Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie, czy to istotna, słyszalna różnica. Jedno, co z tego wynika, to że taśmy metalowe trzeba odrobinkę wyżej wysterowywać, by wykorzystać ich potencjał

Dodajmy do tego te osławione, wielkie napisy "METAL" na płytach czołowych magnetofonów a z drugiej strony a właściwie pod obudową głowice z permaloju i brak możliwości wewnętrznej regulacji dla taśm metalowych i wątpliwości narastają.

===

Czy słyszeliście może o jakichś próbach zainteresowania się z równym zacięciem jak w przypadku koloru folii i rodzaju klipsu w rolce - historią kaset nagrywanych fabrycznie w Polsce?

Czy istnieje lub możliwe jest sporzadzenie choćby listy tytułów wydawanych przez same Polskie Nagrania?

I przy okazji: na początku lat 90-tych w Warszawie przy ul. Elektoralnej w piwnicach budynku ze zdjęcia istniał salon audio (można tam było posłuchać odtwarzaczy CD Wadii na wzm. lampowych :) a później to chyba cały ośrodek, bo można tam było nagrać kasety z płyt CD a po pewnym czasie zakupiono kopiarki i zaczęła sie produkcja kaset nagranych. Repertuar był ambitny, sporo muzyki klasycznej. Miałem ich nagranie Capelli Gedanensis z repertuarem polskiego baroku (Jarzębski, Zieleński, Gorczycki chyba). Niestety nie pamiętam szczegółów, ani nawet nazwy tego "labela". :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ksindac

Czy istnieje lub możliwe jest sporzadzenie choćby listy tytułów wydawanych przez same Polskie Nagrania?

Np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pod latarnią najciemniej. :) Ponad 1500 tytułów. Ładna kolekcja mogłaby być.

Jest i CK 1248 Angelo Badalamenti "Muzyka z filmu Twin Peaks" o której była mowa w cz. 1 wątku przy okazji kasety Scotch XSII.

Ciekawe jakie taśmy były w środku tych nagranych kaset. Czy zawsze to była AGFA no i jaka konkretnie.

Edytowane przez ksindac

Co myślicie o kasetach tego pana?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co myślicie o kasetach tego pana?

"Pudełka o wysokiej dynamice" brzmią intrygująco :-)

Co do kaset nie mam pojęcia, wyglądają okropnie smutno, ale może taśma do rzeczy, kto wie.

Gospodarz aukcji napisał mi że są na pewno Samsunga i że ma je z jakiejś firmy nagraniowej. No niby bardzo podobne do oryginalnych nagranych kaset z końca lat 90 :)

Cóż można powiedzieć o niewiadomej taśmie wwiniętej do niewiadomej kasety?

Sądząc po długości C-40, są to kasety przeznaczone dla firm nagraniowych. Taśma może być w nich nienajgorsza, ale też nie spodziewałbym się cudów.

Które kasety, chodzi mi o konkretne modele a nie typy I/II itd. charakteryzowały się najmniejszymi szumami? Załóżmy że chciałbym nagrać takie ciche utwory klasyczne jak ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bez Dolby.

Kiedyś była taka reklama z BASF Chrome Maxima leżącą na jednaj szalce wagi i płytą CD (jako rzekomo bezszumną absolutnie) na drugiej gdzie wskazówka pokazywała równowage ale nie ze mną te numery :P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ksindac

Czy ta AGFA ma takie parametry, że można ją z dobrym skutkiem stosować bez kalibracji i czy jest trudna do nabycia czy też to model popularny?

Być może z powodów sentymentalnych zacznę się znów bawić magnetofonem ale raczej będzie to urządzenie jedynie z regulacją biasu. Dlaczego tak? Bo za darmo. :) Muszę tylko zajrzeć do starego, rodzinnego domu czy on tam jeszcze jest, bo kasety na pewno są, w tym parę Chrome Maxima właśnie (sezon 89-90 jak mi się udało ustalić na vintagecassettes.com)

Edytowane przez ksindac

Z okazji wpisu numer 1000 - hip, hip, hura!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tę AGFĘ trudno teraz zdobyć, na pewno trudniej, niż BASFa Chrome Maxima, zwłaszcza używanego. Nie znam jej parametrów, ale jest niezła.

Taśmy typu II z dwutlenku chromu mają niższe szumy, ale i niższy MOL i SOL niż taśmy kobaltowe typu II. Z grubsza rzecz biorąc wyrównuje się to i dynamika może być podobna. Bardzo niskie szumy, przynajmniej wg deklaracji producenta, ma TDK SA-XS.

Z taśmami chromowymi z magnetofonem, który ma tylko regulację Bias, może być odrobina problemu, bo taśmy chromowe mają trochę niższą czułość, niż kobaltowe, a japońskie magnetofony typowo były strojone do taśm kobaltowych, SA, XLII albo UX-S. Ale przy nagrywaniu bez redukcji szumów nie powinno to być problemem.

Oglądając na google grafika kasety trafiłem na ciekawy okaz podróbki BASFa ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MacFly1998

MaciejLK, dzięki za wyjaśnienia.

Czy wam też nie wyświetlają się niektóre zdjęcia po kliknięciu na miniaturki? W związku z tym poniżej radzę sobie robiąc zrzut ekranu: z którego sezonu pochodzi ta kaseta Maxella?

obrazek...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

EMI, RCA, HMV (His Master's Voice), Victor i JVC (Victor Company of Japan) były na różne sposoby powiązane ze sobą - nie pamiętam szczegółów, na pewno są gdzieś na Wikipedii. Pies z gramofonem był pierwotnie emblematem His Master's Voice.

Kiedyś była taka reklama z BASF Chrome Maxima leżącą na jednaj szalce wagi i płytą CD (jako rzekomo bezszumną absolutnie) na drugiej gdzie wskazówka pokazywała równowage ale nie ze mną te numery :P

pamiętam ta reklamę, powiem tak basf do mnie nie przemawiały, ale wiem jedno że jak włożyłem wtedy do decka diora mds 506 tą własnie kasetę po rozpakowaniu, po przejściu z rozbiegówki na nosnik nie było słychać przyrostu szumu, tylko szum własny decka, może w obecnych deckach jakie mam byłoby inaczej. Po pierwszym nagraniu "bez dolby" szum na nośniku już się pojawiał.

Tak przy okazji, miał ktoś do czynienia z maxell vertex???

W swojej kolekcji mam kilka sztuk fabrycznie zapakowanych kaset TDK MA-XG 90, jak ktoś byłby zainteresowany mogę odpsrzedać.

MaciejLK, dzięki za wyjaśnienia.

Czy wam też nie wyświetlają się niektóre zdjęcia po kliknięciu na miniaturki? W związku z tym poniżej radzę sobie robiąc zrzut ekranu: z którego sezonu pochodzi ta kaseta Maxella?

obrazek...

Ukryta Zawartość

to były bardzo dobre kasety, fajna dynamika, wysokie tony takie jak trzeba, jedna z moich ulubionych kaset

Ukryta Zawartość

Po pierwszym nagraniu "bez dolby" szum na nośniku już się pojawiał.

To efekt kasowania. Taśma nigdy nie nagrana jest cichsza. Pamiętam, że gdzieś czytałem, że jakiś magnetofon miał możliwość wyłączenia prądu kasowania do głowicy kasującej przy nagrywaniu fabrycznie czystej taśmy.

To efekt kasowania. Taśma nigdy nie nagrana jest cichsza. Pamiętam, że gdzieś czytałem, że jakiś magnetofon miał możliwość wyłączenia prądu kasowania do głowicy kasującej przy nagrywaniu fabrycznie czystej taśmy.

to była chyba aiwa,

Też pamiętam ten szczegół - to było w jednym z testów w "Magazynie Hi-Fi". Ale nie pamiętam, który to magnetofon.

W pobliskim Carrefour się pytałem i nic. Natomiast znalazłem w sieci Media Markt Maxelle UR za 3.50 sztuka. Mają te Maxelle też w JULA i podobna cena.

Pisał ktoś że UR-ki były też w sieci InterMarche. W pobliskim mi sklepie niestety już od dłuższego czasu nie mieli w sprzedaży.

Warto spytać się w małych sklepikach RTV lub z nośnikami CDR.

Niestety ceny są wyższe. Sony HF 90 wołali 7.50 a Maxella UR 8 zł czyli ponad 2x drożej niż w MM.

Jeśli ktoś wie gdzie jeszcze można dostać nowe kasety w Poznaniu to proszę o info .

Też pamiętam ten szczegół - to było w jednym z testów w "Magazynie Hi-Fi". Ale nie pamiętam, który to magnetofon.

Pewnie Aiwa XK-S9000. Nie wiem czy to był najwyższy model Aiwy ale ten deck to prawie technologia kosmiczna.

W pobliskim Carrefour się pytałem i nic. Natomiast znalazłem w sieci Media Markt Maxelle UR za 3.50 sztuka. Mają te Maxelle też w JULA i podobna cena.

Pisał ktoś że UR-ki były też w sieci InterMarche. W pobliskim mi sklepie niestety już od dłuższego czasu nie mieli w sprzedaży.

Warto spytać się w małych sklepikach RTV lub z nośnikami CDR.

Niestety ceny są wyższe. Sony HF 90 wołali 7.50 a Maxella UR 8 zł czyli ponad 2x drożej niż w MM.

Jeśli ktoś wie gdzie jeszcze można dostać nowe kasety w Poznaniu to proszę o info .

Te Maxelle UR to w co drugim sklepie można dostać, gdy jeszcze się tym tak nie interesowałem to pare lat temu widziałem gdzieś na sklepowej półce jakieś PHILIPSy w niebieskiej folii. Poluje na jakieś chromy ale jak dotąd nigdzie oprócz allegro ich nie znalazłem...

W podpoznańskim Skórzewie jest hurtownia z kasetami ale oni też sprzedają na allegro..

Jeśli będę blisko to sprawdzę co tam mają. W poniedziałek idę do takiego małego sklepiku RTV gdzie czekają na dostawę kaset i być może dostaną również chromy o ile będą w hurtowni w której się zaopatrują.

Pamiętam, że gdzieś czytałem, że jakiś magnetofon miał możliwość wyłączenia prądu kasowania do głowicy kasującej przy nagrywaniu fabrycznie czystej taśmy.

Rozwiązanie moim zdaniem bez sensu. Skoro prąd kasowania jest źródłem szumów, to na pewno także i prąd podkładu. A ten przecież musi występować (a jest z tego samego generatora).

• Pokaż nowe odpowiedzi