Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ok poskladalem wszystko do kupy tj. HP5740 2gb/2gb + hdd320 + Wi-Fi...troche bylo piepszenia z modyfikacja kabli hdd ale mala rzezba i wszystko hula jak trzeba. Sterowanie na iPadie dziala idealnie punkt-punkt bez rutera po ip. Gra to nawet fajnie ale czegos mi brakuje w dzwieku w porownaniu z moim cd. Teraz pytanie potrzebuje i prosze o wyporzyczenie, udostepnienie na jeden dzien albo na odsluch: karty PPA albo USB/SPDIF z separacja galwaniczna i zasilacza liniowego 19v i 5v...

Mieszkam w Sosnowcu chetnie pojade po osobe ktora mieszka w okregu i zaprosze do siebie na odsluch, lodowka pelna w roznego rodzaju szklo ;) w ustach nam nie zaschnie...

Pozdrawiam.

Napisz coś o tej modyfikacji kabla sata.

Sądzę że powinineś się rozejrzeć za lepszym dac lub konwerterem usb spdif jeśli cd dalej gra lepiej, zamiast tracić czas na karty usb za 20 kroć ich realnej wartości.

Domyślam się że chodzi o nacięcie przewodu SATA 15+7 PIN, odpowiednie nacięcie przewodu umożliwia zamknięcie obudowy HP T5740

drugą opcją jest kupienie kątowego przewodu SATA 15+7 PIN ale zakup w naszym kraju chyba nie możliwy

Hej,

Tak pokrótce....CD to było delikatnie zmodyfikowane 779ES po XLR, niestety ja swój egzemplarz sprzedałem i żałuje do tej pory. Dac wbudowany w Hegla nie jest zły powiedzmy ze to takie prawie HD11...więc wystarczy mi na moje potrzeby. Pewnie jak kiedyś zmienię system to zakupie HD20/25 ale to kiedyś jak już się odsłucham obecnego modelu, funkcjonalność Hegla jest idealna.

Co do przeróbek terminala to prosta sprawa, wcale nie potrzebujemy kątowych przejściówek ja akurat jeden kabel sygnałowy kątowy miałem ale bez niego też bym sobie poradził. Do przeróbki użyłem taśmy zasilającej SATA ale analogicznie można przerobić kabel sygnałowy.. wystarczy wyjąc piny z normalnych wtyczek SATA obciąć skalpelem po długości prawie do wyżłobienia po czym samą wtyczkę od strony pinów obciąć tak żeby został sam plastik z pinami i jakieś dwa milimetry plastiku z szerokości zostawić żeby wtyczka idealnie weszła w gniazdo terminala i piny się spotkały. Wszystko zabezpieczyłem gorącym klejem. Rzeźba zajęła mi jakieś 20 min. i nic nie uszkodziłem, wtyczki weszły ładnie w port SATA terminala, zadziałało od razu.

Ogólnie bardzo prosty mod i nic nie trzeba szukać/kupować.

Miało być pokrótce ale...

Pozdrawiam.

ps. dysk leży swobodnie na krążkach filcowych, a od góry takimi żelowymi krążkami. Takze po zamknieciu obudowy nic nie widać i nic się nie grzeje, dysk nie ma prawa sie przemiescic nic nie wystaje jest ok...aha trzeba wyłamać dwie gwintowane tuleje bo inaczej dysk nie wejdzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-37348-0-26113000-1431456299_thumb.jpg

post-37348-0-90428700-1431456299_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakiego masz daca: z usb czy osobno z interfejsem USB/SPDIF

Kluczowa tu będzie sprawa interfejsu a także daca.

Ja bym tym się zajął a potem kompem

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Dac wbudowany jest w integre, jeat to w miare dobry dac tak jak pisalem mi wystarczy, musze tylko podpiac konwerter USB/SPDIF z separacja do tego kondycjoner od Tomanaka i kabel zasilajacy tejze manufaktury i powinno byc dobrze.

Ciekawe czy jak odetne linie zasilajaca w kablu usb to terminal wykryje Dac'a?? dzisiaj sprobuje.

A jaki sprzet go zastapil ? na aledrogo jest za 480 zlociszy.

Nostromo z separacją galwaniczną portu USB nie kupisz już w sklepie.

Co najwyżej z drugiej ręki :)

Z tego co widzialem uzywasz/uzywales tego nostromo z separacja...

