Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  183 członków

Focal Klub
IGNORED

klub miłosników kolumn Focal'a

Rekomendowane odpowiedzi

preferuje wytłumione obudowy i to zdecydowanie

Pisałeś już to trzeci raz. Wszyscy już to wiedzą.

Czyli uważasz, że można pakować wytłumienia ile wlezie? Czy uważasz, że tyle samo powinno być wytłumienia w obudowie br i zamkniętej? Co się dzieje z kolumną gdy jest "przetłumiona"?

Proponuję podesłać projekt do Focala z Twoim patentem na Arie. I nie piszę tego z pogardą, może skorzystają.

mdf jest materiałem drewno pochodnym

Pochodnym ale jednak z drewna. Czy jest różnica w materiale drewnopochodnym jakim jest płyta wiórowa a mdf?

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Pisałeś już to trzeci raz. Wszyscy już to wiedzą.

Czyli uważasz, że można pakować wytłumienia ile wlezie? Czy uważasz, że tyle samo powinno być wytłumienia w obudowie br i zamkniętej? Co się dzieje z kolumną gdy jest "przetłumiona"?

Proponuję podesłać projekt do Focala z Twoim patentem na Arie. I nie piszę tego z pogardą, może skorzystają.

Pochodnym ale jednak z drewna. Czy jest różnica w materiale drewnopochodnym jakim jest płyta wiórowa a mdf?

szkoda gadać. jak ze ślepym o kolorach

wg moich doświadczeń własnie wytłumienie robi robotę. przestaje grać obudowa kolumny a zaczynają grać tylko głośniki. szczerze polecam.

Co na to by powiedział konstruktor Harbetha lub Spendora?

Dlaczego tak lekceważąco wyrażasz się o moich pogladach?

Ponieważ jest to wątek poświęcony Focalowi,o po pierwsze.

Po drugie:Każdy projekt zawiera szereg praw i patentów nie zapominając o prawie autorskim.

Jeśli czujesz się na siłach to stwórz taki projekt,uruchom produkcje i sprzedaż.

Przerabianie czegokolwiek co powstało z inicjatywy drugiego człowieka jest nie na miejscu(co najmniej)

Po trzecie:To nie jest wątek o diy a o Focalu.

szkoda gadać. jak ze ślepym o kolorach

Nie wiem kto tu jest tym ślepym ale jest kilkunastu konstruktorów uznanych na świecie,którzy z tobą by się nie zgodzili.

Franco Serblin(niestety nie żyjący już)konstruktorzy Harbetha i Spendora,gdzie ich skrzynie mają wpływ na brzmienie itd.a wytłumienie w ich konstrukcjach jest minimalne.

proponuje kolegom zanim zaczna majstrowac przy kolumnach,poprobowac z roznymi dacami,roznice sa tak duze ze mozna kolumn nie poznac,zrodlo jest bardzo wazne,nie wiem czy nie wazniejsze od wzmocnienia choc jak zle wzmocnienie to tez lipa,nie mniej grzebanie w w focalu to profanacja,kolumny sa zestrojone dobrze,mozna tylko rozpier....c,powinno grac barwnie , slodko ze bez wyostrzen bez zadnych przerobek,jak tak nie jest to wymiana elektroniki,wiadomo ze zawsze taniej wyjdzie wymienic zwrotnice niz cd czy dac,tylko ze wtedy to nie jest juz focal tylko jakas pierdziawka

Zawsze gra cały system i twierdzenie,że to akurat kolumny grają jazgotliwie jest nieporozumieniem.Jazgotliwość to wina źle złożonego systemu.Może wynikać z wzmacniacza i źródła a niekoniecznie z kolumn.Na to mają również wpływ kable i to zarówno zasilające jak i interkonekty i głośnikowce.Wystarczy porównanie GR Cardasa z Nordostem Valhallą lub innych ostro brzmiąco kabli z ciepłymi.Po to właśnie mamy na rynku różnorodność do wyboru by spiąć właściwie system.Jestem ciekaw czy kupujący np.kolumny za 50-60 tys.zł

będą gmerać przy zwrotnicach,wytłumieniu,czy poszukają raczej odpowiedniej dla nich elektroniki.

Otóż modrzewie47 właśnie teraz po poprawieniu zwrotnicy, dobraniu opampów i lampek Focale wcale mi nie krzyczą

Wystarczyło zmienić dac-a lub kabelki a efekt byłby taki sam,jak nie lepszy.Dopasowanie systemu się kłania a nie gmeranie w zwrotnicach.Teraz te kolumny zakupione od ciebie przez kogoś innego a mającego również inny zestaw(grający ciemniej)będzie miał znowu źle.Może być taka sytuacja,że zmienisz źródło lub wzmak i stanie się podobnie,czyli źle.Będziesz znowu gmerał w zwrotnicy?

Za każdym razem ...zwrotnica.

Przecież piszę o Focalach, to po pierwsze.

Prawo autorskie nie zabrania poprawienia/zniszczenia przedmiotu będącego własnością poprawiacza/psuja, to po drugie.

modrzew47 nie wypisuj absurdów.

