Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Balanced Audio Technology (BAT)

Rekomendowane odpowiedzi

To właśnie jest podejście do klienta. Nawet tego kupującego sprzęt BATa z drugiej czy trzeciej ręki. Ewenement w dzisiejszym świecie.

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

To właśnie jest podejście do klienta. Nawet tego kupującego sprzęt BATa z drugiej czy trzeciej ręki. Ewenement w dzisiejszym świecie.

Z @mario_64 mamy te same doświadczenia z nim. Stąd też i nasze zaufanie do marki choć na pierwszym planie to jakoś grania, później świetna i bezkompromisowa budowa no i ten kontakt.
DR reflektor nie mialem. Mam GE Harmonix a Mariusz ma doświadczenie z Sovtek.
Nie wiem czy aż tyle warto dać za lampy. Na pewno warto w takim 20+ lat wymienić absolutnie wszystkie elektrolity w torze audio i zasilaniu. I w torze nie oszczędzaj na kondesatorach bo nie warto. Poczytaj klub i znajdziesz nasze wspisy co zrobiliśmy i jak zagrało.
Jak masz blisko do Wrocławia to wpadaj posłuchać .
U mnie szykują się zmiany .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To słuchać i cieszyć się super dźwiękiem no i witamy w klubie

BAT mało znany ale zacna marka i super dźwięk.

W vk 300SE miałem elektro-Harmonix i Sovtec. DRek nie zdążyłem nabyć. Drogie były w tamtym okresie 300 USD za szt. Przy 2 szt. można zaciasnąc zęby i kupić pewno dźwiękowo minimalnie lepiej by było ale nie sprawdziłem.

Harmonix jest nieco jaśniejszy sovtec ciemniejszy, wiec można sobie nieco dopasować pod pozostałe elementy systemu. Ja miałem zawsze te dwie lampy.

pozdrawiam

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

17 godzin temu, RCD napisał:

Powiem wam że jestem w szoku jak wspaniały jest kontakt z  Victorem Khomenko, gościu odpisuje w mgnieniu oka, odpowiadając na przeróżne nawet dziwne pytania, klasa. 

Victor to inżynier stojący za BAT. Jak polecą konkretne lampy to trzeba je rozważyć;)

W dniu 6.10.2023 o 08:29, RCD napisał:

Już widzę że jest VK 3500, który na pierwszy rzut okiem nie wiele różni się w środku od 300X SE 

Sprzegajace to mundorf supreme silver gold oil, wskazówka od BAT na co warto wymienić sprzegajace w starszych modelach;)

https://www.usaudiomart.com/details/649948814-balanced-audio-technology-vk-3500-hybrid-integrated-amplifier-bat/images/4299745/

16 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

U mnie szykują się zmiany . emoji1.png

Wymieniasz końcówkę na lampową?

Victor to inżynier stojący za BAT. Jak polecą konkretne lampy to trzeba je rozważyć;)

Jedyny "problemik" to cena. Przy dwoch to można się szarpnąć ale do Vk-51se już 8 szt vk-31se 4 sztuki i robią się duże koszty .
Jak ktoś sprawdzi dajcie koniecznie znać

Jeszcze jedna podpowiedź od BAT co wymienić, aby lepiej zagrało. Chodzi o wymianę kluczowych rezystorów na foliowe vishay. Szacun dla BAT, tej klasy elementy są rzadkością w audio:

"Vishay bulk-metal foil resistors replace the already high quality Caddock resistors in the plate- loading circuit. Vishay bulk metal-foil resistors also replace the standard metal film resistors as the series element in the volume control circuit.'

https://www.canuckaudiomart.com/details/649695881-bat-vk-30-se-line-stage/

Może się komuś przyda mała ściąga:

http://www.aca.gr/index/hiend/hiendArticles?row=1988

Może się komuś przyda mała ściąga:
http://www.aca.gr/index/hiend/hiendArticles?row=1988

I bądź tu człowieku mądry.

Te wyglądają jakby spełniały kryteria opisane w artykule powyżej

Panowie sorry za spam.ale cena bardzo dobra . Nie znam sprzedającego ale ... Może ktoś szuka ?

https://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/40/498482.php

Ja właśnie miałem do wyboru dwa wtym ten powyższy, wybrałem po całkowitym recapie, mam spokój na lata, oba z 2003r

Tak jak mówiłem wcześniej, nie znam lepszego s/h w takiej cenie.

Dobry wybór nawet jeśli parę PLN dołożyłes to warto bo i gra lepiej i spokój na długo.

Ja asnie też się złamałem i jedzie że mną nowy PRE

f9a2d3b96503faaff30cd66fab6f78e2.jpg
6ef59506de4c71fe6abe395979da4242.jpg

Też wybrałem po recapie na mundorfach oraz 2 tygodniowe lampy na pokładzie, chocie te 4 olejaki 1uF czekają na wymianę.

