Skocz do zawartości
IGNORED

CD Rotel RCD-1520 ktoś ma doświadczenia z tym odtwarzaczem ?

Paweł Krk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !

Mam pytanie do posiadaczy odtwarzacza jak w tytule. Może na początek wyjaśnię w czym jest rzecz.

Do ubiegłego tygodnia korzystałem z zestawu RA-01 i RCD-02. Trafiła mi się jednak nieplanowana okazja zakupić wzmacniacz RA-1520 od pierwszego właściciela (w zestawie z instrukcją, pudełkiem, dowodem zakupu itd.) Urządzenie wygląda jakby przed chwilą zeszło z taśmy produkcyjnej. Po przesiadce z RA-01 poprawa jakości brzemienia była znacząca. To jednak inna liga dźwięku. Zachęcony poprawą oraz dobrymi doświadczeniami z Rotelem, zakupiłem odtwarzacz RCD-1520 (również perfekcyjny stan, pudełka, dokumenty itd.). Odtwarzacz zastąpił RCD-02 z którego korzystałem do tej pory.

I tutaj nastąpiło moje lekkie zdziwienie... Spodziewałem się, że RCD-1520 "zmiecie" z powierzchni ziemi RCD-02, tak jak RA-1520 zrobił z RA-01. Jednak tak się nie stało.

Nowy odtwarzacz nie dość, że jest mniej wyrazisty w górnej części pasma ( mam wrażenie, że gra mocno wyższym zakresem średnich częstotliwości) to jeszcze bas się uszczuplił. Aż nie chce mi się wierzyć, że odtwarzacz dedykowany do wzmacniacza i kosztujący w chwili wejścia na rynek ponad 4000 zł jest gorszy od dużo tańszego mającego już blisko 10 lat CD, który kosztował znacznie mniej.

O całe zamieszanie mogę w tej chwili podejrzewać jedynie wysłużone i nie przystające wręcz do zestawu kolumny (Dali 505). Jednak z drugiej strony patrząc, z RCD-02 wszystko jakoś "żyło"...

Czy ktoś miał jakieś doświadczenia z RCD-1520 ??

Zadałem pytanie w klubie posiadaczy Rotela, lecz jakoś nie ma odzewu.

Kolumny to kolego masz najlepsze z calego twojego zestawu. Rotel zawsze robił fajne wzmaki. Z cd jednak nie jest juz tak kolorowo. Sprzedaj tego cd i uderz w inną markę.

RCD-1520 "zmiecie" z powierzchni ziemi RCD-02,

nie spodziewaj się jakichs znaczacych roznic w ogole miedzy cd-kami.

O rcd-1521 się nie martw dasz go jakiemus kumatemu elektronikowi to zacznie to grac.

Większosc dac-ów gra podobnie, jak coś spieprzyli to w filtrze i stopniu wyjsciowym za dacem. Obejrzalem zdjecia i jest co poprawiac. sa po 2 opy na kanal i duzo innyc smieci, kazdy z nich degraduje konsekwentnie dzwiek. Ja bym cały ten cyrk zwyczajnie ominał. A wolfson uchodzi za dobrze grajacy (mi nie podchodzi, ale mi malo co podejdzie)

w recenzjach faktycznie dziennikarze kombinuja jak koń pod górę aby tylko nie napisać ze to gra źle.

O całe zamieszanie mogę w tej chwili podejrzewać jedynie wysłużone i nie przystające wręcz do zestawu kolumny (Dali 505). Jednak z drugiej strony patrząc, z RCD-02 wszystko jakoś "żyło"..

Stawiam na to własnie. Jesli możesz to spróbuj na lepszych kolumnach.

"Mniej więcej miesiąc temu, kierując sie opiniami uzytkowników tego forum, zakupiłem kolumny dali 505. Poniewaz nie miałem ich jak wczesniej odsłuchac z moim wzmacniaczem (denon pma757) zakupiłem je w ciemno. Po porządnym przesłuchaniu mojej pokaznej płytoteki (sprzyjał temu gips na nodze ;) ) Wnioski są takie:

Bas - tak jak pisaliscie - mi pasuje

Srednie - też jak najbardziej ok

wysokie - tak jak pisaliscie - z niewłasciwym wzmakiem ranią uszy :("

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

O rcd-1521

Jeśli chodzi o markę Rotel, to nie ma czegoś takiego jak RCD-1521;)

Rotel zawsze robił fajne wzmaki. Z cd jednak nie jest juz tak kolorowo.

tu się zgadzam, ale nie do końca, ponieważ brzmienie z RCD-1072 jak dla mnie jest ciekawe ( wiadome w kategorii do ceny ) ale napę to zupełna porażka i aby tego było mało, to firma Rotel w nowszych seriach ( RCD-1520/1570/12 ) zastosowała napęd szczelinowy, wizualnie katastrofa, jak i czytając opinie użytkowników odtwarzacza RCD-1520, ludziska narzekają na częstą awaryjność tego napędu .

