Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Coś dla wielbicieli ślicznych kaset ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Casse-o-player 1.0.4.apk

Odtwarzacz muzyczny na Androida w stylu magnetofonu kasetowego

24 dokładne modele klasycznych kaset audio

Przewijanie do tyłu magnetofonu w stylu efektu Rewinds

Realistyczna animacja taśm

Przełączniki i diody

Regulacja głośności w stylu analogowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdobyłem kolejną ciekawą kasetę Pyral produkcji koncernu Rhone-Poulenc.

Tak jak i niektóre poprzednie modele, i ta jest przeznaczona dla pracowników. Jakaś dziwna maniera - czyżby rozdawali kasety jako gadżety firmowe?

Tym razem uwagę zwraca "obudowa XD", która przypomina tę znaną z Maxelli, choć nie jest identyczna.

YLKkZzh.jpg

xHd5vq7.jpg

Kasety według niemieckiego "Stereo". Przedruk "Sat-Audio-Video" 5/1997.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda bardzo porządnie. To typ I?

Chyba w porównaniu do starego stilonu :-)

Przy tym maxellku wygląda biednie.

Kasety według niemieckiego "Stereo". Przedruk "Sat-Audio-Video" 5/1997.

Takie i inne podobne testy zawsze mnie bawiły, odbieram je jakby były pisane na siłę

SA-XS niewiele lepsza od SA-X, pytanie ile znaczy słowo niewiele ? Czy tyle samo ile w kontekście niewiele droższa ?

Chyba w porównaniu do starego stilonu :-)

Przy tym maxellku wygląda biednie.

Rzeczywiście, nie jest jakaś superpiękna, jakością tworzywa wyraźnie odstaje od Maxella, ale, jak na produkcję niemal no-name, sprawia bardzo solidne wrażenie.

Z innej beczki: zdobyłem drugi egzemplarz kasety Citizen MS, wreszcie mogłem sobie jeden odfoliować :-)

To kolejna kaseta produkcji That's z charakterystyczną obudową w nieregularną kratkę. Jedynie brandowana przez Citizena - podobnie jak Teac - i produkowana na rynek japoński.

zqE4XlI.jpg

05R0tDy.jpg

Edytowane przez Diabolik

Zebrałem już trzy kasety holenderskiej marki Sound&Vision - niewykluczone, że to już cała gama. Ciekawostka - holenderskie kasety spotyka się rzadko, oczywiście poza Philipsem. Zabawne są te holenderskie napisy, jak "chroom" albo "speciaal".

Td2hzIK.jpg

nyESYP8.jpg

Jak widać gama oparta jest o kasety SKC, i to z różnych serii. Nie wiem tylko kto wyprodukował przezroczystą kasetę Ferro CD.

MwgJ6Oj.jpg

Zwracają uwagę szpulki w chromowej HQ - niemal identyczne jak w Fuji JP-II. Nie mają tylko szczeliny naprzeciw klipsa mocującego rozbiegówkę. Ale nawet charakterystyczne kolory się zgadzają.

JEpVEIg.jpg

Nie wiem też jak uszeregować te kasety. Z obudów sądząc, model Ferro HD wydaje się być wyżej niż Ferro CD, ale z kolei wkładka jest najbardziej uboga w HD - tylko u niej nie ma wykresów i danych technicznych.

eq5l9Da.jpg

Proszę proszę co za zbieg okoliczności ,moja kasetka marki Sound&Vision HQ90 właśnie dziś do mnie dotarła ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Mam taką Ferro CD, ale bez okładki, i nawet nie wiedziałem, jaka to marka. Obudowa była stosowana także przez Fuji, jak mi się wydaje, literki A i B odlewu kasety są typowe dla F. Mam chyba takie, ale w "Sezamie" i nie wyszukam takiej teraz, żeby porównać. Produkcja niemal na pewno koreańska.

Diabolik, rozdzielasz swoją kolekcję na kasety zafoliowane i odpakowane, używane?

Jeżeli masz jakiś model zafoliowany, nowy to używanego już nie szukasz czy też?

Diabolik, rozdzielasz swoją kolekcję na kasety zafoliowane i odpakowane, używane?

Jeżeli masz jakiś model zafoliowany, nowy to używanego już nie szukasz czy też?

W kolekcji raczej rozdzielam, ale to z przyczyn praktycznych - nie chcę, żeby ostre pudełka kaset otwartych zaczepiały o folie tych zapakowanych.

Zawsze staram się zdobyć kasetę w folii i bez niej, choć dotyczy to głównie modeli, do których mam sentyment (Pewex lata 80.).

Z mniej znanych kaset, często wolę mieć otwartą od zafoliowanej - tak jest nie dość, że znacznie taniej, to jeszcze kasetę można dokładnie obejrzeć, nagrać itd. W folii trzymam tylko modele, które po otwarciu tracą na atrakcyjności wizualnej (nudna grafika wewnątrz, nudna obudowa).

Najlepszy przykład to kasety z rynku japońskiego z początku lat 90. (Sony, Axia). Mają superfajne folie i tym przyciągają, ale ich rozpakowywanie w większości przypadków nie ma sensu. Z kolei kasety bardzo drogie, rzadkich marek (Nakamichi, Kenwood, Aiwa, Technics. Pioneer) fajnie jest mieć otwarte i móc im się dokładnie przyjrzeć - kto wyprodukował, do czego są podobne itd.