Panowie i Panie,

BAT Vk-51se zawitał pod strzechę

Z wielkim żalem informuję że BAT VK-31SE jest na sprzedaż. Czemu z żalem ? No bo bezkompromiso i kosztownie podszedłem do tematu re-cappingu jak wiecie i samo co najlepsze do niego dałem. Miało być na lata i tylko dla mnie więc na koszty inaczej patrzyłem no i ... Jak zawsze w tym hobby . Rok / półtorej minął i .... Vk-51SE jest
a2fffa1991dc6c54bfd37ce444cb5427.jpg

Poszły do niego Olejowe najlepsze Mudorfy w niebylekich pojemnościach, Vishay w zasilaniu I CDE na 105c żeby "na zawsze" był spokój. Nie widzę tak zrobionej sztuki w EU. Robotę wykonało :

https://www.rsaudio.de

Mam na to papiery
Pełna dokumentacja foto i zostawiłem stare graty . Żadnej ściemy.
Jeśli ktoś coś by szukał dajcie znać i będę zobowiązany za polecenie .

Kupiłem DRki od gościa polecanego przez Victora, jak przyjdą to podzielę się wrażeniami, efekt na pewno nie będzie tak spektakularny jak w rozbudownych pre, ale Victor twierdzi że warto bo jest duży progres nawet w 300X SE

Gratulacje!
W tym VK-51SE masz DRki? 

Wyobrażasz sobie koszt 8 szt DR
Nie nie mam. Będę i tak na diecie żeby kasę odrobić. Mam 4 nowe mundorfy i 8 szt nowych Sovtek . Wygrzewają się.

Daj znać jak dojdą twoje jaki wpływ na dźwięk. Bo będziesz chyba pierwszy z DR które mają szansę być oryginalne.

We Włoszech jest Vk-51se z DR ale po wpisach @mario_64 to nie wiem czy oryginały. Nie zdawałem siebie sprawy ze skali podróbek.

8 Sztuk Inwestycja zabójcza dla portfela, myślałem że może już tam były DR.

Mój znajomy też miał podróbe, dźwięk był taki sam jak z nowych Sovtek, dlatego ja napisałem do  Khomerenko czy on sprzedaje DR, odpisał że już nie, a sprzedawał po 300$ sztuka, i dał namiary na gościa który ma oryginały. 

Sam jestem ciekaw wpływu tych DRek, oby wydatek nie poszedł na marne.

8 Sztuk Inwestycja zabójcza dla portfela, myślałem że może już tam były DR.
Mój znajomy też miał podróbe, dźwięk był taki sam jak z nowych Sovtek, dlatego ja napisałem do  Khomerenko czy on sprzedaje DR, odpisał że już nie, a sprzedawał po 300$ sztuka, i dał namiary na gościa który ma oryginały. 
Sam jestem ciekaw wpływu tych DRek, oby wydatek nie poszedł na marne.

Pewnie też trzeba je wygrzać ale daj znać jak je odpalisz i jak się będą zmieniały. Ciekaw jestem

Witajcie, czy ktoś ma jakieś doświadczenia praktyczne z preamp em vk33se? Interesuje mnie jego charakter, pełny ciepły, czy raczej wręcz przeciwnie? 

Witajcie, czy ktoś ma jakieś doświadczenia praktyczne z preamp em vk33se? Interesuje mnie jego charakter, pełny ciepły, czy raczej wręcz przeciwnie? 

Ten model to chyba niewielu z nas ma w posiadaniu. Ja mogę coś o vk-30se, vk-31se (mam mój do sprzedania) oraz vk-51se .

9 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Ja mogę coś o vk-30se, vk-31se (mam mój do sprzedania) oraz vk-51se .

OK, to w kilku żołnierskich słowach, jak duża jest różnica pomiędzy 3X a 5X?

Wiem, że głupie pytanie i nie ma dobrej odpowiedzi, ale .... Czy pomiędzy 31se a 51se jest różnica na poziomie wymiany interkonektu? Sieciówki? Większa? Mniejsza? Pytam bo gdzieś tam jarzy mi się na końcu tunelu 33SE, ale nie mam możliwości odsłuchu i to mnie wstrzymuje (no i koszty oczywiście) .... Niektórzy twierdzą, że te nowsze 33se jest bardziej prawdziwe jak starsze 51 czy 52...

Oczywiście pytam o odczucia subiektywne, wiadomo...

