Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Masz rację Maćku ,ktoś mógł wymienić szpulki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Agfa FeCr III Carat HDX - niestety okazała się wkręcona i prawie przerwana,ale i tak kupiłem bo dawno nie widziałem tego typu kasety.

Basf Reference Super II

Ukryta Zawartość

post-25555-0-39749800-1412581224_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie, czy tylko szpulki, czy całą taśmę.

Dzięki Macieju.

Przyjrzałem się bliżej tej MA-R i okazało się że wcale nie jest C-60 tylko C-90(48 min na jednej stronie).

Porównując wygląd samej taśmy z innymi taśmami metalowymi jakie mam,to na pewno metal. Tylko jakiej firmy?

I to już pozostanie tajemnicą.Ważne że jest w b.dobrym stanie technicznym i moje decki kalibrują ją bez problemu na poz.metal.

Cena też była b.niewygórowana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te dwa elementy masz czerwone , a w MA-R 90 występują zielone .

Tak więc jest to: MA-R 60, tylko ktoś włożył inną taśmę i szpulki.

Pokaż rozbiegówkę to może zidetyfikuje taśmę.

Rozbiegówka w MA-R 60 jest matowo mleczna z czerwonymi poprzecznymi

kreskami grubości 1mm umieszczonymi co 4cm, w 90 te kreski są niebieskie.

Agfa FeCr III Carat HDX - niestety okazała się wkręcona i prawie przerwana,ale i tak kupiłem bo dawno nie widziałem tego typu kasety.

Basf Reference Super II

Miałem ją kupić ale mnie ubiegłeś , miałbym komplet do 90.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozbiegówka jest w 100% przejrzysta bez jakichkolwiek prążków.

Jedynie przed samym nośnikiem jest matowa o dł. 1cm.

Sam nośnik jest ciemnosrebrzysty,trochę inny niż na zdjęciu.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-37603500-1412595315_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem ją kupić ale mnie ubiegłeś , miałbym komplet do 90.

A to chyba nie ta kaseta Jeśli idzie o tę na all... to jest nadal dostępna.

To wczorajsze znalezisko z giełdy. W pierwszym odruchu chciałem ją wyrzucić ,ale po chwili mi przeszło, najwyżej ją skrócę.

Dodatkowo wczoraj dostałem ok 30 kaset z czego 12 to Maxell xl II 90 z fajną muzą oraz 3 basfy której wstawiłem zdjęcie.Niestety znaczna część kaset została wyrzucona i do mnie trafiła ocalała reszta.

Ta AGFA FeCr to ostatnie podrygi ferrochromu w wykonaniu AGFY, w następnej serii już ich nie było; zresztą wszystkie firmy wtedy już zrezygnowały z FeCr poza Sony - podobno FeCr Sony był dostępny w Japonii do końca lat 80-tych.

A BASFa Reference Super II zazdroszczę, bo jeszcze nie udało mi się jej kupić.

Uszyk,

Na 100% ktoś wymienił taśmę razem ze szpulkami, bo nic nie pasuje: ani szpulki, ani rozbiegówka, ani sama taśma. Jak napisano wyżej, czerwone zatyczki zabezpieczenia przed zapisem oznaczają C-60 (C-90 miała zielone, a C-46 - niebieskie), i takie same są 1-sekundowe znaczniki na rozbiegówce.

Może komuś sześćdziesiątka była za krótka,albo oryginalna z jakichś przyczyn uległa zniszczeniu.Tego się już nie dowiem.

Przy czasie zrobię na niej jakąś składankę z płyt CD i niech zdobi od czasu do czasu kieszeń któregoś z moich pupilków.

Agfa FeCr uratowana. Straciłem tylko kilka minut ,ale bezproblemowo odkleiłem od rozbiegówki i przykleiłem po usunięciu do uszkodzonego fragmentu. Na razie trzyma.

Teraz mam pytanie. Jeśli chciałbym coś na próbę nagrać i skalibrować do nagrywania to jaki przycisk włączyć żelazo czy chrom. Jeśli dobrze gdzieś czytałem to ta kaset jest żelazowa pokryta od strony głowicy chromem . Czyli chrom?.

A to jest najtrudniejsze pytanie od chwili, gdy pojawiły się w sprzedaży taśmy FeCr! I każdy niemal producent zalecał co innego! Najśmieszniejsze było to, że ten sam producent na tej samej wkładce zalecał co innego w czterech językach! (Scotch/3M).

Sony zalecało nagrywanie i odtwarzanie taśm FeCr jako typ I, jeśli magnetofon nie miał pozycji FeCr (III), zresztą tak też kaseta jest rozpoznawana przez przełączniki automatyczne (nie ma otworów detekcyjnych).

Warstwa CrO2 jest bardzo cienka, naniesiona na znacznie grubszą warstwę Fe2O3, więc prąd podkładu jak dla typu II będzie jednak za duży, i lepiej nagrywać z prądem podkładu jak dla typu I. Natomiast standardowa korekcja częstotliwości dla typu III IEC wynosi 70 mikrosekund, jak dla taśm typu II i IV.

