Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  183 członków

Focal Klub
IGNORED

klub miłosników kolumn Focal'a

Rekomendowane odpowiedzi

chorusy graja lepiej od arii,zdecydowanie brakuje w ariach ognistej srednicy z chorusow,jakies takie suchotniki te arie,a moze to tylko przyzwyczajenie do chorusow,ja bym arii nie kupil

Bardziej powiedział bym o Chorusach, że są suche i bezbarwne. Aria oferuje nieco więcej barw moim zdaniem, a na średnicy jest ewidentnie pełniejszeą i lepszą od 8-setek kolumną. Choć Arii brakuje tej Chorusowej zadziornosci. Są za to bardziej dokładne - coś za coś.

Nie wiem o co biega w Ariach. Niby są takie zrównoważone i poprawne a jednocześnie suchotnicze jednak. Tomter, chodzi o suchotniczość w odniesieniu np. Chorusów. A nie jest tak, że Focale są bardziej suche od innych marek

i nawilżyć/natłuścić je może dopiero lampowiec?

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

Bardziej powiedział bym o Chorusach, że są suche i bezbarwne. Aria oferuje nieco więcej barw moim zdaniem, a na średnicy jest ewidentnie pełniejszeą i lepszą od 8-setek kolumną. Choć Arii brakuje tej Chorusowej zadziornosci. Są za to bardziej dokładne - coś za coś.

bardzo chcialem zeby tak bylo kolego,zeby arie 926 zagraly piekna srednica,niestety graly tak nedznie ze moje stare chorusy przy nich to hi end,w czwartek spakowalem i odeslalem do sklepu,choc bardzo chcialem je kupic

Nie wiem o co biega w Ariach. Niby są takie zrównoważone i poprawne a jednocześnie suchotnicze jednak. Tomter, chodzi o suchotniczość w odniesieniu np. Chorusów. A nie jest tak, że Focale są bardziej suche od innych marek

Nie słyszałem Chorusów. Miałem wcześniej AP Yara II superior, które grały dużo ostrzej i bardziej sterylnie. Właśnie średnica w Ariach podoba mi się najbardziej. Pewnie dużo zależy od wzmacniacza. U mnie grają z Denonem PMA 2020 i jest rewelacyjnie. Odwzorowanie brzmienia instrumentów dętych ( klarnet trabka) jest idealna.

poza tym na zimno arie grają kiepsko. caleb66 szkoda, że nie miałeś cierpliwości.

poza tym arie obnażają słabość toru. nie wiem na czym grasz.

jak kupowałem swoje 948 to na odsłuchy miałem tylko 926, wyjętę dopiero co z kartonu. ale wiedziałem, że maja potencjał.

grały z jakims wysokim wzmakiem marantza za 12 tys. zł. to połączenie nie było udane.

Edytowane przez panerai_47

Yyyyy!

caleb66 bardzo chciałby kupić ale niestety nie może:-(

Xs-2 chce sprzedać...

Panerai-47, sam wiesz, że je trzeba mocno poprawiać.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

niestety :)

ale warto. ja podchodziłem do upgradu kolumn, jak pies do jeża.

w zwrotnicy oryginalne kondy elektrolity na średnicy i basie, wielkość 1x3cmm. bas, wymienione u mnie na mundorfy mcap wielkości szklanki do herbaty, na średnicy mundorf mcap evo oil, wielkie jak diabli. musiałem podłącząc na kabelkach i dawac na kabelkach, wysokie rike audio. w sumie to kond od basu jest większy od płytki zwrotnicy. można powiedzieć, że arie to już przedsionek high endu. tu już byle czym ich nie zadowolisz, niestety.

można i nie poprawiać, ale przy odsprzedaży duża strata, taniej wychodzi upgrade. u mnie na pewno zostaną na jakiś czas. Już myśle o focal sopra.

Dla mnie ważnym wyznacznikiem tego jak gra zestaw jest opinia postronnych znajomych. Po wymianie Yar na Arie, kolega, który wpadł do mnie na kawę, a nie jest maniakiem sprzętu, nie pytany o opinię, powiedział "ŁAŁ...fajnie gra Twój sprzęt,....":)

bardzo chcialem zeby tak bylo kolego,zeby arie 926 zagraly piekna srednica,niestety graly tak nedznie ze moje stare chorusy przy nich to hi end,w czwartek spakowalem i odeslalem do sklepu,choc bardzo chcialem je kupic

Może to kwestia pomieszczenia, amplifikacji...miałem u siebie chorusy 806 i arie 906. Oba głośniki grane ~150h. W moim przypadku lepsze okazały się arie, o porównaniu pisałem klika postów wcześniej. Arie wyjęte prosto z pudła pozostawiają sporo do życzenia. Zwłaszcza barwa i bas.

Do kolumn za 8 tys dajesz wzmak za 2 tys. Nic dzwiwnego, ze te arie nie graja skoro podlaczacie slabe wzmaki.

Do focali polecam lampy, nawet bardzo 'lampowo' grający tranzystor jak asr emitter nie wydobywa z nich całego potencjału, po podłączeniu dobrego wzmacniacza lampowego w brzmieniu pojawia się pierwiastek autentyczności i kolumny przestają grać sucho jak to ktoś napisał.

Do focali polecam lampy, nawet bardzo 'lampowo' grający tranzystor jak asr emitter nie wydobywa z nich całego potencjału, po podłączeniu dobrego wzmacniacza lampowego w brzmieniu pojawia się pierwiastek autentyczności i kolumny przestają grać sucho jak to ktoś napisał.

A nie jest tak, że Focale są bardziej suche od innych marek

audiokratorze i szatanie macie rację.

Ja focali mogę słuchać tylko przez lampowca.

Ja

Z Marantzem PM6005 zagrają lepiej Arie 926, czy Chorusy 816v?

Zakup sobie do Marantza Chorusy 714/716... powinno być OK.

Z Arią może być średnio, ten Marantz pod względem wydajności prądowej demonem nie jest.

U mnie kiedyś PM6004 przegrał z dość słabym ampli Onkyo pod każdym względem.

Edytowane przez Whyduck

Zakup sobie do Marantza Chorusy 714/716... powinno być OK.

Zastanawiam się nad 716. Tylko nie wiem jak grają?

Jak sądzicie ile są warte używane Chorusy 816V w dobrym stanie z minimalnymi śladami użytkowania z zachodniej dystrybucji?

A ja właśnie myślę nad sprzedażą Focali 716, dwuletnie, stan idealny, żadnych uszkodzeń, rys. Dbam o sprzęt. Za małe do pomieszczenia, i stąd decyzja, ale czekam jeszcze na decyzję czym je zastąpić, a będzie ciężko.

Warto kupić, jeżeli Didusieq zejdzie z ceny.

Tylko trzeba uszlachetnić zwrotnicę i naprawdę może być fajnie.

Witam

Zapisuję się do klubu z kolumnami Focal Aria 948, na razie grają z Anthemem 225, ale czekają najprawdopodobniej na Yamahe A-S2100.

Ma ktoś z Was doświadczenie jak zagrają z Yamahą, czy to dobre połączenie?

Yamaha ciężki temat. W testach wypada super, tylko w rzeczywistych odsłuchach jest różnie oceniana ( najczęściej słabo).....musiałbyś posłuchać i sam ocenić. Za design 6 z plusem:)

Capricorn44, jeśli nie boisz się klonów to w tej cenie masz PRE klona Lamm i końcówki klon pass F5. i zagra tak, że Cie wyrwie z butów.

no jeszcze byś musiał poprawić 948 :)

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.