Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Timex -Sinclair 1000 to oryginalna kaseta z programem do komputera z 1982r. Gada po komputerowemu?

Czasami wśród przeszukiwanych kaset audio też trafiała mi się jakaś komputerowa.

Gada, jest program na niej, ech przypomniały mi się czasy w szkole średniej , jak się pojawiły te Sinclary i pierwsze lekcje nauki pisania programów, najpierw do zeszytu, potem do kompa ....się technika zmieniła bardzo .

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Nie wiedziałem ze nasze hobby może być także smaczne ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26690-0-85056900-1474914471_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładna żółta rozbiegówka a taśma czarna z pięknym połyskiem.

Ja na ORWO z taką etykietą trafiłem bardzo niedawno. Do tej pory wszystkie kasety jakie napotkałem - te z szarą wkładką, z samego końca lat 80. - miały etykiety z grubym czarnym pasem.

Ta trzecia nie ma tego pasa, a w dodatku jest dużo bardziej niechlujnie wydrukowana i naklejona. Czyżby pierwsze oznaki kryzysu przed końcem NRD?

Może kryzys dotyczył tylko fabryki w Dessau - te ładniejsze pochodzą z zakładów w Premnitz.

Edit: właśnie sprawdziłem, że żelazówka (z żółtą wkładką) z tej serii z Dessau też jest ładnie wydrukowana, z czarnym pasem. No to nie wiem o co chodzi. Może jakaś kryzysowa seria?

eVHS51O.jpg

Edytowane przez Diabolik

Kasety ORWO pochodziły z kilku wytwórni i chyba w tym samym czasie miały różne obudowy.

Najbardziej podoba mi się jedna z wersji z lat 70-tych, złożona z dwóch ściśle identycznych połówek, dokładnie symetrycznych, mająca po trzy wkręty z każdej strony. Od strony technicznej te kasety nie mają strony 1 i 2.

Zamieszczałem już tu różne kasety "pomyłkowe", z pomylonymi etykietami, w niewłaściwych owijkach. Przypadki te dotyczyły jednak tylko firm niemieckich (Agfa, Basf) i raz Memoreksa z Korei (kaseta "stealth", czyli puste zafoliowane pudełko). Wydawało się, że Japończycy lepiej pilnują produkcji. Aż w końcu się doczekałem. Oto złowiona na eBayu TDK D120 w folii od D90.

eNF0hQH.jpg

Wersja japońska. Jak wynika z opisu, wkładka także dotyczy wersji D120, czyli pomyłka jest w samej folii.

Kaseta jest idealnie, bardzo ciasno zapakowana. Nie sądzę, by była to czyjaś fantazja.

L1glHyy.jpg

Należy też pamiętać, że swego czasu (to było chyba jeszcze w części pierwszej tego wątku jeśli mnie pamięć nie myli) zamieściłeś w ramach tematu kaset "pomyłkowych", kasetę Maxella zapakowaną w folii TDK. :-)))

Ale ja wiem - ta Twoja skromność... ;-)

Należy też pamiętać, że swego czasu (to było chyba jeszcze w części pierwszej tego wątku jeśli mnie pamięć nie myli) zamieściłeś w ramach tematu kaset "pomyłkowych", kasetę Maxella zapakowaną w folii TDK. :-)))

Owszem, ale zważywszy fakt, że niektórzy trwale się nabierali na takie sztuki, zaprzestałem tworzenia cudów - poza 1 kwietnia oczywiście :-)

Owszem, ale zważywszy fakt, że niektórzy trwale się nabierali na takie sztuki, zaprzestałem tworzenia cudów - poza 1 kwietnia oczywiście :-)

A wiesz, że ja jednak żałuję? Bo co by nie powiedzieć, to jednak pooglądać takie ciekawostki - mimo, że nieistniejące - bardzo lubiłem.

Czy ta kaseta TDK 120 ma taki feler, że folia jest zgnieciona czy tylko tak zdjęcie wyszło?

Edytowane przez Dariusz_61729

Mam problem z ustaleniem rocznika i rynku dla tej kasety. Najbliższą pod względem grafiki znalazłem na stronie Project C-90, ale są spore różnice. Proszę również, o ile możliwe, o skan wkładki.

Przed chwilą znalazłem w swoich zbiorach tą zapożyczoną z sieci. Jest to 1984-85 na rynek europejski. Ta o która pytam wygląda na wcześniejszą.

Ukryta Zawartość

post-40515-0-81320500-1475486936_thumb.jpg

post-40515-0-32712200-1475488334_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ta kaseta TDK 120 ma taki feler, że folia jest zgnieciona czy tylko tak zdjęcie wyszło?

Czasem tak jest, że maszyna za bardzo naciągnie folię i widać krzywiznę linii na tych charakterystycznych kratkach, a do tego światło odbija się w miejscu gdzie jest pasek do otwierania folii - stąd wrażenie, że opakowanie jest uszkodzone. Ale nie - folia jest idealna, gładka, jak z fabryki.

Mam problem z ustaleniem rocznika i rynku dla tej kasety. Najbliższą pod względem grafiki znalazłem na stronie Project C-90, ale są spore różnice. Proszę również, o ile możliwe, o skan wkładki.

Przed chwilą znalazłem w swoich zbiorach tą zapożyczoną z sieci. Jest to 1984-85 na rynek europejski. Ta o która pytam wygląda na wcześniejszą.

To po prostu młodsza obudowa. Obie funkcjonowały równolegle w latach 1983-1985, przed wejściem modelu ze złotą etykietą. Ta z małym oknem jest starsza - w tej obudowie można znaleźć TDK SA-X i MA z 1979 roku, a później SA, SA-X i MA z 1982. W 1983 roku pojawiła się wersja z dużym oknem, ale wciąż oferowano także tę starszą obudowę. Wkładki do kaset były identyczne, więc spokojnie możesz skopiować tę, którą masz.

Ja takie skromne sztuki zdobyłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) DSCN1419J_arnxnww.jpg DSCN1422J_arnxnsh.jpg DSCN1424J_arnxnse.jpg

DSCN1425J_arnxnsw.jpg DSCN1420J_arnxnsa.jpg DSCN1428J_arnxnah.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Ja zrobił długo pożądany wymianę

SONY CHF90 na TECHNICS RT-90XD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-43889-0-00332800-1476114825_thumb.jpg

post-43889-0-26283000-1476114833_thumb.jpg post-43889-0-44700200-1476114840_thumb.jpg

+

PIONEER 60N3a 1982-83

post-43889-0-73020900-1476114891_thumb.jpg post-43889-0-86801300-1476114898_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasety dla Pioneera w USA ponoć robiła Fuji dla nich, a sprzedawane w Ameryce Południowej kasety były od Denona. A od kogo mają kasety sprzedawane w Japonii?

Kasety dla Pioneera w USA ponoć robiła Fuji dla nich, a sprzedawane w Ameryce Południowej kasety były od Denona. A od kogo mają kasety sprzedawane w Japonii?

Praktycznie wszystkie były robione przez Fuji. Ten Denon to tylko parę modeli, rzeczywiście głównie na Am. Pd.

Nikt nie ma do sprzedania właśnie taką TDK SA46?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nikt nie ma do sprzedania właśnie taką TDK SA46?

Chodzi o pełne szpulki? Mam taką chyba AD-X, nie pamiętam teraz. Ale bez folii.

Hard to Find.

Grundig Super Ferro 90

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2118bb509188335.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

blank tapes collector, open to exchanges.

• 2 tygodnie później...

Trafiłem na takie stare kasety Sony jedne z pierwszych modeli z lat 1968 -1972. Kupiłem aby przekonać się czy da się na nich jeszcze nagrać. Nagrania które na nich były brzmiały marnie . Nie było natomiast problemu z ponownym nagranie i np kalibracją. Nagrania wypadły pozytywnie i mimo kilkukrotnego przesłuchania nie wystąpiło zamulanie dźwięku spowodowane brudzeniem nośnika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ta kaseta to normalny Maxell wykorzystywany przez jakąś (Japonia?) wytwórnię (i przez nią sygnowany) do wypuszczania własnych nagrań?

Ukryta Zawartość

post-18580-0-55109900-1477508565_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ta kaseta to normalny Maxell wykorzystywany przez jakąś (Japonia?) wytwórnię (i przez nią sygnowany) do wypuszczania własnych nagrań?

Tak, jak najbardziej. Firmy nagraniowe, głównie indonezyjskie, wypuszczały takie kasety wykorzystujące firmowe obudowy i taśmy. Były tu już kilka razy pokazywane, pod marką King's, Gamava albo Thomsun.

To przede wszystkim kasety Maxell i Basf, ale raz widziałem też na Allegro bodajże obudowę Technicsa Angrom, niestety przegrałem licytację.

Dzięki za informację. Faktycznie, wystarczyło przeszukać wątek, ja szukałem w internecie i trafiłem tylko na stronę wytwórni muzycznej King z Japonii.

Gdy przeglądam ten wątek, zaczynam żałować, że w zamierzchłych czasach, po przesiadce na CD, wyrzuciłem całą stertę samodzielnie nagrywanych kaset. Było tam kilka rarytasów. Pamiętam takie jedno "studio nagrań", gdzie przynosiło się swoje czyste kasety (najlepszą opinię miały "chromówki") i ze spisu wybierało płyty, które właściciel kopiował z CD. Przy każdej pozycji była informacja z czasem płyty, aby wiedzieć, czy przygotować "sześćdziesiątkę", czy "dziewięćdziesiątkę". Wtedy (koniec lat '80) to był szał! Nikt wtedy nie zastanawiał się na piractwem dóbr intelektualnych i tego typu rzeczami ;)

Zostawiłem sobie tylko kilka oryginalnych kaset z muzyką, zakupionych już kilka lat później i czasem się zastanawiam, czy aby nie nabyć jakiegoś starego decka tylko dla nich. Może gdybym je kiedyś odtworzył, to jakaś łezka by się uroniła? ;)

I taka jeszcze mi się uchowała:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi