Skocz do zawartości
IGNORED

Kalibracja telewizorów własnym sumptem i zaangażowaniem

Rekomendowane odpowiedzi

55 minut temu, fetek napisał:

z innych fanaberii, co prawda to poligrafia ale znając kolory i przestrzenie nie musisz mieć skalibrowanego monitora bo i tak wiesz co wyjdzie.

Dlatego pisałem, dla mnie fanaberią jest zapisywanie finalnego pliku do przestrzeni Adobe, czy CMYK.

Natomiast kalibracja do przestrzeni sRGB daje mi pewność, że gdziekolwiek udostępnię zdjęcie w internecie lub zaniosę do wywołania, efekt bedzie taki jak oczekiwałem i w większości monitorów będzie poprawnie wyświetlany .

Po to ktoś stworzył normy ICC, żeby wszystkim było łatwiej. 

A skalibrowany monitor jest w stanie te kolory wyświetlać w przynajmniej poprawny sposób.

Praca z próbnikami powiadasz, a jak skalibrowałbyś monitor do poprawnego odwzorowania kolorów, aby zbliżone były do tego co uzyskasz na papierze?

Spróbuj kiedyś uzyskać taki efekt, aby białą kartka położona przed monitorem, a właściwie na odwrót biała karta wyświetlana na monitorze miała odcień i "biel" kartki położonej przed nim.

Wiesz co wyjdzie? Wiesz, że biel monitora byłaby bardziej szara niż biała, żebyś mógł powiedzieć, że uzyskałeś poprawną kalibrację pod papier/odbitkę?

Dlatego nigdy nie kalibruję monitora w ten sposób,  dlatego zawsze wybieram standard sRGB.

Zresztą nie mam optymalnych warunków do pracy na zdjeciach z monitorem, mam zmienne warunki oświetleniowe dlatego tez przy kalibracji ustalam 80 nitow, a właściwie powinienem jeszcze mniej.

Przypomnę tylko...

"Profil ICC – zbiór danych (pliki o rozszerzeniu .icc), które charakteryzują kolor wejścia albo wyjścia urządzenia, zgodnie z normami ogłoszone przez International Color Consortium (ICC)."

To dlatego większość labów swoje maszyny ma skalibrowane do sRGB o czym pisałem wcześniej. 

1 godzinę temu, fetek napisał:

Przed rozpoczęciem pracy podajesz model monitora, typ podświetlania (tzn sam wykrywa) i rzeczy o których piszesz. W kolejnych krokach aplikacja pyta czy masz możliwość fizycznej zmiany danych parametrów itd. Jeśli potwierdzasz to ręcznie ustawiasz kolory, jasność i kontrast czyli coś co oferuje praktycznie każdy monitor.

Nie nie każdy monitor można skalibrować sprzętowo,  nie dotykam suwaczki w menu monitora, bo Spectra View sama w procesie kalibracji je dostosuje, do zadanego targetu.

TV nie profilujesz tylko na bieżąco korygujesz jego ustawiania, identycznie jak w krokach opisach powyżej dlatego o tym wspomniałem. To co Ty opisujesz jest zupełnie inną czynnością i potężnym oftopem

To co ja opisałem to kalibracja monitora na przykładzie Spectra View II, TV nie dotykam, skalibrował mi go Maciej Koper.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

a urządzenia typu spyder nie potrafią wykonać dwóch nawet zbliżonych pomiarów.

Z tym się zgadzam, dlatego zanabylem x-rite i1 display PRO. 

Nie używam dołączonego softu do kalibracji, bo jest słaby. Z racji tego, że mam monitor NEC używam Spectra View do kalibracji i radzi sobie z tym lepiej.

widzę że z monitorem utknąłeś w poprzedniej erze

A niby w czym?

Oświeć mnie zatem.😁

Każdy element światłoczuły się zużywa, więc nasze kochane kalibratory powinniśmy regularnie odsyłać do kalibracji.

Jak każde urządzenie kontrolno-pomiarowe, tak samo powinniśmy odsyłać do kalibracji swoje suwmiarki🙂

Do zastosowań w domu nie ma potrzeby tego robić.

3 godziny temu, sir.jax napisał:

Praca z próbnikami powiadasz, a jak skalibrowałbyś monitor do poprawnego odwzorowania kolorów, aby zbliżone były do tego co uzyskasz na papierze?

Spróbuj kiedyś uzyskać taki efekt, aby białą kartka położona przed monitorem, a właściwie na odwrót biała karta wyświetlana na monitorze miała odcień i "biel" kartki położonej przed nim.

Nie mam warunków by uzyskać taki efekt

To dlatego większość labów swoje maszyny ma skalibrowane do sRGB o czym pisałem wcześniej. 

i po co mi o tym piszesz ?

Nie nie każdy monitor można skalibrować sprzętowo,  nie dotykam suwaczki w menu monitora, bo Spectra View sama w procesie kalibracji je dostosuje, do zadanego targetu.

Czytaj ze zrozumieniem i zacznij myśleć bo rozmowa robi się bardzo męcząca.  Spectra View nie jest oprogramowaniem dostarczanym z i1 pro tylko monitorem ze względu na jego możliwości. Szary kowalski i wielu "amatorów" nie ma takich możliwości więc postępuje jak opisałem powyżej. 

Nie używam dołączonego softu do kalibracji, bo jest słaby. Z racji tego, że mam monitor NEC używam Spectra View do kalibracji i radzi sobie z tym lepiej.

i1profiler jest w 100% wystarczający, ale służy do profilowania nie kalibracji. Nie twórz kolejnych herezji.

21 minut temu, fetek napisał:

Czytaj ze zrozumieniem i zacznij myśleć bo rozmowa robi się bardzo męcząca.  Spectra View nie jest oprogramowaniem dostarczanym z i1 pro tylko monitorem ze względu na jego możliwości. Szary kowalski i wielu "amatorów" nie ma takich możliwości więc postępuje jak opisałem powyżej. 

A co ja napisałem wcześniej, Ty mnie zarzucasz brak czytania ze zrozumieniem?

Wróć i jeszcze raz przeczytaj.

21 minut temu, fetek napisał:

i1profiler jest w 100% wystarczający, ale służy do profilowania nie kalibracji. Nie twórz kolejnych herezji.

Nieprawda.

Służy do kalibracji monitora, to soft tworzy plik do profilowania, a i1 display PRO jest tylko narzędziem pomiarowym.

Cyt.

"i1Display PRO od X-Rite zapewnia profesjonalny poziom kalibracji i profilowania ekranu nawet dla najbardziej wymagających fotografów, projektantów graficznych oraz wszystkich profesjonalistów, dla których barwa na ekranie monitora, laptopa lub projektora ma znaczenie."

i1Display PRO to zaawansowany kalibrator dla najbardziej wymagających.

Nie jest to kolorymetr, czy spektrofotometr wysokich lotów,  ale służy do kalibracji.

Edytowane przez sir.jax

9 minut temu, sir.jax napisał:

A co ja napisałem wcześniej,

jeden wielki offtop ?

Ty mnie zarzucasz brak czytania ze zrozumieniem?

nikt myślący nie ma wątpliwości, Twoje komentarze nie trzymają się kupy i co gorsza nie mają związku z wypowiedziami, które negujesz i komentujesz.

Edytowane przez fetek
1 minutę temu, fetek napisał:

jeden wielki offtop ?

potężne... już wcześniej zapytałem o prosty związek logiczny Twojej wypowiedzi, do teraz się nie ustosunkowałeś.

4 godziny temu, sir.jax napisał:

24 minuty temu, fetek napisał:

po co mi o tym piszesz ?

4 godziny temu, sir.jax napisał:

Żebyś w końcu coś pojął. 

Teraz, fetek napisał:

a teraz mamy z fusów wróżyć ?

Jacy mamy?

Co chcesz wróżyć? 

Na razie, faktycznie piszesz jak wróżbita. 

31 minut temu, fetek napisał:

Nie mam warunków by uzyskać taki efekt

A jakie masz warunki?

Masz w ogóle jakiś monitor szerokogamutowy ze sprzętową kalibracją, masz jakiś kalibrator?

Czy teoretyzujesz, bo się naczytaleś?

2 minuty temu, fetek napisał:

A czy ja gdzieś baranie pisałem o CMYK'u, PRO RGB, Adobre RGB i innych pierdołach ? 

Uważaj na słowa!

A czy ja gdzieś pisałem o zasadności używania tychże w amatorskiej fotografii?