Pamietam tez ze bawiles sie terminalem hp7540, jak ten kolektyw Ci sie sprawowal?

@mowe

Może byś miał chwilkę czasu i byś zrobił mały test prędkości dysku sata zamontowanego w terminalu hp t5740 ?

Prosił bym o test na ubuntu, ubuntu można odpalić z pendrive jako system LIVE czyli bez instalacji systemu na dysku twardym,ubuntu ma w sobie program do testowania prędkości dysków,pendrive .itp

Do nagrania na pendrive ubuntu można użyć programu Universal USB Installer

Ukryta Zawartość

i ważna informacją jest jaki model dysku twardego masz zamontowany w terminalu

Ukryta Zawartość

A jaki sprzet go zastapil ? na aledrogo jest za 480 zlociszy.

Z tego co widzialem uzywasz/uzywales tego nostromo z separacja...

Pamietam tez ze bawiles sie terminalem hp7540, jak ten kolektyw Ci sie sprawowal?

Na allegro jest ten konwerter w wersji v.2 czyli podniesiono próbkowanie do 192/24 kosztem rezygnacji z separacji galwanicznej portu USB.

Ja swój Nostromo z izolacją galwaniczną USB parę dni temu sprzedałem, ale gdy używałem go z terminalem + Daphile to zero jakichkolwiek problemów natury dźwiękowej, zakłóceniowej czy brakiem stabilności.

Naprawdę dobre urządzenie, gdy ktoś ma DAC bez odbiornika USB, lub gdy są jakieś problemy ze sterownikami, trzaskami itp.

Jak się sprawuje "Nostromo" w wersji v.2 (?) - nie mam pojęcia :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Dac wbudowany jest w integre, jeat to w miare dobry dac tak jak pisalem mi wystarczy, musze tylko podpiac konwerter USB/SPDIF z separacja do tego kondycjoner od Tomanaka i kabel zasilajacy tejze manufaktury i powinno byc dobrze.

Ciekawe czy jak odetne linie zasilajaca w kablu usb to terminal wykryje Dac'a?? dzisiaj sprobuje.

Po czym poznajesz,że to jest w miarę dobry dac?

Porównywałeś z innymi dacami?

Konwerter USB/SPDIF i dac to jest podstawa w pcaudio.

W twoim 779ES był dobry dac i dlatego teraz gra gorzej z integry.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Pytanko do osób co mają HP T5740.

Czy jak komputerek jest w trybie uśpienia to na USB jest napięcie?

Z moich obserwacji to brak napięcie na usb jak system operacyjny jest wyłączony, w bios nie widzę żeby była opcja która by była odpowiedzialna na zasilanie usb

Jakiś czas temu na stronie była informacja o małym komputerku GULEEK i8 jeden z użytkowników guardiola4 kupił ten komputer na koniec grudnia, na stronie zamieścił informacje o tym że ma problem z zainstalowaniem daphile,w swoich postach pisał że nie może wykonać instalacji daphile przez to że ma włączone UEFI którego nie w żaden sposób może wyłączyć,więcej informacji na stronie już się nie pojawiło na temat tego komputera,czyli nie ma pewności czy udało się zainstalować daphile, jakiś czas temu wyszła nowa wersja daphile która ma UEFI boot support i tu nasuwa się pytanie czy teraz uda się zainstalować daphile na tym komputerku.

Przeszukując internet natknąłem się na

Ukryta Zawartość

Widzimy że inny producent produkuje identyczny komputer który się nazywa Pocket P1

Może by warto się tym modelem Pocket P1 zainteresować ?

Jest USB 3.0 to mając dysk twardy usb 3.0 to już by chyba nie najgorzej wyglądało odtwarzanie plików muzycznych

Odnośnie pamięci na system daphile to ta pamięć też chyba do najwolniejszych nie należy

Update

Z tym usb 3.0 to chyba pomyłka producenta :(

czyli sam już nie wiem czy jest to usb 3.0

Ukryta Zawartość

Mam pewien problem z Daphile. Zainstalowałem go na hdd, ale strasznie długo się odpala - za każdym razem zatrzymuje się na 3-4 minuty na komendzie "samba : start smbd". Ktoś ma pomysł czy coś z tym można zrobić?

Odniosę się do wcześniejszych postów i jako uzupełnienie podam.

Dobrze opisane modyfikacje terminala HP5740

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam korzystam z terminala HP t5745e.

