Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest sens kupować sprzęt do muzyki mp3?

Pumba

Rekomendowane odpowiedzi

nie moge ;)

i naprawde nie moge bo ja sie nie znam

Szkoda, bo myślałem, że się czegoś dowiem

i coz z tego ze wynik acurate cos podał podał ze w internecie jescze kupa ludu tak samo zrobiła - nic to nie znaczy poza tym ze jestes w standardzie tak samo robiacych

Tyle to i ja wiem, wyszedł wynik identyczny z innymi. Tylko, że niekoniecznie oznacza to "dobre" zripowanie.

eac nie robi ripu w dwie minuty wiec to trochce inna połka

I tu jest pies pogrzebany, bo właśnie EAC robi rip w dwie minuty. I nie mówię o opcji burst, mówię o dokładnym zgrywaniu (konfiguracja zgodna z tym co napisałeś poniżej). Zatem jeśli trwa to dłużej to prawdopodobnie wina napędu.

Zresztą jeśli nie EAC to np dBPowerAmp. Sytuacja analogiczna.

skoro eac robi to w 2 minuty to chyba bede musila zakupic po latach be napedu nopwy naped i to sprawdzic bos mnie zastrzelił

w czasach kiedy ja zgrywałem plyty robił to znacznie dluzej nie znacznie ale ZNACZNIE

moze nie dwie godziny bo to rzczeczywiscie przesada co do samego ripu tyle to kopa w kopie z nagraniem plyty

ale 2 minuty to jakis zart

technologia sie nie zmieniła od czasów najlepszego napedu asusa 50x

inna sprawa ze i tak uzywałem softowego zwalniania napedu nawet do odczytu

mozna uzyc pliku wsadowego do windy po uzyciu ktorego plyta sie przedstawia z widocznymi plikami .wav

zgranie trakich plików przez kopiowanie to wlasnie "2 minuty" nie ma wiele wpspolonego z jakoscia audio cd

2 minuty w eac ze wszystkimi opcjami? - to jakas paranoja - poddaje sie

ps

edit

"""Co do zgrywania do formatów innych niż WAV - to zależy od tego do czego pliki chcesz później wykorzystać. Jeśli chcesz ich posłuchać w odtwarzaczu przenośnym to oczywiście zgranie bezpośrednio do ogg czy mp3 jest o niebo wygodniejsze. Natomiast wydaje mi się że w takiej sytuacji szkoda w ogóle czasu zarówno na konfigurowanie EACa jak i na zgrywanie w trybie dokładnym - trwa to strasznie długo. Jeśli nie chodzi o wykonanie wiernej kopii CD, zgranie do FLAC czy też remastering, to w zupełności chyba wystarczy nero czy foobar"""

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

na nic to przydatne ale ja tez tak to pamietam i nie inaczej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

ty sobie kup kobiete

nudzi ci sie to idz pod kaloryfer

jak mnie wk.. fachowcy "od polskiego" namnozyło sie tego badziewia

masz jakis problem psychologiczny?

student polonistyki ?

mam to w ... proste twoje problemy - nie umiesz odxczytac nie czytaj

jakos ja nie mam zadnego problemu z jakimkolwiek postem do odczytania

nawet kiedy piszom ze muszom

chcesz mnie pouczac - wybierz post i go zedytuj tak jak uwazasz ze byłoby poprawnie zobaczymy te twioja pseudo wiedze polonistyczną

takie docinki niekonstruktywne to zakarawaja o przyłozenie z bani

enigma?

masz tak prosty umysł ze to dla ciebie kod - szkoda - idz cwiczyc

powinienes cztac tak dlugo az zrozumiesz bez problemu, rozwiniesz sie troche

bo jesli to dla ciebie kody skompliwkowane sprawiajace trudnosc to załko

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Gość cycus12

(Konto usunięte)

ty sobie kup kobiete

nudzi ci sie to idz pod kaloryfer

jak mnie wk.. fachowcy "od polskiego" namnozyło sie tego badziewia

masz jakis problem psychologiczny?

uspokój się... i naucz normalnie konstruować zdania bo czyta się to fatalnie.

