Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden z moich głównych, winylowych celów, to zgromadzić pełną dyskografię tego Pana. Na CD nie mam i nigdy tego koncertu nie słuchałem a do tego na Amazonie w bardzo przyzwoitej cenie, to kupiłem. I zdecydowanie warto bo to chyba jeden z najlepszych z zarejestrowanych koncertów NIcka 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy ktoś ma/słuchał 1 press Nowej Aleksandrii? Współczesnego wydania nie da się słuchać przez sybilanty podbite tak, że wręcz drażnią. A jak jest z pierwszym wydaniem? 

• 2 tygodnie później...
W dniu 29.06.2024 o 22:52, piotrek7 napisał:

Czy ktoś ma/słuchał 1 press Nowej Aleksandrii? Współczesnego wydania nie da się słuchać przez sybilanty podbite tak, że wręcz drażnią. A jak jest z pierwszym wydaniem? 

Właśnie się kręci wydanie z epoki.Bardzo jasne,basu prawie nie ma,za to sybilanty są a jakże.Zupełnie tego nie pamiętałem.

Z ciekawości posłuchałem CD wydanego przez MTJ, trochę więcej basu ale wokal cały czas drażni.

Mam CD i prawdę powiedziawszy problemu z wokalami nie usłyszałem. Wokal jest faktycznie wyeksponowany ale na pewno nie jest drażni ( wydanie dwupłytowe MTJ). Współczesny vinyl na tle CD to tragedia. 

23 minuty temu, piotrek7 napisał:

Mam CD i prawdę powiedziawszy problemu z wokalami nie usłyszałem. Wokal jest faktycznie wyeksponowany ale na pewno nie jest drażni ( wydanie dwupłytowe MTJ). Współczesny vinyl na tle CD to tragedia. 

Mam pojedyncze.

Znajdę wydanie Tonpressu to i tak kupię. Ostatnio jakiś bardzo niedobry człowiek sprzątnął mi tą płytę sprzed nosa. Gdzieś w piwnicy u rodziców mam spakowane w kartonie wydanie na kasecie. Będę miał komplet nośników

1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Znajdę wydanie Tonpressu to i tak kupię. Ostatnio jakiś bardzo niedobry człowiek sprzątnął mi tą płytę sprzed nosa. Gdzieś w piwnicy u rodziców mam spakowane w kartonie wydanie na kasecie. Będę miał komplet nośników

👍

Tak naprawdę to Siekiera zmiotła mnie w Jarocinie w 1984 roku, później życie już nie pozwoliło mi zobaczyć ich na żywca.

W 84 to ja najwyżej Reksia mogłem sobie pooglądać a nie jechać na Jarocin. Ale i tak ta płyta towarzyszy mi niemal przez całe życie. Od końca podstawówki do dziś. I za cholerę mi się nie znudziła 

• Redaktorzy
W dniu 29.06.2024 o 22:52, piotrek7 napisał:

Czy ktoś ma/słuchał 1 press Nowej Aleksandrii?

Mam. Słuchałem. Brzmi raczej dobrze. Za jasno nie jest. Jest tam bas. Ale dokładnie nie pamiętam jak ta płyta brzmi.

Teraz mecz. Może jutro puszczę...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

3 godziny temu, kangie napisał:

Mam. Słuchałem. Brzmi raczej dobrze. Za jasno nie jest. Jest tam bas. Ale dokładnie nie pamiętam jak ta płyta brzmi.

Teraz mecz. Może jutro puszczę...

Polecam mój ulubiony sposób.Co innego widzisz,co innego słyszysz.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

To cudo wyjąłem dziś z paczkomatu. Jakość dźwięku adekwatna do okoliczności i miejsca nagrania. Nie jest to nagranie studyjne ale słucha się tego genialnie. Tym bardziej, że LZ to zespół typowo koncertowy (mimo, że ich nagrania studyjne są genialne) . Na Amazonie jak się dobrze poszuka jest sporo takich ciekawych wydawnictw, na które nie zwróciłem uwagi ofercie  innych sklepów . 

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, piotrek7 napisał:

Na Amazonie jak się dobrze poszuka jest sporo takich ciekawych wydawnictw, na które nie zwróciłem uwagi ofercie  innych sklepów

Tego typu wydania koncertowe są fajne, ale dla kogoś, kto był tam wtedy. W takim przypadku nie przeszkadza średniawa zazwyczaj jakość nagrania.

Jest tego niemożliwa do ogarnięcia ilość, np. King Crimson, Pearl Jam, Bruce Boss S. ci to chyba nagrywali/nagrywają i wydają na płytach każdy występ.

Jak normalny fan ma wybrać coś dobrego dla siebie, spoza oficjalnego katalogu płyt live!!!?

Niemożliwe, ale i też nie jest to dla niego.

Edytowane przez iro III
2 godziny temu, iro III napisał:

ale dla kogoś, kto był tam wtedy

A jeszcze bardziej dla kogoś, kto nie miał szansy tam być. Muzyka sama się broni a jakość nagrania wcale nie jest zła. Mi się słucha takich płyt bardzo dobrze. 

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

A jeszcze bardziej dla kogoś, kto nie miał szansy tam być. Muzyka sama się broni a jakość nagrania wcale nie jest zła. Mi się słucha takich płyt bardzo dobrze. 

Jasne, w przypadku grup już nie istniejących lub bardzo starych nagrań jest to ciekawe, tylko nigdy nie wiadomo czy to był naprawdę dobry koncert z danej trasy, wiedząc że podobnych płyt z tego samego czasu jest jeszcze dostępnych kilkanaście?