Ten terminal posiada wystarczające parametry aby obsługiwać dyski usb i podawać sygnał na zewnętrzny DAC.

Takie rozwiązanie jest bezgłośne i niekłopotliwe.

Podłączałem dyski usb3 najlepiej jeden z tyłu obudowy drugi z przodu, ponieważ zapotrzebowanie prądowe wersji 3 usb przy dwóch dyskach podłączonych do tego samego huba może być zbyt duże.

Ostatecznie można podłączyć i trzeci dysk wykorzystując zabudowany hub, ale tego nie testowałem.

Kabelek sata do podłączenia hdd dość łatwo wykonać metodą chałupniczą, nie wykonywałem go osobiście lecz zakupiłem wraz z terminalem, wygląda niezbyt estetycznie ale nie ma być podziwiany i oglądany.

Mogę opisać i zamieścić zdjęcia jeżeli jest taka potrzeba.

Ogólnie Daphile jest dobre ale znalazłem system bardziej mi odpowiadający Shadow, który nie jest zamknięty i nie korzysta z zewnętrznych usług.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odniosę się do wcześniejszych postów i jako uzupełnienie podam.

Dobrze opisane modyfikacje terminala HP5740

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam korzystam z terminala HP t5745e.

Ten terminal posiada wystarczające parametry aby obsługiwać dyski usb i podawać sygnał na zewnętrzny DAC.

Takie rozwiązanie jest bezgłośne i niekłopotliwe.

Podłączałem dyski usb3 najlepiej jeden z tyłu obudowy drugi z przodu, ponieważ zapotrzebowanie prądowe wersji 3 usb przy dwóch dyskach podłączonych do tego samego huba może być zbyt duże.

Ostatecznie można podłączyć i trzeci dysk wykorzystując zabudowany hub, ale tego nie testowałem.

Kabelek sata do podłączenia hdd dość łatwo wykonać metodą chałupniczą, nie wykonywałem go osobiście lecz zakupiłem wraz z terminalem, wygląda niezbyt estetycznie ale nie ma być podziwiany i oglądany.

Mogę opisać i zamieścić zdjęcia jeżeli jest taka potrzeba.

Ogólnie Daphile jest dobre ale znalazłem system bardziej mi odpowiadający Shadow, który nie jest zamknięty i nie korzysta z zewnętrznych usług.

Ja bym prosił o wstawienie poradnika i zdjęć :)

I takie pytanie dla tych co mają już zamontowany dysk w HP T5740 czy dysk 9,5 mm zmieści się ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakby ktoś się zastanawiał nad dedykowanym komputerem do Daphile, to warto rozważyć taką opcję:

Ukryta Zawartość

Packard Bell to odłam firmy Acer.

Mam dokładnie taki laptop u siebie od początku roku, więc co nie co mogę o nim powiedzieć - oczywiście w kontekście pracy jako serwer muzyczny.

Po pierwsze, laptop jest półpasynie chłodzony - przy czym wentyle załączają się dopiero gdy obciążenie CPU jest w 50% i więcej.

Tym samym, przy obciążeniu jakie stawia Daphile i odtwarzanie audio, można założyć że laptop będzie chłodzony pasywnie.

Jest już zamontowany HDD 500GB, a więc całkiem sporo jak na kolekcję muzyki.

HDD jest b. cichy, a dodatkowo w Daphile jest opcja autowyłączania HDD po jakimś czasie bezczynności, więc osoby które - jak ja - jadą głównie na serwisach streamingowych, z tym laptopem miałby całkowicie bezgłośną maszynkę.

Można go rozbudować o napęd DVD (za grosze), i tym samym ripować płyty na dysk.

Ma wbudowane wi-fi (bardzo dobrze łapie sygnał), więc odpadają dodatkowe koszty zakupu karty sieciowej bezprzewodowej.

Laptop ma - jak wiadomo :) zarówno klawiaturę jak i ekran, więc instalacja Daphile to dosłownie bułka z masłem, przy czym można sobie skonfigurować aby sterowanie Daphile było z maszyny lokalnej - z podglądem na ekranie, czyli muzyką można sterować bezpośrednio z laptopa na którym jest odpalony Daphile.

Jest port USB 3.0, czyli można się nie martwić o transfery gdy zajdzie potrzeba podłączyć bezpośrednio jakiś USB HDD.

Ten laptop na baterii jedzie z 12 godzin przy czytaniu ebook, z 10 godzin przy przeglądaniu internetu i z 8 godzin przy oglądaniu filmów HD.

