Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo prosty i funkcjonalny sterownik wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Gałki z przełącznikiem obrotowym nie będzie, ale oczywiście ręczne sterowanie selektorem będzie. Zastanawiam się tylko czy przyciskiem, cz enkoderem i raczej skłaniam się za tym drugim. Przy dwóch gałkach łatwiej zaaranżować panel frontowy.

Wtedy przycisk enkodera będzie załączać, a kręceniem zmieniać się będą źródła.

Jak mówiłem nie znam się na lampach więc zadam może niemądre pytanie. Czy to opóźnienie przekaźnika od żarzenia ma wyglądać tak, że załącza się dwie minuty po załączeniu reszty, czy ma się załączyć najpierw a dwie minuty po nim reszta?

Najlepiej byłoby tak, że w momencie włączenia urządzenia załącza się tylko przekaźnik, przez który doprowadzamy zasilanie do układu żarzenia lamp, a po około 40-45 sekundach załącza się przekaźnik, przez który doprowadzamy zasilanie do zasilacza anodowego, a po około 15 sekundach załącza się wyjście.

Najlepiej byłoby tak, że w momencie włączenia urządzenia załącza się tylko przekaźnik, przez który doprowadzamy zasilanie do układu żarzenia lamp, a po około 40-45 sekundach załącza się przekaźnik, przez który doprowadzamy zasilanie do zasilacza anodowego, a po około 15 sekundach załącza się wyjście.

Ale jak rozumiem zasilanie anodowe to już to zasilanie główne, więc więcej jak dwóch przekaźników zasilających nie potrzeba? W takim razie pytanie, czy zasilanie żarzenia ma być załączane pierwotnym uzwojeniem transformatora (wówczas od razu podpinam pod przekaźnik 230V, czy też ma załączać już napięcie niskie (wtedy robię wejście i wyjście dla tego przekaźnika)?

Po dołożeniu kolejnych wejść (teraz będzie 6) i dodatkowego przekaźnika sieciowego obie płytki są nieco większe więc będzie nieco drożej jak zakładałem, ale wielkie kwoty to nie będą. Jak opanuje PCB zamieszcze aktualny wygląd i wymiary.

Płytki zlecone będą nie wcześniej jak za 2 tygodnie, a to za sprawą tego, że muszę najpierw zrobić prototyp żelazkiem żeby mieć pewność, że nie ma jakiegoś kiksa i poczekać aż przyjdą mi części, głównie te panele RCA bo nie jestem pewien ani rastru ani wyprowadzeń, a że u nas takich nie znalazłem w rozsądnej cenie jadą ze wschodu.

Tak na marginesie, popieram całkowicie Polską myśl techniczną i wyroby krajowe, ale gdzieś tam daleko...ludzie potrafią też zrobić coś mądrego i to za całkiem przyzwoite pieniądze :) poza tym jakość wykonania, i elementy...też niczego sobie. Za sto dolców mamy sterownik kompletny, i to z wyświetlaczem....nawet schemat dorzucają, można skopiować kilka rozwiązań..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tu jest zakładka DIY,ludzie to robią dla przyjemności

A jaka przyjemnośc z kupienia gotowca za 100 dolców?

Edytowane przez artw

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Dorzuciłbym szynę 1Wire dla czujników DS18xx do pomiaru temperatur , wykrywanie DC na wyjściach wzmacniacza + sterowanie przekaźnikami dla nich

Tak na marginesie, popieram całkowicie Polską myśl techniczną i wyroby krajowe, ale gdzieś tam daleko...ludzie potrafią też zrobić coś mądrego i to za całkiem przyzwoite pieniądze :) poza tym jakość wykonania, i elementy...też niczego sobie. Za sto dolców mamy sterownik kompletny, i to z wyświetlaczem....nawet schemat dorzucają, można skopiować kilka rozwiązań..

Ukryta Zawartość

tu jest zakładka DIY,ludzie to robią dla przyjemności

A jaka przyjemnośc z kupienia gotowca za 100 dolców?

A ja ze swej strony powiem, że jak na produkt ze wschodu, to do tanich nie należy, tym bardziej, że to nie gotowiec, a też kit do zlutowania.

Dorzuciłbym szynę 1Wire dla czujników DS18xx do pomiaru temperatur , wykrywanie DC na wyjściach wzmacniacza + sterowanie przekaźnikami dla nich

Zabezpieczenie głośników przecież jest, a wyjść jest sporo. Jest jedno złącze z czterema pinami i praktycznie drugie od programowania, gdzie też można wykożystać 3 piny. Całość ręcznie sterować można jednym enkoderem ze swichem, więc jak SPI przeznaczę na enkoder zostaną 4 wyjścia. Starczy więc, że podciągnę jeden pin dla 1wire i można bawić się dallasem. Dzięki za pomysł :)

Ukryta Zawartość

Nie każdy też będzie chciał stosować Alpsa z silnikiem ,polecam wyprowadzić osobne piny najlepiej programowego SPI do sterowania drabinką PGA23xx . Dlaczego osobne ? Aby zmniejszyć częstotliwość SPI do poziomu pozwalającego na komunikacje do 30 cm w obudowie z drabinką .

Witam.

