Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzanie strumieniowe - Bluray SONY

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Połączyłem swojego blu-raya Sony prze DLNA z komputerem. Blu-Ray widzi komputer i na odwrot. Myslalem ze problem jest po stronie kiepskigo WMP wiec sciagnelem prosty program Serviio. I tutaj podobnie. Program widzi odtwarzacz, odtwarzacz widzi program, ale po zaladowaniu jakiegokolwiek pliku odtwarzacz wywala "brak odtwarzalnego pliku". Bluray do model BD-S470. Moze jakies pomysly, bo zglupialem.

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/109975-odtwarzanie-strumieniowe-bluray-sony/
Gość Wireless

(Konto usunięte)

Serviio wcale nie jest taki prosty. To całkiem rozbudowany serwer DLNA. Sprawdź, czy nie próbuje Ci transkodować w locie na coś, czego Twój BR nie rozumie. Mimo, że nie podałeś nazwy firmy, to po symbolu się domyślam, że to Sony ... Niestety - polityka tej firmy jest dla mnie dość niezrozumiała. Jej odtwarzacze z DLNA akceptuja zaledwie ułamek formatów z listy tych akceptowanych np. z nośnika USB.

1. uruchom konsole Serviio i sprawdź jaki profil Serviio wybrał dla Twojego odtwarzacza

2. W pliku profili Serviio (profiles.xml) sprawdź dokładnie co to za profil i jakie wg Serviio formaty będzie odtwarzał.

3. (ja doszedłem do tego etapu, bo też z BR Sony się bawiłem): zapakuj Sony BR i sprzedaj, Kup WD TV Live :). Po DLNA akceptuje wszystko, bez problemu ;)

Może być wiele możliwości, może np. nie czytać Flac

Nie wiem jak z Serviio.

Najprościej sprawdzić na Windows Media Player (WMP), ale trzeba to zrobić dobrze, nie kopiować np. jakieś skróty (wtedy widzi nazwy nie pliki).

Dodawanie do serwera WMP wykonuje się np. następująco:

- otwieramy WMP

- na górnym pasku z napisem Biblioteka i dalej, klikamy prawym przyciskiem i dalej Plik->Zarządzaj bibliotekami->Muzyka (naciśnij)

- otworzy się nowe okno, teraz naciśnij na Dodaj.., wybierz folder, Umieść folder

- powtarzamy ile chcemy w tej chwili

- OK

- możemy edytować Autor itd. i obrazki

Gotowe, jest podpięte do serwera WMP, foldery nie mogą być zablokowane do udostępniania.

BD Sony zobaczy tylko te pliki co obsługuje (np. nie Flac).

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Gość Wireless

(Konto usunięte)

FLACow ten Sony na pewno nie czyta. Czyta mp3 i wav. Serviio FLACi obsluguje bez problemow. Natomiast wlasnie w owym pliku profili ma zdefinionwane reguly transkodowania. Poki nie wiemy z czego na co transkoduje aby przeslac do BRa, to nic nie wiemy :). Stad wlasnie moja prosba o uruchomienie konsoli i sprawdzenie w jaki sposob BR jest rozpoznawany. Trzeba tez siegnac do logow Serviio i sprawdzic na czym sie wyklada - bo np. byc moze na odpaleniu ffmpega etc ...

Mam DBP-S790 (miałem BDP-S580), wprawdzie to wyższe modele, ale z tej samej serii.

Wszystko działa zgodnie z instrukcją obsługi.

Mam taż inne serwery z DLNA niż WMP (Mezzmo, DivX, Foobar server, Twonky), pisze o WNP bo prawie każdy (kto ma Windows) go ma.

Chciałem tylko podać że Server-oprogramowanie, tu DLNA, będzie dobrze działać jak ma właściwie podłączony dostęp do plików.

W tym przypadku wygląda to tak, jakby nie były podłączone do serwera foldery i pliki, a np. skróty, dojścia typu foldery czy coś podobnego. Dokładnie na odległość ciężko wiedzieć.

Servery muszą mieć swoje dojścia do plików, zrobić swoje listy, ustalić tryb wysyłania/transkodowania, itd.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Raz jeszcze - BR Sony NIE OBSLUGUJE formatu FLAC (przynajmniej w DLNA, nie pamietam juz, czy po USB by poszlo).

Oczywiscie, jesli podajesz mu mp3 albo wav to mamy tu zupelnie inny problem, bo to powinien przyjmowac.

Jeśli już tu jest temat o Blu-Ray strumieniowaniu, to może napiszę kilka słów o innym.

Toshiba BDX5400KE (prawdopodobnie będzie podobnie z innymi z tej serii)

Stosunkowo niezbyt drogi, ten około 500 PL (w przeliczeniu), tańsze modele od 350 PLN.

Ale do rzezy, parę uwag, głównie o audio:

- wyjścia: HDMI AV, SPDIF Coax, sieciowe RJ45, WiFi; wejście USB (z boku), płyty

- menu ekranowe ogromnie prymitywne, braki w wyświetlaniu, działa jakby głupio, nie pokazuje obrazków wav, przy CD tylko nr ścieżki, itd. itd., duże braki, może będzie firmware update a może nie?

- ustawienia proste

- obsługuje DLNA, nie zauważyłem problemów,

- głównie wav, mp3, aac; flac nie

- zalecane podłączenie kablem, przy 24-96 WiFi może niewytzymać (chociaż teraz działa na 24-96, ale było już jedno shutdown)

- czyta przez USB z Memory Stick oraz z dysku

- wybieranie z urządzeń USB i DLNA, działa w miarę szybko, bez zauważonych problemów

- jakość sygnału na wyjściu SPDIF wydaje się dobra, na słuch (moje oba urządzenia pożyczone), może nawet ma pełne wyjście PCM 192

- obraz przyzwoity, denerwujące wygładzanie, tego nie lubię, może uda się wyłączyć, ma Cinavia

- urządzeń Apple nie obsługuje, można jedynie doładowywać z USB

- Miracast tylko od tego droższego modelu, nie sprawdzałem

- napęd płyt delikatny, nie za cichy

- obudowa prosta, widać ślady palców

- pilot przyzwoity, standardowy

No cóż, cudów nie ma. W zasadzie najlepiej wypada jako do audio: Streamer i czytnik z USB, z wyjściem na SPDIF.

W takim przypadku może wystarczy tańszy model 3400 (za około 350PLN), ale trzeba sprawdzić.

• 7 miesięcy później...

Zapomnialem calkowicie o tym temacie, bo nie bylo odpowiedzi. Servio juz wywalilem z kompa, ale popróbuje z tym WMP. Wiem ze ten BR nie czyta FLAC, udostepiam pliki w mp3, bo cos tam mam i dalej nic. Chce sie chociaz pobawic tym DLNA, bo mam zamiar kupic odtwarzacz sieciowy i chce zobaczyc z czym to sie je.

?👈

Siedzisz nad tym pół roku i jeszcze nawet Mp3 nie śmiga ? Taki urok Sony i ich antyfunkcjonalnych urządzeń ;)

Szkoda twoich nerwów... tylko się do DLNA zrazisz ;)

W takim BD LG instalujesz na kompie soft z dołączonej płytki i kilka chwil później śmiga MKV z dźwiękiem HD i napisami.

Ale oczywiście życie i tak zaczyna się od "HD playera sieciowego" ;)

Idei słuchania tak muzyki natomiast nie pojmuję, trzeba włączyć komputer, odtwarzacz, telewizor, amplituner, kilka pilotów w ręce i 5 urządzeń żeby odpalić muzyke z FLAC'a ? :c

Gość

(Konto usunięte)

Rafał tylko WILD MEDIA SERWER z transkoderem do najwyższego formatu jaki odtwarza odtwarzacz...np. flac do lpcm...muza śmiga aż miło...obciążenie procesora about 0-3 %...

Bardzo zaawansowany serwer multimediów...

Piśnij na priv jak będziesz miał problemy z ustawieniem transkodowania...

Zn

Idei słuchania tak muzyki natomiast nie pojmuję, trzeba włączyć komputer, odtwarzacz, telewizor, amplituner, kilka pilotów w ręce i 5 urządzeń żeby odpalić muzyke z FLAC'a ? :c

Planuje moze kupic cos z dyskiem. Wystarczy wlaczyc odtwarzacz, wzmacniacz i tyle. Smartfon w dlon i grasz.

Rafał tylko WILD MEDIA SERWER z transkoderem do najwyższego formatu jaki odtwarza odtwarzacz...np. flac do lpcm...muza śmiga aż miło...obciążenie procesora about 0-3 %...

Bardzo zaawansowany serwer multimediów...

Piśnij na priv jak będziesz miał problemy z ustawieniem transkodowania...

Sciagnelem i nawet dziala. Nawet MKV lata przez LAN. Gitara. Dzieki. W sumie nawet te BD sobie radzi wiec bedzie trzeba zakupic tylko jakis odtwarzacz sieciowy dedykowany do muzyki i tyle.

Przy odtwarzaniu FLAC widnieje napis LPCM. Co to oznacza? Przeciez ten BD nie czyta FLAC wiec jak to jest? Material jest jakos kompresowany i odtwarzaczy ze starta?

?👈

Gość

(Konto usunięte)

Transkodowanie Flac do lpcm...on konwertuje Flac do najwyższego formatu jaki odtwarza twój Sony...robi to w locie albo z zapisem na dysk..lpcm to format pcm tylko stosowany na DVD, czyli ponowna konwersja do pełnej wersji...jakość dźwięku cd...mieli wszystko do tego formatu jeżeli zachodzi taka potrzeba...hi- res też...np. Vinyl ripy...

Aha, czyli to zasluga tego programu? Niezla rzecz. Ale mam za slaby komp, przy odtwarzaniu jakiegos filmu w mkv np starsznie go zamula :) Ale pora juz tez go wymienic, bo ma juz swoje lata.

?👈

Gość

(Konto usunięte)

Oczywiście, jeżeli odtwarzacz mieli Flac i hi-res to wysyła pliki po dlna bez żadnej obróbki, nowe wersje chyba nawet DSD obsługują...w połączeniu z np. Onkyo 7050 powinna być poezja...

Wideo to już wyższa szkoła jazdy...ustawień jest w nim całe mnóstwo...

Ogladalem juz te onkyo. Nie wiem jeszcze sam czego chce. Przydal by sie dysk i naped, ale nie mozna miec wszystkiego za te pieniadze. Jesli chodzi o dzwiek i tak bede uzywal daca we wzmacniaczu wiec aby coax byl.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.