Mamy więc do czynienia z najlepszym, z możliwych źródeł prądu o pojemności wystarczającej na całodniowe odsłuchy (ładowanie baterii od 0 do full to około 2h)

Tutaj chyba nikt nie będzie podważał wyższości zasilania bateryjnego, nad liniowym zasilaczem do PC.

Bye bye wszelkie zakłócenia z PC ;)

Laptop ma cholernie energooszczędny procesor, jak podłączyłem watomierz żeby sprawdzić pobór prądu z sieci, to wyszło mi średnio 7 Wat stresie i 5 Wat w idle!

Bardzo fajnie jest też rozplanowany rozkład gniazd - większość jest z tyłu, co bardzo ułatwia ułożenie okablowania i koniec końcem zachowania estetycznego wyglądu na biurku.

Wbrew pozorom, obecnie to rzadkość żeby laptop miał większość gniazd I/O z tyłu obudowy.

No i na końcu cena.. teraz jest wyceniony na 999 pln, bo dolar poszedł w górę - ale ja jak go kupowałem to zapłaciłem 900 złotych.

Nie mniej jednak patrząc przez pryzmat tego co dostajemy (ekran, klawiaturę, HDD 500 GB, kartę wi-fi, totalnie energooszczędny CPU, pasywne chłodzenie, sensowne rozmieszczenie gniazd z tyłu obudowy), to uważam że warto zainteresować się tym konkretnym urządzeniem.

Ja tak czy siak za jakiś czas będę kupował stacjonarny PC /ten laptop kupiłem jako "zapchaj dziurę" - tymczasowe urządzenie/, ale już się zastanawiam czy nie zostawić go sobie jako maszynkę do Daphile, bo jak tak teraz na niego patrzę to w zasadzie ma wszystko, czego od początku tego wątku szukała większość użytkowników :)

Ukryta Zawartość

Ja testowalem różne dystrybucje linuxa, uruchamiane z pendrive. 2.0 i 3.0 usb.

w zasadzie nie ma różnic. Oczywiscie dobre pendrive 3.0 usb są szybsze od dysków talerzowych ale tu i tak rozchodzi się o szybszy dostęp do plików z pamięci krzemowej niż mechanicznej. Na dobrym sticku z usb 3.0 system wstaje minimalnie szybciej niż z najpodlejszego pendriva z usb 2.0

Korzyści realne z usb 3.0 zaczynają się przy kopiowaniu dużych zasobów

Przed chwilą przetestowałem wspomnianego Packard Bell ENTF71BM przy współpracy z Daphile.

Zero problemów, instalacja przebiegła zupełnie normalnie, system wykrył obie karty sieciowe (LAN i wifi), także dosłownie plug&play :)

Cooler podczas słuchania muzyki nie załącza się (laptop jest wtedy chłodzony pasywnie), HDD wyłącza się po 5 min bezczynności, co sprawia że laptop jest absolutnie bezgłośny.

Jedyny mankament, to fakt że Daphile nie wykrył touchpad w laptopie, więc nie ma możliwości sterowania touchpad'em gdy odpalimy lokalny player (jedynie przy pomocy przycisków kierunkowych)

Ale co ciekawe w tym samym miejscu bez problemu działa bezprzewodowa mysz Logitech z nadajnikiem unifying.

Także ja już mam swój komputer jak w przyszłości najdzie mnie ochota na Daphile :D

Ja bym prosił o wstawienie poradnika i zdjęć :)

Zgodnie z życzeniem.

Dokładny opis pod linkiem

Ukryta Zawartość

Posiadana przeze mnie przejściówka na załączonych zdjęciach. Nie jest tu użyty adapter kątowy, kłopotliwy do zdobycia, lecz złącze z odpiłowanym fragmentem co widać na zdjęciu 7_1.

Jest to rzeźba, proszę się nie śmiać, funkcjonalnie działa nic więcej nie potrzeba, koszt niski. Zawsze można coś ze schowka wygrzebać.

post-58971-0-80209200-1431794856_thumb.jpgpost-58971-0-75594100-1431794833_thumb.jpgpost-58971-0-78418500-1431794818_thumb.jpgpost-58971-0-35927000-1431794799_thumb.jpgpost-58971-0-76019000-1431794788_thumb.jpgpost-58971-0-17979000-1431794865_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.