Chodzi mi o kupowanie takich krążków, nie samo słuchanie, bo raczej na strimingach ich brak.

Edytowane przez iro III
Godzinę temu, iro III napisał:

Chodzi mi o kupowanie takich krążków, nie samo słuchanie, b

Kupuję i będę kupował bo taka płyta w swej fizycznej formie ma dla mnie wartość. Także jako przedmiot. 

Godzinę temu, iro III napisał:

bo raczej na strimingach ich brak.

Są. Bardzo dużo takich płyt jest w serwisie Amazon 

Wraz z bumem sprzedaży płyt winylowych rośnie piractwo winylowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Coś Jacusiowy wątek zamilkł 🤓.

A do mnie w tym tygodniu dotarło kolejne ramiączko dedykowane do SPU i teraz mam zabawę 🤩

38 minut temu, Marcinus napisał:

Coś Jacusiowy wątek zamilkł 

Bo Jacka tak zafascynowała olimpiada ,że pewnie do tej pory pływa w Sekwanie.😁

A do mnie dotarła moja "najlepsiejsza" płyta.Takie moje best of the best.

Oj...dawne czasy się przypominają.😉

7 godzin temu, Marcinus napisał:

Opowiadaj..., co to za płyta?

Queen - "Live killers"

Dla mnie płyta bardzo szczególna i wyjątkowa. Z wielu względów.😀

• Moderatorzy
1 minutę temu, gitarrra napisał:

Queen - "Live killers"

Mmmmm...., toż to klasyka 🙂 

A jak już mowa o kilerach, to nie mam na żadnym nośniku, ale lubię Dżordża takie dwa łączone kawałki:

Ukryta Zawartość

wersja lajf 🙂 

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Marcinus napisał:

toż to klasyka

Noooo...i to nie byle jaka👍

Ale w 1979 roku nie miała jeszcze statusu klasyki.Wtedy nawet nie wiedziałem ,że tak będzie kiedyś odbierana.Wszystko przyszło z czasem.

Inna sprawa ,że ja tej płyty nie traktuję jako klasyki.Dla mnie LK to po prostu ta jedna jedyna ,szczególna płyta.🙂

9 godzin temu, gitarrra napisał:

Queen - "Live killers"

Publiczność i jej wokal w "Love of My Life" 💯💥👌👍

Jeszcze tylko tej pozycji mi brakuje do winylowego Queen-spełnienia. 

Byłoby fajnie znaleźć coś w stanie NM- (nawet--) z epoki. Jeszcze nie trafiłem takiej.

34 minuty temu, iro III napisał:

Byłoby fajnie znaleźć coś w stanie NM- (nawet--) z epoki. Jeszcze nie trafiłem takiej.

Ja długo szukałem płyty dla siebie .Na różnego rodzaju giełdach czy sklepach płytowych nic nie znalazłem ,a do zakupu przez internet płyt używanych mam uraz.Już zdarzyło mi się kupić płytę,która miała być w stanie "NM " a wyglądała jak przetarta papierem ściernym .I to raczej takim grubszym.

Ale...co się odwlecze... Angol ,1-press ,NM .😍

Płyta "załatwiona" przez człowieka ,który się na tym zna.👍

19 godzin temu, gitarrra napisał:

Jacka tak zafascynowała olimpiada ,że pewnie do tej pory pływa w Sekwanie.😁

Już zdjąłem płetwy i teraz leczę parchy, trąda i syfilis 😀.

Nie mam ostatnio czasu, bo przerabiam dwustumetrowe biuro na dwa oddzielne mieszkania i wieczorem się czuję, jakbym wygrał Wielką Pardubicką.

I to bez konia!

19 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

teraz leczę parchy, trąda i syfilis

Z doniesień medialnych wynika ,że nie tylko Ty😉

20 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

wieczorem się czuję, jakbym wygrał Wielką Pardubicką

Czyli z tego co czasem piszesz, w Twoim przypadku to chyba raczej standardowe samopoczucie?

No to zdrówka.🙂

• Moderatorzy
1 godzinę temu, gitarrra napisał:

Ja długo szukałem płyty dla siebie .Na różnego rodzaju giełdach czy sklepach płytowych nic nie znalazłem ,a do zakupu przez internet płyt używanych mam uraz.Już zdarzyło mi się kupić płytę,która miała być w stanie "NM " a wyglądała jak przetarta papierem ściernym .I to raczej takim grubszym.

Ale...co się odwlecze... Angol ,1-press ,NM .😍

Płyta "załatwiona" przez człowieka ,który się na tym zna.👍

To prawda, Dario się zna.

3 godziny temu, iro III napisał:

Mówisz i masz.

Hamerykanckje tłoczenie, Columbia House, jeszcze w folii.

Tylko cena okrutna, bo 75 euro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bezlitosna Niusia
19 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Tylko cena okrutna, bo 75 euro.

E, za drogo.

W sumie to liczę na którąś z giełd, na które uczęszczam i na wymianę. Taki dil jest najlepszy, bo przy okazji pozbywam sie czegoś, na czym mi zbywa.

8 minut temu, iro III napisał:

za drogo.

Wiem!😀

Przy okazji dochodzi ryzyko, że po tylu latach w folii - różnie z płytą może być.

Kiedyś kupiłem maxi White Door (chyba to było Jerusalem) w folii. Taki był pokrzywiony, że chyba nawet Mister Hit nie dałby mu rady.

PS - a teraz muszę nabrać sił, czyli zapalić i walnąć lufę, bo będę wnosił ampli Yamahy na pięterko.

Dwajścia kilo 🤣.

Edytowane przez Bezlitosna Niusia
  • Pokaż nowe odpowiedzi