Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary REW - czy dobrze kombinuję?

Amnes

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam aktualnie jednego horna TAD TH-4001 oraz dwa drivery TD-4001 z berylowymi membranami. Chciałem sprawdzić za pomocą posiadanego hardware'u i "znanego" mi (głównie z nazwy) softu jak prezentują się na pomiarach celem tylko i wyłącznie potwierdzenia sprawności.

Użyłem karty dźwiękowej echo audiofire 4 w połączeniu z mikrofonem minidsp UMIK-1 oraz softem REW.

Wydawało mi się, że załadowałem plik kalibracyjny mikrofonu w odpowiednie miejsce, ale na koniec kapnąłem się, że umieściłem go w zakładkę karty dźwiękowej, a karty dźwiękowej naturalnie nie kalibrowałem wcale. Na wykresie na jedno wychodzi (tak mi się wydaje) a kalibrowanie karty mi się nie udaje niestety.

Ustawiłem driver z tubką na stołkach, mikrofon jakieś pół metra od membrany przetwornika, dość prosto w osi gardła.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdjąłem pomiar dla każdego z przetworników, zaaplikowałem wygładzanie 1/12 i grzebiąc po zakładkach REW udało mi się oba przebiegi umieścić na jednym wykresie.

post-19810-0-24940100-1393705859_thumb.png

Moje pytanie brzmi: czy moje pomiary nadają się do potwierdzenia, że głośniki są w pełni sprawne?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/110059-pomiary-rew-czy-dobrze-kombinuj%C4%99/

Już na pierwszy rzut oka widać że są sprawne. Jak będziesz robił pomiary w samych kolumnach w celu zrobienia zwrotnicy o przede wszystkim głośniki dalej od podłogi i mikrofon dalej od samego głośnika.

Pomierzył bym niżej. Przynajmniej od 500 Hz. I do pomiaru dla głośników wysokotonowych używaj szumu białego a nie różowego. Mniej obciąża głośnik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.