Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Oriony są godne tej zakładki ?

XYZPawel

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem hi-endowym bratem ani swatem, ale spróbuję merytorycznie...

Co prawda, nie mają zwrotnicy pasywnej z epoki łupania krzemienia pasiastego... Ale mają powiedzmy steam-punkową, kosztowną, elektryczną. Pozbawioną części dobrodziejstw programowej, mogącej chodzić na byle pececie.

Bas wyciągany korekcją z małych głośników, ma pewnie trochę za mało zapasu spl. Bas z dipola powinien być budowany na osiemnastkach, a i tak będzie miał limitowane łupnięcie...

Można słuchać na nich kontrabasu, ale co z filmami?

Werdykt: niegodne! Zwrot do poprawki. Ale lepsze, niż takie które można pochwalić tylko za złote ćwieki...

Że jak ? Oriony i LX521 mają po dwa na kanał woofery 25 cm o wielkim X-max.

Są też do nich cyfrowe zwrotnice (oprócz analogowych). Na kompie byłoby trudno.

Uprasza się o dokładne zaanalizowanie krytykowanych konstrukcji :)

Bas wyciągany korekcją z małych głośników,

Dwa głośniki po 10" każdy to "małe głośniki"? Skąd masz informację o "wyciąganiu" tego basu? (czyli o podbiciu poprzez DSP, by skompensować spadek SPL w dolnej części pasma - bo chyba o to Ci chodziło)

Prawda jest taka, że nie zagrają bardzo nisko sam konstruktor to podkreśla polecając subwoofer, który rozciągnie pasmo poniżej 40Hz, jeśli oczywiście ktoś chce, bo w muzyce jak ktoś nie słucha tzw "łupanek" to styka :))

Skąd masz informację o "wyciąganiu" tego basu? (czyli o podbiciu poprzez DSP, by skompensować spadek SPL w dolnej części pasma - bo chyba o to Ci chodziło)

To jest akurat prawda. Dlatego te głośniki mają duży Xmax i duży zapas.

Prawda jest taka, że nie zagrają bardzo nisko sam konstruktor to podkreśla polecając subwoofer, który rozciągnie pasmo poniżej 40Hz, jeśli oczywiście ktoś chce, bo w muzyce jak ktoś nie słucha tzw "łupanek" to styka :))

Nieprawda. Schodzą do 20Hz, chyba, że Ci za mało ;) Subwoofer jest tylko do bardzo dużych pomieszczeń.

Te oriony itp. to lipa. Do tego taniocha. Hi-End jak sam nazwa wskazuje to sprzęt za najwyższe pieniądze czyli powyżej 1000 000$. Jeśli ktoś dał więcej to ma Hi-End...,

Ale w 100% pasują do tej zakładki bo są po prostu ...inne:))

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Nieprawda. Schodzą do 20Hz, chyba, że Ci za mało ;) Subwoofer jest tylko do bardzo dużych pomieszczeń.

Pisze jasno, że efektywność znacznie spada poniżej 40Hz i jest to ograniczenie tych niskotonowych przetworników w konfiguracji dipol. Może i schodzą do 20Hz pytanie jaki tam jest spadek na SPL :) Jest gdzieś charakterystyka przenoszenia podana?

Urzędnicy unijni przeoczyli niesforny, nieunormowany temat hi-end, pozostaje pewna swoboda... Jeśli Oriony mogą odtworzyć głośno i czysto 27.5 Hz, najniższą nutę fortepianu, to czego jeszcze wymagać.

Ludzie wsadzają w odgrody szerokopasmowe Betsy od Wild Burro i utrzymują, że to kolumny do słuchania muzyki...

Pisze jasno, że efektywność znacznie spada poniżej 40Hz i jest to ograniczenie tych niskotonowych przetworników w konfiguracji dipol. Może i schodzą do 20Hz pytanie jaki tam jest spadek na SPL :) Jest gdzieś charakterystyka przenoszenia podana?

Dlatego jest zastosowana korekcja.

Response -3 dB at 30 Hz (-6 dB at 20 Hz for Q = 0.5 and -12 dB/oct to 5 Hz)

http://www.linkwitzlab.com/orion_challenge.htm

Tutaj opisuje dlaczego nie publikuje pełnej charakterystyki przenoszenia:

http://www.linkwitzlab.com/orion-faq.htm#Q13

Te oriony itp. to lipa. Do tego taniocha. Hi-End jak sam nazwa wskazuje to sprzęt za najwyższe pieniądze czyli powyżej 1000 000$. Jeśli ktoś dał więcej to ma Hi-End...,

Ale w 100% pasują do tej zakładki bo są po prostu ...inne:))

To jest ich jedyna wada: są za tanie na prawdziwy hi-end :)

Dla czego do "łupanek" uważasz że rozciagnięcie poniżej 40 Hz jest potrzebne, a do innych gatunków styka? Moim zdaniem ta sugestia jest bez sensu.

Poniekąd to mozna powiedzieć, że każda kolumna schodzi do 20 Hz - tylko jedna z 50 dB spadkiem SPL wzgl. reszty pasma, a inna z 5 dB spadkiem. Tak że te 20 Hz w Orionach to z jakim spadkiem?

Poniekąd to mozna powiedzieć, że każda kolumna schodzi do 20 Hz - tylko jedna z 50 dB spadkiem SPL wzgl. reszty pasma, a inna z 5 dB spadkiem. Tak że te 20 Hz w Orionach to z jakim spadkiem?

Ech. Wyżej napisałem: -6 dB.

Response -3 dB at 30 Hz (-6 dB at 20 Hz

To bardzo dobre wyniki. Jednak szkoda że nie ma pomiaru z komory bezechowej (jestem ciekaw, jak równo trzyma pasmo).

Ech. Wyżej napisałem: -6 dB.

Czytałem po kolei , tak że ... wiem. Ale wracajac do wcześniejszego postu: podawanie że kolumna schodzi do X częstotliwości nie mówi absolutnie NIC.

Dla czego do "łupanek" uważasz że rozciagnięcie poniżej 40 Hz jest potrzebne, a do innych gatunków styka? Moim zdaniem ta sugestia jest bez sensu.

Taka "muzyka" opiera się głównie na niskich rejestrach prawda? A inne gatunki niekoniecznie się tak nisko zapędzają, oczywiście jest to spore uogólnienie z mojej strony powinienem napisać, że przeważnie do innych gatunków mniej więcej taki zasięg basu styka:)

To bardzo dobre wyniki. Jednak szkoda że nie ma pomiaru z komory bezechowej (jestem ciekaw, jak równo trzyma pasmo).

Czytałem po kolei , tak że ... wiem. Ale wracajac do wcześniejszego postu: podawanie że kolumna schodzi do X częstotliwości nie mówi absolutnie NIC.

SL twierdzi (link wyżej), że jest płasko w polu swobodnym (przed dodaniem korekcji do pomieszczenia). Jeżeli się ktoś trzyma standardów, to można tak mówić ;)

Taka "muzyka" opiera się głównie na niskich rejestrach prawda? A inne gatunki niekoniecznie się tak nisko zapędzają, oczywiście jest to spore uogólnienie z mojej strony powinienem napisać, że przeważnie do innych gatunków mniej więcej taki zasięg basu styka:)

Stopa perkusji (efekt wgniatania w klatce piersiowej) to 50Hz.

Stopa perkusji (efekt wgniatania w klatce piersiowej) to 50Hz.

Może sprecyzuję, co miałem na myśli pisząc "łupanka" czyli dla mnie to techno i podobne tego tupu:D

Ktoś się pomylił w nazwie zakładki: nie powinno być "inne" tylko "inni".

Śmiechu tyle normalnie boki zrywać, ale łapiesz się skoro tu piszesz :)

Śmiechu tyle normalnie boki zrywać, ale łapiesz się skoro tu piszesz :)

Obserwowanie XYZPawel daje mi wiele radości. XYZ sugerował, abym go dodał do ignorowanych, ale stanowczo odmawiam! Nie będe pozbawiał się frajdy.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Obserwowanie XYZPawel daje mi wiele radości. XYZ sugerował, abym go dodał do ignorowanych, ale stanowczo odmawiam! Nie będe pozbawiał się frajdy.

uważaj, bo z tej radości zaczniesz się zastanawiać nad tym co piszę i się przekonasz :)

XYZPawel o sobie:

"Obecnie próbuje szerzyć rozsądek w audio i na świecie ;) Skromnie: największy specjalista od audiofilów w Polsce :)"

Panowie! Śmiech to zdrowie!

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

XYZPawel o sobie:

"Obecnie próbuje szerzyć rozsądek w audio i na świecie ;) Skromnie: największy specjalista od audiofilów w Polsce :)"

Panowie! Śmiech to zdrowie!

Smiech przez łzy :)

Do odpowiedniej zakładki cir,to powinieneś przenieść jeszcze te trzy litery.

Też by było...słusznie.

stęskniony user założył sobie kolejny raz nowe konto , klasyczny sposób na powrót na forum po zbanowaniu dawnego konta które nastepnie zgłaszamy do kasacji i konto istnieje jako gość

konto zgloszone do glosowania moderatorów zwłaszcza ze istnieje aktualne inne multikonto

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Czym powinny charakteryzować hi-endowe kolumny ? Ceną i dobrymi opiniami ? Czy ważna jest konstrukcja ?

MOIM - SUBIEKTYWNYM - ZDANIEM:

Optymalna opinia dla XYZPawel jest bardzo krótka:

Niczym. To po prostu ładna stolarka i audiofilski znaczek na konstrukcji.

Wersja realna dla handlowca - im wyższa cena tym wiekszy zysk.

Cene określa głównie marka i sposób promocji (również np . przez show speaker-y)

Lista dla przeciętnego użytkownika jest cholernie długa...:

Warto zacząć od rozpracowania pokoju w którym to ma grać:

Uwzględnając oczywiście jego akustykę (meble, typ ścian, itp) czyli odbicia fal.

W newralgicznych miejscach umieszczając o panele akustyczne.

Przeliczając je też pod kątem częstotliwości i siły tłumienia jaką chcemy uzyskać.

Zwracając uwagę na rodzaj muzyki i sposób jej przekazu - nie robiąc z pomieszczenia

"komory bezechowej", bo to bzdura...

Najważniejsza jest podłoga - tu sprawdza się gruby Shaggy. Bez względu na rodzaj muzyki - sprawdza się.

=======================================================================

Muzyka... - Ciężki jazz?:

http://www.youtube.com/watch?v=caJzMU4XXKI

Elektronika?

http://www.youtube.com/watch?v=I3n_Sb1ILiI

Czy delikatny metal? :

http://www.youtube.com/watch?v=r6sgBm1HQwQ

Ciężko" jest dobrać sprzęt dla osób cierpiących na "chorobę audiofilską",

szukających "smaczków" typu: "wybrzmienia talerzyków perkusyjnych, "delikatności" w przekazie wokali żeńskich

itepe, itede.

Takie osoby najczęściej słuchają muzyki w klimatach jazzowych, lub pokrewnych (od strony technicznej)

czyli soul, gospel, lekka muzyka poważna, klasyczny rock...

Dochodzi tu do sprzeczności - trochę uogólniając - dla trąbek, kontrabasów. talerzyków i innych metalowych instrumentów

przydatne są metalowe wysokotonówki, jak również ostrzejsze brzmienie wzmacniacza (CD ma tu mniejsze znaczenie)...

Ale żeby stworzyć ciepły, klubowy nastrój potrzebny jest delikatny przekaz wysokotonówek tekstylnych.

Dalej... Polipropylenowe średniotonowe graja dośc szczegółowo - ale może to byc dla niektórych irytujące...

Papierowe średniotonowe grają właśnie cieplej, typ zniekształceń które generują

brzmi bardzo bogato, przyjemnie...

Basisko... jedni wolą bas "kontrolowany' czyli krótki, ale zdecydowany lekko wzmocniony, inni spokojniejszy,

" cieplutki", "szeroki", "rozlazły'.. . Jest to bardzo ważne np. przy gitarach basowych, kontrabasach

i instrumentach perkusyjnych... Nie oszukujmy się, skoro rozmawiamy o HI-END...

... niby tandetne membrany Paradigmów (żeby tylko nie było, że tfu-7v7 z supermarketu)

dają sobie świetnie radę z szybkim brzmieniem, nawet metalowym) o ile nie przesadzimy z głośnością..

bo zaczną dosłownie "skrzeczeć" jak sroka... albo gorzej... Sad

Midwoofery Usher np (8945, 8935)) to jedne z najgorszych głośników jakie słyszałem w życiu.

Powolne muły, które (szczerze) świetnie nadają się do sypialń i sprawdzaja się

w klimatycznym chillout, jazzie też, ale z dynamicznej muzyki robią trzeszczącą masakrę...

Ale wielu osobom się podobają - uważają je za hi-end...

Przykład improwizacji mojego znajomego (Marcin Jahr)

http://www.youtube.com/watch?v=--x4qtnO9DY

wsłuchajcie się, sądzę, że zrozumiecie o co mi chodzi...

=======================================================================

Chcemy mieć HI-END? Spróbujmy zrozumieć muzykę...

...prawa którymi się rządzi, rezonanse pomieszczenia...

akustykę instrumentów i realia Naszego pomieszczenia odsłuchowego.

Nie każdy zwraca na to dużą uwagę, a zwłaszcza szukajacy okazji cenowej "marketowii kotletożercy",

kupujacy najczęściej gówniany sprzęt za kilka tysiecy złotych..

Czy "Oriony" są warte tej zakładki? A cholera je wie...

To zależy od konkretnej sytuacji - przynajmniej moim - skromnym zdaniem...

Hi - end to nasze marzenia... Dobra marka... starannośc w dopasowaniu nie tylko kolumn,

ale równiez muzyki, sprzetu towarzyszącego (brzmieniowo), akustyki, itd.

Czasem z tym przesadzamy, podobnie jak wypijając dwie szklaneczki whiski za dużo...

...spotykając sie z przyjaciółka żony (oby moja tego nie czytała!!!!) itp...

Błędem producentów w tym segmencie jest moim zdaniem mało informacji dotyczących

optymalnych warynków - odsłuchowych - i to własnie uznałbum za PAZERNE przegięcie.

Poza tym...

XYZPawel - zrozum - Mercedes, Ferrari, Dior, Coco Chanel, Gucci - też biora kasę za " marzenia o luksusie".

Jeśli tego nie akceptujesz - proponuję azyl polityczny na Kubie lub w Korei Północnej.

Pozdro.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.