz 'jamowie' zostal przeze mnie zbanowany nie z uwagi na jakies porachunki personalne ale pomimo moich prosb i ostrzezen nie pisal w temacie tego watku jak i stosowal tutaj czeste ataki personalne. Mysle ze zasluzyl na uczciwego bana. Tlumacze sie, bo staram sie byc obiektywny nie kierowac sie swoim lubie nie lubie. Mam nadzieje ze rozumiecie.

Bardzo dobrze rozumiemy, Ty zwyczajnie nie potrafisz byc obiektywny, powinienes tez poprosic o zabanowanie siebie w wielu watkach, bo dosc rzadko zdarza Ci sie pisac w temacie watku w takim stopniu, jak tego oczekujesz od wybranych osob.

ps. tylko sie nie zakochaj w tym swoim watku.

Bardzo dobrze rozumiemy, Ty zwyczajnie nie potrafisz byc obiektywny, powinienes tez poprosic o zabanowanie siebie w wielu watkach, bo dosc rzadko zdarza Ci sie pisac w temacie watku w takim stopniu, jak tego oczekujesz od wybranych osob.

Prosze napisac co merytorycznego wniosl do watku forumowicz 'jamowie' jedno zdanie tylko poprosze?;)

Witold, przy używanych Transparentach cyfrowych nie ma za wielkich różnic cenowych pomiędzy modelami Reference a Reference xl. Nie tak dawno znajomy kupił właśnie

model XL na xlr w EU za niecałe 1800 zł.

Model to jest i to dobry,ale z Ciebie))...........bo-

-kupił znajomy za 1800 kabel cyfrowy transparent reference z serii xl

-za serią xl jest seria mm z najwyższym także transparentem reference

-u mnie natomiast jest z serii mm2 najwyższy transparent reference xl.

Przepraszam...czy wreszcie zrozumiałeś że piszesz pierdoły-tzn.nic się nie pokrywa z rzeczywistością u Pana.

Wiesz ,że dzwonią a nie wiesz gdzie Jurgen!!...........nasz Kapitanie Nemo))

Model to jest i to dobry,ale z Ciebie))...........bo-

-kupił znajomy za 1800 kabel cyfrowy transparent reference z serii xl

-za serią xl jest seria mm z najwyższym także transparentem reference

-u mnie natomiast jest z serii mm2 najwyższy transparent reference xl.

Przepraszam...czy wreszcie zrozumiałeś że piszesz pierdoły-tzn.nic się nie pokrywa z rzeczywistością u Pana.

Wiesz ,że dzwonią a nie wiesz gdzie Jurgen!!...........nasz Kapitanie Nemo))

Stary Audiofilu , nie mej pretensji że tak napisałem bo wcześniej Ty nie podałeś symbolu Transparenta cyfrowego mm2, czy mogło coś umknąć mojej uwadze ?

Raczej chyba nie, więc nie widzę pomyłki ze swojej strony.

Oto Twój wpis:

Tylko wspomnę,że kabel cyfrowy spdif to transparent reference xl.......jedyny w Polsce-bo do takiego daka jak mój

Do Pani go, do Pani go daj ..... :)

Ja pierdziu, piaskownica. StasioP, weź się chłopie do roboty, a nie marnujesz 3/4 doby nadzorując wątek.

Stary - daj tego daczka za 2K - chociaż oko nacieszymy. :)

Adamie,

Chciałbym może, żeby to trochę mniej przypominało na pierwszy rzut oka bebechy jakiegoś amplitunera. ;-) Ot na przykład chętnie bym widział całą obudowę wyfrezowaną z jednego masywnego bloku aluminium, gdzie poszczególne segmenty mają swoje własne komory, a kable idą także w wyfrezowanych rowkach. Takie drobiazgi - cieszące oko i wzbudzające zaufanie. Nie słuchałem, więc nie wiem jak to gra. Wierzę, że rewelacyjnie, ale za tę cenę chętnie zobaczyłbym jakieś małe konstruktorskie arcydzieło - nie tylko pod względem dźwięku, ale także wyglądu. Tak, jak jest teraz, nie wygląda to na "cost no object".

Piotrek,

Umówmy się - gdyby człowiek który to projektował tył pracownikiem działu marketingu (albo chociaż inżynierem z zacięciem marketingowca) to zapewne wiele rzeczy zrobił by inaczej. Tak aby się gawiedzi podobało. Dałby zasilacz w oddzielnej obudowie z wielkimi tarfami, baterią olbrzymich kondensatorów, wybrał inny, bardziej odjechany projekt graficzny, zrobił obudowę 3x wyższą itd. Facet ma jednak w sobie zero marketingowca, za to olbrzymią wiedzę z zakresu cyfrowej elektroniki (jego bogate CV obejmuje m.in. pracę nad standardem Bluray, projektowanie czujników do sztucznych satelitów itd) i z tego względu sięga nie po rozwiązania popularne, czy mające zdobyć poklask wśród 'kupujących oczami' audiofilów, a to co naprawdę przekłada się na jakość brzmienia. To jest stricte inżynierskie podejście.

A czy każdy kabel idzie w oddzielnym rowku czy nie ? Możesz być pewien, że gdyby to miało jakiekolwiek znaczenie, to by szedł !

Obudowa Trinity jest wyfrezowana z jednego bloku aluminium, i posiada oddzielne kieszenie na zasilanie, kable zasilające (AC) z filtrem, oraz część cyfrową przetwornika. Sam przetwornik jest dużo cięższy niż wskazują na to jego wymiary, a jakość wykonania - użytych materiałów, robocizny/spasowania elementów - jest doskonała.

Samo ocenianie wartości materiałowej z wyglądu, także może być bardzo złudne. Bo czy przetwornik Philips TDA1541 Double Crown (oryginalny, nie chińska podróbka jakich jest pełno na ebay), wygląda na to, że kosztuje 100 czy 1000x więcej niż zwykły Philips TDA1541 ? Nie wygląda. A kosztuje !

W Trinity najbardziej kosztotwórcze są właśnie selekcjonowane przetworniki - na jeden DAC 'schodzi' średnio jedna szpula - 2000szt. przetworników 1704 w najwyższej specyfikacji K, z których na podstawie pomiarów wybieranych jest 16 najlepszych egzemplarzy. Sama specyfikacja K to jest z tego co pamiętam bodajże 10% całkowitej produkcji, jeżeli z tego wybierzesz 16 z 2000, to wychodzi na to, że do finalnie do przetwornika Trinity parametrami łapie się tylko 1 chip na 10000szt. wyprodukowanych przez BurrBrowna. To chyba nawet ostrzejsza selekcja niż to co robił Philips aby pozyskać 'złote sztuki' Double Crown. To wszystko są kolosalne koszty, nie tylko w zakupie chipów, ale też w pracy ludzkiej.

Drugą znaczącą pozycją w kosztach są oscylatory (o precyzji o 1000x większej niż to co wsadza do swoich produktów dCS), o cenach których Stasiop już w tym wątku wspominał, a które dla niewprawnego oka mogą być warte $5.

Ty więc patrzysz na to i widzisz - o $5, tu $1, tam $2 - a okazuje się, że w praktyce to wszystko kosztuje np. $10.000. Bo diabeł tkwi w szczegółach.

Sam byłem BARDZO sceptyczny jak dowiedziałem się o Trinity. Na jednym z zagranicznych for napisałem:

However you look at it - $52,000 price tag is exorbitant. Even more so, when you realise, that 50% of the procduct cost is often the box it is housed in. In other words - if you buy a $30k Vivaldi DAC, you pay 15k for the box and $15k for the electronics.

Trinity's box is nothing really special. It looks like a $3-4k product from the outside. So I think it is natural, when a '$4k looking' product sells for $52,000, to ask questions what makes it that special.

Na koniec przezornie jednak dodałem:

If there are other things that make it really special - I would like to know. Maybe the price is not as unreasonable as it seems and the DAC is worth every penny. In which case, there could be at least a dosen of people on this forum interested in this DAC.

Czyli zareagowałem tak jak wiele (większość ?) osób w tym wątku, ale zostawiłem sobie furtkę, że być może w tym przetworniku jest coś co sprawia że jest taki drogi, i w takim przypadku chciałbym się o tym dowiedzieć, chciałbym to zrozumieć.

Zrobiłem duży research, zadałem ok 20 pytań konstruktorowi (na które cierpliwie odpowiadał) aż dowiedziałem się, co siedzi w środku i jak jest to wykonane. I teraz cena już mnie nie szokuje, choć nie da się zaprzeczyć - że jest bardzo wysoka. Gra to jednak na tyle lepiej od Vivaldiego, na tyle lepiej od najdroższego MSB i na tyle lepiej niż najwyższy model CH Precision, że jeżeli kogoś stać, to warto tyle zapłacić. Poprostu nie ma nic porównywalnego jakością na rynku.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Swoją drogą pytanie do Starego A. jakie są różnice w stosunku do zwykłego Reference, bo pewnie wcześniej z niego korzystałeś. będę wdzięczny za kilka słów.

pozdr!

Co tu gadać.....wszystko jest po prostu lepsze.

wybrzmienia,dżwięk bardziej dojrzały.więcej dociążony,dżwiek bardziej wciągający......tylko jest jedno ale-

-aby to usłyszeć to oprocz słuchu nalezy mieć świetnego daczka i dobry cały system.

pozdr.

PS. Przy okazji, kolejna osoba z WBF, która była równie sceptyczna jak ja na początku i wiele osób w tym wątku, zadała sobie trud aby posłuchać tego DACa. I oto co napisała:

So I finally listened to the Trinity dac and server and enclosing some pictures. We compared to the CH Precision C1 with a D1 transport which we put in after as well as through ethernet/nas and USB. The system consisted of Zellaton Grand speakers along with Nagra Jazz pre and 300B amp. The wait was definitely worth it as the sound is very special. Bottom line is that you really have to hear it to get it as the sound is so difficult to describe. Absolutely no digital artifacts at all - the sound just flowed like never before. I would say it's the most "present' sound I've ever heard with unreal dynamics and beauty. Just so effortless and elegant sounding. We did not have DCS there or MSB but just based on memory, they simply are not comparable or just reproduce music differently. The Trinity was all about natural reproduction - I've never heard a system so bloody honest before. Quite frankly, it took me a while to get it as it was a completely new sound for me. Swapping with the less expensive CH was instructive as it illuminated just how good the Trinity is. As excellent as the CH is, the Trinity was just more natural and dynamic sounding - more alive. The CH portrayed music differently, less dimensioned than the Trinity but still very very musical. One major point is that the Trinity sounds consistently amazing on all digital formats. 16/44 on it sounds better than all DSD dacs I've ever heard. In any event, it looks like it's only available in Hong Kong, Germany and New York City. I tried to stay away from the "best" argument as you really have to judge for yourself....

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja kocham muzyke a nie pieniadze. Tak posluchacie mojego systemu i wtedy bedziemy dyskutowac.

Stasiop

Ja tam będę Ciebie kochał mocno jeśli będę mógł posłuchać Twojego systemu!!

ps.

TYLKO NIE LICZ NA JAKIEŚ BARA-BARA))

na jeden DAC 'schodzi' średnio jedna szpula - 2000szt. pr

Powaznie? No i jak tu nie wierzyc w niskobitowce...;)

Drugą znaczącą pozycją w kosztach są oscylatory (o precyzji o 1000x większej niż to co wsadza do swoich produktów dCS), o cenach których Stasiop już w tym wątku wspominał, a które dla niewprawnego oka mogą być warte $5.

Koszt jednego zegara jak mi zaspiewali to okolo 1300 usd + Vat +clo + przesylka i jeszcze 2 miesiace trzeba czekac

To sa tego typu zegarki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Elberoth

Zgoda. Posłucham, może zrozumiem. W końcu Grand Silver Mono też nie wyglądały na 100 tysięcy... :)

Doskonałe porównanie. Pamiętasz jak kręciliśmy głową na cenę, a potem jak siedzieliśmy z otwartymi ustami ?

Do Pani go, do Pani go daj ..... :)

Ja pierdziu, piaskownica. StasioP, weź się chłopie do roboty, a nie marnujesz 3/4 doby nadzorując wątek.

Stary - daj tego daczka za 2K - chociaż oko nacieszymy. :)

Daczek wraz z ochroną))

Ukryta Zawartość

post-25306-0-52450700-1389901118_thumb.jpg

post-25306-0-60460100-1389901162_thumb.jpg

post-25306-0-65367100-1389901207_thumb.jpg

post-25306-0-12865600-1389901272_thumb.jpg

post-25306-0-64605500-1389901286_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przed lampą (ale nie jestem pewny) i za lampą (na pewno) widzę ruskie wynalazki. Takie wynalazki stosuje też w lampizatorze p. Łukasz co bardzo degraduje dźwięk. Wiem, że trzeba ciąć koszty.

Proponuję coś z grubej rury a daczek dosłownie zaskoczy Cię.

przed lampą (ale nie jestem pewny) i za lampą (na pewno) widzę ruskie wynalazki. Takie wynalazki stosuje też w lampizatorze p. Łukasz co bardzo degraduje dźwięk. Wiem, że trzeba ciąć koszty.

Proponuję coś z grubej rury a daczek dosłownie zaskoczy Cię.

chcesz porównania z czymś?.........bo widzę,ze masz wątpliwości jak on gra......

napisałem tak abyś się nad nim nie wyzłośliwiał,dlatego,że porównanie prawdę Ci powie.

to z czym brzmieniowo ma się mierzyć?.......bo do byle czego nie podłączam.

wyznaczam pułap minimum 10000 pln-jeśli chodzi o konkurującego daka.......tu nie ma żartów.

przy duelundzie czy V-capie to po prostu ruskie dziadostwo, chyba się ze mną zgodzisz?

zgodzisz nie zgodzisz

nie słuchałeś -to nie masz pojęcia jak brzmi.

tak chcesz mi wbić szpilę,a nawet nie zainteresowałeś się na jakiej jest kości i lampce))

Proszę zwrócić uwagę na płytkę miedzianą-to nie jakaś chińszczyzna tylko wytrawiona jak należy,a scieżki nie są grubości włosa

miałem takie kondensatory w lampizatorze i zainwestowałem w duelunda na wyjściu oraz V-capa przed lampą. To inny świat dźwiękowy. Piszę to tylko po to abyś przemyślał taki tuning. Naprawdę wiele zyskasz. Koledze pożyczyłem V-cap to oczy przeciera ze zdziwienia.

Niestety strasznie drogie są te kondy ale warte każdej złotówki.

miałem takie kondensatory w lampizatorze i zainwestowałem w duelunda na wyjściu oraz V-capa przed lampą. To inny świat dźwiękowy. Piszę to tylko po to abyś przemyślał taki tuning. Naprawdę wiele zyskasz. Koledze pożyczyłem V-cap to oczy przeciera ze zdziwienia.

Niestety strasznie drogie są te kondy ale warte każdej złotówki.

Chcesz jutro zdjęcia v-capa,duelunda cast-pio.......mam takie na stanie........i co z tego?

Chcesz porównania w takim stanie jak teraz-nawet z tymi wypasami?,masz godnego przeciwnika?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.