Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybaczcie Panowie ogłoszenie, ale może ktoś z was jest zainteresowany takimi kasetami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pomysł w związku z brakiem wkładek do niektórych naszych kaset

No właśnie, ja tez o tym myślałem, jednak póki co mam problem z dostępem do dobrej jakości skanów brakujących modeli. Pewnie dotyczy to wielu z nas. Fajnie byłoby gdyby, jeżeli jest to zgodne z założeniami tego wątku, każdy z nas wstawiał tutaj skany wkładek na prośbę poszukującego.

Zbieram trochę czasu już skany skąd mogę: internet, fora i różne wątki o kasetach . Wszystko umieszczam na Chomiku :

Ukryta Zawartość

Tu na forum wszystkiego się nie da bo zdjęć i skanów wkładek jest już ponad 500 .

Niektórzy z forumowiczów znajdą tam swoje skany czy zdjęcia i mam nadzieję że mi wybaczą że je zapożyczyłem ;-)

Powoli próbuję uporządkować ten zbiór więc sorry za lekki bałagan.

Ukryta Zawartość

Każdy z nas ma na tyle dużą dłoń,

że może z niej uczynić Betlejem

Każdy z nas ma na tyle ciepłe serce,

że może przyjąć nowo narodzoną miłość...

do tego wystarczy tylko wiara, nadzieja

a miłość przyjdzie sama... Radosnych Świąt!

Jacek.

Dziś natknąłem się na kasety Basf L z lat 1969/70.Chciałem sobie taka kupić, ale okazało się że w każdej kasecie klej którym są przyklejone etykiety zmienił się w brązowa maź która zabarwiła etykiety.Ostatecznie zrezygnowałem z kupna.Czy to wina złego przechowywania czy tez przypadłość kleju który został zastosowany.Same wkładki nie nosiły śladów złego przechowywania np w wilgoci.

Edytowane przez dzeus67

Ja tak mam we wszystkich posiadanych ZWN PZN c-60 etykiety wyglądają jak przyklejone czymś tłustym i ciemnym. (jak smar)

Na zachodnich kasetach widziałem takie coś tylko na wczesnych Basfach..

Na Stilonach zaś przebijają kropki kleju co wygląda jak by pokropiono etykiety butaprenem.

Chyba zależne jest to od rodzaju użytego papieru , jego gramatury. Chociaż klej też ma znaczenie. Może początkowo zastosowano gorszej jakości klej , a po czasie jak wyszła taka sprawa go zmieniono?

Na stilonach ferrum maxi etykiety wszystkie poodpadały jak jeden mąż , na zwykłych stilonach już tylko w ok 1/4 ilości (lepszy klej?)

Przy okazji wie ktoś może czym usunąć rozmaśloną ze starości gumkę recepturkę z papieru ? (odrywa się razem z nadrukiem)

A TAKĄ Agfę widzieliście? :-D

PCO8ln0.jpg

"Producent" nie mógł się zdecydować, czy to "Ferro Plus", czy "Super Ferro Plus". czy "Super Ferrum Forte" (Stilon!) więc dał wszystko naraz, a na dokładkę "High Quality".

Przy tym to jedyna Agfa z czasem trwania nie "+6" ale "-6" :-D

IjlEKus.jpg

abbVw7e.jpg

Mimo wszystko miło jest zobaczyć napis "Ferrum Forte" na kasecie obcej marki.

Iu4CcMq.jpg

Sylwestrowy żarcik Diabolika?

Dawno nas nie wpuszczałeś w maliny Max ;-) to -6 jest jak dla mnie mocno podejrzane. ;-)

Po za tym brakuje w tym kwadraciku z napisem: 90 min -6 , napisu 2x45. na innych kasetach jest zawsze : 2x30 , 2x45 i 2x60.

Edytowane przez SirJack7

Ależ żaden żarcik, bezczelna podróba - pewnie polskiej produkcji, zważywszy "Ferrum Forte".

Była nawet zafoliowana (w przezroczysty celofan).

Edytowane przez Diabolik

Wszystkiego najlepszego w nowym roku, a gdyby ktoś chciał zakupić kasety, to tu;

(...)

i przepraszam za kolejne ogłoszenie, ale to forum wydaje mi się miejscem, gdzie mogą znaleźć się osoby które chciałyby zakupić takie kasety. Mam ich trochę, wszelkie pytania czy niejasności pod adresem (...)

Ed.:

Regulamin, Część II, Paragraf 6, Punkt 5:

"Niedozwolone jest podejmowanie za pośrednictwem Forum działań sprzecznych z zasadami współżycia społecznego. W szczególności zabronione jest:

a. zachowanie sprzeczne z zasadami Netykiety, w tym formułowanie wypowiedzi stanowiących przejaw braku szacunku wobec innych Użytkowników Forum bądź też zachowania powszechnie uznawane za sprzeczne z zasadami kultury osobistej,"

Netykieta:

"13. Nie zamieszczaj ogłoszeń na forum - od tego jest zakładka ogłoszenia. Na forum obowiązuje także zakaz reklamy - takie wpisy będą usuwane.

Jeśli chcesz przestawić swoją komercyjną ofertę skorzystaj z tematu sponsorowanego."

Zapisując się, potwierdziłeś znajomość Regulaminu i zasad Netykiety, obowiązujących na Forum. Tymczasem już po raz drugi je łamiesz.

Edytowane przez MaciejLK
Wpis niezgodny z Regulaminem i Netykietą forum

Ja też znalazłem 2 szt w folii i jeśli ktoś jest chętny, mogę je np wymienić, jak ktoś ma jakieś fajne, a już osłuchane cdki (żeby nie było, że sprzedaję :-)

Basfa mam też bez folii, ale chyba nie używanego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i z fajnego wątku zaczyna się robić bazarek ...

E no, bez przesady. Ktoś coś ma i nie potrzebuje. Gorsze rzeczy na tym forum się wyprawia.

Pozdrawiam

----------------

Udało mi się nareszcie uzupełnić pierwszą, złożoną z zaledwie trzech modeli, gamę kaset SKC z 1984 roku. Najtrudniej właśnie o model środkowy, czyli wyższą żelazówkę AX. Niby gdzieniegdzie bywają, ale są stosunkowo drogie.

Kaseta jest o tyle ciekawa, że jako jedyna w gamie ma lepszą obudowę - nie podstawową "w paski" lecz tę przeze mnie cenioną, znaną z wyższych modeli sprzedawanych pod marką SMAT - jak np. SK-X.

YCbBFky.jpg

f9E1rPK.jpg

BHrNLT2.jpg

I jeszcze przy okazji:

w niedzielę rano w "Dzień Dobry TVN" będzie materiał o kasetach. Byłem nieco skacowany i ciężko mi się mówiło, ale może coś tam zmontują. Włączcie telewizory koło 10:00 :-).

No tak jak coś ciekawego w TV to ja w pracy będę , echh...... a może ustawię nagrywanie na VHS? i będzie coś o kasetach na kasecie :-) Więc nagram to sobie ( człowiek tak się przyzwyczaił do komputerów , tabletów itp że zapomniał o starym dobrym VHS-ie )

w niedzielę rano w "Dzień Dobry TVN" będzie materiał o kasetach. Byłem nieco skacowany i ciężko mi się mówiło, ale może coś tam zmontują. Włączcie telewizory koło 10:00 :-).

Z łaski swojej , jeśli kto z użytkowników może toto nagrać to uniżenie ośmielam się prosić o zapodanie tego na forum w postaci odnośnika do YT .

Nie posiadam teleobornika , a chciałbym zobaczyć co nasz Szanowny Diabolik tamoj będzie mówił .

Z góry dziękuję i pozdrawiam grono .

Panowie, errata: materiał będzie już jutro (w sobotę). Przepraszam, dopiero się dowiedziałem. Ale kto nie zobaczy - materiał będzie na stronie DDTVN.

• Pokaż nowe odpowiedzi