Do PGA trzeba by całkowicie zmienić podejście, tzn jeszcze jedna płytka, następnie dylemat czy z buforem czy bez, czy przed czy za, a przede wszystkim wyświetlacz, na który już braknie pinów (nawet na szeregowy), tak więc przykro mi, sterownik pozostaje jak w temacie, czyli prosty :)

Aktualnie mamy.

- sterowanie alpsem

- 6wejść

- 2 wyjścia

- zabezpieczenie głośników przed DC

- opóźnione załączanie głośników

- odłączenie głośników przed odłączeniem zasilania końcówki

- kontrola temperatury ds'em (oczywiście opcja nieobowiązkowa, tu mam dylemat, bo bez wyświetlacza trudno ustawić jakieś zadane temperatury, będą więc prawdopodobnie sztywne, np ostrzeżenie przy 70st, wyłączenie przy 85st)

- dodatkowy przekaźnik do zasilania anodowego dla lamp.

- sygnalizacja ledami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2.jpg 3.jpg 1.jpg

Jest w tej chwili naliczyłem chętnych na 12 kompletów. Jak przez tydzień nie będzie więcej chętnych sprawdzę jaka będzie cena przy tej ilości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Między stykami jest jakieś 2cm. Bez przesady :)

Ponieważ cisnęła mi się na maila jedna firma cięcie, gięcie laserowe i wodą wysłałem im do wyceny panel frontowy. O ile cena za jedną sztukę była dość zaporowa, to przy dziesięciu robi się już znośnie, bo trzydzieści parę złotych. Wyceniane było coś takiego z aluminium 5mm, całość 12x40cm.

Ukryta Zawartość

Są chętni na taki dodatek? Oczywiście to był projekt na prędce, żeby było co wycenić i wcale nie musi to tak wyglądać.

Ukryta Zawartość

Tu jest 2cm?

Myślisz, między ścieżkami oddalonymi o pół cm i grubość laminatu, równoległymi na długości 1cm może wyindukować się sygnał akustyczny?

Pytanie raczej ile tam jest pF, bo na pewno coś jest to jedno. Drugie, że spore prądy płynące tymi ścieżkami mogą wyindukować jakieś pole. Trzecie, bardziej bałbym się w.cz., które występuje wszędzie, niż sygnału akustycznego. Dużo dałoby już ekranowanie selektora poligonami.

No ale te duże prądy, to właśnie sygnał akustyczny, a przy takiej odległości chyba nie ma zagrożenia indukowania się w ścieżce sygnałowej sygnału z ścieżek wysokoprądowych.

Wylać masę to nie problem. Tylko z tego co czytałem, to właśnie przy wysokich częstotliwościach trzeba z tym uważać, bo obok ekranowania tworzą się pojemności ścieżek do masy.

Sygnał wyjściowy (głośniki) w poblizu wejść to też potencjalne źródło problemów.

A na czym te problemy mogą polegać?

Niejako problem się rozwiązał sam, bo płytkę zrobiłem z możliwością odłamania, więc odległości się zwiększyły z powodu dodatkowych otworków montażowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie raczej ile tam jest pF, bo na pewno coś jest to jedno. Drugie, że spore prądy płynące tymi ścieżkami mogą wyindukować jakieś pole. Trzecie, bardziej bałbym się w.cz., które występuje wszędzie, niż sygnału akustycznego. Dużo dałoby już ekranowanie selektora poligonami.

Witam Mam pytanko Do Pana. Jak mogę się skontaktować na Priva

pozdrawiam

Wszystko jest w toku. W tym tygodniu powinienem dostać gniazda, więc pewnie w przyszły weekend zrobię prototyp i jak przetestuję bedziemy myśleć o zamówieniu.

Specjalnie odwlekam jego zrobienie, bo może jeszcze ktoś będzie miał propozycję zmian poparte niepodważalnymi argumentami :)

Przydałoby się jeszcze paru chętnych, bo przy tej ilości płytki wyjdą pewnie ponad 30zł.

Bylaby mozliwowsc dostosowania sterownika do sterowania pilotem Apple Remote ? To ciekawa zabawka i fajny design. Moze warto o tym pomyslec? W sasiednim watku tez to wzieto pod uwage. Cena dosc przystepna < 90zł.

Jeśli to faktycznie typowy protokół NEC może się pobawię w obsługę, jeśli nie to najwyżej nie będzie działał z Apple, za to będzie z innymi pilotami NEC. Ja kupować tego pilota nie mam zamiaru :)

Jeśli chodzi o pilota Apple, to tak jest to protokół NEC tutaj specyfikacja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) więc gdyby była możliwość fajnie byłoby też dodać tego pilocika do listy urządzeń osbługujących. Jest designerski i solidny.

Bo jak rozumiem sterownik będzie działał tak, że możemy go 'nauczyć' komend i funkcji z dowolnego pilota i zaprogramować to na początku?

Ukryta Zawartość

Bo jak rozumiem sterownik będzie działał tak, że możemy go 'nauczyć' komend i funkcji z dowolnego pilota i zaprogramować to na początku?

Tak będzie działał, tylko z dowolnością bym nie przesadzał. Wiesz ile jest na rynku rodzajów protokołów IR dla pilotów? :)

Na razie opanowany mam tylko RC5 i Sony SIRC.

A z tym NEC i Apple to też bym na 100% pewny nie był. Wiki piszą zwykli ludzie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi