Skocz do zawartości
IGNORED

kabel IC oraz glosnikowy z ladna srednica

mar.s

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatam. Problem jak w temacie . Szukam kabel ktory zagra mi ladna srednica (wrecz uwypukli ja). Obecnie posiadam IC i glosnikowy Albedo Monolith.Jest to bardzo fajny kabelek ,ale brakuje mi troche srednicy w systemie i chce to jakos podrasowac ,a ze nigdy jakos nie eksperymentowalem z kablami to chyba przyszedl na to czas. Dzieki za propozycje

Podaj proszę całą konfigurację Twojego systemu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

moim zdaniem problem nie leży po stronie kabla, Monolith ma bardzo dobry środek pasma, tak więc zmiana kabla nawet na znacznie droższe modele niewiele wniesie. Boję się, że jest to bardziej kwestia kolumn albo akustyki pomieszczenia.

Skontaktuj się proszę z naszym salonem i rozmawiaj z Rafałem, który zna bardzo dobrze kable Albedo oraz inne marki, myślę jednak że jest to bardziej złożony problem. Rafał zna temat, powołaj się na forum.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wiatam. Problem jak w temacie . Szukam kabel ktory zagra mi ladna srednica (wrecz uwypukli ja). Obecnie posiadam IC i glosnikowy Albedo Monolith.Jest to bardzo fajny kabelek ,ale brakuje mi troche srednicy w systemie i chce to jakos podrasowac ,a ze nigdy jakos nie eksperymentowalem z kablami to chyba przyszedl na to czas. Dzieki za propozycje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Qed Ruby .

Mi zastąpił Air 1 . To nie Monolith ale możesz zaryzykować te całe 300zł ;)

Ukryta Zawartość

Bardzo mozliwe że jest to kwestia mego gustu. Wcześniej mi wszystko pasowało ale jakoś ostatnimi czasy ruszyło mnie na zmiane po za tym a-30 akcentuje skraje pasma i pewnie dlatego zaczęło mi srednicy brakować po czasie.

Wydaje mi sie ze Harbeth mógłby tu pomóc.

Pomieszczenie jest dość małe 17m2 ale tylko do dyspozycji sprzetu, na miare możliwosci staralem sie przygotować akustycznie ,lecz tylko na słuch bez żadnych pomiarów

interkonekt miedzy cd a piecem

no tak,nie doczytalem,pardon!

Przeczytalem amerykanska recenzje kolumn:kolumna ma problem z wyzszym srodkiem i gora.+2dB! Nie znam Twoich kabli.Kiedys u mnie podobny problem zalatwialy kable XLO.Jesli mozesz sprobuj Ultra.Zacznij od i/k.

IC Straightwire Crescendo I,lub EarStream Signature(czerwony)---tanie nie są,natomiast przeslok jakościowy oczywisty.na XLO lub Cardasa uważaj-podróbek na rynku jest co nie miara.

masz nowego monolitha napewno, przupuszczam ze brakuje ci dociazenia srednicy tej nizszej i dzwiek jest za szczupły. Takie wpisy ze monolith wszedzie zagra mozna włozyć miedzy bajki bo równie dobrze ten kabel moze grać fatalnie. ?Wypróbuj starego monolitha na poczatek lub harmonixa jak masz okazje.

ps doczytałem ze masz dynki a accu własnie. W tym akurat zestawieniu nowy monolith powinien Być optymalny wiec ewentualnego apgrejdu szukaj nie w kablach :)

IC i glosnikowy to stary Monolith i zastanawialem sie czy wlasnie nie zmienic na nowego. Ale po rozmowie z Albedo nie dowiedzialem sie jakich zmian moge sie spodziewac. Powiedzino mi tylko ze na pewno zagra lepiej.

W mojej ocenie kable z miedzi PCOCC (Furutech, Furukawa, Wireworld) powinny być na tyle przejrzyste, aby nie stłumić przekazu średnicy oraz nie uwypuklić żadnego z zakresów pasma (co być może robi srebro z Albedo), bo sam system raczej na pewno nie ma problemu ze średnicą.

Ewentualnie spróbuj coś z Van Den Hula, średnica to najmocniejsza strona tych kabli.

IC i glosnikowy to stary Monolith i zastanawialem sie czy wlasnie nie zmienic na nowego. Ale po rozmowie z Albedo nie dowiedzialem sie jakich zmian moge sie spodziewac. Powiedzino mi tylko ze na pewno zagra lepiej.

Mają racje, w twoim systemie bedzie spory progress, aby sie nie rozpisywać zmiana taka jakbys przeszedł z dobrych vdh na dobrego nordosta, nie do konca tak wielka ale to ten kierunek:)

EarStream Signature(czerwony)

Miałeś okazje posłuchać tego kabelka??Cane moge zaakceptowac ,a i z wysyłką na odsłuch problemów u Michała nie będzie.

znajdz w sieci recenzje Stereophile'-masz tam kilka zdan nt tego jak temu zaradzic.Ultra kupisz w Polpaku

Nie do końca jest jasna dla mnie ta wypowiedz czy mógłbyś wyjaśnic jakiej recanzji mam szukać i o jakie Ultra z Polpaku chodzi?

Sorki ale jestem niewyspany i może mam problem ze zrozumieniem:)

Jutro skontaktuje sie z Ancient Audio ,moze wymiana kondensatorów z na teflonowo miedziane V-capy przyniesie pożądany rezultat.Zobacze co powie konstruktor , jeśli odradzi to będę dalej kombinował

tak-miałem xlr-a.w wielu aspektach jest to jeden z moich faworytów.naprawdę zaskakujące,że tak mało znany.

Do EarStream też napisze i może uda się wziać coś na odsłuch.Pierwszy raz spotykam sie z poleceniem tych IC, wiem że wzmaki słuchawkowe to dość wysoka liga ale interkonekt,hmm zobaczymy co da się załatwić

Jak ma uwypuklic srodek to na pewno Organic Audio - tyle ze to moze byc mezalians w twoim systemie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Monolith to niezłe kabelki, szczególnie jeśli chodzi o wybrzmiania, mnie urzekały właśnie tym, chociaż i średnica też była dopalona, nie podobał mi się natomiast miękki i ciągnący się bas.

Kabelek z najlepszą średnicą, ale i chyba najlepszy jaki miałem okazję słuchać to Furukawa La Scala (i to sprawdzający się w wielu systemach, co przy kablerstwie nie jest regułą)...znakomite, pełne, a przy tym rytmiczne granie - szkoda, że nigdy nie miałem całego setu, bo to mogło by wyrywać z butów. La Scala chyba nie jest już produkowana, albo może brandowana jest inaczej, ale warto go/jej poszukać.

A jeśli lubisz srebro, to dla mnie nie ma konkurencji Alpha Core Goertz AG2 lub AG3 - fantastyczne druty, ale drogie piekielnie...

Jak ma uwypuklic srodek to na pewno Organic Audio - tyle ze to moze byc mezalians w twoim systemie.

Ukryta Zawartość

znaczitsa Violet zaczal slyszec kable? :)

Ukryta Zawartość

To co te kable robia ze srednica to nawet gluchy by uslyszal.(ja uslyszalem - po kilkunastu latach pracy off-shore ;) ) Wpialem te Organic Audio (XLR) miedzy dwa Brystony (BCD-1 I BHA-1) I nie dalo sie nie uslyszec. Co ciekawe (o ile pamietam) nie docieplaja, tylko wypychaja srodek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.