Wiem, że głupie pytanie i nie ma dobrej odpowiedzi, ale .... Czy pomiędzy 31se a 51se jest różnica na poziomie wymiany interkonektu? Sieciówki? Większa? Mniejsza? Pytam bo gdzieś tam jarzy mi się na końcu tunelu 33SE, ale nie mam możliwości odsłuchu i to mnie wstrzymuje (no i koszty oczywiście) .... Niektórzy twierdzą, że te nowsze 33se jest bardziej prawdziwe jak starsze 51 czy 52...

A to ja inaczej zapytam. Daleko masz do Wrocławia? Stoi u mnie mój 31SE i 51SE . Posłuchasz w towarzystwie vk-600se plus Lumin T2 i JBL L300
Czekam tylko na powrót końcówki mocy bo m.in. wymieniam kondesatory sprzęgające na nowe Mudorfy supreme

Może coś @mario_64 napiszę bo miał już niemal wszystkie

4 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Daleko masz do Wrocławia

Z Warszawy jestem. Tyle, że w robocie uwalony jak na złość. Pięknie dziękuję za zaproszenie, może innym razem się uda. Blisko jestem decyzji. Akurat jak na złość końcówek Bata kilka poznałem dość dobrze, a pre żadnego. 

Z Warszawy jestem. Tyle, że w robocie uwalony jak na złość. Pięknie dziękuję za zaproszenie, może innym razem się uda. Blisko jestem decyzji. Akurat jak na złość końcówek Bata kilka poznałem dość dobrze, a pre żadnego. 

A ty masz końcówkę mocy BAT ? Jeśli inną ma wejście XLR ?
Dlaczego pytam bo poczytałem o tym
BAT VK-33SE i to jest jakby nowa generacja mojego 31SE bo ma i XLR i RCA i tu pierwsza moja obserwacja ... Ale nie wiem czy adekwatna do tego nowego modelu ? Tj 31SE najlepiej gra po XLR. Firma Jak sama nazwa wskazuje kładzie nacisk / focus na granie po XLR skoro robi urządzenia w pełni zbalansowane.
Widzę że 33SE znacząco przebudowano łącznie z mixem 2 typów lamp. Nie mam pojęcia jak to wpływa na dzwiek. Ja spotkałem się z opinią że "nowe" są bardziej neutralne, taka moda w audio teraz choć ludzie w większości lubią dzwiek ciepły nasycony.

VK-51SE ciężko mi jednoznacznie porównać bo mój vk-31se jest po całkowitym re-cappingu stopnia zasilania i toru audio i to na bogato i lampy Electro Harmonix. Vk-51SE który kupiłem ma dopiero wstawione przez Niemca 4 mundorfy i nowe nie wygrzane lampy Sovtek wiec jeszcze inwestycje przede mną ale on jest oceniany jako jeden z najlepszymi PRE z tamtego okresu i to tak w skali bezwzględnej. Niezależnie od ceny.

Dzięki za informacje.

Nie końcówka mocy to nie BAT, to Audio Research.

Tak cały mój tor jest zbalansowany.

Najważniejsza zmiana w 33se względem zwykłego 33 to brak kondensatorów na wyjściu. Zamiast tego zastosowano trafa amorficzne. I to mi się bardzo podoba....

Pytałem o różnice bo nie znając produktów BATa w tym zakresie zastanawiałem się jak duży jest progres w wyższych modelach. W sensie, że już 33 jako najtańsze pre jest droga jak.... i zastanawiałem się, czy przy nie topowych pozostałych elementach toru jest sens inwestować w 53, czyteż poprawa będzie symboliczna, istotna wyłącznie przy wyczynowym słuchaniu.

Dzięki za informacje.
Nie końcówka mocy to nie BAT, to Audio Research.
Tak cały mój tor jest zbalansowany.
Najważniejsza zmiana w 33se względem zwykłego 33 to brak kondensatorów na wyjściu. Zamiast tego zastosowano trafa amorficzne. I to mi się bardzo podoba....
Pytałem o różnice bo nie znając produktów BATa w tym zakresie zastanawiałem się jak duży jest progres w wyższych modelach. W sensie, że już 33 jako najtańsze pre jest droga jak.... i zastanawiałem się, czy przy nie topowych pozostałych elementach toru jest sens inwestować w 53, czyteż poprawa będzie symboliczna, istotna wyłącznie przy wyczynowym słuchaniu.

Ciekawe jak te trafa się spisują . Wiem że w najwyzszm modelu Lumina P1 chyba są Lundhal . Sadze ze jeśli nie masz całości toru naprawdę z top top to vk-33se to już będzie wystarczająco świetny PRE skoro go aż tak zmodyfikowali. Patrzę też przez pryzmat kasy żebyś nerki nie musiał oddawać
Daj znać jak się udało i co usłyszałes po zakupie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.