Poprawianie własnych kolumn jest nie na miejscu (sic!) Co Ty za absurdy wypisujesz!?

Gdybym się czuł na siłach uruchomić produkcję i zaczął te wytwory sprzedawać jako Focale,czy też klony Focali, to wtedy można by mówić o ewentualnym plagiacie.

cable66, nie zastanawiałeś się, że w takich budżetowych kolumnach mogą być marne elementy. Zostały wymienione na lepsze jakościowo o TAKICH SAMYCH parametrach i to wg. Ciebie co najwyżej zdegraduje dźwięk a nie odwrotnie?

W skrzynkach mam byle jakie kondensatory i będę kombinował z kablami?

Jak ktoś kupujący te głośniki może mieć znowu źle, jeżeli siedzi w nich zwrotnica o tych samych parametrach?

Kupujący kolumny za 50 - 60 tys. nie będzie nic zmieniał bo tam nie ma co zmieniać, jest na tyle dobre, że kosztuje 50-60 tys.

A jak bym te swoje kolumny, przez kogoś wymyślone i wyprodukowane przemalował na inny kolor, to nie zawłaszczył bym jego praw autorskich?

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

problem polega na tym ze lepsze jakosciowo elementy moga zdegradowac dzwiek,choc wydawac by sie moglo ze to bzdura,ale wlasnie tak jest,zreszta malo to hajendow na rynku z bebechami od budzetowek a graja albo i nie,wszystko zalezy jak sie klocuszki spasuja

Piszecie o tym jakbysmy to robili po omacku, bez porownania do oryginalnej wersji. My, ktorzy robilismy upgrade kolumn mamy takie porownanie. I piszemy, ze gra lepiej. Wy natomiast, ktorzy nawet nie sluchaliscie takiej kolumny po modach, od razu zakladacie z gory ze to nie ma prawa grac. Wiec tak jak pisalem wczesniaj, gadanie ze slepym o kolorach. Wiem jak graly moje arie przed, bylo to granie bezplciowe bez gory i wycofana srednica. Arie sa wygluszone firmowo od srodka,ale jest to tylko biala sztuczna welna wlozona luzno na scianki kolumny. Porownanie do harbetow itp kolumn nijak ma sie do arii. Bo to zupelnie inne kolumny konstrukcyjnie z zalozenia. Krytykanci moze byscie sobie zadali troche trudu i posluchali takiej kolumny po upgrade. faktem jest, ze po takich zmianach, powinno sie dac kolumny na ponowne pomiary. Aby stwierdzic czy nie, ze nasze wrazenia po zmianach sa pozytywne. ale ja nie mam takiej potrzeby. Bo wrazenia poytywne po mianach stwierdzilem nie tylko ja. A tak przy okazji, focal electra 1028be po modach graja jak kolumny za 100 tys zl. Zobacz jakie masz komponenty w zwrotnicy. Kondy po 3 zl. Takze najpierw posluchajcie krytykanci a potem wyrazajcie opinie

Poza tym ,gdyby upgrade mi pogorszyl granie to tez bym o tym napisal. Bo po co sciemniac.

Edytowane przez panerai_47

I mimo wszystko je kupiłeś?

Zycie. Jesli oczekujesz czegos wiecej muszisz wydac minimum 30 tysia. Jak sie okazuje zupelnie bez sensu. Moge stanac szranki z electra 1027be lub 1028 be, mialem sposobnosc je posluchac. Nie ma wstydu po upgrade. Koszt moich zmian ok 2.5 tys zl

A jak bym te swoje kolumny, przez kogoś wymyślone i wyprodukowane przemalował na inny kolor, to nie zawłaszczył bym jego praw autorskich?

Nazywały by się tak samo a napisałbyś,że to inspirowane,jak meble.Sprawa mebli już pokazała co to inspiracja i jakie kary za sobą niesie.Oczywiście nikt nie broni swojej,zakupionej własności przerabiać i wymieniać w nich części "na lepsze",tylko producent użył takich a nie innych nie z własnego widzi-mi-się a z budżetu na daną kolumnę,powiedzmy.Jaki sens ma stosowanie droższych części w zwrotnicach i okablowaniu?Zostawiając pozostałe części?Przecież kolumna składa się nie tylko ze zwrotnicy a z innych jeszcze przetworników a wszystko składane jest wedle budżetu na daną kolumne.Nie lepiej dołożyć i kupić wyższy model?Samo poprawienie zwrotnicy wygląda tak jak byśmy chcieli poprawić jakość samochodu zmieniając mu koła....tylko.To jest właśnie polska przedsiębiorczość...psia krew.

Moge stanac szranki z electra 1027be lub 1028 be, mialem sposobnosc je posluchac.

Musisz się zdecydować z którymi konkretnie chcesz stawać w szranki czy z 1027BE czy 1028BE.Różnią się w brzmieniu,jeśli jest jak piszesz,że słuchałeś jedne i drugie,powinieneś wiedzieć.

I mimo wszystko je kupiłeś?