Pozdrawiam

Tomasz

tu się zgadzam, ale nie do końca, ponieważ brzmienie z RCD-1072 jak dla mnie jest ciekawe ( wiadome w kategorii do ceny ) ale napę to zupełna porażka i aby tego było mało, to firma Rotel w nowszych seriach ( RCD-1520/1570/12 ) zastosowała napęd szczelinowy, wizualnie katastrofa, jak i czytając opinie użytkowników odtwarzacza RCD-1520, ludziska narzekają na częstą awaryjność tego napędu .

Napęd faktycznie wadliwy. Miałem niedawno przeboje z tym CD. Raz nie chciał wysuwać płyt, raz nie dało się załadować krążka, kręcił rolkami i dupa blada... Na szczęście dystrybutor wymienił mi sam napęd w tym odtwarzaczu (i na dodatek po gwarancji producenta) i narazie hula. Ciekawe jak długo podziała. Brzmieniowo uważam jednak, że jest rewelacyjny.

Witam i dziękuję za zainteresowanie tematem. Odpowiem więc co postanowiłem>

nie spodziewaj się jakichs znaczacych roznic w ogole miedzy cd-kami.

O rcd-1521 się nie martw dasz go jakiemus kumatemu elektronikowi to zacznie to grac.

Większosc dac-ów gra podobnie, jak coś spieprzyli to w filtrze i stopniu wyjsciowym za dacem. Obejrzalem zdjecia i jest co poprawiac. sa po 2 opy na kanal i duzo innyc smieci, kazdy z nich degraduje konsekwentnie dzwiek. Ja bym cały ten cyrk zwyczajnie ominał. A wolfson uchodzi za dobrze grajacy (mi nie podchodzi, ale mi malo co podejdzie)

w recenzjach faktycznie dziennikarze kombinuja jak koń pod górę aby tylko nie napisać ze to gra źle.

Tak, to prawda, tunning pewnie zrobiłby swoje. Nie chcę jednak rozbebeszać odtwarzacza w idealnym stanie. Urządzenie wygląda jakby przed chwilą zjechało z taśmy produkcyjnej. Ani jednej ryski, zadrapania, otarć na przyciskach itd. Mam do niego pudełko, dokumenty, kopię dowodu zakupu ( na ponad 3000zł ) pilota itd. Jeśli dźwięk nie będzie mi dopowiadał to pewnie znajdzie nowego właściciela.

Stawiam na to własnie. Jesli możesz to spróbuj na lepszych kolumnach.

"Mniej więcej miesiąc temu, kierując sie opiniami uzytkowników tego forum, zakupiłem kolumny dali 505. Poniewaz nie miałem ich jak wczesniej odsłuchac z moim wzmacniaczem (denon pma757) zakupiłem je w ciemno. Po porządnym przesłuchaniu mojej pokaznej płytoteki (sprzyjał temu gips na nodze ;) ) Wnioski są takie:

Bas - tak jak pisaliscie - mi pasuje

Srednie - też jak najbardziej ok

wysokie - tak jak pisaliscie - z niewłasciwym wzmakiem ranią uszy :("

Ukryta Zawartość

Podejrzewam faktycznie kolumny. Może Dali 505 nie są w stanie oddać zalet tego CD.

Nie sądzę, że gdyby był uszkodzony to miało by to akurat takie objawy. Płyta by się blokowała, mógłby przeskakiwać stukać itd. Nie dzieją się takie rzeczy. Fakt, przy starcie płyty jest trochę głośny, ale jakiś czas temu słuchałem w sklepie nowego RCD-1570. Ten to dopiero "wył" przy rozruchu :-). Te napędy tak mają. Wadę napędu raczej w tym przypadku wykluczam, lecz jeśli będzie taka potrzeba to pewnie go sprawdzę w serwisie.

Przez weekend będę miał do dyspozycji DAC-a Music Hall. Dam znać co wyszło z porównania z RCD-1520.

Pozdrawiam !

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.