Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Problem pojawia się po restarcie kompa - mimo, że ustawienia są te same, nie ma sygnału (odtwarzanie trwa) - jest cisza.

Ale chodzi Ci o to, że system nie zapamiętuje ostatniego poziomu dźwięku i po restarcie masz przyciszone/mute, czy ogólnie po restarcie brak dźwięku z bliżej nie określonych przyczyn? Jeżeli to drugie to czy dotyczy to tylko dac'a czy również głośników laptopa, czy tylko deadbeefa czy całego systemu.

Co tam siedzi w tym Mint'cie alsa czy pulseaudio?

Ogólnie to strasznie klocowatą/zbloatowaną dystrybucję wybrałeś jak twój sprzęt. Ten Mint to chociaż LMDE czy przypudrowane ubuntu?

Chciałbym się was zapytać czy mając prawie 2TB zbiorów muzycznych daphile może mieć większe zapotrzebowanie niż 2 GB RAM ? czy większa ilość ramu np. 3 GB RAM może usprawnić pracę daphile ?

Po miesięcznych porównaniach z windą 7 rezygnuję z daphile.

Gra tak samo,a ma za dużo wad.Przynajmniej dla mnie.

Szybki dostęp do plików poprzez przeglądarke z laptopa mnie nie satysfakcjonuje.

Wybór pliku przy dwóch tysiącach katalogów (albumów) to koszmar i to poskładanych w kolejności numerycznie a nie po literach od A.Oczywiście instalowałem serwer z pena botującego na drugi 32Gb.

Interesuje mnie tylko zakłądka Mój Folder.Tematycznie wg Albumy,Artysta itd to groch z kapustą.

Daphile jest świetny do słabej jednostki i tu jest jego wielka zaleta.

Ale z win7 na moim Intel NUC to daphile nie ma szans w obsłudze.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Jak ktoś ma otagowane pliki to Daphile jest bezkonkurencyjny.

Faktycznie dostęp do plików poprzez foldery to koszmar.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Po miesięcznych porównaniach z windą 7 rezygnuję z daphile.

Gra tak samo,a ma za dużo wad.Przynajmniej dla mnie.

Szybki dostęp do plików poprzez przeglądarke z laptopa mnie nie satysfakcjonuje.

Wybór pliku przy dwóch tysiącach katalogów (albumów) to koszmar i to poskładanych w kolejności numerycznie a nie po literach od A.Oczywiście instalowałem serwer z pena botującego na drugi 32Gb.

Interesuje mnie tylko zakłądka Mój Folder.Tematycznie wg Albumy,Artysta itd to groch z kapustą.

Daphile jest świetny do słabej jednostki i tu jest jego wielka zaleta.

Ale z win7 na moim Intel NUC to daphile nie ma szans w obsłudze.

to cos musisz miec nie tak. u znajomego daphile obsluuje jakies 35k plikow w okolo 3k katalogach i smiga to wszystko jak burza. ja wprawdzie az takiej rozdmuchanej kolekcji nie mam, ale u mnie rowniez dziala to prawie w czasie rzeczywistym. zaden ze spotkanych przeze mnie sprzetow, zadne z dedykowanych urzadzen nie dzialalo nawet w polowie tak szybko jak daphile.

wydaje mi sie wiec, ze to problem twojej konfiguracji, a nie daphile.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

No to jak znajdujesz konkretny album gdy masz do wyboru całą płytoteką uszeregowaną od 1,2,3,4 .....zamiast od A ,B,C,D...

Celuje liczby w ciemno przy wyborze albumu.Strzele w 8 to nie wiem,czy to będzie na P czy na W

W win przewijam całą płytotekę od góry do dołu od razu praktycznie kursorem.A tu się zastanawiam która liczbę wybrać jak chce któryś album Pink Floydów.I to tak szybko nie robi jakbym chciał cyk myszka i jest.Wyszukiwarka robi groch z kapustą,a i nie zawsze znam dokładnie nazwy albumu.

Zaznaczam,że interesuje mnie tylko wybór po folderach alfabetycznie.

Nie mam otagowanych albumów i nie mam zamiaru się z tym bawić.

Druga sprawa ,może to wina ostatniej aktualizacji daphile, ale często mi sie zadławia serwer przy zmianie próbkowania albumu.Mój M2Tech HiFace EVO ma zewnętrznego clocka EVO,gdzie muszę wybrać przełącznikiem rodzaj próbkowania.Albo 44.1khz z mnożnikiem w górę albo 48khz z mnożnikiem w górę.Gdy przechodzę z jednego rodzaju pliku na drugi często daphile wysiada i muszę restartować.Nie mam żadnego problemu z windą w tym temacie.

Nie wiem jak u twojego znajomego chodzi (dla każdego może to byc szybkość różna wg swojego upodobania), ale Piopio też pisze,że poruszanie sie po katalogach to koszmar

Nie wiem czy ta informacja komuś się przyda ale ją podam mój HP T5740 działa bez problemu z daphile połączonym z Dac NOSTROMO 5H WM8742, muzykę i internet przesyłam przewodem LAN krosowym z komputera stacjonarnego który łączy się z internetem przez WI-FI,pewnie niektórzy zdziwią się jak udało mi się po przewodzie lan krosowym przesyłać internet z komputera stacjonarnego,użyłem do tego Udostępniania za pomocą funkcji mostka sieciowego jest też drugi sposób udostępniana internetu po lan krosowym

Na tej stronie jest bardzo dobrze opisane jak udostępnić internet

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No to jak znajdujesz konkretny album gdy masz do wyboru całą płytoteką uszeregowaną od 1,2,3,4 .....zamiast od A ,B,C,D...

Celuje liczby w ciemno przy wyborze albumu.Strzele w 8 to nie wiem,czy to będzie na P czy na W

W win przewijam całą płytotekę od góry do dołu od razu praktycznie kursorem.A tu się zastanawiam która liczbę wybrać jak chce któryś album Pink Floydów.I to tak szybko nie robi jakbym chciał cyk myszka i jest.Wyszukiwarka robi groch z kapustą,a i nie zawsze znam dokładnie nazwy albumu.

Druga sprawa ,może to wina ostatniej aktualizacji daphile, ale często mi sie zadławia serwer przy zmianie próbkowania albumu.Mój M2Tech HiFace EVO ma zewnętrznego clocka EVO,gdzie muszę wybrać przełącznikiem rodzaj próbkowania.Albo 44.1khz z mnożnikiem w górę albo 48khz z mnożnikiem w górę.Gdy przechodzę z jednego rodzaju pliku na drugi często daphile wysiada i muszę restartować.Nie mam żadnego problemu z windą w tym temacie.

Nie wiem jak u twojego znajomego chodzi (dla każdego może to byc szybkość różna wg swojego upodobania), ale Piopio też pisze,że poruszanie sie po katalogach to koszmar

Ja zaradziłem temu w ten sposób;

Foldery pogrupowałem w foldery główne nazwane np. A-C, D-F, G-J, K-N itd.

I nie ma problemu z trafieniem w np. Pink Floyd........

Poza tym na aplikacji smartfonowej jest cała lista alfabetyczna na jednej stronie szybko przewijana palcem. Także bardzo łatwo trafić.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Nie korzystałem ze smartfona,tylko przeglądarka na laptopie.

Pogrupowanie muzy w katalogach oznaczonych A,B,C w sumie dobry sposób.

A że wolno przeglądanie katalogów chodzi to może wina PC:

Pamięć: 0,99 GB

Procesor: Atom N270; 1,6 GHz

Trochę cienki.Ma do obróbki 2 tysiaki folderów z plikami muzycznymi.

Teraz mam lepszy dac.usiąde i porównam w jakości windy do daphile.jak nie będzie różnicy to i tak wolę windę

A ja mam pytanie trochę z innej beczki: czy jest możliwość zainstalowania dwóch systemów: Win8.1 i Daphile na jednym dysku? Myślę o takiej funkcjonalnoście, żeby po uruchomieniu komputera wyświetlało się menu wyboru, a powiedzmy po 10 sekundach w przypadku braku decyzji Daphile uruchamia się z automatu. Ogólnie chodzi o to, żeby jeden komputer wykrzystać do muzyki (Daphile) i filmów (Win8.1).

ale do kogo masz pretensje, ze nie masz otagowanych plikow, malo tego masz wszystko wrzucone do 1 wora. przeciez to nie wina daphile. po 2gie mozesz zwiekszyc ilosc wyswietlanych albumow na strone, zamiast 50 zrobic np. 100 - juz bedzie o polowe mniej klikania. po 3cie jest przeciez opcja szukaj i dziala ona bdb.

tu jest tak duzo roznych opcji wyswietlania i wyszukiwania, ze na prawde grzechem jest obwiniac daphile o takie problemy.

jesli chodzi o twoja konfigurajce sprzetowa, to kolegi, ktory posiada te 30k plikow pracuje na jeszcze slabszym terminalu i daje rade.

mysle, ze ktos bardziej biegly pomoze ci rozwiazac te problemy i zostaniesz jednak z daphile.

Nie mam do nikogo pretensji.

Testowałe daphile przez miesiąc i wracam do windy

Wolę win i tyle.

Pasuje mi wszystko w jednym worze i alfabetycznie, przewijam suwakiem błyskawicznie na windzie.

