Skocz do zawartości
IGNORED

Radmor 5512b-jakie kondensatory na zasilaniu końcówki mocy

d j

Rekomendowane odpowiedzi

Obdzwoniłem wszystkie sklepy w Poznaniu.Tylko Jamicon a o zielonym nie słyszeli.Te Kendeil na allegro jakieś podejrzane.

Nie mogę znalezć żadnej Samwhy. Znalazłem Nippony.Tylko czy takie mogą być? Llink co prawda do 3300 ale facio ma również 6800 μf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiedziałem że kupno kondensatorów do audio to taki problem. Trzeba się dobrze oczytać w temacie.Nie wiedziałem że jest różnica między Nippon Chemicon a Nippon Japan.

Ten link to Nippon Japan czyli nic z tego.

Nie wiedziałem że kupno kondensatorów do audio to taki problem. Trzeba się dobrze oczytać w temacie.Nie wiedziałem że jest różnica między Nippon Chemicon a Nippon Japan.

Ten link to Nippon Japan czyli nic z tego.

O matko. Wsadź tam takie - ze zdjęcia widać że rozmiarami podobne o ile nie identyczne:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

To jedne z lepszych kondensatorów na rynku. Na 100% się nie zawiedziesz a i na lata starczą.

Nie kombinuj z jakimiś chińskimi badziewiami.

Tu masz nippony (chemicon) ale na troszkę małe napięci (na styk). W zasadzie mogły by teoretycznie być.

W tym przypadku nie grozi Ci nic poza tym że mogą spuchnąć.

Teraz masz pełny ogląd sytuacji. Tam jest 6800 bo takie wtedy mieli w tych rozmiarach. Teraz się trochę czasy zmieniły i kondy są mniejsze rozmiarowo. 10000 to dobra wartość.

Ukryta Zawartość

Ale nie kombinuj tylko wsadź te nichicony co Ci wyżej wysłałem i będziesz na 100% mega zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Panów !.

Jestem tu nowy więc może mało się znam na tematyce audio, ale wtrącę swoje trzy grosze.

Do Dj

Spokojnie możesz dać kondensatory większe niż 6800 mF np : 10000 mF. Kondensatory Elwy charakteryzują się zawyżoną rzeczywistą pojemnością w stosunku do tego co jest napisane na ich obudowie. Sprawdziłem wiele takich kondensatorów i bardzo dużo z nich miało znacznie większą pojemność rzeczywistą. Tak więc te Elwy miały na pewno pojemność większą niż 688 mF. Warto dać także nowy, mocniejszy mostek prostowniczy. Chociaż oryginalny powinien wytrzymać kondensatory 10000 mF.

Duży wybór kondensatorów jest w sklepie Omega oraz w TME można tam kupić kondensatory Samwha.

Oprócz tych czterech największych (odpowiadających za filtrację i będących magazynem energii ) warto wymienić także inne kondensatory elektrolityczne .

Sprawdź także wszystkie styki we wtyczkach i gniazdach itp . Czy przekaźnik nie ma zabrudzonych styków ?

Po wymianie choćby tych czterech kondensatorów załącz wzmacniacz i nie puszczaj do niego żadnego sygnału i tak zostaw go na co najmniej 20 minut i potem puść muzykę ale nie za głośno. Potem przez kilka dni słuchaj muzyki na średniej głośności i przed puszczeniem muzyki pozostaw wzmacniacz załączony co najmniej na 5 minut.

Po tych kilku dniach zauważysz różnice.

Wzmacniacz nie od razu od jego załączenia będzie grał na 100 % jego możliwości.

Po odczekaniu tych paru minut zwiększa się trochę napięcie na kondensatorach, zmienia się prąd spoczynkowy i ustala się do właściwego itd.

Po wymianie kondensatorów musi minąć trochę czasu aby dały z siebie 100 %.

Niestety nie jestem elektronikiem ale dzięki za cenne wskazówki.Przekażę je koledze który będzie w nim grzebać.Kondensatory mogę sam przelutować jednak innych rzeczy nie sprawdzę.Dziś spojrzałem do wnętrza co by się przyjrzeć tym Sineconom i zauważyłem, że coś musiało się dziać przy transformatorze.Od spodu jest popalona płytka i polutowane są ścieżki drutem srebrzonym.Odnośnie zwiększenia pojemności to boję się,że ten zabieg może zamulić brzmienie.Zostanę przy 6800

dj - kto Ci naopowiadał o tym "zamuleniu" jeśli dasz większą pojemność kondensatorów?! Jest zupełnie odwrotnie - przy większym zapasie prądu w kondensatorach efektem jest najczęściej mocniejszy i lepiej kontrolowany bas.Oczywiście nie można przesadzić aby transformator i mostek prostowniczy dały radę ale w tym wypadku - jak już wcześniej zostało powiedziane - spokojnie "obsłużą" one kondensatory o pojemności 10000 uF.

Jeśli zaś chodzi o buczenie o którym wspominałeś na początku , to jego powodem może być też tzw. "zimny lut" lub po prostu obluzowanie się jakiegoś elementu , wtyczki itp. więc sugestie użytkownika diora ws 704 są jak najbardziej zasadne.

Niestety nie jestem elektronikiem ale dzięki za cenne wskazówki.Przekażę je koledze który będzie w nim grzebać.Kondensatory mogę sam przelutować jednak innych rzeczy nie sprawdzę.Dziś spojrzałem do wnętrza co by się przyjrzeć tym Sineconom i zauważyłem, że coś musiało się dziać przy transformatorze.Od spodu jest popalona płytka i polutowane są ścieżki drutem srebrzonym.Odnośnie zwiększenia pojemności to boję się,że ten zabieg może zamulić brzmienie.Zostanę przy 6800

Ręce na Ciebie opadają (i cycki). Przychodzisz się zapytać o radę i jak Ci ktoś szczerze doradza z serca to wypowiadasz jakieś bełkotliwe zaklęcia zamiast posłuchać tych którzy mają jakieś pojęcie o sprawach.

Generalnie trollujesz i proponuje innym o nieudzielanie się w tym wątku już bo to nie ma sensu. Niech sobie do super radmusia wstawi nawet kilo kitu żeby go odmulić. Proponuje go jeszcze rozmagnesować i posmarować tranzystory pastą lampizującą brzmienie. Bepieczniki na złote powymieniać i wstawić oczyszczacze kwantowe. Na górę koniecznie kamień magiczny za 500$ położyć i każdy inny wzmacniacz wysiada.

Hej! bendix101 ! Coś taki nerwowy i zgniewany ???? Wyluzuj :)

Aha.Proszę innych o nieudzielanie się bo bendix101 będzie nie pocieszony.

ZAMYKAM TEMAT . DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM I POZDRAWIAM

Do Dj

Tak jak mówią ci inni spokojnie możesz dać kondensatory większe niż 6800, np: 8200 lub 10000 mF.

Napięcie minimum 63 v, nie 50v. Wiem że kondensatory mają tolerancje i taki 50v może wytrzymać większe napięcie ale nie musi. Po co więc ryzykować ,jak by rozwaliło takie cztery kondensatory to niezłych szkód by narobiło.

Kondensatory muszą mieć zawsze trochę większe napięcie biorąc pod uwagę choćby wahania napięcia w sieci 230 v.

Odnośnie buczenia tak jak pisałem wcześniej sprawdź wszelkiego rodzaju styki,gniazda,przełączniki itd.

Wymienił bym także mostek prostowniczy na taki o większym amperażu i przykręcił do niego radiator. Bo jak napisałeś "Dziś spojrzałem do wnętrza co by się przyjrzeć tym Sineconom i zauważyłem, że coś musiało się dziać przy transformatorze.Od spodu jest popalona płytka i polutowane są ścieżki drutem srebrzonym".

Tak więc obszarze zasilacza musiało być jakieś poważne zwarcie albo wzmacniacz przez długi okres czasu był nieźle katowany i ścieżki na płycie pcb normalnie od przegrzania się rozwaliły.

Buczenie i zła praca kondensatorów może wynikać z niedbałego lutowania tych ścieżek i kondensatorów - tzw zimne luty.

Jeżeli masz uszkodzoną ścieżkę to zlikwiduj z niej sold maskę z zepsutego obszaru, wyczyść ją denaturatem, a potem pokryj cyną to miejsce. Następnie przylutuj miedziany kabelek (składający się z wielu drucików) lub srebrzankę.

Lutuj na całej długości nie punktowo tak aby nie powstały lokalne pętle,sprzężenia. Cyny nie dawaj za dużo i nie za mało.

Kabelek dokładnie przykładaj do ścieżki.

Hej! bendix101 ! Coś taki nerwowy i zgniewany ???? Wyluzuj :)

Aha.Proszę innych o nieudzielanie się bo bendix101 będzie nie pocieszony.

ZAMYKAM TEMAT . DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM I POZDRAWIAM

Nie nerwowy tylko nudzisz. Albo posłuchaj co się do Ciebie mówi, albo oddaj ten sprzęt do naprawy fachowcowi i tu głowy nie zawracaj. Bo zachowujesz się jak rozkapryszony smarkacz.

- Nippon Chemical

- Shamwa

-Kendeil ( jest ryzyko na podróbki)

-Jamicon

pierwsze i ostatnie są pewne.

dj nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale możesz wymienić te kondensatory na o nieco większej pojemności - w tym przypadku jeśli tylko gabarytowo się zmieszczą to spokojnie można dać 10000 uF - często daje to odczuwalną poprawę brzmienia

Oczywiście że tak. Załadować największe co wejdzie, od spodu mkp - kostkę - 2mikro/100V, a do kostki wimę albo mkp 0,22Uf/100V. Tego przepisu trzymac się jak ksiądz tacy.

Ale nie kombinuj tylko wsadź te nichicony co Ci wyżej wysłałem i będziesz na 100% mega zadowolony.

też prawda. A jeszcze lepiej Panasonica FC albo Elnę - czasami sobie w sklepie leżą.

W moim wzmaku jest bateryjka 6 X 8200uf/50 + mkt + 2 x Elwa 10000/63 + mkp.

generalnie dowolne, byle ...weszły/

zwykle zeby zachowac klimat daje sie takie z tamtych lat.Byly lepsze czesto niz obecne ze sklepu.

Nie przesadzaj. Leżały tak długo że nie są już najlepsze. Obecnie kondensatory mają lepsze parametry ESR.

Panasonic fc ma lichutki esr a gra dobrze. Black gaty podobnie.

esr jest potrzebny w przetwornicach. Kondy z wysokim esr beda sie tam grzac.

kondy wytrzymują spokojnie kilkadziesiat lat. Od lezenia sie nie psuja.

jezeli nie sa przekraczane skrajne warunki pracy to praca tez im nie przeszkadza.

a ten esr to po co w zasilaczy 50 Hz kochanie.

lezenie nie szkodzi.Rozformowanie szkodzi a na to sa proste sposoby.

A co to są te "50Hz" MISIU?

• 1 miesiąc później...

Witam,

Chcę napisać że przyczyną słabego dzwięku wzmacniacza po wymianie kondensatorów na Sinecon nie są kondensatory tylko fakt, że były one nowe.Tak jak pisał diora ws 704 kondensatory potrzebowały czasu.Nie wiem ile godzin przegrał Radmor ale dziś dzwięk jest bardzo dobry.Nareszcie pojawił się niski i dynamiczny bas którego wcześniej nie było.Zauważyłem również że jest lepsza góra i słyszę jakby więcej szczególów.

Dziękuje panu diora ws704 bo dzięki niemu poczekałem aż Sinecony się dobrze wygrzeją.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam,

Mimo wszystko wymieniłem kondensatory na Samyoung AHS 6800uf/63v

REWELACJA już od pierwszych dźwięków. Nie widzę najmniejszego sensu płacenia za jakieś tam markowe kondensatory.Szkoda kasy.

Pozdrawiam.

P.S

Dzięki ManJak za zasugerowanie kondensatorów Samyoung

bardzo dawno zbudowałem końcówke mocy na tym stk kupionym w serwisie radmora za 150 zł i potwierdzam ,że gra znakomicie - ten stk jest bardzo dopracowany

nie forsowałem go kolumnami 4 ohmowymi ale na 8 ohmowych diy grał pięknie - oczywiście pominąłem całą resztę i zbudowałem typową końcówkę mocy.

• 7 miesięcy później...

Witam.Podepnę się pod temat aby nie zakładać kolejnego. Zastanawiam się nad wymianą kondensatorów głównych w wzmacniaczu ,bo już lekko podpuchły i mam pytanie jakie włożyć?

Nippon 6800uF50v KMQ SNAP

Ukryta Zawartość

Czy Nichicon 6800uF50v KW(M)

Ukryta Zawartość

Dziękuję za podpowiedź.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Od wymiany na Samyoung minęło 10 miechów.Ile przegrały godzin?Nie wiem.Wiem na pewno ,że dopiero teraz zaczęły bardzo dobrze grać.Takiego basu z wykopem ten Radmuś jeszcze nie miał...Więc całkiem poważnie ,po co inwestować w Nippony skoro fabryka ta sama.Etykiety są tylko inne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.