Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  183 członków

Focal Klub
IGNORED

klub miłosników kolumn Focal'a

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam niższych serii focala ale doskonale znam electry i utopie, jedne i drugie grają u mnie z lampą.

Na allegro jest w tej chwili jolida 502 brc, która była poprzednio moją własnością, grała wspaniale z electrami 1027 be.

Wiem, że toczą się o to wojny ale ja obstaję przy swoim, że z plików to można grać wieczorem jak kumple wpadną na piwo.

polecam przyzwoity odtwarzacz cd:)

Dziękuję Szatan za odpowiedź!

Zapomniałem dodać o budżecie jaki mam zamiar przeznaczyć na zmiany. W tej chwili to tylko 3kzł.

Pewnie lampa byłaby najlepsza, jednak w tym przedziale cenowym znajdę 2 x 20 W zaledwie, co może okazać się za mało do napędzenia moich chorusów.. Model moich kolumn zdaję się jest na głosikach od Elektry, Jak już wspomniałem jestem oczarowany środkiem i górą pasma. Sansui z kolei gra ocieplonym, troszkę lampowym dźwiękiem, dlatego nie ma mowy tu o sybilantach, to naprawdę dobry wzmacniacz, no chyba, że nie do nikich tonów... Może coś jednak z używanych wzmacniaczy tanzystorowych, może jakiś Nad lub Musical Fidelity załatwi sprawę..? Lub problem tkwi w Klotzach, albo trzeba dołozyć jakiś dac?

Co do plików flac, to nawet sprzedawcy moich focali w honorowanym w moim mieście salonie audio do testów sprzętu używają plików o dużej gęstości. Jak piszesz zdania są podzielone, ale biorąc pod uwagę naprawdę dobrą jakość tych plikow i wygodę użytkowania odtwarzacza, zostanę dalej przy nim. Wydaje mi się, że jeżeli ich jakość byłaby licha odczułbym to przede wszystkim na górze pasma. A tu mam problem ze spójnością niskich tonów.

Kolejną sprawą jaka mnie nurtuje to pomieszczenie, w którym słucham, bo to tylko 23 m2, sporo mebli, dywan, może 816 są za duże i powinienem kupić np. 726.. odległość uszu :) od linii kolumn to 3,5 m, a chorusy rostawione są od siebie w odległości ok 2 m.

Może ktoś jeszcze z Was miał podobny problem i znalazł "złoty środek"?

Problem jest z basem, nie brakuje go, jednak jest jakiś rozlazły, kartonowy, nie punktowy sprężysty, mięki. Różne ustawienia kolumieniek już za mną, (wysuwania, odsuwania, przestawiania) to nic nie zmienia... A już przy jakiś szybszych, "skocznych" utworach to po prostu hałas! Ustawienia bas/treble zawsze na 0. Preferencje to muzyka elektroniczna, instrumentalna.

pozostałe elementy systemu to:

odtwarzacz strumieniowy POPCORN C300 (odtwarzam tylko Flac),

interkonekty: The bay C5 Van den hul

kable głosnikowe Klotza 2 x 4 mm2

Na początek polecam wypróbowanie kabli Jantzen Solid Core Bi-Wire. Bas na tym kablu jest wyjątkowo szybki, punktowy, nie ciągnie się. Poza tym to dobry kabel ogólnie, gra lepiej od niejednych markowych kabli. Co prawda Focale mają tylko 2 zaciski, ale można skręcić obie żyły kabla ze sobą. Nawet jeśli poprawa basu nie będzie na tyle duża żeby było zadowalająco to i tak powinien zagrać wyraźnie lepiej w reszcie pasma od Klotza.

Kolejną sprawą jaka mnie nurtuje to pomieszczenie, w którym słucham, bo to tylko 23 m2, sporo mebli, dywan, może 816 są za duże i powinienem kupić np. 726.. odległość uszu :) od linii kolumn to 3,5 m, a chorusy rostawione są od siebie w odległości ok 2 m.

726 są jeszcze większe, podobne do 826 :)

816 są moim zdaniem ustawne, miałem je u siebie nawet w mniejszym pokoju i zamiatały soczystym, miękkim basem aż miło, bez dudnienia. Aczkolwiek to nie są najlepsze kolumny w kwestii "punktowości" tego basu. Ale też nie jest to tak odczuwalne żeby robić z tego jakiś problem.

Na początek polecam wypróbowanie kabli Jantzen Solid Core Bi-Wire.

dzięki Don111!

Jak wiesz to napisz jeszcze gdzie je można kupić i jaki przekrój byś proponował?

Chętnie zamówię już jutro.

Na allegro są, jednak chyba trochę za cienkie...

