Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzanie plików 24bit przez telewizor

Harrold1986

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Powsiadam telewizor LG 42la640. Sprzęt posiada wyjście cyfrowe audio SPDIF, sprawdziłem że bez problemu odtwarza pliki wave 24-bitowe, o częstotliwości próbkowania do 192kHz włącznie i podaje sygnał na wyjście cyfrowe.

Chcę wykorzystać TV jako odtwarzacz plików (w tym plików w wysokiej rozdzielczości) podłączając pod wyjście SPDIF zewnętrzny DAC.

Wszystko pięknie, tylko czy wyjście w TV faktycznie wysyła sygnał 24 bit 96-192kHz, czy próbkuje na wyjściu sygnał w standardowych 16 bitach 44,1kHz?

W nocie katalogwej telewizora nic nie znalazłem na ten temat.

W związku z tym moje pytanie. Czy jest jakiś sposób sprawdzenia parametrów sygnału na syjściu SPDIF telewizora?

Na przykład Dacmagic Cambridge audio.. Ale to nie takie proste znaleźć DAC, chyba że wypożyczyć ze sklepu :). No i pozostaje kwestia bitów.. Dacmagic nie pokazuje czy sygnał jest 16 bit czy 24

Wypożycz m-dac, zrób test na bitperfect i będziesz miał pewność, że to co wyłazi z telewizora jest w nie zmienionej postaci :) Trzeba poczytać, może q-dac też ma taką opcję.

Tak - jest taki sposób - podpięcie DAC-a wyświetlającego takie informacje. :)

Pomysł conajmniej egzotyczny :) Wg. mojej wiedzy wyjście SPDIF służy do przesyłu audio z sygnału DVBT

i jest ograniczone do 16/48 .... ale próbuj, choć wykorzystanie TV jako transportu i playera, który ma z pliku

stworzyć strumień SPDIF już wywołuje u mnie ból zębów ... :)

Spdif w tym tv może pracować bez problemu z plikami wave i wysyłać je po optyku. Pytanie tylko z jakimi parametrami. W urządzeniu wykorzystującym podobne technologie Smart TV (LG ST600) jest opisane że dekoduje sygnał PCM do 96kHz włącznie i taki jest wysyłany po SPDIF. Myślę że w TV może być podobnie

LG ST600:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu nota katalogowa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można więc pisać w nieskończoność, ale dopóki nie podłączysz DAC-a, to się nie dowiesz ... :)

Jeśli masz jakiś amplituner pod ręką, to wiele z nich potrafi pokazać co dostaje na wejściu (info w MENU)

Przy pomocy takiego amplitunera z dekoderem DTS możesz także sprawdzić tor pod kątem bit-perfect.

Do tego potrzebujesz WAV-a zakodowanego w DTS (najlepiej 5.1 kanałowego ).

Jako ciekawostkę tylko, napiszę , że rasowy player, który właśnie z plików tworzy strumień SPDIF potrafi

kosztować 75 000 pln. (Aurender W20 ) - miałbyś więc z TV bardzo tanią namiastkę takiego playera .... :)

Ale to nie chodzi o cenę: hp terminal plus konwerter jarkac i jest rasowy transport 96/24.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

W związku z tym moje pytanie. Czy jest jakiś sposób sprawdzenia parametrów sygnału na syjściu SPDIF telewizora?

Jeśli nie w DAC, to zwykle w typowym amplitunerze kina można sprawdzić parametry (w Yamaha sprawdzałem)

A transport 24bit 96kHz byćmoże już mam w tym tv..

Nie oczekiwałbym niczego dobrego po tym strumieniu z Spdif z telewizora.

to jest nadajnik za dolora za karton, takie same mamy nadajniki na płytach głównych komputerów.

Ale próbuj, może akurat nie będzie źle

Nie oczekiwałbym niczego dobrego po tym strumieniu z Spdif z telewizora.

to jest nadajnik za dolora za karton, takie same mamy nadajniki na płytach głównych komputerów.

Ale próbuj, może akurat nie będzie źle

... ale podaj jakieś pomiary tego co wychodzi z DAC, które udowadniają tą tragedię, przy użyciu dobrego DAC z retaktowanymi wejściami. Bo na razie to jest gadka "ja słyszę" ... tak jak Ci od kabli i bezpieczników, co "słyszą" tak długo, jak widzą co jest podłączone.

Podzieliłem się wiedzą, z twoim zdaniem w tej kwesti nie mogę się zgodzić.

Dla mnie nie ma dobrego sygnału z spdif za dolara.

Trash in - Trash out

No sygnał nie wykluczone, że może być kiepski z płyty gł./TV, to znaczy obarczony sporym jitterem (bo czym jeszcze może w praktyce być?).

Jeśli więc mamy dobry DAC (czyli ze stabilizacją/antyjitterem), to ta niestabilność zostanie usunięta (znacznie zmniejszona).

W takim razie skoro problem zostanie wyeliminowany, to dla czego miałby istnieć?

Gość cycus12

(Konto usunięte)

załaduj byle jaki plik z AC3 np film i zobacz czy amplituner dostanie poprawny sygnał

Dla mnie nie ma dobrego sygnału z spdif za dolara.

sam nadajnik w tym przypadku nie jest jeszcze takim problemem jak elektronika która szybciej zrobi swoje.

W takim razie skoro problem zostanie wyeliminowany, to dla czego miałby istnieć?

Eh, teoretycy, teoretycy ...

Po co byłoby budować co raz to "lepsze" transporty, skoro wszystkie muszą "grać" tak samo?

Dla pieniędzy? A po co "produkuje" się podstawki pod kable?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Ayran ma rację, transport ma być solidnie wykonany, stabilny w pracy i na tym wszystko. Jego zadanie jest proste, wodotryski to tylko dodatki, które z czasem muszą się znudzić jak "możliwość instalowania setek aplikacji w samochodach marki Opel :)"

Eh, teoretycy, teoretycy ...

... no tak ... to tylko teoria, bo przecież JETPLL firmy TC Electronic nie istnieje (i podobne technologie takich firm jak Antelope Audio w Zodiac DAC, czy rozwiązania w produktach firmy MYTEK ... czy innych wybranych firm).

Ukryta Zawartość

.. teoretyku, nie śpij.

Są 2 sposoby na jitter

- wysokiej jakości, stabilny "transport", czyli po prostu nadajnik SPDIF (wówczas wystarczy DAC bez antyjittera, który przy kiepskim transporcie będzie grał kiepsko, więc musisz użyć tego dobrego "transportu")

- ... albo dobry DAC z antyjitterem, który ustabilizuje/ponownie będzie taktował sygnał i w ten czas nie ważne czy podepniesz do super-stabilnego "transportu", czy do badziewia z TV/płyty gł. , bo i tak zagra identycznie (bez zniekształceń wywołanych niestabilnością zegara źródła, czyli Twojego "transportu")

Ukryta Zawartość

Kocham takie pierdoły ... pokaż jak to realizujesz w praktyce, bo w teorii wszyscy są mądrzy, a jak co do czego,

to wszyscy głowa w piasek... kurde, nie ma tak ... z gówna bata nie ukręcisz - uwierz mi na słowo ... :)

Zegar to nie wszystko, wcześniej dostaniesz spłaszczone i zniekształcone przebiegi i żaden mechanizm z

tym sobie nie poradzi. Gdyby tak było, to (przepraszam za obiegowy wulgaryzm) na ch*j drogie transporty ?

Kupujesz napęd za 15$ i masz High-End ... :)

Kupujesz podstawki pod kable i mysz z piaskiem na kolumny oraz kabel usb za 1500 zł i dopiero wtedy masz hiend.

Kocham takie pierdoły ... pokaż jak to realizujesz w praktyce, bo w teorii wszyscy są mądrzy, a jak co do czego,

to wszyscy głowa w piasek... kurde, nie ma tak ... z gówna bata nie ukręcisz - uwierz mi na słowo ... :)

Zegar to nie wszystko, wcześniej dostaniesz spłaszczone i zniekształcone przebiegi i żaden mechanizm z

Spłaszczone tzn. o mniejszej amplitudzie? - i co z tego, skoro poziom niski i wysoki jest rozróżnialny i poprawnie odczytywany? (nna sprawa, pokaż mi te spłaszczone przebiegi z wyjścia SPDIF płyty głównej)

Zniekształcone, tzn. czas narastania nie jest idealnie szybki, co powoduje char. "łuk" na zboczu sygnału, widoczny na oscyloskopie? - co z tego, skoro wartość logiczna zostaje poprawnie odczytana (wysoka lub niska)?

No ale dobra - wytłumacz mi jak te "spłaszczone przebiegi" na wejściu DAC wpływają negatywnie na to co wychodzi z DAC, bo jak na razie to sam pociskasz teorie, a właściwie pseudoteorie.

dobry DAC ponownie będzie taktował sygnał i w ten czas nie ważne czy podepniesz do

super-stabilnego "transportu", czy do badziewia z TV/płyty gł. , bo i tak zagra identycznie.

Tyle Twoja teoria - teraz przeprowadź wiarygodne testy i opisz swoje wrażenia.

Następnie wpadnij tutaj i ładnie przeproś kolegów za swoje teorie.

A kogo ja mam przeprosić za podstawki pod kable i mysze z piaskiem?

załaduj byle jaki plik z AC3 np film i zobacz czy amplituner dostanie poprawny sygnał

Żadne tam AC-3 !

To format transportowany paczkami, tutaj potrzebny jest strumień, 5.1 WAV kodowany w DTS.

Żadne tam AC-3 !

To format transportowany paczkami, tutaj potrzebny jest strumień, 5.1 WAV kodowany w DTS.

Ta ... przez DHL może? A DTS to listy PocztyPolskiej?

Zanim dźwięk 5.1 został skompresowany stratnie do AC3, to był 6-cioma kanałami PCM. DTS jest tak samo skompresowanymi stratnie 6-cioma kanałami PCM (tyle, że DTS ma większy bitrate i między innymi dla tego straty jakości są mniejsze od AC3 ... tam pomijam, że algorytm kompresji inny, czy inne ramki danych {pewnie to te "paczki" o których piszesz ... he he ... tylko że DTS to też są "paczki" ... w sumie wszystko co wychodzi z SPDIF jest w "paczkach" ... nawet PCM jest pogrupowany w bloki danych .... przepraszam ... w "paczki" x-P })

Bodex czy masz zielone pojęcie o czym piszesz?

Tyle Twoja teoria - teraz przeprowadź wiarygodne testy i opisz swoje wrażenia.

Następnie wpadnij tutaj i ładnie przeproś kolegów za swoje teorie.

Oczekujesz audiofilskiej poezji? Dobra, jak tylko Ty przeprowadzisz wiarygodne testy (pomiary THD , SNR itd. dobrego DAC z antyjitterem, karmionym z SPDIF płyty głównej vs z dobrego "transportu"). Twoje "Ja słyszę" mnie nie przekonuje :)

Oczekujesz audiofilskiej poezji? Dobra, jak tylko Ty przeprowadzisz wiarygodne testy (pomiary THD , SNR itd. dobrego DAC z antyjitterem, karmionym z SPDIF płyty głównej vs z dobrego "transportu"). Twoje "Ja słyszę" mnie nie przekonuje :)

Napisz, że wszystkiego było więcej, a dźwięk nie był jak za kotary. No i at last but not at least: żona w kuchni usłyszała różnicę.

Ta ... przez DHL może? A DTS to listy PocztyPolskiej?

No, to faktycznie - nie jesteś partnerem do dalszej rozmowy w tym temacie.

Jeśli nie rozumiesz różnicy pomiędzy AC-3, a WAV-em zakodowanym kodekiem DTS,

to o czym tutaj dalej rozmawiać ? Podaj na DAC (bez dekodera) oba te strumienie i

może coś Ci zaszumi w głowie i może chociaż się zastanowisz co za bzdury wypisujesz ...

Poczytaj może chociaż o CD DTS ... widziałeś taką płytę kiedykolwiek ? Wiesz jak "działa" ?

Ukryta Zawartość

A potem pomyśl dlaczego DTS CD szumi na DAC-u, a AC-3 nie ...

Ukryta Zawartość

Kyle, robiłem kilknaście testów z topowym DAC Audio Alchemy + topowy anty jitter Audio Alchemy, i o ile wypięcię Anty jittra z toru degradowało zawsze trochę brzmienie, to transportom Spdif z płyt głównych PC, skłizboksów, czy pierwszych konwerterów USB/Spdif nic nie pomogło i dźwięk a DAC był najsłabszy.

Wpięcie w szyne PCi byle karty z Spdif tyu M-Audio, ESI, Mia, Rme zmieniało postać rzeczy słyszalnie w testach ABX w składach kilkuosobowych.

To nie jest moje widzimisię Kolego, tylko tak jest. Możesz podać jakiś masz DAC z retaktawanymi wejściami który zasilacz Toslinkiem, albo jakie konfiguracje porównywałeś i na jakim sprzęcie..?

No, to faktycznie - nie jesteś partnerem do dalszej rozmowy w tym temacie.

Jeśli nie rozumiesz różnicy pomiędzy AC-3, a WAV-em zakodowanym kodekiem DTS,

to o czym tutaj dalej rozmawiać ? Podaj na DAC (bez dekodera) oba te strumienie i

może coś Ci zaszumi w głowie i może chociaż się zastanowisz co za bzdury wypisujesz ...

Poczytaj może chociaż o CD DTS ... widziałeś taką płytę kiedykolwiek ? Wiesz jak "działa" ?

Ukryta Zawartość

A potem pomyśl dlaczego DTS CD szumi na DAC-u, a AC-3 nie ...

Po prostu masz ten kodek, obecnie każdy odtwarzacz dvd nawet TV go posiada, jeśli nawet nie wypuszcza pełnego strumienia, to zawsze zrobi downmix do 2 kanałów z dts jest trochę gorzej z racji popularności choć obecnie nie spotkałem urządzenia, które nie umożliwiałoby przynajmniej tego downmixu.

Natomiast różnica pomiędzy Dolby, a DTS tak jak Kyle zaznaczył, to przede wszystkim bitrate, oczywiście są to kompresje stratne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.