Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie JAMO sub 210

gsl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuję zakup JAMO SUB 210 i zastanawia mnie jeden fakt.

Posiadam wzmacniacz Denon pma-350se

dsc04547h.jpg

Nie posiada on wyjścia na suba. A znowu Jamo sub 210 posiada tylko wejścia nisko poziomowe (określone jako line-level-input, według specyfikacji odbierające sygnał analogowy). Teraz pojawia się pytanie - jak to podłączyć?

Czy jest sens podłączać to pod TAPE REC/PB? Bo raczej wyjść głośnikowych pod chinche nie podłączę. Czy może rozejrzeć się za wzmacniaczem wyposażonym w wejścia wysokopoziomowe i podłączyć normalnie, jak kolumny?

https://www.audiostereo.pl/topic/110165-pod%C5%82%C4%85czenie-jamo-sub-210/

Bo raczej wyjść głośnikowych pod chinche nie podłączę.

Podłączysz, tylko potrzebujesz "fikuśnego" kabelka.

Jeśli chcesz, mogę wysłać Ci taki przewód, którym miałem podpięty subwoofer mający tylko wejście rca, czyli podobnie do Twojego, pod kolumnę. Ma we wtyku dzielnik napięcia dopasowujący poziom dźwięku. Mam 1 sztukę na zbyciu, bo po zmianie sprzętu leży niepotrzebny. Subwoofer można podpiąć do jednego kanału, bo w zakresie basu i tak ten sam sygnał płynie w obu kanałach. Jak jesteś zainteresowany, szczegóły dogramy na priv.

Właśnie zastanawiałem się czy coś takiego zda egzamin:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bo samym kablem, bez redukcji poziomów raczej nie bardzo?

Ukryta Zawartość

Samym kablem rzeczywiście "nie bardzo", jednak z dzielnikiem da się. To, co pokazałeś, nada się, choć osobiście preferuję dzielnik stały- po dobraniu parametrów jest pewniejszy w działaniu od regulowanego.

Zobacz tu (moje wpisy pod koniec tematu):

Ukryta Zawartość

W pokazanym schemacie dzielnika (i rysunku, jak to wygląda we wtyku) należy zwiększyć wartość rezystora 1 kohm na 2,2-3,6 kohm. (Sprawdzone, działa bdb- miałem tak na mikropłytce drukowanej z elementami smd w standardowym wtyku cinch.)

Ukryta Zawartość

Sprawdzone w praktyce u mnie i innych osób, którym robiłem. Poziom jest odpowiedni, gdy subwoofer jest wysterowany optymalnie, tj poziom wejściowy ustawiony w granicach 60- 75%, co umożliwia jego regulację jakby sygnał okazał się zbyt niski. (Różne subwoofery mają różną czułość.)

Tak kabelek wygląda w praktyce- przewód głośnikowy 2x0,5mm2 i dzielnik na rezystorach smd umieszczony we wtyku cinch.

Niestety, mimo kilkakrotnych prób nie chce mi przyjąć fotki :(

Podłączysz, tylko potrzebujesz "fikuśnego" kabelka.

Subwoofer można podpiąć do jednego kanału, bo w zakresie basu i tak ten sam sygnał płynie w obu kanałach.

what is hell? ;)

subwoofer nie gra

subowoofer wydaje dzwieki basowe - nie koniecznie nawet zwiazane ze sciezką

na kanałach sa zapisane basy przypisane do instrumentów - to kolumna ma je oddac a nie jakis subwoofer

mowienie ze subem sie ubogaca to sie wydaje wielkie nieporozumienie

na konkretnym kanale jest zapisana gitara basowa i w konkretnym kanale gra kontrabas gra beben - bas gra na konkretnym kanale

subwoferem sie niczego nie poprawia - subwoferem sie dodaje łomotu a nie basu

lomotu nie majacego NICZEGO wspolnego z graniem - dobrego do podskakiwania flaków zoładkowych mniej lub bardzie w zaleznosci od jakosci subwoofera

koszmara "ubogacanie" muzyki subwofwerem - ktory gra obojetnie co, ot cos byle łomotalo

w zakersie basu istnieje ogromne bogactwo - a nie obojetne co i gdzie go "gra"

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

na kanałach sa zapisane basy przypisane do instrumentów

mowienie ze subem sie ubogaca to sie wydaje wielkie nieporozumienie

na konkretnym kanale jest zapisana gitara basowa i w konkretnym kanale gra kontrabas gra beben - bas gra na konkretym kanale

Otóż to nie do końca prawda. Czytałem wypowiedź tzw "dźwiękowca", który twierdził, że w 99% bas jest do poniżej 200 Hz identyczny w obu kanałach, dopiero harmoniczne instrumentów z zakresu basowego, które są dużo wyżej, odpowiadają za ich lokalizację przestrzenną.

otóz nie do konca ale w 90 prawda

istnieja dzwieki dziwne i takie ktroe sa basami i sa bardzo wazne

subem sie ich nie odda

nie mozna kupic dwu ezoterycznych zwiewnych jak zefirek glosniczków i powiedziec sobie reszte zrobi sub

taki zestaw nic nie robi poza psuciem

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

>> erazm2

Dobrym porównaniem będzie przeprowadzka. Wyobraź sobie, że masz tylko samochód osobowy kombi, a do przewiezienia ciuchy, dywaniki, krzesła, a także duże szafy i łóżko. Czyli potrzebujesz też pakownego busa. Bez niego nie dziw się, że w nowym lokum nie masz gdzie powiesić kurtki i na czym spać.

Mam nadzieję, że wystarczająco jasno pokazałem, jakie androny pleciesz.

Na koncercie prosisz chyba, żeby partię kontrabasu zagrali na skrzypcach... dla większego realizmu z muzykiem dosuniętym do ściany :-)

"androny" sam pleciesz

wyjasniaj po ludzku w odniesieniu do audio a nie busików i maluchów - zwiazku nie widze

jestes zdania ze zagram tak samo dobrze na

2 x tannoy m2 + koda sw 1000 (obojetnie jak wysko jakosciowy sub tam wstawisz)

jak na

2x (przyklad) tmr t 220

uzyskam to samo granie basowe?

napewno?

Zawodowcy (np. polska firma APS) zastanawiają się, czy ulokować w pomieszczeniu 1 suba, czy 2.

A nie, czy w ogóle z tego rozwiązania skorzystać.

Oczywiście nie każdy musi chcieć i lubić taką konfigurację.

Ale na pewno w rozwiązaniu bezkompromisowym sub musi się znaleźć. Nic tak dobrze nie odda tego pasma, jak specjalnie zaprojektowany do tego przetwornik. Duża membrana z dopasowanym (też mocowo) wzmacniaczem. Jak kiedyś fizycznie poczujesz w domu niskie tony, to zmienisz zdanie. Naturalnie mówię o jakości audiofilskiej, czyli sytuacji, gdy wszystko wyraźnie słychać w trójwymiarze, a nogi i ciało same rwą się do rytmicznego współuczestniczenia w muzyce.

juz sie nie martw co za niskie tony słysze

bo ja sie "pomartwie" co Ty słyszysz z tego subwoofera ;)

tony niskie sa przypisane do kanalu konkretnego i konkretnego instrumentu

subwoofer robi tylko łomot

oto moje zdanie

kto ma inne niech je sobie ma

Mogę odłączyć suba, wtedy zagra jak u Ciebie. A potem włączę i wpadniesz w kłopoty finansowe.

Nie będę proponował próby, bo nie życzę nikomu nieplanowanych wydatków :-)

Ale jak masz odwagę...

PS. Na pewno piszemy rozłącznie. Tak samo, jak na pewno warto rozłączyć subbas od kolumn głównych.

tak jak u mnie to u Ciebie dlugo nie zagra - własnie dlatego ze z tym subem :)

bajki o cudownosciach oddzielnych subwoofrów to juz wyrzuciłem lata wstecz

łomotu nie słucham ani głebokiego pukania pustego - dudniennia mniej czy bardziej przyzwoitego nie znosze - to nie jest to co jest zapisane na plycie

to "ubogacanie" plyty o dudniaka a zubazanie o bas instrumentalny

paskudna robota

na sam widok subwoofera dostaje goraczki

a opowiadania ze basy sa jakiekolwiek i gdziekolwiek sie go podepnie to basy nagrane na plycie sub odegra wlasciwie jest fatalne

"koszmarą przesladujaca mnie po nocach" :)

Powiedz to tym, którzy nagłaśniają koncerty. Najlepiej zaproponuj im swoje kolumny.

