Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO 807 + MA RX8 + wzmacniacz DENON 1510AE

Marcin Tomczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam amplituner ONKYO 807 i kolumny Monitor Audio RX8. Grają fajnie, ale brak w tym dynamiki. Jak bym nie konfigurował i dostrajał to frontom brakuje basu. Ten co wyciskam jest jest neutralny, jałowy, jakiś suchy i bez ciosu. Bi-wire też nie pomogło ich rozbujać. Stąd cchiałbym dokupić wzmacniacz DENON 1510AE. I tu mam pytanie: czy można połączyć na stałe amplituner ze wzmacniaczem tak, aby za pomocą pilota można było zmieniać żródło i rodzaj odsłuchu? czyli jak film w 5.1 to gra np. wzmacniacz na fronty, a amplituner na reszte, a jak chce stereo, to amplituner wyłącza inne kolumny poza frontami itp. Jak się łaczy ze sobą takie dwa klocki?

Z gór bardzo dziękuję za odpowiedź.

A może lepiej pomyśleć o dobrej końcówce mocy. Moim zdaniem dobrym rozwiązaniem byłaby końcówka mocy Audiolab 8200P czy Roksan Kandy K2 Power Amplifier. Onkyo TX-NR807 ma bardzo dobry przedwzmacniacz, tak więc opcja końcówki mocy jest moim zdaniem sensowna.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Przedstawił mi Pan świetny pomysł, bo będzie wygodniej i może nawet lepiej.

Chętnie u Państwa bym zakupił końcówkę mocy, ale najpierw muszę gdzieś sprawdzić czy to faktycznie zadziała. Jestem z Wałbrzycha, więc nie bardzo mam "po drodze" do Pabianic na testy :)

A tak przy okazji zapytam, bo mnie to nurtuje, da się sensownie połączyć amplituner z klasycznym wzmacniaczem?

Nie ryzykowałbym do słuchania muzyki z pre z amplitunera. Choć zagra lepiej z końcówką mocy to lepiej kupić wzmacniacz z opcją końcówki mocy i z trybem bezpośredniego wejścia na końcówkę mocy, która odłącza przedwzmacniacz w integrze. Czyli wszystko co do stereo to podłączasz pod wzmacniacz i na nim słuchasz, a dla samego kina sygnał idzie z pre amplitunera i sterujesz nim głośnością. Roksan to ma, Audiolab tak samo - mowa o integrach.

Panowie, dzięki za rady, ale dalej nie wiem czy mogę połączyć wzmacniacz z amplitunerem.

Wydaje m się, ze ta opcja z końcówką mocy może być strzałem w dziesiątkę, ale muszę zastanowić się jak sprawdzić te zestawienie zanim kupie klocek za kilka tysięcy. Do Pabianic mam zbyt daleko by jechać tam z całym swoim dobytkiem na testy, szkoda.

Klubowicz: Cel mam taki, żeby bez przełączania kabli od kolumn móc w dowolnym momencie cieszyć się wyśmienitym stereo, albo oglądać filmy z odtwarzacza Blueray'a.

temat wielokrotnie poruszany. wystarczy uzyc wyszukiwarki

szukałem i nie znalazłem, jakby nie sprawiło Ci to problemu i byś mi pomógł to będę wdzięczny

Podałem Ci najlepsze rozwiązanie. Końcówka mocy pod Onkyo ma sens, ale niech to będzie wzmacniacz zintegrowany typu jaki podałem wyżej (końcówka mocy + przedwzmacniacz w jednym). Zapłacisz podobne pieniądze a będziesz miał spokój. To pre z Onkyo wcale nie będzie dobre. Po co ograniczać sobie jakość ?

Potem jak posłuchasz na innym pre i będziesz jednak chciał dokupić przedwzmacniacz do wcześniej zakupionej końcówki mocy, to może się pojawić ZONK. Drugi klocek trzeba będzie wstawić i być może rozgałęzić wejście w końcówce mocy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.