Lekkie zmiany będą, drastycznych na pewno nie będzie po zmianie kabli.

Trochę niepoważny jesteś, że nazywasz Sansui 911, jeszcze w takiej wersji - słabym wzmakiem, tym bardziej że Focale 816VW nie są szczególnie wymagające co do mocy i nie ma większej różnicy czy podepniesz im 350W czy 80W.

dzięki Don111!

Jak wiesz to napisz jeszcze gdzie je można kupić i jaki przekrój byś proponował?

Chętnie zamówię już jutro.

Na allegro są, jednak chyba trochę za cienkie...

Nie, one takie są - to jest jednolita gruba żyła, nie splot cienkich drucików.

Raczej bym kupił ten bi-wire - możesz podłączyć na 3 sposoby, samymi grubymi kablami, samymi cienkimi, albo skręcić gruby+cienki. Oczywiście o ile będzie Ci się chciało tyle testować :)

ile lat ma ten sansui?

z tego co kolega pisze ma ewidentny problem z kontrolą basu. ja mam arie 948 w pokoju 28 m2 i nie mam problemu z basem. a niby sa one do większych pomieszczeń.

jeśli wzmak nie trzyma kolumn za "morde" to efekt jest jaki jest, gówniany bas i temu żadne kable nie pomogą. szkoda kasy

Kolego Panerai,

msg-51440-0-09196000-1412360812_thumb.jpg

Oto zdjęcie "słabego" wzmacniacza. Uważam i nie tylko ja, że jest to bardzo dobra konstrukcja, wszystko na etapie produkcji specjalnie selekcjonowane i z najwyższej półki! Wzmacniacz sprowadzony z Norwegii zaraz po zakupie sprawdzony przez b. dobrego elektronika i wszystkie parametry kondensatorów, końcówek ma jak nowe, 100% oryginał i tu nie ma znaczenia jak jest stary.

Wzmacniacz szukany przez wielu, którzy poczuli smak Sansui i nie jest jak obecne, ładne, ale suche w brzmieniu, chińskie i puste paczuszki za kilka tys zł., na które sam miałem okazję niejednokrotnie się nabrać.

Nie przeczę jednak, że to nie wina wzmacniacza, natomiast nie można powiedzieć, ze jest słaby. Jedno wiem na pewno środkiem i górą gra cudownie. Może dołem się nie zgrywa z Chorusami.

Chętnie posłucham czegoś używanego do 3kzł, aby mieć porównanie. Macie propozycje? Zależy na dźwięku detalicznym, soczystym, aksamitną średnicą i z kontrolowanym, miekim basem. Chorusy na pewno zostają!

Może jednak zacząć od tych kabelków? mniejszy wydatek na początek...

Może jednak zacząć od tych kabelków? mniejszy wydatek na początek

Kable to kosmetyka. Różnica w brzmieniu jest słyszalna ale to naprawdę niuanse.

Skąd jesteś?

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

spaulo, i co z tego jak sobie z chorusami nie radzi na basie.

problemem jest wzmak albo kolumny, sprawdz tego sansui z innymi kolumnami i będzie wiadomo.

dla mnie to żadna opinia, że sansui ma wzięcie, nie raz się przekonałem, ze to co się wypisuje o sprzęcie, ma się nijak do tego czego ja oczekuje od sprzętu.

wszystko jest kwestia punktu odniesienia.

Panerai,

no tak, żadna opinia, rozumiem, z tym, że nie można przekreślać całkowicie czegoś z czym pewnie nie miałeś wogóle styczności.

Też tak myślę, że trzeba gdzie to sprawdzić a najlepiej u mnie w chacie, tylko z jakim wzmakiem? Jak myslisz?

Podałem 2 marki: Nad lub Musical Fidelity

co mi jeszcze przychodzi do głowy to te choruski mają po 2 kanały bass- reflexu, jesli je zatkam, jest dużo przyjemniej

ja mam arie 948, kanały basu sa identycznie. do przodu i do dołu. kolumny mam odstawione ok 80 cm od tylnej ściany, na boki maja ok 1,2m od ścian. focale "lubia" przestrzeń wokół. może spróbuj je inaczej ustawić. wtedy będziesz wiedział gdzie problem. a może tez jest rozwiązaniem zatkanie otworów BR

ja mam arie 948, kanały basu sa identycznie. do przodu i do dołu. kolumny mam odstawione ok 80 cm od tylnej ściany, na boki maja ok 1,2m od ścian. focale "lubia" przestrzeń wokół. może spróbuj je inaczej ustawić. wtedy będziesz wiedział gdzie problem. a może tez jest rozwiązaniem zatkanie otworów BR

no nic,pobawię się jeszcze raz z rozmieszczeniem, choć nie mam wiele miejsca...ciasno..

a może tez jest rozwiązaniem zatkanie otworów BR

Skoro producent przewidział obudowę pod br to tak ma być. Zatykanie całości żeby głośniki strojone pod br pracowały w obudowie praktycznie zamkniętej jest nieporozumieniem.