Brawo.

cable66, nie zastanawiałeś się, że w takich budżetowych kolumnach mogą być marne elementy

Zgadza się,mogą ale wszystkie.Głośniki,zwrotnice,kable,wypełnienie,zaciski,obudowa.Wszystko zmienisz?

masz "wybitne" elementy w zwrotnicy 1028Be. kable w moich ariach były takie same gówniane.

podałem 1028be lub 1027be, co by było Wam łatwiej, poniewąz moje 948 po zmianach grają lepiej od tych dwóch konstrukcji.

wymieniłem równiez gniazda głośnikowe na WBT.

i nie żałuje zakupu arii 948.

post-6746-0-71650800-1423669316_thumb.jpg

poniewąz moje 948 po zmianach grają lepiej od tych dwóch konstrukcji.

wymieniłem równiez gniazda głośnikowe na WBT.

Tak,tak to wrzuć fotkę tej zmienionej zwrotnicy.Zobaczymy co tam zmieniłeś.Możesz przyjechać z tymi Ariami i porównamy do 1028BE/2 akurat takie po wymianie z Mini Utopiami...posiadam.

Jeśli zagrają lepiej,wszystko odszczekam.

modrzew starsznie sie napinasz, to tylko zabawa jest. wyluzuj bo Ci żyłka pęknie :)

na wysokotonówkę dałem rike audio 3,3uF, na średnicy 75uF (68+6,8) mundorf evo oil, 10uF mundorf mcap, na bas 150uF mundorf ecap. rezystory zmieniłem na grafitowe.

okablowanie jupiter na góre i średnice, neotech na bas.

zamiłowanie czy przypadek??

pytasz sie o kondy? generalnie kierowałem sie tym co dają najlepsi do zwrotnic, (B&W). jeśli juz robić upgrade, to nie może byc tanio.

a rike audio polecił mi kolega.

cewki tez bym chętnie zmienił. może za jakiś czas to zrobię. ale wtedy zwrotnica musi iść na zewnątrz kolumny. poza tym cewki trzeba bedzie wylutowac i je pomierzyć. do Świebodzina (Polink) mam w miarę blisko, mam nadzieję, że pomierzą mi cewki.

najlepsi do zwrotnic, (B&W)

:) Dla mnie każde B&W, które słyszałem grało beznadziejnie. Począwszy od 302 przez 602, 704, a także CDM, CM... Jak widać same dobre elementy zwrotnic nic nie dają bo gra cała kolumna włącznie z obudową. Oczywiście jestem zdania, że "dobre" elementy zwrotnic mogą znacząco poprawić brzmienie tak jak okablowanie.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

:) Dla mnie każde B&W, które słyszałem grało beznadziejnie. Począwszy od 302 przez 602, 704, a także CDM, CM... Jak widać same dobre elementy zwrotnic nic nie dają bo gra cała kolumna włącznie z obudową. Oczywiście jestem zdania, że "dobre" elementy zwrotnic mogą znacząco poprawić brzmienie tak jak okablowanie.

B&W stosuje mundorfy tylko w wersjach 800, 801, 802, raczej.

właśnie obudowa ma nie grać,

właśnie obudowa ma nie grać,

Właśnie że ma. W obudowach zamkniętych wpływ jej powinien być mniejszy.

Miałem kolumny, które były robione z polimerobetonu (specjalnie dobierany beton mieszany z żywicą poddawany efektowni polimeryzacji), właśnie po to aby wyeliminować efekt "grania obudowy". Efekt był niezadowalający przynajmniej dla mnie. Dźwięk bardzo zwiewny i lekki, bez dociążenia. W dźwięku też dało się słyszeć echo, efekt studni lub pustego pokoju.

modrzew47,

wymieniłem to, co wołało o pomstę do nieba.

Wydałem raptem 500 PLN.

A poszybowały wyżej.

Każda firma ma w swojej ofercie modele lepsze i gorsze.

I w tych gorszych czasami wystarczy zmienić szczegół a będzie dużo lepiej.

Grzebanie w sprzętach to kiedyś był mój zawód.

Ty nie chcesz poprawiać, to nie poprawiaj, ale nie krytykuj, skoro nie słyszałeś.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

dajcie spokoj:P

każdy z nas ma swoje zabawki i bawi się nimi... chwali sie zmianami na lepsze gorsze.czasami wraca do starych nawyków i niech już tak zostanie.....

zapraszam na pączki:))

ja mam inne doświadczenia. przetłumic też nie mozna

No tak,ty jesteś konstruktor nad konstruktory,to masz inne.Lepsze.Ty czekaj może przyjedzie jakiś konstruktor po naukie do ciebie.Taki powiedzmy z Harbeta,Wilsona lub Spendora.Pokażesz wtedy im jaki to kozak jesteś.A z tym napinaniem to do żonki wyskocz

będzie ci latwiej dostać...po gębie.

Ps.

Żeby cokolwiek prawić na temat,trzeba go znać i mieć autorytet....uznany.

Przede wszystkim uznany przez świat.

Najprościej jak można wytłumaczyć,to załóż do Fiata koła od BMW i już będzie tak samo jeździł a może i lepiej.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.