Edytowane przez sir.jax

11 minut temu, sir.jax napisał:

Masz w ogóle ja,is monitor szerokogamutowy ze sprzętową kalibracją, masz jakiś kalibrator?

dobre, po co Ci  WG skoro wszystko kastrujesz do sRGB ? To ma tyle samo związku co TINT, plazma i Twoja głupia wypowiedź. W co najmniej jednym miejscu opisałem Tobie kolejność kroków, którą jako posiadacz i1 powinieneś znać

Nie będę Ci wytykał że jedziesz na starym mocno przeciętnym monitorze biurowym bo sam stosuje równie budżetowe rozwiązanie, również na słabym CCFL.

Czy teoretyzujesz, bo się naczytaleś?

w tych czasach oglądamy filmiki.

A czy ja gdzieś pisałem o zasadności używania tychże w amatorskiej fotografii?

😂 a co ma piernik do wiatraka ? a czy ja gdzieś pisałem że tak robisz, powinno się robić czy robią inni ? jaka jest podstawa Twojej wypowiedzi, KONKRETNIE !

Edytowane przez fetek
1 minutę temu, fetek napisał:

Nie będę Ci wytykał że jedziesz na starym mocno przeciętnym monitorze biurowym bo sam stosuje równie budżetowe rozwiązanie, również na słabym CCFL.

Tak był to swego czasu jeden z tańszych monitorów z matrycą sPVA, ale ze sprzętową kalibracją.

Koledzy z monitory mastiff i zarazem forum mva pl swego czasu polecali ten monitor i nie zgłaszali sprzeciwów, że nie ma sensu go kupować.

Nie jest to przeciętny biurowy monitor, jak próbujesz mi tu imputować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do amatorskich zastosowań jest bardzo dobry.

Nie widzę potrzeby zmian na coś "nowszego", nie podniecam się bzdetami. Między innymi dlatego też nie mam zamiaru zmieniać plazmy na jakiś super duper OLED, bo daleko mi do tego.

Może  Maciej Koper potrafiłby Ci lepiej to wytłumaczyć, ale ja nie będę.

Teraz odpowiem dlaczego "kastruję" szerokogamutowy monitor do sRGB, bo ma to sens, bo pisałem wcześniej, że jest to bezpieczny wybór, bo większość labów ma swoje maszyny sprofilowane do tej przestrzeni kolorów,  pisałem dlaczego, wiec nie będę się powtarzać. Bo w tej przestrzeni zdjęcia są wyświetlane poprawnie na monitorach, może nie w każdej przeglądarce, bo nie każda obsługuje profile icc, ale np. Firefox sobie radzi.

Normy ICC stworzyła międzynarodowa organizacja, by wszystkim było łatwiej, zwłaszcza przeciętnemu Kowalskiemu, wchodzenie w zarządzanie kolorami na poziom PRO w większości przypadków i fotografów amatorów nie ma sensu.

Przestrzeń barw sRGB najczęściej wykorzystywana jest w prezentacji zdjęć w internecie, mimo że jest węższa niż w pełni profesjonalne Adobe RGB, to można stwierdzić, że jej dobre odwzorowanie jest już dobrym wynikiem, szczególnie jeśli patrzymy przez pryzmat ekranu laptopa. Poza tym przestrzeń sRGB będzie wystarczająca do znakomitej większości prac nad zdjęciami, o ile nie idą one bezpośrednio z naszego komputera do drukarni. Prezentując zdjęcia w internecie czy nawet wysyłając do labu, właściwie nie mamy szans na efektywne wykorzystanie szerszej przestrzeni barwnej, takiej jak Adobe RGB.

Ale to o czym pisałem, jest to jakaś podstawa i baza do zabawy w fotografię.

Myślę, że najpierw powinieneś poczytać o fotografii,  o profilowaniu, o tym na czym warto się skupić, a co można śmiało pominąć w amatorskiej fotografii, może wtedy zrozumiałbyś o czym mowa.

Na razie to walisz frazesami zaczytanymi nie wiadomo skąd, a doświadczenia praktycznego brak, gdybyś je miał nie pisałbyś takich bzdur.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

19 minut temu, sir.jax napisał:

Teraz odpowiem dlaczego "kastruję" szerokogamutowy monitor do sRGB, bo ma to sens, bo pisałem wcześniej, że jest to bezpieczny wybór, bo większość labów ma swoje maszyny sprofilowane do tej przestrzeni kolorów,  pisałem dlaczego, wiec nie będę się powtarzać. Bo w tej przestrzeni zdjęcia są wyświetlane poprawnie na monitorach, może nie w każdej przeglądarce, bo nie każda obsługuje profile icc, ale np. Firefox sobie radzi.