Nie będę tagował bo nie mam ochoty,nie będę robił alfabetu worków .Daphile już powinno to mieć a nie dzielić foldery na podfoldery.Podwójne klikanie i jeszcze wolno chodzi.

Opcja szukaj działa do dupy-sprawdzałem.

Nawet normalnie skanów okładek i książeczki nie można obejrzeć od razu przy puszczeniu muzy.Tylko trzeba zachodzić od dupy strony.Nie można wejść na wiki i poczytać o gościu, którego aktualnie słucham,obejrzeć jak wygląda,poczytać o biografii. Są to szczegóły,ale dla mnie ważne

Daphile w obsłudze interfejs ma gorszy.

A szybkość działania poruszania się po folderach potwierdził już Piopio.

Witam.

Panowie mam maly problem.Po zmianie `dostarczyciela` internetu i co za tym idzie routera nie moge wejsc w interface daphila z laptopa.

Lap widzi daphile jako inny komputer ale wejsc z interfejsu nie moge.Z lapka zonki ten sam problem.

Squeeze Commander ze smartphona odpala bez problemu.Logitech Media Server tez odpala z laptopa bez problemu(to przez niego steruje teraz muzyka).Niestety `www` daphile nie dziala.Wie ktos moze o co kaman?

Pozdrawiam.

Musiałbyś opisać swoją infrastrukturę sieciową. Bez tej wiedzy trudno pomóc.

Czy Daphile ma nadany stały IP ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No wiec wyglada to tak. Laptop z daphile podpiety pod router kablem jako jedyne urzadzenie.Cala reszta dziala pod wifi.

Jesli chodzi o IP to nie ma stalego(chyba)bo za kazdym razem gdy go odpalam jest na ektanie laptopa iiformacja z adresem IP i zawsze jest to troche inny numer.Ze starym routerem bylo tak samo i nie bylo problemow.Wszystkie kontrolery(lapki,telefony)laczyly sie od razu.

Troche zglupialem mowiac szczerze.

Pozdr.

Prawdopodobnie router ma włączone jakieś zabezpieczenia. Musisz je powyłączać.

Powłączaj przy okazji:

IPSec pass through

PPTP pass through

UPnP

To tak na szybko.

Co otrzymamy po włączeniu kernel mode setting ?

Dzięki KMS kernel może bezpośrednio ustawiać rozdzielczość bez pośrednictwa X'ów. Dzięki temu masz m.in szybkie przełączanie między TTY a X'ami, natywną rozdzielczość w konsoli, czy bajeranckie grafiki przy starcie systemu.

Witam

Uruchomiłem swój serwer plików ,na razie nie jest w pełni ukończony ale już działa z daphile , jak dla mnie ten system jest doskonały -łatwość użytkowania ponadprzeciętna. I ja na razie wolę go od jrivera ale windowsa nie omieszkam wypróbować ,mówią niektórzy że gra lepiej.

Ale mam mały problem ,serwer to płyta intel 2800 dysk ssd i na razie do tego karta jcat no i daphile nie widzi karty , w biosie karta figuruje ,sygnał cyfrowy mam jedynie na wyjściu wbudowanym płyty. Yogi wspominał że miał taki problem ale nie pisał jak go usunął. Jakieś rady ?

Zastanawiam się nad zakupem odtwarzacza płyt CD do daphile,czy są jakieś specjalne nagrywarki potrzebne do daphile ?

Mowa jest o odtwarzaczu cd na usb

wydaje mi sie, ze daphile potrzebuje czytnika a nie nagrywarki. oczywiscie pewnie wiekszosc takich rozwiazan to i tak bedzie recorder. ja sam uzywam lg i dobrze sie sprawuje.

Odtwarzanie płyt CD w Daphile jest kiepskie. Lepiej zrobić sobie RIP i odtwarzać z plików. Każdy napęd na USB będzie działał.

Jakość ta sama co z pliku bo Daphile wpierw ripuje a potem odtwarza ;-)

Po prostu długo trwa wszystko (Daphile taguje utwory) i do tego napęd głośno pracuje.

Każdy kto próbował ten rezygnował. Dyskusja była na audio****.pl

Odtwarzanie płyt CD w Daphile jest kiepskie. Lepiej zrobić sobie RIP i odtwarzać z plików. Każdy napęd na USB będzie działał.

upps, nawet nie pomyslalem, ze mozna cd tak wykorzystac. tez myslalem o ripowaniu plyt na jakis nosnik staly.

Może ktoś miły mi pomóc i podeśle mi informacje jak prawidłowo ustawić EAC żeby uzyskać najlepszą kopie płyty CD,chyba będzie najlepszym sposobem aby zgrać muzykę z płyt CD programem EAC ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.