Jeśli w domu chce się mieć dźwięk live, to nie trzeba dawać się mamić marketingowi mówiącemu o cudownym basie z głośników o średnicy 20 cm i kolumn o wysokości niecałego metra.

Z minimonitorami schodzącymi do 100 Hz i subem można mieć dźwięk, który z samodzielnych kolumn kosztowałby spory majątek. Jak rozumiem masz takie kolumny.

Bardzo dużo wątków było ostatnio o subwooferach. Zajrzyj do nich, bo tam zagadnienie było omówione od strony teoretycznej. Zakładasz, że dedykowany przetwornik nie potrafi robić tego, do czego został stworzony. To podpowiem, że firma Magico też produkuje suby, a podobno robi świetne kolumny. Zapytaj ich po co im to i dlaczego żądają za subwoofery więcej kasy, niż za kolumny. Może dlatego, że dopiero z nimi, jest ten wymarzony hi-end, czyli skala live?

Maila znajdziesz przez Google.

z kolumnami od 100 hz

:))

jakioes zarty:

mowilem ze "gowien" jak tannoy m2 i pokrewne smieci nie łaczyc z subwoferem

kolumny to nie tannoy m 2 - to sa ZABAWKI

kolumny to t+a tmr 230 - to sa kolumny

a nie zabawki plus dudniak - zestawy majace cos przypominac tylko nie wiadomo do konca co

mylisz mnie z uzytkownikiem dziwadeł od 150 hz moze od 300 :)

ale mniejsza

pozdrawiam - wierz w co chcesz nawet w to ze sub cos tam "tobie" ubogaca

chodzi o o jedna sprawe

aby nie roznosila sie "wic wsród gawiedzi" ze sub to jakis lek na cale zlo

nie jest to obojetne gdzie go podlaczamy - nie z tego powodu ze on bedzie tu / tam gorzej czy lepiej

bass instrumentalny to wielka wielka WIEKLA przestrzen w muzyce

i wielkie jej bogactwo -przekazywane na konkretnym kanale w zapisie

odtwoarzyc owo bogactwo moze wylacznie odpowiednia kolumna

subwoofer jest tylko substytutem pewnych wrazen ma zapewnic rytm i nne "udogodnienia"

subwoofer nie ubogaca muzyki - on ją odziera

nie ubiera słuchacza aby byl na bogato odziany

on go ubiera we wrazenia ze nie jest calkiem goly

co najwazniejsze bas nie jest gdziekolwiek - gdziekolwiek jest bas dla suba ale to nie jest to pełnia basu, to nie jest nawet jego podstawowa czesc ani wieksza, to drobne - najgorsze co zostało z basu - to dostaje sub do wzmacniania wrazen

bo prawdziwe instrumentalne wrazenia basowe sa bardzo mocno upozycjonowane - sub ich nie oddaje

wiec owszem mozna powiedziec ze obojetnie gdzie go podłaczymy

ale nie mozna powiedziec pewnej waznej rzeczy - ze on obojetnie gdzie podlaczony odda przewielkie bogactwo basu

odarto ludzi z kolumn potrafiacych grac

a zeby sie nie czuli nadzy to dano im "listek laurowy" - listek do odziania swojej nagosci nazywa sie subwooferem

te kolumny ktore sie dzis sprzedaje byłyby kiedys wysmiane za samo zaproponowanie a producenci wyrzuceni w ostakcyzm

"dzis" ludzi odarto i wmowiono ze sa ubrani

jesli chca sie lepiej ubrac to niestety zabulijta - kiedys byle biedak byl lepiej ubrany niz dzis przecietny

tak ze wszystko OK podłacz sub gdziekolwiek

ale to nie znaczy ze dostaniesz ten bas ktory jest zapisany na plycie

absolutnie tego nie znaczy

ps

co trobi firma Magico to magico

mozna bardzo dobre kolumny wesprzec subem

za to nie mozna z bardzo słabych zrobic dostawianiem suba swietnych

nadal beda bardzo slabymi plus dudniak

sub moze wesprzec, nie moze zastapic -NIGDY

a czesto popularnie sie uwaza ze sub moze zastapic braki w kolumnie - nie nie moze

Dopóki nie zrozumiesz, że rozdzielenie jest po to, żeby każdy element (kolumny i sub) wykonały tę robotę, którą są w stanie zrobić najlepiej (sub przetworzyć pasmo poniżej 100 Hz, a "satelity" wszystko wyżej, to będziesz pisał poezję nie mającą żadnego związku z rzeczywistością.

Satelity mogą być też duże - masz tak chociażby w kinie. Profesjonalne systemy JBL. I nie są one przydatne tylko do nagłośnienia efektów specjalnych. Pójdź na musical, to się przekonasz.

Poczytaj trochę recenzji w 6moons, bo to jest bardzo dobre źródło wiedzy. Dlaczego? Bo zamieszczają wypowiedzi ludzi stających za firmami, które recenzują. Są to uwagi na zasadzie wymiany prywatnej korespondencji i doświadczeń.

Zabrałem głos tylko po to, aby przeciwstawić się Twojej opinii, bo formułujesz wnioski nie mając żadnego doświadczenia z prawidłową stereofoniczną konfiguracją.

Przykład APS (studio) i Magico (home) powinny wprowadzić do Twoich rozważań niepokój. Każdy sam podejmuje wybór, czy mierzy do najlepszych, czy okłamuje siebie co do jakości czy w końcu co kwartał zmienia sprzęt.

Sub z głosnikiem 8 cali zawieszony na grubej gumie nie jest warty rozważania, ale są też zupełnie inne - lepsze. Pewnie miałeś kontakt tylko z tymi pierwszymi, stąd mogę na koniec powiedzieć, że nawet masz rację.

opowiadzasz historie:;)

bass jest przypisany do kanału konkretnegio czy nie?

historie to opowiadaj dzieciom swoim;)

Najniższy - nie jest przypisany do kanału.

Poczytaj "Estrada i Studio", to dowiesz się o basowym przeszkadzaczu i wyrzucaniu go poza panoramę stereo.

Poniżej 100 Hz nie ustalisz kierunkowości dźwięku. Mogę zrobić taki test każdemu.

Zbyt mała energetyczność w zakresie <100 Hz zabija muzykę.

Wbrew pozorom, ten najniższy bas odpowiada za realizm przestrzenny.

To jest elementarz, gdy dźwięk jest prawdziwie szerokopasmowy, a nie tylko z nazwy.

Mam 2 x 18 cali w jednym subie od firmy, która wie co robi. I ja wiem, że ona wie :)

Myślę, że czytający powinni sami ocenić, czy podałeś wystarczające argumenty, aby Ci uwierzyć w teorię, że sub, to samo zło. Dobrze jest podawać z nazwy sprzęt, który zawiódł, a nie uogólniać. Albo chociaż raz wybrać się na Audio Show. Nawet Sonus Faber był na nim zestawiany z subwooferem i muzyka wzbudzała słowa uznania. Optyka widzenia wszystkiego przez kino domowe jest zgubna. I to jest mój ostatni wniosek i zdanie w tym temacie.

z tylka wyjete teorie markgowa to maszTy

gitara basowa gra na kalnale lewym i nie jest zapisana srdednio na poł lewy na pol prawym

nie mozna jej przelozyc na "wysrodkowany" sub- ktory z natury jest i tak odciety ponad

bo jest zapisana na konketnym kanale

ogolnie to w zopie mam twoje opowiesci marketingowe - kto ma rozum zrozumie

kto nie ma temu temu nic nie pomoze poza "ubogacajacym" subem ;)

ps

jedno co mam do powidzenia to zabilbym z miejsca wszystkich markretingowców jesli dano by mi taka mozliwsc

nienawidze was i waszej roboty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.