Normy ICC stworzyła międzynarodowa organizacja, by wszystkim było łatwiej, zwłaszcza przeciętnemu Kowalskiemu, wchodzenie w zarządzanie kolorami na poziom PRO w większości przypadków i fotografów amatorów nie ma sensu.

Przestrzeń barw sRGB najczęściej wykorzystywana jest w prezentacji zdjęć w internecie, mimo że jest węższa niż w pełni profesjonalne Adobe RGB, to można stwierdzić, że jej dobre odwzorowanie jest już dobrym wynikiem, szczególnie jeśli patrzymy przez pryzmat ekranu laptopa. Poza tym przestrzeń sRGB będzie wystarczająca do znakomitej większości prac nad zdjęciami, o ile nie idą one bezpośrednio z naszego komputera do drukarni. Prezentując zdjęcia w internecie czy nawet wysyłając do labu, właściwie nie mamy szans na efektywne wykorzystanie szerszej przestrzeni barwnej, takiej jak Adobe RGB.

Ale to o czym pisałem, jest to jakaś podstawa i baza do zabawy w fotografię.

Myślę, że najpierw powinieneś poczytać o fotografii,  o profilowaniu, o tym na czym warto się skupić, a co można śmiało pominąć w amatorskiej fotografii, może wtedy zrozumiałbyś o czym mowa.

Na razie to walisz frazesami zaczytanymi nie wiadomo skąd, a doświadczenia praktycznego brak, gdybyś je miał nie pisałbyś takich bzdur.

ponownie, fajnie ale po to piszesz ? Po raz kolejny pytam jaka jest podstawa Twojej wypowiedzi i jaki to ma związek z moimi postami ? Zadałem Ci proste pytanie i zamiast tych wypocin wolałbym odpowiedź

Edytowane przez fetek

ponownie, fajnie ale po to piszesz ? Po raz kolejny pytam jaka jest podstawa Twojej wypowiedzi i jaki to ma związek z moimi postami ? Zadałem Ci proste pytanie i zamiast tych wypocin wolałbym odpowiedź

A no taki, ma związek, że na siłę próbujesz tutaj innych przekonać, że twoja racja jest najtwojsza.

Przyswajasz w ogóle co się do Ciebie pisze, czy jesteś tak nadęty swoim ego, że nie zauważasz innych?

Próbuje wytłumaczyć, co można,  a czego nie trzeba robić w codziennym życiu użytkowania monitora do fotografii jak i przygotowania zdjęć do ich wywołania. 

A ty z uporem maniaka próbujesz przekonywać, że to nie tak.

21 minut temu, sir.jax napisał:

Nie widzę potrzeby zmian na coś "nowszego", nie podniecam się bzdetami.

Lepsza liniowość obrazu czy zachowanie parametrów wyświetlania przy niższych jasnościach to nie są bzdety ani gadżety

1 minutę temu, sir.jax napisał:

A no taki, ma związek, że na siłę próbujesz tutaj innych przekonać, że twoja racja jest najtwojsza.

Moja czyli jaka ? konkretnie

1 minutę temu, sir.jax napisał:

czy jesteś tak nadęty swoim ego, że nie zauważasz innych?

grochówkę jadłem o tej porze może być problem, guzik rozpięty

Teraz, fetek napisał:

Lepsza liniowość obrazu czy zachowanie parametrów wyświetlania przy niższych jasnościach to nie są bzdety ani gadżety

Zgadzam się z tym, co zatem proponujesz w miejsce P221W, słucham. 

Przypomnę tylko, że nie pracuje zawodowo i profesjonalnie w grafice, poligrafii, auto CADach itp.

2 minuty temu, sir.jax napisał:

Próbuje wytłumaczyć, co można,  a czego nie trzeba robić w codziennym życiu użytkowania monitora do fotografii jak i przygotowania zdjęć do ich wywołania. 

A ty z uporem maniaka próbujesz przekonywać, że to nie tak.

to pokaż mi gdzie KONKRETNIE krytykuje, zaprzeczam czy podważam Twoje działania.

to pokaż mi gdzie KONKRETNIE krytykuje, zaprzeczam czy podważam Twoje działania.