Edytowane przez defol

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

roksan caspian z electrami fajnie zagral z tanszych używek.

Skoro producent przewidział obudowę pod br to tak ma być. Zatykanie całości żeby głośniki strojone pod br pracowały w obudowie praktycznie zamkniętej jest nieporozumieniem.

popieram 100 %

Edytowane przez szatan

Kiedyś tak próbowałem zatykać otwór w HGP Vola bo mi nie się na basie wzbudzał jakiś rezonans. Niby przynosiło to poprawę ale zmieniało charakter brzmienia tak wiec na dłuższą metę tylko jazda z kolumnami po pokoju załatwiła sprawę. Trzeba czasem podejść do tego nieszablonowo.

Edytowane przez Piterski

Nie tylko w Bowersach ale to nie znaczy, że zatkanie br wpłynie tylko na sam bas. Bas może i się "skróci" ale ma to wpływ na prawie całe pasmo. Testowałem to między innymi kiedyś w swoich Tannoyach.

średnica i wysokie graja i tak w obudowie zamkniętej,(chorusy, aria). więc w przypadku takich konstrukcji, chyba to nie będzie miało znaczenia, jak zamknisz komore basową. będziesz korygował tylko bas.

jedyny schemat zwrotnicy jaki można znaleźć w necie, pochodzi ode mnie i dotyczy 948.

także musisz wyjąć zwrotnicę i sam rozrysować. Zaczynasz od odklejenia pierścienia ozdobnego głośnika basowego, potem go odkręcasz i masz dostęp do zwrotncy. W sensie musisz nacisnąć zatrzaski aby ją wypchnąć na zewnątrz.

Edytowane przez panerai_47

W sensie musisz nacisnąć zatrzaski aby ją wypchnąć na zewnątrz.

Tak samo jest chyba w Chorusach.

Hello!

No i jestem po testach... Poprawa jest i to zadowalająca, ale kolumny musiałem odsunąć dobry metr! teraz stoją prawie na środku pokoju..Do słuchania niestety trzeba je odsuwać.

Chorusy zaczęły grać precyzyjnym basem, miękim i głębokim a poziom dźwięku jak estradowe. Wcześniej przy volume na godzinie 10 to byl chałas a bas buuuczący....

Osuwałem je wcześniej od ściany, ale nie o tyle, a tu niespodzianka, bo nawet 10 cm robi różnicę! Sansuj jedak pokazał klasę, też zostaje, ale zmienię kabelki jeszcze na te Jantzen-a. Klotz nie ma zbyt pochebnych opinii.. a ja ciekaw jestem różnicy.

Choć wcześniej miałem klipsche rf62 i ładny wzmacniacz francuskiej firmy (made in China) za 5 kzł, porównywalem Klotza i Van Den Hula i różnicy nie słyszałem,,,

wielkie dzięki!

post-51440-0-53267000-1443255154_thumb.jpg

Daj dywan, może coś na ściany powieś.

Jantzena mam plecionkie, tragiczne mulenie i brak szczegółów.

Tani dobry kabel to dnm reson.

Ładne te focale, Jak to focale :)

Dostawilbym do kompletu ... Wlasnie wrzucmy troche fotek klubowych systemow bo cisza tu.

post-13519-0-81145400-1443297146_thumb.jpg

post-13519-0-16507100-1443297193_thumb.jpg

Na glosnikowe kup neotech BRDCC20. Po cztery tasmy na strone. Czyli jak masz 2x2m to potrzebujesz 16 metrow.

Jentzen to kicha

To kup sobie lepsze kable za 20zł. Uogólnione stwierdzenie że Jantzen to kicha jest bez sensu. Tak samo można powiedzieć o dowolnej marce.

Zależy do czego porównujesz i które konkretnie modele porównujesz. I czy porównujesz w wymiarze bezwzględnym czy w relacji jakość/cena.

Jantzena mam plecionkie, tragiczne mulenie i brak szczegółów.

Tani dobry kabel to dnm reson.

Mówimy o kablu Jantzen Solid Core bi-wire, a to inaczej grający kabel, u mnie zagrał lepiej od kilku kabli średniej klasy. O Resonie była mowa zdaje się w tym wątku, jest droższy ponad dwukrotnie od tego Jantzena i wypadł gorzej.

http://www.audiostereo.pl/klub-jantzen-audio_97406.html

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.