Zdobyłem kolejną kasetę portugalskiej marki Sonovox. Jest o tyle ciekawa, że szata graficzna nawiązuje wyraźnie do kaset Agfy. Podobnie jest zresztą z nazwą - "Stereoferro" to wszak swoista parafraza maniery stosowanej przez Agfę.

Bardzo interesująca jest też sama kaseta - przypomina znane kasety ICM, ale szpulki ma bardzo nietypowe.

IdGAJAB.jpg

UPSQPeV.jpg

kDYBRMJ.jpg

Inne kasety Sonovox, które już pokazywałem, są wzorowane wyraźnie na Basfie (w lizbońskich zakładach Sonovox powstawały też portugalskie Basfy), z wyjątkiem agfopodobnej nazwy modelu oraz układu graficznego na rewersie - wykresy i dane pokazane są podobnie jak w Agfach (porównanie z metalem, bo jest najbardziej podobny kolorystycznie):

NZVhliF.jpg

jKkUGul.jpg

Z okazji wpisu numer 2000 - hip, hip, hura! - kolejna ciekawostka ze stajni Philipsa :-)

Wcześniej już pokazywałem różne kasety Radiola, produkowane przez Philipsa. Teraz trafiłem na pierwszy model identyczny z serią Philipsa z 1978 roku, tutaj "made in Belgium".

Mam innego klona z tej serii - pod marką Phonola. Ciekawe, że o ile Radiole mam z fabryk Philipsa w Austrii, Belgii i Holandii, to Phonola ma jedynie dopisek "International". Obudowa też jest nieco inna - możliwe, że to jakaś produkcja dalekowschodnia.

yB4MmMO.jpg

AgMI5rw.jpg

Niebawem premiera Star Wars Episode VII The Force Awekens, macie jakieś kasety związane z tematem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Żeby jeszcze dało się je włożyć do magnetofonu...

Swoją drogą, mógłby ktoś połączyć odtwarzacz MP3 z taką kasetą - adapterem do kasetowych odtwarzaczy samochodowych, a konkretnie - wbudować odtwarzacz mp3 do wnętrza takiej kasety... Oczywiście dla jaj, a nie jako urządzenie bardzo serio.

Macieju, przecież są takie urządzenia, jak przykładowe poniżej:

music-player-creative-design-cassette-vintage-style.jpg

I jest to urządzenie bardzo serio, można włożyć do magnetofonu i odtwarzać z takiej "kasety" muzykę (sterowanie za pomocą pilota).

Zademonstrowałem takie działanie na RM222 swoim znajomym - ich miny 'bezcenne' ;-)

M.

Macieju, przecież są takie urządzenia, jak przykładowe poniżej:

music-player-creative-design-cassette-vintage-style.jpg

I jest to urządzenie bardzo serio, można włożyć do magnetofonu i odtwarzać z takiej "kasety" muzykę (sterowanie za pomocą pilota).

Zademonstrowałem takie działanie na RM222 swoim znajomym - ich miny 'bezcenne' ;-)

M.

JMaciek gdzie kupiłeś?

Fakt, zapomniałem, że to był nie tylko przenośny odtwarzacz. Można to było kupić u nas na Allegro pod marką Technaxx, i kiedyś o mało nie kupiłem, ale było jednak dość drogie (dobrze powyżej stówy), i odpuściłem.

Grało to chyba na tej zasadzie, co adaptery do samochodowych odtwarzaczy kasetowych, pozwalające odtwarzać w nich muzykę z CD z Discmana - samochodowe radioodtwarzacze zwykle nie miały oddzielnego wejścia AUX, tak jak teraz. W takiej kasecie była po prostu zwykła głowica magnetofonowa, tam gdzie resor z filcem, która dotykała głowicy w odtwarzaczu; na uzwojenia tej głowicy w kasecie był podawany sygnał z kabelka, który podłączało się do wyjścia słuchawkowego Discmana. I tyle. To naprawdę grało, przez jakiś czas nawet korzystałem w samochodzie z takiego urządzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jak to grało? Przecież to odtwarzacz na słuchawki tylko o wyglądzie kasety.

A po czym kolega tak wnosi? Zdjęcie ze strony podanej przez Macieja:

Mp3-konig-PICT3203.JPG

A jak gra? To zależy: na RM222 rewelacyjnie, w aucie w odtwarzaczu firmowym dobrze, jako przenośny mp3 znośnie (dużo zależy od słuchawek). Nie miałem serca wrzucać tego do żadnego decka - nie podoba mi się pomysł uderzania głowicą w inną głowicę...

JMaciek gdzie kupiłeś?

Kiedyś dawno na alle i z tego co pamiętam to wyceniane było na 50-60 zł.

Edytowane przez jmaciek

A po czym kolega tak wnosi? Zdjęcie ze strony podanej przez Macieja:

Mp3-konig-PICT3203.JPG

A jak gra? To zależy: na RM222 rewelacyjnie, w aucie w odtwarzaczu firmowym dobrze, jako przenośny mp3 znośnie (dużo zależy od słuchawek). Nie miałem serca wrzucać tego do żadnego decka - nie podoba mi się pomysł uderzania głowicą w inną głowicę...

Kiedyś dawno na alle i z tego co pamiętam to wyceniane było na 50-60 zł.

Dzięki Maćki! ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi