Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka do Thorens TD160

Tomasz_53477

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o poradę w sprawie doboru wkładki MC do 2000 PLN do poniższego sprzętu:

Thorens TD 160 mkII, ramie TP63.

Atoll IN100 SE + phono P100.

ATC SCM 11 + Chord Oddyssey 2

Obecnie używam bazowej wkładki Ortofon FF 15XE MkII. mam swoje typy ale nie będę nic czytelnikom sugerował :)

Proszę o polecenia z odsłuchu i doświadczenia, nie z recenzji. Jeśli ktoś ma sugestię co do konfiguracji sprzętu chętnie poczytam.

https://www.audiostereo.pl/topic/109586-wk%C5%82adka-do-thorens-td160/

Znajomy gra na tym Thorensie z Goldringiem cartridge 2500(sam jej używam ale z moim Pro-Jectem) ,wcześniej grał z 2M black.

Goldring brzmi moim zdaniem mniej klinicznie,płynniejsze bogatsze brzmienie.

Za to jest wrażliwszy na ramię i nie wiem jakby to grało u Ciebie.

Nie wiem czy dobrze pamiętam ale ramię było chyba Jelco SA-750D...

Patrząc na resztę toru kolumny-wzmak-pre teoretycznie powinno się zgrać z Goldringiem .

Witam,

jakie masz mocowanie wkładki? TP-63 występowało w dwóch wersjach. Masz możliwość wysunięcia chwytu z mocowaniem osobno, aby wkręcić wkładkę? Jeżeli nie to możesz pomyśleć o Ortofonie X5MC. W stosunku do Goldringa, czy Grado będzie bardziej rozdzielczo, poprawi się również przestrzeń, dźwięk nabierze zwiewności.

Pozdrawiam,

Rafał

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Naturalnym wyborem wydaje się Goldring Elite i jak to w Goldim, brzmienie świetnie zarysowane, energetyczne, perfekcyjna rytmika

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witam, dziękuje za odpowiedzi i propozycje.

Ortofon X5MC oraz Goldring Elite przekracza mój budżet. Goldring 2500 to wkładka MM, dlatego nie brałem jej pod uwagę.

Mimo wszystko sprawdziłem te wkładki i ich rozpiętość wagowa jest szeroka, od 4,1g (Ortofon X5MC) do 8,2g (Goldring 2500).

Czy ramię TP63 o masie efektywnej 7,5g, pasuje do tych wkładek?

ps. posiadam wersję ramienia pokazaną na poniższym linku, okazuje się że to TP-62:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.