BTW: nie wszyscy muszą kupować kobiety. Chyba trochę za szybko dostałeś neostradę.

neostrade to chlopaku mialeł zanim sie urodziłes

za wielu tu zdecydowanie pseudo polonistów

wam jaks chorioba do głow uderzyła na wszystrkich forach takie mONdrale co to w kolko do kazdego maja do powiedzenia ino idz kup slownik idz do szkoly idz do... a idz do diabła :p

za stary jestem bym sobie glowe zawracał takimi pirdolami ze tobie sie ciezko czyta bo musisz miec znaki dialektyczne by cokolwiek zrozumiec

jakos tak od trzech lat full takich pajaców jedni od slowników drudzy od przestrzegania praw aurorskich trzeci od dupy maryny

i wszyscy bardzo przejeci swoja rola pseudo edukacyją

ps

dla Ciebie braki jezykowe dla mnioe Twoje braki umysłowe jesli nie potrafisz bez najmniejszego problemu zrozyumiec skladni zdania bez znków dialektycznych i z literówkami

powazne braki umysłowe

ja rzucam okiem i rozumiem kazdy post kogokolwiek i jakolwioek naopisany nawet z faltalna składnia gramatyczna co jest o wiele ciezsze do zrozumienia

powinienienes to cwiczyc koniecznie - bo widze duze braki w pracy riozumu kiedy nie ma czarnio na białym a umysł to potezne narzedzie potrafi pzeredagowac w locie albo sam pozbawisz go tej zdolnosci - domagajac sie 100% czytelnosci

o a to trzecia kategoria nowomody

po m on dralach jezykowych i prawniczyczo autorskich

m on drale od wstawiania takich przygłopich gifów i zdjec

powodujacych u kolejnych w hierarchi pod nimi mondrali histeryczny smiech

mondrale od hihania tez zapewne sie pojawia

jakiego błedu chlopaku?

to ze Tobie sie z trudnoscia czyta to nie moj problem

ja takie posty jak moje i jeszcze gorsze rozpracowuje w ulamku seklundy

to ez Ty nie umiesz to Twoj problem

jak mowilem doradzam cwiczenia bo bardzo rozwijaja umsł zamiast dokladnego pisania dla jasnosci w rozumieniu , cwiczenia umysłowe w rozumieniu tak naopsanych - bez znaków i z literówkami

daje 101 % gwarancji ze rok cwiczenia zbnacznie bardziej rozwinie w logice tworczej twoj rozum niz 5 lat czytania dokladnie redagowanych

to jest wlasnie kolejna latwiozna i jej oznaka a nie zle pisanie (nie po polsjkiemu)

ludzuie wychowani przed 2000rokiem na win 95 nie maja zadnych problemow

dopiero dzieci maja bo przywykly widzuiec znaki i bez znaków jak bez mozgu

mozg dopracowuje wszelkie znaki i poprawki literowe - i robi to tak szybko ze nawet sie nie zastanawiasz

ty sie zastyanawasz "godzinami" - dla mnie to Ty masz problem

skoro eac robi to w 2 minuty to chyba bede musila zakupic po latach be napedu nopwy naped i to sprawdzic bos mnie zastrzelił

w czasach kiedy ja zgrywałem plyty robił to znacznie dluzej nie znacznie ale ZNACZNIE

moze nie dwie godziny bo to rzczeczywiscie przesada co do samego ripu tyle to kopa w kopie z nagraniem plyty

ale 2 minuty to jakis zart

technologia sie nie zmieniła od czasów najlepszego napedu asusa 50x

inna sprawa ze i tak uzywałem softowego zwalniania napedu nawet do odczytu

mozna uzyc pliku wsadowego do windy po uzyciu ktorego plyta sie przedstawia z widocznymi plikami .wav

zgranie trakich plików przez kopiowanie to wlasnie "2 minuty" nie ma wiele wpspolonego z jakoscia audio cd

2 minuty w eac ze wszystkimi opcjami? - to jakas paranoja - poddaje sie

ps

edit

"""Co do zgrywania do formatów innych niż WAV - to zależy od tego do czego pliki chcesz później wykorzystać. Jeśli chcesz ich posłuchać w odtwarzaczu przenośnym to oczywiście zgranie bezpośrednio do ogg czy mp3 jest o niebo wygodniejsze. Natomiast wydaje mi się że w takiej sytuacji szkoda w ogóle czasu zarówno na konfigurowanie EACa jak i na zgrywanie w trybie dokładnym - trwa to strasznie długo. Jeśli nie chodzi o wykonanie wiernej kopii CD, zgranie do FLAC czy też remastering, to w zupełności chyba wystarczy nero czy foobar"""

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na nic to przydatne ale ja tez tak to pamietam i nie inaczej

Wszystko zależy od długości płyty, ale nie sądzę aby przy krążkach 80 minutowych ten czas był dłuższy niż 4-5 minut. Zresztą dzisiaj mogę to sprawdzić. Ponadto do każdego napędu w opcjach EAC można ustawić "prędkość ripowania". Zazwyczaj wybieram AUTO, aby sam napęd wybrał sobie odpowiednią prędkość. Oczywiście, można wybrać np x4 (albo x8 dla nowych napędów), pytam tylko po co? Dodatkowo można spowolnić każdy napęd przy użyciu odpowiedniego softu, znowu pytanie po co? Czasy "im wolniej tym lepiej" odeszły w zapomnienie. Kiedyś robiło się rip1:1, teraz na szczęście nie ma takiej potrzeby.

A przy okazji widziałeś daty postów z linków które podałeś? W jednym 2006 w drugim np używany napęd plextora który produkowany był chyba 12,13 lat temu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

net chłopiec

twoje gimnazjum poszło na rente 5 lat nazad

idz do swojej "pani" i sie pozal - mnie to ryba

smykus

skoro uwzasz ze odeszlo w zapomnienie to ok - Twoja sprawa

te napedy były o wiele lepsze a napewno nie gorsze jak dzisiejsze

nie robiło sie z powodu "slabosci" napedu

jesli dzisiejszy eac robio to znacznie szybciej to nie dla tego ze został ulepszony ale został pogorszony (smiałbym przypuszczac ze wlasnie po to aby nie robic dokladnych kopii)

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Gimnazjum ma jeszcze ferie?

na to wychodzi

neostrade to chlopaku mialeł zanim sie urodziłes

nie wiek świadczy o kulturze, chociaż jak ktoś jest "dorosły" i ma taki styll to jest jeszcze bardziej przerażające niż byłby młodszy więc pomyśl...

BTW: uderz w stół .... za każdy razem ten winny najbardziej urażony.

net chłopiec

twoje gimnazjum poszło na rente 5 lat nazad

idz do swojej "pani" i sie pozal - mnie to ryba

smykus

skoro uwzasz ze odeszlo w zapomnienie to ok - Twoja sprawa

te napedy były o wiele lepsze a napewno nie gorsze jak dzisiejsze

nie robiło sie z powodu "slabosci" napedu

jesli dzisiejszy eac robio to znacznie szybciej to nie dla tego ze został ulepszony ale został pogorszony (smiałbym przypuszczac ze wlasnie po to aby nie robic dokladnych kopii)

Zgoda, napędy były trwalsze. Czy lepsze, to temat do dyskusji. Teoria z celowym pogarszaniem EACa czy np dBPoweAmp (bo tam sytuacja jest analogiczna) zakrawa o spiskową teorię dziejów.

lubie spiskowa teorie dziejów

to w wielu punkach wcale nie jest teoria a zwyczajne fakty :)

choc nie wiem po co tam :) - powinno byc :(

ale to nie ten temat - choc moze i troche ten (zalezy jak na to patrzec)

cycu

winny nie jest urazony - "winny" jest wku.... ze jest masa takich pajacow

uderzanie w stól przez pajaców zawsze sprawia ze nozyce sie odezwą - zbieram chetrnych ktorzy was wykosza - tych poprawiaczy slownikowcow adoratorów praw "drzew i kotów" nie umiejacych czytac przez spojrzenie i logike a sleczących bnad tekstem i gapiacych sie godzinami - "a sssoooo autor miał na mysli" - po godzinie dochodzacych do wniosku ze jednak nic bo nie moga dojsc