To o co ci cały czas chodzi, po co ta dyskusja?

Pisałeś, że piszę o Mitach i bzdetach, czyż nie?

Edytowane przez sir.jax

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Nieprawda.

Służy do kalibracji monitora, to soft tworzy plik do profilowania, a i1 display PRO jest tylko narzędziem pomiarowym.

Cyt.

"i1Display PRO od X-Rite zapewnia profesjonalny poziom kalibracji i profilowania ekranu nawet dla najbardziej wymagających fotografów, projektantów graficznych oraz wszystkich profesjonalistów, dla których barwa na ekranie monitora, laptopa lub projektora ma znaczenie."

i1Profiler to sfot od xrite.. odróżniasz urządzenie od oprogramowania ?

Ukryta Zawartość

15 minut temu, sir.jax napisał:

Pisałeś, że piszę o Mitach i bzdetach, czyż nie?

gdzie ?

15 minut temu, sir.jax napisał:

To o co ci cały czas chodzi?

o to że nie myślisz, masz sprzęt którego nie znasz a innym (tzn mojemu nadętemu bozonowi) zarzucasz leczenie ego.

Patrz jaki ja oczytany analfabeta jestem, wielki praktykant wymięka  😅

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
44 minuty temu, fetek napisał:

i1Profiler to sfot od xrite.. odróżniasz urządzenie od oprogramowania ?

iProfiler ?

Tak odróżniam, natomiast ty wcale.

Chłopie czytaj poprawnie, bo widzę, że masz problem z czytaniem, więc już zaczynam mieć wątpliwości, że w ogóle rozumiesz co się pisze do ciebie. 

Pisałem, że mam kalibrator x-rite i1 Display PRO, a nie iProfiler, który zresztą jest załączony do tego kalibratora.

Właśnie pokazałeś na kogo teraz wyszedłeś 🤣🤣🤣

Ukryta Zawartość

o to że nie myślisz, masz sprzęt którego nie znasz

🤣🤣🤣🤣

Znam dokładnie, to ty mylisz profilery z kalibratorami.

🤣🤣🤣

Patrz jaki ja oczytany analfabeta jestem, wielki praktykant wymięka  😅

Właśnie się zbłaźnileś, nie wiem czy wiesz...

Te brednie które właśnie napisałeś w ostatnich swoich wpisach pokazały, że nie miałeś w ręku kalibratora, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, nie odróżniasz urządzenia x-rite i1 Display PRO od profilera x-rite iProfiler.

No brawo, dalsza dyskusja nie ma sensu.

Pogrążyłeś się chłopie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

12 minut temu, sir.jax napisał:

iProfiler ?

Tak odróżniam, natomiast ty wcale.

Chłopie czytaj poprawnie, bo widzę, że masz problem z czytaniem, więc już zaczynam mieć wątpliwości, że w ogóle rozumiesz co się pisze do ciebie. 

Pisałem, że mam kalibrator x-rite i1 Display PRO, a nie iProfiler, który zresztą jest załączony do tego kalibratora.

Właśnie pokazałeś na kogo teraz wyszedłeś 🤣🤣🤣

Ukryta Zawartość

12 minut temu, sir.jax napisał:

Znam dokładnie, to ty mylisz profilery z kalibratorami.

jak widać na załączonym obrazku.

Ale zostawmy już te ustrojstwa, dowiem się  po co trzykrotnie wypisywałeś mi historie o sRGB, CMYK itd ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
3 minuty temu, fetek napisał:

jak na obrazu powyże

No widzisz , nie zrozumiałeś wcześniejszych wpisów, bo ja pisałem o 1Display PRO,  a nie iProfilerze.

Ty pisałeś o jednym, a ja o drugim.

iProfiler jest softem dołączonym do kalibratora, owszem służy do tworzenia pliku kalibracyjbego profilowania jak to nazwałeś.

Ale nie o tym była mowa z mojej strony, poza tym napisałem, że ten soft jest słaby. 

Mam NEC Spectra View II, bo mam Monitor NEC i tutaj ten jest lepszy od iProfilera, pisałem o tym również. 

Edytowane przez sir.jax

No widzisz , nie zrozumiałeś wcześniejszych wpisów, bo ja pisałem o 1Display PRO,  a nie iProfilerze.

Ty pisałem o jednym, a ja o drugim.

wcześniejszy wpis, proszę bardzo.

Ukryta Zawartość

Ty pisałeś o jednym, a ja o drugim.

nie, oboje pisaliśmy o tym samym tylko że ja użyłem nazwy softu dostarczonego z Twoim urządzaniem a Ty jej nie znałeś. To co Ty napisałeś również jest prawdą i zarazem potwierdzeniem mojej wypowiedzi, którą jednocześnie chcesz podważyć. Świat się śmieje.

No widzisz , nie zrozumiałeś

To Ty zanegowałeś moją wypowiedzieć i próbowałeś to uargumentować, więc jak już to TY NIE ZROZUMIAŁEŚ.

z WG, sRGB itd też nie zrozumiałeś i wytoczyłeś wojenkę dla debili.

Ukryta Zawartość

8 minut temu, fetek napisał:

nie, oboje pisaliśmy o tym samym tylko że ja użyłem nazwy softu dostarczonego z Twoim urządzaniem a Ty jej nie znałeś.

Naprawdę? 🤣🤣🤣

No to nie zrozumiałeś cytowanego przez siebie zdania, wyraźnie napisałem, że nie używam dołączonego do kalibratora softu bo jest słaby.

Więc znam iProfiler, dlatego dalej napisałem, że kalibruję na NEC Spectra View II, bo ten jest poprostu lepszy dla monitorów NEC.

Naprawdę myślisz, że  kupując iDisplay PRO nie widziałem załączonego softu do tego kalibratora i nigdy go nie użyłem? 

😁😁😁😁🤣🤣🤣🤣

Ukryta Zawartość

image.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

8 minut temu, sir.jax napisał:

Naprawdę? 🤣🤣🤣

No to nie zrozumiałeś cytowanego zdania, wyraźnie napisałem, że nie używam dołączonego softu bo jest słaby.

Więc znam iProfiler, dlatego dalej napisałem, że kalibruję na NEC Spectra View II.

Naprawdę myślisz, że  kupując iDisplay PRO nie widziałem załączonego softu do tego kalibratora i nigdy go nie użyłem? 

👍 problem w tym że Twoje tłumaczenie robi z Ciebie osła i podważa sens temtej wypowiedzi.  Dla formalności zapytam, skoro znasz jego nazwę to dlaczego pisałeś o i1D ?

8 minut temu, sir.jax napisał:

a co w tym dziwnego ? ja nie wiedziałem, w przeciwieństwie do Ciebie nie będę kłamał że teraz pamiętałem nazwę.

22 minuty temu, sir.jax napisał:

Mam NEC Spectra View II, bo mam Monitor NEC i tutaj ten jest lepszy od iProfilera, pisałem o tym również. 

jeden służy do kalibracji, drugi do profilowania.. ich porównywanie nie ma najmniejszego sensu, zrozum to.

Edytowane przez fetek
9 minut temu, fetek napisał:

problem w tym że Twoje tłumaczenie robi z Ciebie osła i podważa sens temtej wypowiedzi.  Dla formalności zapytam, skoro znasz jego nazwę to dlaczego pisałeś o i1D ?

Bo pisałem o nazwie kalibratora x-rite 1Display PRO, a nie o profilerze,  czego nie rozumiesz?

9 minut temu, fetek napisał:

a co w tym dziwnego ? ja nie wiedziałem, w przeciwieństwie do Ciebie nie będę kłamał że teraz pamiętałem nazwę

Każdy może zbłądzić jak widać😁

Kupując kalibrator, wcześniej nie zasięgałeś opinii, nie czytałeś opisu, nie widziałeś, że w pudełku jest płyta CD z softem?

To ja z siebie robię osła? 

Dobre sobie, weź już więcej nic nie pisz, naprawdę ludzie czytają.

Męczy mnie ta dyskusja, naprawdę masakra jakaś. 

10 minut temu, fetek napisał:

jeden służy do kalibracji, drugi do profilowania.. ich porównywanie nie ma najmniejszego sensu, zrozum to.

Co służy do kalibracji, a co do profilowania?

Edytowane przez sir.jax

Bo pisałem o nazwie kalibratora x-rite 1Display PRO, a nie o profilerze,  czego nie rozumiesz?

Ty serio taki głupi jesteś ?

ZANEGOWAŁEŚ, moją wypowiedzieć o OPROGRAMOWANIU, pisząc o SPRZĘCIE. Więc pytam, po jakiego grzyba piszesz o 1D PRO skoro nie o nim była mowa ? 

Kupując kalibrator, wcześniej nie zasięgałeś opinii, nie czytałeś opisu, nie widziałeś, że w pudełku jest płyta CD z softem?

a co ma piernik do wiatraka ? soft nie stwarza problemu a napędu nie mam od blisko 10 lat.

To ja z siebie robię osła? 

praktycznie każdą wypowiedzią.

10 minut temu, sir.jax napisał:

Dobre sobie, weź już więcej nic nie pisz, naprawdę ludzie czytają.

No właśnie i nie jest Ci wstyd ? Może wyjaśnij w końcu po co pisałeś o WG, srgb itd.. ile razy można prosić ?

Edytowane przez fetek
16 minut temu, fetek napisał:

Co służy do kalibracji, a co do profilowania?

4 minuty temu, fetek napisał:

Może wyjaśnij w końcu po co pisałeś o WG, srgb itd.. ile razy można prosić ?

To może każdy przeczytać. 

Jak nie rozumiesz, to mi przykro.

Nie będę tłumaczył kolejny raz po co kalibracją do przestrzeni sRGB i zapis pliku/zdjecia.

7 minut temu, fetek napisał:

Ty serio taki głupi jesteś ?

ZANEGOWAŁEŚ, moją wypowiedzieć o OPROGRAMOWANIU, pisząc o SPRZĘCIE. Więc pytam, po jakiego grzyba piszesz o 1D PRO skoro nie o nim była mowa ? 

Naprawdę? 

Większej meczybuły nie widziałem jak żyje. 

Z twojej strony była mowa o sofcie z mojej o sprzęcie, nie dogadaliśmy się, ale ty z uporem maniaka ciągniesz temat.

Czego nie rozumiesz w zdaniu pisanym, naprawde daruj sobie.

16 minut temu, fetek napisał:

praktycznie każdą wypowiedzią.

Hahahaha.

Dobry z ciebie dowcipas, ja pier... wymiękam.

Jesteś tak inteligentny bezobjawowo, że sie nie da dalej z tobą dyskutować.

Edytowane przez sir.jax

18 godzin temu, sir.jax napisał:

To ciekawe, bo ja gdziekolwiek zaniosę swoje, a ja pytam przy odbiorze czy tak mogą być przygotowane pliki, to zawsze uzyskuję odpowiedź:chcielibyśmy, żeby wszyscy nam takie zdjęcia przynosili 😁

Jeśli nie zadbasz o zapis przestrzeni kolorów w pliku, to później takie kwiatki wychodzą, to fakt.

Niemniej nie chce mi się wierzyć, że takie punkty nie dbają o sprofilowanie maszyn choćby do przestrzeni sRGB i nie chodzi mi o ich monitory.

Trochę dodam od siebie na ten temat.

Jak na maszynie drukującej jest założony papier "mat" (z jakąś tam kalibracją), później zakładany jest "błysk" (też z jakąś tam kalibracją), potem ponownie zakładany jest "mat", to mimo wszelkich zapewnień producenta maszyny drukującej, że maszyna musi pamiętać te ustawienia z "pierwszego założenia (kalibracji)" to w rzeczywistości są maszyny, które tego ustawienia, tej kalibracji nie pamiętają, i za każdym razem wychodzi inne zdjęcie.

Czyja to wina? Czy oprogramowania, czy zużycia maszyny, czy chemii, czy czegokolwiek innego? Tego nie wiem.

Przepraszam za OT, bo temat o kalibracji TV.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

4 godziny temu, fetek napisał:

nie pytam baranie jeden po co to robisz tylko pytam po co mi o tym PISZESZ!! dostrzegasz różnice ?

Złapiesz punkciki za te epitety i barany.

Piszę bo nie kumasz, teoretyzujesz, łapiesz za słówka, brak sensownej argumentacji, czepianie się itp.

Łapiesz "wiedze" od Youtuberów o kalibracji,  a większość tych filmów nadaje się do kosza.

Kończę tę rozmowę, szkoda mi czasu.

Edytowane przez sir.jax

• Pokaż nowe odpowiedzi