Skocz do zawartości
IGNORED

CD Marantz CD67mk II, czy ktos slyszal?

mathiasm

Rekomendowane odpowiedzi

Bede wdzieczny za wszelkie opinie co do w.w. CD playera. Jesli kots slyszal, porownywal z innym sprzetem (np. Rotel rcd931/951) to super jakby sie podzielil wrazeniami:) Ja nie mialem okazji tego posluchac (no i porownac z innymi modelami) wiec nie wiem czy warto kupic za ok 500 zl. Pozdrawiam i z gory wielki dziekus za pomoc!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/10969-cd-marantz-cd67mk-ii-czy-ktos-slyszal/

Miałem go. Jego brzmienie jest jakby puszczone przez loudness. Wycofane średnie tony, przez to przejrzystość jest taka sobie i brzmi dość płasko w tym podzakresie, spory bas lecz troszkę wolny. Ale rozdzilczość jest całkiem niezła. Ogólnie nie polecam. Nawet za 200-300 zł można trafić na lepsze odtwarzacze. Takie są moje spostrzeżenia.

Pozdrawiam.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

To dobry odtwarzacz, zwłaszcza do tuningu. Wrażenia kolegi Szatyn... mogą się brać stąd, że istotnie ma duużo wysokich, lecz nieidealnie czystych, na co lekarstwem jest wymiana i bocznikowanie kilku kondziorów, co dodatnio wpływa również na średnicę, a kontrolę basu poprawia wymiana( i bocznikowanie) kondziorów w zasilaczu, no i opampy, jedną z tańszych opcji są LM833 po 3zł...........

>McGyver

Wielkie dzieki! Teraz to sie powaznie zastanawiam nad tym sprzetem. Ja wprawdzie doswiadczenia w tuningu nie mam ale pare razy mialem lutownice w reku wiec moze nie spieprze sprzetu:> Jak juz kupie to bede poszukiwal dokladnego info o przerabianiu cedekow.

Wszystkim ogromniaste dzieki za pomoc!

Pozdrawiam

Zasadniczą cechą tego cd jest znaczne poszerzenie sceny. Konkretnie: w muzyce kantatowej na moim poprzednim cd głos solisty umiejscowiony był wyraźnie z przodu, w mkII został bardziej "oblany" muzyką. Z początku mnie to drażniło, jednak teraz myślę, że jest to bardziej naturalne brzmienie orkiestry. Z pewnością jednak nie jest trafne stwierdzenie Sz@tynburego o efekcie loudnes, średnica (przynajmniej w klasyce) jest moim zdaniem bardzo przyzwoita. Trzeba pamiętać, ze ten model bywa kapryśny przy niektórych CD-R. Z moich doświadczeń wynika, że chodzi nie tyle o rodzaj nośnika, co prędkość nagrywania. U mnie przeskakiwały nagrane szybko najtańsze Esperanze, z innymi nie było problemu.

Mam od lat CD63SE, ten sam schemat, trochę inne zasilanie, nie ma problemów z ŻADNYMI CDRami, to musi raczej być wina nagrywarki. Tutaj są informacje o tuningu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Warto przeczytać też artykuł o tuningu CD63, jak wspomniałem ma te same bebechy. Są też inne stronki, nie ma drugiegi odtwarzacza którego tuning byłby tak dobrze opisany, co też o czymś świadczy. Polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Równierz dołączę się do polecających. Jak na moje skromne doświadczenie sam z siebie gra nieźle, ale włożenie w niego 300 zł w samodzielny tuning zmienia diametralnie wrażenia słuchowe.

Jakby ktoś miął ochotę to w Wawie chętnie porównałbym swój egzemplarz z czymś innym... przy okazji posłuchał niezależnej opinni. :)

• 7 miesięcy później...

Jeżeli ma być tuningowany, to najlepiej, bo najtaniej, kupić CD53 lub CD57. Schemat i tak jest ten sam, droższe modele po prostu mają lepsze części, głównie kondensatory. Mają też dodatkowe moduły HDAM, ale pominięcie ich w czasie tuningu też daje pewną poprawę, więc ich nieobecność jest nawet korzystna. Dobrze wykonany tuning modelu CD53 sprawia, że gra on wyraźnie lepiej niż oryginalny, nie ruszany CD 63 KI.

i jeszcze jedno. Przegladajac strony o tuningowaniu Marków widziałem zjęcia na których widoczna była zmiana kondensatorów z np 10V na 25V (oczywiscie lepszej jakosci)

I tutaj mam pytanie. Czy wyzsze napiecie to przypadek (bo akurat takie kondensatory były pod ręką) i nie ma to wpływu na działaniegranie.

Zaznaczam ze nie grzebano w zasilaniu.

CD63KI gra nieco lepiej niż CD67MK II SE, ale sugerowałbym raczej kupić tańszy model, a różnicę w cenie zainwestować w tuning. Części nie będą kosztować majątku.

• 8 lat później...

Mam od lat CD63SE, ten sam schemat, trochę inne zasilanie, nie ma problemów z ŻADNYMI CDRami, to musi raczej być wina nagrywarki. Tutaj są informacje o tuningu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Warto przeczytać też artykuł o tuningu CD63, jak wspomniałem ma te same bebechy. Są też inne stronki, nie ma drugiegi odtwarzacza którego tuning byłby tak dobrze opisany, co też o czymś świadczy. Polecam.

Sorki za kotleta, ale link nie działa juz a chciałbym taki opis co i gdzie wymienic.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.