dialektyka rozumowa jest na poziomie zero

- trzeba naopisac wielkimi ladnie i podkreslic to moze moze cos zrozumie bo inaczej sie zagubi i nigdy nie znajdzie

to wlasnie kwestia poziomu edukacji - fatalnego obecnie

nie dostanie na tacy to ni w zab nie jest w stanie zrozumiec

nie cierpie takich wyuczonych gamoni powolniaków bez dedukcji błyskawicznej jak kotek od "a o sooo chdzi" - o biede umyslową i adoracje w jej rozwijaniu perzez pseudo poprawiaczy

wy niczego nie popptrawiacie , to wy własnie wprowadzacie biede umysłowa do powszechnego uzytku - choc wam wydaje sie odwrotnie

dno chłopczwe netowy

to napisanie idz kup słownik - koniec postu

dno to wstawianie obrazka

dno to ... TY

nie jestesmy kolegami zebys sobie pozwalał na wycieczki osobiste

masz uwage to sie ja kulturalnie i na wysokim poziomie merytorycznym zgłasza

podajac zastrzezenia i uwagi co do trudnosci jakie spotykasz proponujac rozwiazania i proszac o ich przestrzeganie

dla mnie jestes poprostu trolem z tym co robisz i poziomem w jakim to robisz

jako ze ja troli nie szanuję wiec bez ogródek zalaczam od pierwszej odpowiedzi ze i gamoniem - uzasadniam to zreszta (mam nadzieje merytorycznie jesli sie nie zgadzasz to trudno)

Moderacja chyba nie działa. Szkoda.

Fragment netykiety tego forum:

W razie nieprzestrzegania Regulaminu oraz Netykiety Moderator może przyznać Ci ostrzeżenie. Jeśli nadal nie będziesz przestrzegał regulaminu Twoje konto może zostać zablokowane na określony czas lub na zawsze (ban).

Sprawdź błędy, treść oraz zastanów się przed dodaniem nowego wpisu - będziesz mógł go edytować jedynie przez 15 minut. Twój wpis świadczy o Tobie.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Zgoda, napędy były trwalsze. Czy lepsze, to temat do dyskusji.

lepsze nie były na pewno, obecne są szybsze i lepiej sobie radzą z błędami na płytach, trwałość raczej została na takim samym poziomie (czyli i tak słabo).
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Moderacja chyba nie działa. Szkoda.

Fragment netykiety tego forum:

W razie nieprzestrzegania Regulaminu oraz Netykiety Moderator może przyznać Ci ostrzeżenie. Jeśli nadal nie będziesz przestrzegał regulaminu Twoje konto może zostać zablokowane na określony czas lub na zawsze (ban).

Sprawdź błędy, treść oraz zastanów się przed dodaniem nowego wpisu - będziesz mógł go edytować jedynie przez 15 minut. Twój wpis świadczy o Tobie.

Źródło: http://www.audiostereo.pl/netykieta.html

Copyright © Audiostereo.pl

Wybacz, ale nie jesteśmy w stanie reagować w mgnieniu oka. 6 czy 7 godzin, od momentu zgłoszenia niewłaściwych zachowań, do momentu reakcji, uważam za całkiem dobry czas. Więc zastrzeżenia pod adresem moderacji są z lekka przewczesne. A jak to mówią, cierpliwość jest cnotą :).

Erazm2 z racji na permanenntą odrazę do podporządkowania się zasadom obowiązującym przecież wszystkich, udał się na urlop na okres 7 dni. Prosimy więc nie kierować do niego wypowiedzi z racji, że nie jest w stanie na nie zareagować. W przypadku gdy to nie pomoże, kolejnym krokiem, do którego będziemy niestety zmuszeni, będzie zatwierdzanie postów.

Rzeczywiście trochę nie wiadomo o czym ostatnie dwie strony wątku.

Moja pierwsza tu wypowiedź być może została opacznie zrozumiana.

W zgodzie zatem z tematem wątku; warto kupować sprzęt, nawet do odtwarzania źródeł w mp3.

Autor pytał o kartę dźwiękową i słuchawki.

Warto nawet słuchawki ze średniej półki, a tu jest przynajmniej jeden rarytas za mniej jak 200zł...

Co do kart to wybór jest duży.

Warto zainwestować w przyzwoity wzmacniacz i zespoły głośnikowe.

MP3 nie degradują muzyki w stopniu większym od innych wąskich gardeł; akustyki, zespołów gł,...

Więc warto. A zresztą Autor z pewnością zasmakuje w plikach bezstratnych, choćby FLAC.

I tyle chciałem przekazać.

Natomiast kupowanie jakichś DAC`y za tysiące złotych w kontekście pejoratywnym mp3, jest przesadą.

Można by się kłócić, ale oszczędźmy sobie, jedni muszą mieć idealną jakość, innym wystarczy mp3...Ja tam uważam, że dobra mp3 nie jest zła i jak ktoś ma wolną kasę to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zainwestować w sprzęt. Nie wszędzie można zabrać wór płyt.

Są różne mp3...najlepsze najpewniej będą te własnej produkcji z oryginalnych płyt. Do źródeł gorzej jakości używałem karty ASUS Xonar D?? z ulepszaczami i fajnie to działało z grami, filmami i koncertami oraz okazjonalnie z mp3, które przeważnie sam kompresowałem.

ja widze pitu pitu kiedy widze ze nie ma znaczenia ani jak sie zgrywa

ani czy zajmuje to 2h czy 2 min.

takie samo pitu pitu jak mowienie o kablach - jedni slysza inni nigdy

dla jednych wszystko po najmniejszej linii oporu bedzie suer dla innch nie bedzie

udowadnianie tego nie ma zadnego sensu

albo sobie sam udowodnisz (o ile mozesz) albo nic nie pomoze (chocby zdrowy rozsadek powinien pomóc)

pitu pitu jesty mowienie- to nie ma wplywu bo ja nie slysze

to ze "ty" nie slyszysz jeszcze nic nie oznacza

ale to nie ma znaczenia bo szybkość zgrywania nie oznacza gorszej jakości wyniku zgrania (pliku) jakość może być taka sama, glownym czynnikiem wplywajacym na jakość to to jak ustawiony jest program do zgrywania no i ewentualnie sprzet a którym się zgrywa

chwilowy brak działalności w audio.

Ja zwracam uwagę, że konwersja (przetworzenie, czy jak tam zwał...) źródeł (zapis na płycie na plik, plik na plik...) to niestety grzebanie w strukturze plików wynikowych, co prawda zgodnie z przyjętą procedurą...

Ta procedura ma spowodować otrzymanie jako wynikowego, pliku zgodnego z założonym standardem.

I tu problem, bo grzebią średni programiści.

Programy mają działać w różnorodnych środowiskach.

Na oko widać, że gadanie tu o szybkości (ripowania), w kontekście jej ustawiania przez użytkownika jest... niedorzeczne...

Dobry program powinien przetworzyć we właściwy sposób z prędkością zależną jedynie od ogólnej sprawności komputera.

Nieprawdaż?!

Ta mnogość opcji jakie czasami widać w różnych programach świadczy jedynie o niedojrzałości tworzących je ludzi.

Po stronie użytkowników występuje zjawisko dyskutowania o niezrozumiałych konfiguracjach, mających czynić cuda,,,

Takie "grające kable" w świecie użytkowników komputerów. Potencjalnie wyższy poziom dyskusji...

A ripowanie, czy jak to tam zwą, ma dać na wyjściu standardowy plik.

I teraz można określić jakie może on mieć atrybuty, tylko te można ewentualnie dać użytkownikowi ustawić.

Ile i jakie to atrybuty?

chodzi o korekcje rozmieszczania ciagów - audio jest specyficznie zapisane

utraty i zmiany nie beda slyszalne na "slowach" utworów - nie ubedzie instrumentu

ale na "powietrzu" w nim zawartym

w innym miejscu zagra i inaczej sie spozycjonuje

Korekcja rozmieszczania ciągów- cóż to jest? Wyłowiłem z takie zdanie z postu i .... ni cholery nie rozumiem

Gość cycus12

(Konto usunięte)

lame / flac - i tak plik zewnętrzny, wynik zawsze taki sam, nie może być lepiej / gorzej.

riper (np eac) - proste zdanie zgrać PCM do wave.. czy to jest aż takie skomplikowane ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.