Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  183 członków

Focal Klub
IGNORED

klub miłosników kolumn Focal'a

Rekomendowane odpowiedzi

Don, czy chodzi o te kable?

http://allegro.pl/przewod-jantzen-audio-solid-core-2x1-0-2x0-5-mm-i5348048193.html

i ponawiam pytanie czy nie będą za cienkie?

Moc wzmaka spora i kolumny też nie małe.. Jak się będzie chciało zagrać mocniej, czy na pewno nie stopi się izolacja? ;)

dzięki!

Tak, to ten kabelek.

Nie ma szans na stopienie, moce by musiały być chyba w kilowatach.

Źle też odczytujesz ich grubość, to nie jest odpowiednik standardowego kabelka 1mm2. To jest jednolita żyła, nie splot cienkich drucików. Jakbyś sprasował taki standardowy kabel, powiedzmy 2,5mm2 to by pewnie wyszła zbliżona grubość jak ta żyła 1mm2.

To kup sobie lepsze kable za 20zł. Uogólnione stwierdzenie że Jantzen to kicha jest bez sensu. Tak samo można powiedzieć o dowolnej marce.

Zależy do czego porównujesz i które konkretnie modele porównujesz. I czy porównujesz w wymiarze bezwzględnym czy w relacji jakość/cena.

Mówimy o kablu Jantzen Solid Core bi-wire, a to inaczej grający kabel, u mnie zagrał lepiej od kilku kabli średniej klasy. O Resonie była mowa zdaje się w tym wątku, jest droższy ponad dwukrotnie od tego Jantzena i wypadł gorzej.

http://www.audiostereo.pl/klub-jantzen-audio_97406.html

Ten jantzen mówimy o solid core jest lepszy od resona. Kupiłem van den hula twin red i snowline i jantzen brzmi lepiej. Dopiero poziom mogami blue i audioquest cv6 pokazuje nieco wyższy poziom. W swojej cenie te kable są rewelacyjne zresztą widać po ilości kupujących.

Solid core świetnie sprawdza się w okablowaniu wewnętrznym kolumn.

Długo się wygrzewa?

To nawet kable trzeba wygrzewać?

Muszę sobie uszy wygrzać, bo nie odróżniam kabli wygrzanych od nie wygrzanych.

Wiem, że kable różnie grają, ale żeby wygrzewać je trzeba było, to mnie nie przekonuje.

Jest fizyka i jest religia.

I jest zdrowy rozsądek.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Ostatnio kolega wpadł z kablami Transparent audio musicwave plus, po raz pierwszy usłyszałem różnicę i to znacząca w brzmieniu....niestety cena tego kabla jest zaporowa..

mgrkleszcz, nie wszczynaj awantur. Jest już kilka wątków o grających/nie grających kablach. Ludzie przytomni wiedzą, że różne kable różnie brzmią. natomiast wygrzewanie kabli jest czynnością absurdalną z definicji i w praktyce też. Wróćmy do tematu, który dotyczy znakomitych głośników marki Focal.

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

Taki wlasnie mam, swietny kabel i uniwersalny bo bez zaznaczonego charakteru. Na rynku wtornym 1200 zl to jest bdb cena za takie granie.

Tragedii nie ma, muszę zapolować na te kabelki:)

1200 placilem na alledrogo, bede zmienial na wyzszy model transparenta za jakis czas. Widac je na foto na poprzedniej stronie.

Co do wygrzewania kabli to jest to praktykowane przez zlomiarzy bardzo czesto :) im to pozostawmy.

Uwaga na nagminne podróby Transparenta, Audioquesta, Furutecha.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

1200 placilem na alledrogo, bede zmienial na wyzszy model transparenta za jakis czas. Widac je na foto na poprzedniej stronie.

Co do wygrzewania kabli to jest to praktykowane przez zlomiarzy bardzo czesto :) im to pozostawmy.

To odkupie od Ciebie☺

Pewnie z 2 kafle dolozyc... Narazie wiec nie sprzedaje ale odezwe sie do Ciebie jak beda do sprzedania.

Zdjecia systemow mieli wklejac klubowicze.

Edytowane przez szatan

Witam wszystkich!

Dziś dostałem swoje Solidy Core. Skręciłem 0,5 +1,0 razem. Test wykonany. Wysłuchując ponad godzinę po jednym utworze na jednych kablach i drugich doszedłem do oto subiektywnych wniosków ..

Solid Core rozjaśnił system, wysokie tony bardziej się uwydatniły, poszerzył nieznacznie scenę, zpunktował bass, ale, ale ... wyciął i mocno cofnął tak prze ze mnie lubianą średnicę! Chorusy W zagrały jakby ktoś trzymał ich za membrany. Ogólnie Solidy spłaszczyły dźwięk, tworząc go nienaturalnym, bez mięcha, gęstości i z za kolumn. Wokal, harfa, fagot, sax, frażolety itp. znacznie realniej, "grubiej", ujmująco i z klasą, brzmią na starych Klotzach. Kurdę, trochę się zawiodłem, spodziewałem się lepszego, zrównoważonego dźwięku, bo w końcu to po Klotzu wszyscy jadą ... Ja natomiast zaczynam go doceniać. No zależy jeszcze co komu się podoba. A może trzeba by te nowe druty jednak wygrzać? Dobra średnica to podstawa, to właśnie tu w muzyce dzieje się najwięcej.

Powiem szczerze, że nie przypuszczałem, że kable mogą wprowadzić tyle zmian. Kiedyś, jak pisałem zresztą, robiłem podobne testy na innym sprzęcie i różnicy nie słyszałem, a tych co słyszą uważałem za nienormalnych :) A tu taka niespodzianka.

To opinia tak na "gorąco", ale jeszcze posłucham i może coś skrobnę.

Pozdrawiam!

No i zrobił się temat o kablach.

Czasami słyszymy inaczej, niżby to wynikało z obiegowych opinii.

U mnie na przykład miedziany przewód gra bardziej "siarczyście" niż srebrny.

Wygrzewanie kabli zostaw złomiarzom, jak wcześniej sugerował szatan;-)

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Niestety duża część opinii na forum rozmija się z prawdą....pewnie tak jest z tymi kablami.

Dzisiaj dostałem na testy odtwarzacz CA 851 N, o którym opinie są średnio słabe - że za taką kasę nie warto, bo jest dużo lepszych urządzeń w tej klasie. Podłączyłem i nastąpiło zdziwienie bo gra świetnie. Wcześniej miałem na testach odtwarzacz Atola, Dac Hegla, tak zachwalane a u mnie niczego nie pokazały. Zresztą kolumy Focala na tym forum (oprócz naszego kluby) nie są zbyt chetnie polecane. Gdyby nie przypadek dalej męczyłbym stare AP.

Gość

(Konto usunięte)

Niestety duża część opinii na forum rozmija się z prawdą....pewnie tak jest z tymi kablami.

Dzisiaj dostałem na testy odtwarzacz CA 851 N, o którym opinie są średnio słabe - że za taką kasę nie warto, bo jest dużo lepszych urządzeń w tej klasie. Podłączyłem i nastąpiło zdziwienie bo gra świetnie. Wcześniej miałem na testach odtwarzacz Atola, Dac Hegla, tak zachwalane a u mnie niczego nie pokazały. Zresztą kolumy Focala na tym forum (oprócz naszego kluby) nie są zbyt chetnie polecane. Gdyby nie przypadek dalej męczyłbym stare AP.

Ludziska wolą żonglować klockami ... Zamiast wycisnąć maxa z tego co mają...

Edytowane przez Gość

u mnie ostatni etap modyfikacji aria 948, na góre dałem kondy mundorf SGO 3,3uF. wywaliłem rike audio.

powiem tyle, warte każdej złotówki.

no może nie ostatni, bo będę musiał zrobić nowa zwrotnice, punk-punkt. bo teraz to popierdółka jest, kondy wielkie jak smoki a płytka od zwrotnicy malutka i mam kondy na kabelkach

:)

post-6746-0-64434200-1443717668_thumb.jpg

....dawno temu ktoś mi mówił , że można podłączyć kawałek zwykłego kabelka elektrycznego i będzie super kosmicznie........

Czy koledze chodzi o linkę używaną jako kabel zasilający urządzenia na 230V? Na pewno będzie lepsza od tanich przewodów używanych do łączenia wzmacniaczy audio z głośnikami.

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

Załączone miniatury

Załączona grafika: sgo.jpg

Lubię to

Palisz?

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.