Jeśli więc miałbyś magnetofon z oddzielnymi przełącznikami Bias i EQ, najlepiej byłoby ustawić Bias: Normal / typ I, a EQ 70 mikrosekund (typ II/IV), i pokrętłem Bias nieco zwiększyć prąd podkładu. Odtwarzać oczywiście z korekcją 70 mikrosekund. Ale taka taśma będzie kiepsko odtwarzana w magnetofonie z automatycznym przełącznikiem typu.

Więc moim zdaniem najlepiej będzie ją nagrać po prostu jako Typ I z autokalibracją, i nie kombinować za bardzo.

Spróbowałem skalibrować do zapisu na onkyo-2070 i zarówno w pozycji fe jak i cr nie dał rady.

Próbę zrobiłem też na technicsie 747 i ten skalibrował i nagranie wyszło lepiej niż to co już było nagrane natomiast zdecydowanie słabsze niż dźwięk z źródła czyli cd.

W swoich zbiorach mam też coś takiego.

Czy to jakaś rzadkość?

Nośnik jest koloru fioletowo-brązowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbowałem skalibrować do zapisu na onkyo-2070 i zarówno w pozycji fe jak i cr nie dał rady.

Próbę zrobiłem też na technicsie 747 i ten skalibrował i nagranie wyszło lepiej niż to co już było nagrane natomiast zdecydowanie słabsze niż dźwięk z źródła czyli cd.

Jest na to prosty sposób.

Kupić decka z Tape Select FeCr.

Ja mam Technicsa M45 za 30 zł.

Po renowacji pięknie nagrywa i odtwarza każdego typu taśmę.

No i ta prezencja!

Zastanawiam się nad M85 ,M88 -bo też mi się podobają- jak się trafi w akceptowalnej dla mnie cenie. Przeczytałem gdzieś jednak że one lepiej nagrywają niż odtwarzają.

Muszę zamówić większy stolik ,bo teraz max 3 magnetofony a gramofon wylądował na podłodze.

• 2 tygodnie później...

Tak jak nie znoszę tych wszystkich smutnych, tanich kaset z końca produkcji, tak jedna budzi moją sympatię. To TDK D z serii wielokolorowej. Mam tylko zieloną, ale były jeszcze chyba żółte, czerwone, niebieskie i fioletowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CD-ing II to prawdopodobnie była SF, ale były jeszcze Super CD-ing II, które podobno miały taśmę SA - podejrzewam, że mogła to być SA starszej generacji.

A gdy z oferty zniknęła SF, jej miejsce zajęła Super D.

Zastanawiam się, jaka taśma była w CD-ing I - wiele wskazuje, że była to taśma podobna do AD, ale gdzieś znalazłem informację sugerującą, że to była zwykła D. Nigdzie nie znalazłem jednak pewnej informacji, jaka to taśma.

CD-ing II to prawdopodobnie była SF, ale były jeszcze Super CD-ing II, które podobno miały taśmę SA - podejrzewam, że mogła to być SA starszej generacji.

A gdy z oferty zniknęła SF, jej miejsce zajęła Super D.

Zastanawiam się, jaka taśma była w CD-ing I - wiele wskazuje, że była to taśma podobna do AD, ale gdzieś znalazłem informację sugerującą, że to była zwykła D. Nigdzie nie znalazłem jednak pewnej informacji, jaka to taśma.

Cześć Maciek :) w pierwszej części się zgadzam były też CDing'i SA ale większość to SFy. Apropo CDinga I - mam chyba z 30 sztuk białych i czarnych CDingów z taśmą AR w środku.

Te CD-ing II z taśmą SA (i w obudowie SA) nazywały się Super CD-ing II i były łatwo odróżnialne od "zwykłych" przezroczystych CD-ing.

Co do tych drugich, czy jesteś pewien, że nie myślisz o kasetach "if" (albo Cue, które miały taśmę SF)?

Te CD-ing II z taśmą SA (i w obudowie SA) nazywały się Super CD-ing II i były łatwo odróżnialne od "zwykłych" przezroczystych CD-ing.

Co do tych drugich, czy jesteś pewien, że nie myślisz o kasetach "if" (albo Cue, które miały taśmę SF)?

Znowu masz rację Maciek, myślę o "if" - starość nie radość ...

Mam prośbę ... znacie jakieś proste freewarowe programiki do opisywania i drukowania wkładek do Kaset? Dotychczas używałem "Cassmaker" ale po zmianie systemu na 64 bit nie chce się uruchomić nawet w trybie zgodności ... próbowałem dziś także "CassettePrinter" niby wszystko ok ale nie chce mi drukować finalnego projektu ... dzięki!

Kolejna niezwykła długość taśmy do kolekcji - oto kaseta C-93.

Wbrew obietnicom na wkładce, kaseta nie sprawia wrażenia szczególnie profesjonalnej i chyba nie zawierzyłbym jej "proof copy". W ogóle brzydactwo. Sama taśma jest jasnobrązowa, rozbiegówka czerwona, całość przypomina podstawowe żelazówki C-60 Agfy.

Kaseta ma dość oryginalny wzór "w kwadraty" - chyba już taki widziałem, ale nie kojarzę co to mogło być.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-12097600-1414162626_thumb.jpg

post-15808-0-39376900-1414162626_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arku,

Mam JonesSoft Cassette Printer

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (chyba ktoś z forum go kiedyś zaproponował) - rzadko go używam, ale działa pod Win 7 64 bit i drukuje też. ;-)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi