Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  183 członków

Focal Klub
IGNORED

klub miłosników kolumn Focal'a

Rekomendowane odpowiedzi

dyzio4, myślę że potrzebujesz kolumn grających gęsto na niższej srednicy. Kef r900 są super przestrzenne ale właśnie kosztem

gęstości i wypełnienia niższego srodka. Do lekkich rzeczy fajne, cokolwiek trochę cięzszego (niekoniecznie rock czy metal) i brak drajwu i kopa. Nie patrz na śmieszne wykresy jakie to one są równe.

W Twoim pomieszczeniu mogą być mniejsze głośniki i wcale nie będzie mniej potężnie czy słabiej na basie.

Z focalem na pewno będzie mocniejszy kop, ale czy spodoba ci się reszta:)

dyzio4, myślę że potrzebujesz kolumn grających gęsto na niższej srednicy. Kef r900 są super przestrzenne ale właśnie kosztem

gęstości i wypełnienia niższego srodka. Do lekkich rzeczy fajne, cokolwiek trochę cięzszego (niekoniecznie rock czy metal) i brak drajwu i kopa. Nie patrz na śmieszne wykresy jakie to one są równe.

W Twoim pomieszczeniu mogą być mniejsze głośniki i wcale nie będzie mniej potężnie czy słabiej na basie.

Dzięki. Ująłeś to bardzo celnie. Opisałeś dokładnie brzmienie R900 i to czego mi brakuje. Pytanie czy właśnie takie są Aria 948 lub 936? Albo inne pytanie:które kolumny właśnie tak grają? Ale to już chyba nie jest kwestia w klubie Focal :)

Edytowane przez dyzio4

Przyznam że mam całkowicie odmienne doświadczenia z R900. Nie mogę porównać do Arii ale do 826V i 816V (to samo pomieszczenie). Jak na mój gust to R900 miały bardzo mocny ten odczuwalny, kopiący bas. Był szybki i ze świetnym atakiem, dynamiką. Ogólnie przekaz bardzo energetyczny. Focale też mają dobry bas ale jest on mniej precyzyjny, bardziej rozmyty, choć to też kolumny które mają dobry wykop i dynamikę na basie. W tym samym pomieszczeniu, jeśli Focale grały nieźle to R900 miały aż nadmiar tego basu, który daje ten "drive", napędza rytmikę utworu. Scena w Focalach jest szersza niż w Kefach, ale ponownie, brak w tym precyzji, lokalizacji sceny. Focale określiłbym jako bardziej "nadmuchane" brzmienie, Kefy bardziej poukładane, bardziej odczuwalna separacja dźwięków. Wracając na chwilę jeszcze do basu - miałem w tamtym czasie również Infinity R90 i tutaj rozciągnięcie pasma było dużo lepsze ale je można określić właśnie jako spokojniejsze, bez tego drive'u który miały R900. Pamiętam że bardzo przypominały mi Infinity Kappa 8.2 - to są również kapitalne kolumny pod rock czy metal, kipią energią. Miałem także Paradigmy, też energetyczne brzmienie (choć klasa nie ta sama). Kefy R900 pamiętam, że fantastycznie grały power metal czy rock, to był koncertowy dźwięk z rozmachem, właśnie tym "drive'm" na basie, stopa perkusji pięknie masowała klatkę ;)

Podejrzewam, że albo coś ze wzmacniaczem się nie zgrało albo akustyka pokoju tłumi pewne częstotliwości. Różne kolumny różnie się zachowują w danym pomieszczeniu.

don111, trochę mnie źle zrozumiałeś. Sam bas, uderzenie stopy w kef jest ok. Tak samo uważa dyzio. Problem jest z przełomem basu i srodka. Sami użytkownicy (wieksza część) mówią że r900 do rocka do średni wybór. Ha, nawet gość w salonie jak słuchałem szarpidrutów zdecydowanie odradził kefy. Inne nawet sporo tansze były fajniejsze. Wzmaki były rózne włącznie z drozszymi niz r900.

Kolumna idzie lekko w chłód i żaden wzmak tego nie zmieni. DLA MNIE r900 to jedna ze słabszych paczek w TEJ kwesti.

Za to akustyczne składy bardzo dobrze.

Co do focala pełna zgoda:) jakoś tak napompowany dzwięk.

No jeśli chodzi o barwę to zgadzam się, z tym że Focale nie są tutaj specjalnie inne, to tak samo neutralne, może nawet lekko chłodne brzmienie (z tym że opieram się tutaj na Chorusach, które dobrze znam). W rock/metal - nie uważam, aby taki sposób prezentacji działał na niekorzyść tych kolumn, w niektórych innych gatunkach - może być oczywiście lepiej. Dużą zmianą u mnie na plus dla barwy i ogólnie dla średnicy w R900 było podpięcie przedwzmacniacza lampowego (pojawiła się zwłaszcza lepsza "faktura" dźwięku, normalnie średnica jest jakby lekko wygładzona i odstaje od szczegółowej góry - może właśnie o to chodzi, brak takiej mikrodynamiki na średnicy).

Sam bas, uderzenie stopy w kef jest ok. Tak samo uważa dyzio. Problem jest z przełomem basu i srodka.

To jest dokładnie tak jak opisał Serwacy. Stąd moje pytanie o Arie 948 lub 936 czy te elementy są dużo lepiej wyeksponowane niż w KEF.

Mysle, ze jednak mozesz byc rozczarowany 948, niestety zastosowane elementy w zwrotnicy cewki rdzeniowe i kondy elektrolityczne na basie i srednicy szalu nie robia. Dopiero po wymienie na kondy mundorfa mcap i cewki toroidalnej na basie oraz cewki powietrzne i kondy mundorf mcap evo oil na srednicy, nie mowiac juz o wysokich. Aria dopiero zaczyna grac. Przed zmianami, bas jest rozciagniety i malo zroznicowany, kiepska kontrola. Jest tylko pytanie czy jest sens wydawac na arie ponad 10 tys zl i dodatkowo ponad 4 tys na upgrade. Czy szukac czegos innego, uzywanego w tej cenie. Dla mnie upgrade mial sens, bo nie chcialo mi sie żàglować kolumnami, a kazda odsprzedaz wiaze sie ze znaczna strata kasy.

Oczywiscie to wszystko kwestia punktu odniesienia czego sie sluchalo. W kazdym badz razie u mnie nie ma powrotu do oryginalnej zwrotnicy.

Edytowane przez panerai_47

Dobry ten nasz klub focala hehe.

bo tu nie ma oszołomów jak w innych klubach. nie bronimy niczego na siłę. to nie studio 16 hertz :)

ja na początku chwaliłem arie 948, po pewnym czasie zaczelo mi czegoś brakować. słucha się innych kolumn, droższych, więc człowiek ma porównanie. Dlatego się zdecydowałem na upgrade swoich. teraz to moge polecać :)

ale nie każdy chce modyfikować. generalnie kolumny w danym przedziale grają podobnie, kazda ma swoje plusy i minusy, kwestia wpasowania sie w tor.

Edytowane przez panerai_47

Dobry ten nasz klub focala hehe.

bo tu nie ma oszołomów jak w innych klubach. nie bronimy niczego na siłę. to nie studio 16 hertz :)

Panowie

Dziękuję i doceniam takie postawy i odpowiedzi. Moim zdaniem to jest prawdziwa pomoc forumowiczom - uczciwe i obiektywne opinie. jeszcze raz dziękuję. A jak porównam Focala do KEF to od siebie napiszę "co nie co".

ja na początku chwaliłem arie 948, po pewnym czasie zaczelo mi czegoś brakować. słucha się innych kolumn, droższych, więc człowiek ma porównanie. Dlatego się zdecydowałem na upgrade swoich. teraz to moge polecać :)

ale nie każdy chce modyfikować. generalnie kolumny w danym przedziale grają podobnie, kazda ma swoje plusy i minusy, kwestia wpasowania sie w tor.

Muda tez musial modyfikować zwrotnice w KEF R900 bo nedza w środku była.

to nie studio 16 hertz :)

E tam. Jest jeszcze lepszy. Audio Academy. Tam na podstawie zdjęcia pokoju potrafią Ci powiedzieć jak zagrają kolumny. I cały czas się przewija stwierdzenie, że wyroby AA grają tak, że powinny kosztować dwa razy tyle a Ci co ich nie doceniają to są głusi i niedojrzali, mało osłuchani. Ale jest dla nich nadzieja. Kiedyś dorosną i wtedy sięgną po AA. Ciekawi mnie tylko fakt, że Ci co naprawdę sporo słyszeli o AA nie chcą słyszeć :)

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Ale to pewnie dlatego, że nie mają kabli wartości 2/3 albo co najmniej połowy wartości kolumn.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Gość

(Konto usunięte)

W środę mam umówiony odsłuch B&W CM9 i CM10 oraz Proac Studio 148. Biorę odtwarzacz, DAC'a i kable. Wzmacniacza nie dam rady ciągnąć :)

To nie ma sensu ta wizyta...chyba że mają taki sam wzmak...

• 4 tygodnie później...

pozwolę sobie dopisać się do Szanownego Klubu z JMLab Electra 906. Wcześniej miałem 816v, ale Electry to klasa premium i to słychać.

Fajnie. Electry to już hi end :-)

• 3 tygodnie później...

Witam Kolegów i Koleżanki,

ja także pozwalam sobie dopisać się do niniejszego Klubu. Posiadam głośniki JMLab 716S z roku 2004, jestem ich pierwszym, jedynym i w pełni zadowolonym właścicielem. Wiem, dopisuję się do Klubu z małym poślizgiem, ale nie jestem nadto biegły w nowoczesnych formach komunikacji.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników głośników tej zacnej marki!

Dziękuję :)

Tak naprawdę to są jeszcze głośniki Focal.JMLab, taka jest na nich tabliczka.

Grają ze wzmacniaczem Jolida 502B, źródło analogowe gramofon Ad Fontes z wkładką AT440, przedwzmacniacz Graham Slee. Źródło cyfrowe napęd CA, przetwornik Arcam rDAC z zasilaczem Tomanka. Okablowanie to Tellurium / Zu / VdH / Supra / Wireworld. Wszystko stoi w 18 m2, daleko od ścian, i gra cudnie.

Powiem szczerze, że jestem zaskoczony, no i mile połechtany, dobrymi opiniami nt. głośników Focala... ja oczywiście mam o nich jak najlepsze zdanie, czego dowodem jest chociażby nasza 12-letnia już koegzystencja, ale dość często spotykam się z opiniami nieprzychylnymi, czy wręcz wrogimi. Nie mogę się z tym zgodzić, to są świetne głośniki, z duszą i charakterem.

Tak więc dobrze spotkać tutaj bratnie dusze :)

Gość

(Konto usunięte)

Powiem szczerze, że jestem zaskoczony, no i mile połechtany, dobrymi opiniami nt. głośników Focala... ja oczywiście mam o nich jak najlepsze zdanie, czego dowodem jest chociażby nasza 12-letnia już koegzystencja, ale dość często spotykam się z opiniami nieprzychylnymi, czy wręcz wrogimi. Nie mogę się z tym zgodzić, to są świetne głośniki, z duszą i charakterem.

Tak więc dobrze spotkać tutaj bratnie dusze :)

I tak trzymaj...jako całość gra pięknie...i to jest najważniejsze...

Pozdrawiam serdecznie... :-)

dość często spotykam się z opiniami nieprzychylnymi, czy wręcz wrogimi. Nie mogę się z tym zgodzić, to są świetne głośniki, z duszą i charakterem.

Pokaż mi markę, która się wszystkim podoba! :)

Pokaż mi markę, która się wszystkim podoba! :)

Do tego najaktywniejsze są małe manufaktury i ich przedstawiciele krytykujący większe i bardziej znane marki. Takie już uroki forów internetowych....

Gość

(Konto usunięte)

Do tego najaktywniejsze są małe manufaktury i ich przedstawiciele krytykujący większe i bardziej znane marki. Takie już uroki forów internetowych....

To nasze forum ostatnio tylko na tym się opiera...na krytyce wszystkiego i wszystkich...ot taka nasza narodowa przypadłość...jak osiągniesz sukces w złożeniu systemu i jesteś happy...to i tak znajdą się tacy, co będą Ci wmawiać, że jesteś w błędzie...

czego dowodem jest chociażby nasza 12-letnia już koegzystencja, ale dość często spotykam się z opiniami nieprzychylnymi, czy wręcz wrogimi.

Nie przejmuj się :)

Ja gram na "focalach" 16 lat ;)

Najpierw byly JmLaby Cobalt810, a od 8 lat gram na Zollerach.

W końcu to dla nas grają, a nie dla kogoś.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

To nasze forum ostatnio tylko na tym się opiera...na krytyce wszystkiego i wszystkich...ot taka nasza narodowa przypadłość...jak osiągniesz sukces w złożeniu systemu i jesteś happy...to i tak znajdą się tacy, co będą Ci wmawiać, że jesteś w błędzie...

Zgadza się @ziko369 :)

O normalnych ludzi coraz trudniej niestety...

-=SLAYER RUL3Z =-

Lubię Focale i lubię ten klub. Nie ma tu przepychanek, konfliktów. Jak poczyta się w niektórych klubach, przoduje tu Audio Academy, jak jedyny mistrzowski konstruktor próbuje na siłę wcisnąć swoją filozofię brzmienia wszystkim i jeszcze pisze, że każdy komu nie podoba się jego brzmienie to gówno słyszał i gówno wie ale dorośnie i wtedy pozna prawdę, jego prawdę to nie wiadomo czy płakać czy się śmiać :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.