Skocz do zawartości
IGNORED

MARANTZ PM 8005

Tomas20

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak każdy inny wzmacniacz w tej cenie. Chcesz lepiej, płać więcej, to przeskoczysz entry level.

I wlasnie tez tak zrobilem... ale nawet majac wczesniej najpierw KI perl lite i potem 15s2le nie wprawialy mnie one w zachwyt uh ahh tak jak innych ow model 8005 coz pewnie inne wymagania mam. Prawie kupilem 11s3, ale po odsluchaniu Denona stwierdzilem, ze nie ma co tyle wydawac.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

I wlasnie tez tak zrobilem... ale nawet majac wczesniej najpierw KI perl lite i potem 15s2le nie wprawialy mnie one w zachwyt uh ahh tak jak innych ow model 8005 coz pewnie inne wymagania mam. Prawie kupilem 11s3, ale po odsluchaniu Denona stwierdzilem, ze nie ma co tyle wydawac.

Zostałeś przy 2020 ae?

Mogło tak być jak piszesz, ale chciałem zwrócić uwagę, że KI perl i 15S2, to trochę starsze konstrukcje niż PM8005, Denon 2020 kosztuje dwa razy tyle co PM8005, nie wspominając o 11S3, który jest najnowszą serią i kosztuje prawie 5 razy tyle, więc można być pewnym, że grają lepiej właściwie bez znaczenia czego ktoś oczekuje.

Ja mam zestaw polecany przez Kena PM8005+SA8005+Boston Acoustic M340 i żadna inna konfiguracja nie zrobiła na mnie takiego wrażenia w wierności odtwarzania. Wysoka rozdzielczość, przestrzeń, czystość bez przebarwień, co dla mnie jest chyba najważniejsze i znakomita scena dźwiękowa, to jego podstawowe zalety. reszta to kwestia upodobań i okablowania, które to może pokreślić, lub przytłumić. Po prawie półtorej roku osłuchania jestem tego jeszcze bardziej pewny i zamieniam tylko zwykłe CD na SACD, MFSL i Japończyki, bo dopiero na nich słychać to czego oczekuję, chociaż jest też kilka zwykłych CD wartych uwagi,

Chciałem dodać, że za cały zestaw dałem trochę więcej niż kosztuje sam PMA-2020E więc takie porównanie raczej nie ma sensu dla mnie. Oczekiwania rosną w miarę rozwoju i mam nadzieję, że kiedyś będę mógł posłuchać swojego Denona 2020, a jeszcze lepiej 11S3.

Napisz nam jakie inne konfiguracje odsluchiwales ?? moze to okazac sie cenna informacja dla innych potencjalnych nabywcow nowego hifi.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

ja też słuchałem pm8005 na yarach, w połączeniu z sa7003 i jak dla mnie zagrał fenomenalnie!

I o to chodzi. Dlatego na forum piszemy opinie , które są bardzo subiektywne inne mogą być wyznacznikiem czy kupić dane urządzenie czy nie.

Podam fajny przykład. Pożyczyłem koledze swoje focale do CA 851 A . Posłuchaj i jak oswoić stwierdził , że beznadzieja. Jakiś ogólny bałagan jak dla nie go. Podlaczylismy u mnie i zagrało super. :-) Prawdopodobnie w jego pomieszczeniu kolumny się zgubiły. Może wina akustyki lub złego ustawienia. Dlatego każda opinia to tylko pewien punkt widzenia czasami błędny...

Sorry za literówki pisałem z telefonu.

Gość

(Konto usunięte)

Sluchalem focali w roznych konfiguracjach, przekroj od 3500 do 60000 euro, moj przyjaciel sprzedawca jest ich wielkim fanem. Niestety, to nie moja bajka. Gdziekolwiek bym je postawil, np. Bowersy za 4000 euro slucha mi sie lepiej niz focale za 60000. O czym to swiadczy? A no o roznym guście i odbiorze dźwięku. Dlatego stwierdzenia, ze cos jest lepsze albo o niebo lepsze ;), sa bardzo subiektywne.

Sluchalem focali w roznych konfiguracjach, przekroj od 3500 do 60000 euro, moj przyjaciel sprzedawca jest ich wielkim fanem. Niestety, to nie moja bajka. Gdziekolwiek bym je postawil, np. Bowersy za 4000 euro slucha mi sie lepiej niz focale za 60000. O czym to swiadczy? A no o roznym guście i odbiorze dźwięku. Dlatego stwierdzenia, ze cos jest lepsze albo o niebo lepsze ;), sa bardzo subiektywne.

Co w szczególności drażnilo cię w Ariach? Czepilbym się separacji średnich tonów. Trochę zlewają się z wyższym rejestrem. Ale ogólny wyraz mi się podoba.

Gość

(Konto usunięte)

Arii sluchalem bardzo krótko, bo draznilo mnie w nich wszystko. Dluzej sluchalem electry1038, nowych Sopra i z ciekawosci Stella Utopia w zestawieniu z Naim Audio NAP S1 Statement. Ostatni zestaw to oczywiscie kompletny kosmos i poza zasięgiem, ale mysle, ze nawet gdybym mial tyle kasy, to kupilbym cos innego. Podsumowujac, Focal nie trafia w moj gust i nawet bardzo drogie kolumny tej firmy nie wywoluja u mnie pozytywnych emocji, tym niemniej moge zrozumiec, że ktos moze miec inne odczucia.

Dlatego każda opinia to tylko pewien punkt widzenia czasami błędny...

..i właśnie dlatego nie potrzeba żadnych sporów, kłótni czy waśni...

(jeden woli córkę drugi teściową, jeden lubi śliwki inny jak mu nogi śmierdzą...)

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Arii sluchalem bardzo krótko, bo draznilo mnie w nich wszystko. Dluzej sluchalem electry1038, nowych Sopra i z ciekawosci Stella Utopia w zestawieniu z Naim Audio NAP S1 Statement. Ostatni zestaw to oczywiscie kompletny kosmos i poza zasięgiem, ale mysle, ze nawet gdybym mial tyle kasy, to kupilbym cos innego. Podsumowujac, Focal nie trafia w moj gust i nawet bardzo drogie kolumny tej firmy nie wywoluja u mnie pozytywnych emocji, tym niemniej moge zrozumiec, że ktos moze miec inne odczucia.

Słucham od rana swoich zacnych kolumn mam ciary i zastanawiam się jakim cudem mogły się nie podobać Witkowi ;-)

Gość

(Konto usunięte)

No ja tez mialem ciary... i dlatego przestalem ich słuchać; ) Jest takie stare powiedzonko, ze każda potwora znajdzie amatora, moze to pomoże Ci zrozumieć... :) Wielu uwaza, ze B&W, to samo zło, ja lubię ich brzmienie i mam gdzieś co mówią inni, bo to ja ich słucham. Dlatego ciesz się ze swoich Focali i nie zastanawiaj się dlaczego ja ich nie lubię.

No ja tez mialem ciary... i dlatego przestalem ich słuchać; ) Jest takie stare powiedzonko, ze każda potwora znajdzie amatora, moze to pomoże Ci zrozumieć... :) Wielu uwaza, ze B&W, to samo zło, ja lubię ich brzmienie i mam gdzieś co mówią inni, bo to ja ich słucham. Dlatego ciesz się ze swoich Focali i nie zastanawiaj się dlaczego ja ich nie lubię.

Niestety nie słyszałem kolumn B&W. Jedynie czytałem jakieś recenzje, a wiadomo jak to jest z recenzjami w gazetach:)

• 1 miesiąc później...

Słuchałem tego Denona 1520 (faktycznie) przez tydzień. Pierwsze wrażenie było łał, ale dynamika i rozdzielczość, jednakże po dłuższym odsłuchu zaczął mnie męczyć. Wydawał mi się zbyt ostry. PMA 2020 jest bardziej subtelny w górze pasma, bardziej poukładany. No i stereofonia pierwsza klasa, masz uczucie bezpośredniego obcowania z wykonawcą. Jestem bardzo zadowolony z tego wzmacniacza. Jedyny minus to potencjometr głośności, który działa z pilota moim zdaniem skokowo i w nocy przy cichym odsłuchu muszę ręcznie ustawiać poziom.

Nie wiem jak się to ma do PMA-2020 ale potwierdzam wszystkie opisane kwestie przy PMA-1520.

Byłem strasznie nagrzany na PMA-1520 i szybko go kupiłem po czasie w moje ręce wpadł PM8005 i zrobiłem porównanie.

Długi czas męczyła mnie wizja porównania wymienionych wzmacniaczy, na papierze Denon 16kg z 140W przy 4omach powinien być lepszy od Marantza z mocą 100W przy 4 omach i wadze 12kg oraz mniejszych wymiarach. Niestety okazuje się, że papier i moc to nie wszystko.

Marantz jak to opisywało wiele osób okazał się bardziej muzykalny, na większości tracków tworzył dużo lepszą scenę, przy utworach rockowych instrumenty były bardziej wysunięte. Przy kawałkach z Lady Pank Symfonicznie gitary były bliższe a krzyk tłumu sprawiał wrażenie jakby wszyscy stali kilka metrów przede mną. Nie mogę napisać, że Denon jest złym wzmacniaczem, ale mam wrażenie, że twórcy postawili na moc zapominając o tym czymś. Na pewno Denon ma większego kopa, bas porównywany na kilku różnych typach muzyki jest niższy, intensywniejszy i sieje większe spustoszenie. Niestety miałem wrażenie jakby Denon opierał się na wokalach i towarzyszącemu im basowi, nie było środka, Marantz przechodził płynnie z wokalu do basu tworząc przyjemniejszą całość. Po chwili spędzonej z Marantzem i przepięciu na Denona miałem wrażenie jakby wysokie tony z Denona były natarczywe, przy dużej głośności męczące. Automatycznie Marantz umożliwiał słuchanie ze znacząco większą głośnością bez ostrości wysokich tonów Denona (Denon nie jest wysoko grającym wzmacniaczem). Bas w Marantzu jest mniej intensywny, nie uderza, ale za to okazuje się pełniejszy, zaczyna się wcześniej i trwa dłużej, ale nie jest rozlazły. Kolejną różnicą dla mnie znaczącą jest wyskalowanie pokrętła głośności. W Denonie przy pokrętle na godzinie 9 robi się głośno, na 10 to już naprawę intensywnie i w moich warunkach dużo większego poziomu nie przekraczałem. Marantz ma jakby bardziej rozłożoną głośność, w miarę przekręcania pokrętła dźwięk narasta wolniej przez co mogłem lepiej dopasować pożądany poziom. W Denonie działa to bardziej zero-jedynkowo. Dla mnie ta różnica jest bardzo ważna ponieważ sprzęt obsługuję pilotem uniwersalnym i przy Denonie podgłaszał on jakby co da poziomy, było cicho albo głośno, głośniej albo bardzo głośno, ciężko było trafić w umyśloną wcześniej wartość i zdarzało się, że robiłem to ręcznie. W Marantzu przez to, że pokrętło działa mniej czule jest to dużo łatwiejsze.

Kończąc powyższy wywód Denon trafił do pudełka i nowego właściciela. Denon to naprawdę dobry wzmacniacz, jest więcej niż dobrze zbudowany, użyte materiały są wzorowej jakości, dla mnie wygląda ciekawie - po prostu w starciu z Maranztem okazał się gorszy.

zdaję sobie sprawę, że na wynik porównania wpływ mają warunki akustyczne pomieszczenia, głośniki czy źródło.

Teraz szukam SA7003 lub SA8003 do kompletu w dobrej cenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-52248-0-00907500-1452264179_thumb.jpg

post-52248-0-13174100-1452264193_thumb.jpg

post-52248-0-22248000-1452264255_thumb.jpg

post-52248-0-15488300-1452264284_thumb.jpg

post-52248-0-81726300-1452264346_thumb.jpg

post-52248-0-57183300-1452264419_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ZicoS, a miałeś dobrze wygrzane te wzmaki? Nawet Denon 2020ae też ponoć nie bardzo, ale tylko dopóki się nie wygrzeje, a u tej marki to chwilę trwa...

Ja też z drugiej strony się cieszę że te wzmaki nie wszystkim się podobają bo dzięki temu kupiłem prawie nowke za pół ceny :)

słucham sobie teraz listy przebojów Trójki i nie mogę uwierzyć że komuś takie granie nie leży.

• 9 miesięcy później...

dodaje swój głos do tematu denon to granie efekciarskie z podbitymi skrajami z których tylko bas jest odbierany na plus słabo buduje scenę a wokale nie mają ekspresji spontaniczności marantz przy nim to Japończyk w meloniku jest równy ale wcale nie wolny (bas jest bardzo energetyczny ale w żadnym razie nie mechaniczny) ma też w sobie płynność i ten swing wokale są prawie trójwymiarowe wysokie finezyjne nad czym tu deliberować ? słuchałem na 3 rodzajach kolumn źródło 3razy droższe wiec warunki raczej stabilne - teraz stoi u mnie i się rozgrzewa zbudowany jak Szwajcaria i jeszcze jedno nie rozumiem czemu w wątku biorą udział zawodnicy za 5 i 12 tys? (ja porównywałem 8005/1520 )

to teraz pozostaje sobie wmawiać ze yamaha nie zamula i co ważniejsze jest muzykalna się uśmiałem - prasa prawdę o niej napisała dopiero jak wyszedł model z wycieraczkami szczególnie mułowatego basu współczuję

to teraz pozostaje sobie wmawiać ze yamaha nie zamula i co ważniejsze jest muzykalna się uśmiałem - prasa prawdę o niej napisała dopiero jak wyszedł model z wycieraczkami szczególnie mułowatego basu współczuję

Widzisz ja mialem topowego Denona i m.in Marantza PM-16 do którego twoje PM8005 nawet się nie umywa, bo to był sporo wyższy model i świadomie pod porównaniu "łeb w łeb" wybrałem A-S2000, bo po prostu była najlepsza. Ale do tego trzeba dojśc samemu, porównywać, słuchać. Ty takiego czegoś nawet nie zrobiłeś, bijesz tylko piane. Ale takie to już dzisiaj forum jest, wszyscy nazywają się znawcami. Uciurlają pewną kwotę na pewną zabawkę, kupią i potem trolują i obrażają, bo ktoś nie pochlebną opinię wyraził o tym czy o tamtym. Obraził świętość do której wzdychali na obrazkach, póki nie kupili po roku odkładania pieniędzy.

Jak wzorujesz się na prasie to tym bardziej nie mamy o czym rozmawiać. Żeby prowadzić konstruktywną rozmowę trzeba wiedzieć o czym się pisze. Po drugie w prasie wszystkie szczytowe modele Yamahy zbierają pochlebne opinie i co z tego? Zachęcam też do przeczytania opinii ludzi, którzy porównywali bezpośrednio PM8004, 8005 z Yamahą A-S2000.

Bez odbioru. Nie zdziwił bym się jakbyś był czyimś klonem. Okaże się w praniu.

?👈

Nowych nie kupuję, chociażby ze względów jak powyżej. Jak mi nie podejdzie to gonię dalej, aż kupie to co lubię. Używka wychodzi zawsze korzystniej cenowo, można kupić sprzęt wyższej klasy i co najważniejsze PORÓWNUJESZ U SIEBIE W DOMU NA SWOICH GRATACH. Ale w 90% przypadków jest tak jak wyżej, Ktoś tam sobie uciurla jakąś kwotę, kupi nowy sprzęt i już odwrotu nie ma. Więc poźniej snują się po forum i uświadamiają wszystkich jaki dobry piec mają nie dopuszczając ani słowa krytyki. Mi to ogólnie wisi, każdy kupuje to co uważa za stosowne i na co go stać, ale po co się mądrować i pajacować? Po drugie, gra cały system, nie wzmak czy kolumny.

?👈

oceniam tylko na podstawie tego co słyszałem we własnej chałupie po zakupie a prasę trzeba umieć czytać (ostatni test grupowy cd -yamaha znowu najlepsza ?) ale jak czytam brednie których nie znalazłem ani na forach ani w prasie ani na odsłuchach to mi wosk wypada - najlepiej napisać że produkują go w kolorze różowym

Jak łączysz ją z kolumnami skłonnymi do zamulania to będzie się mulił. Odwieczny problem Marantza to brak mocy (poza starszymi modelami). Po 2000r zaczeli okrajać z porządnych kondów i traf nawet modele średniej klasy takie jak 700x, 800x.

Tak, porównywałeś u siebie w chałupie, tak porównywałeś że musiałeś czekać aż ci przyjdzie PM8005 kurierem do domu.

Kończe dyskusje, bo nie chce mi się rozmawiać z nie wiarygodnymi ludźmi.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.