Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  183 członków

Focal Klub
IGNORED

klub miłosników kolumn Focal'a

Rekomendowane odpowiedzi

to oddaj je w cholerę skoro paradigmy za 100 zł są lepsze i nie zawracaj dupy.

Nie wiem dlaczego mnie obrażasz. Paradigmy kosztowały 4000zł. Podobne wielkością Arie 906 kosztują 3490zł. Można przyjąć że to podobna klasa brzmienia.

Focal będę dalej wygrzewał. Zresztą wydaje mi się, że dynamika i bas uległy znacznej poprawie. Na pewno nie grają już tak sucho i matowo jak na początku. Jak góra się złagodzi to będzie ok.

W tej chwili żadna zmiana wzmacniacza nie wchodzi w rachubę. Spłukałem się już na kolumny. Milionerem nie jestem. Ale jak zostawię sobie Focale to w przyszłości zapytam na forum o poradę co do wzmacniacza. O tym Denonie marzę już od dawna.

Pozdrawiam

Nie znam arii ani denona 2020 ae ale podłączałem denona 2000r (prawie identycznie zbudowany) do focali electra 1027 be i mezzo utopii i zagralo to raczej bez wypełnienia i z dużą ilością wysokich tonów, dało się słuchać ale to dla fanatyków konturowego, jasnego i szybkiego grania. Od siebie polecę lampkę, roksana caspiana lub asr emittera.

Electry świetnie grały z jolida 502, to już było naprawdę dobre granie a ja wymieniłem ją na phasta w ciemno i mogę już tylko walić głową w mur.

Mocna lampa do focala to jest to.

Mezzo utopie grają teraz z zestawem pre + monobloki jolida fusion i jest to synergiczne zestawienie wg mnie.

Marantz to raczej nie do focala, miałem kiedyś pm 17 i potrafił grać koszmarnie z jasnymi głośnikami.

Ciężko na podstawie filmu określić brzmienie. Mikrofony w aparacie inaczej "zbierają" niż ucho ludzkie. Poza tym nagrywasz z odległości kilkudziesięciu centymetrów dźwięk z jednej kolumny i to na wysokości wysokotonówki. Nie masz kogoś znajomego z dobrym wzmacniaczem, który podjechałby do Ciebie? Popytaj na forum, może ktoś mieszka w Twojej okolicy. Ja akurat nie mam Arii ale Electry, które grają z monoblokami Phast i to jest to czego szukałem choć to i owo można by kosmetycznie poprawić. Powodzenia.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Dziękuję za propozycje, ale teraz nie będę zmieniał wzmacniacza.

Wygrzewam dalej głośniki, a jak nic się nie zmieni, to oddam je do sklepu. To dużo prostsza droga niż szukanie wymyślnych wzmacniaczy. Dobre kolumny powinny zagrać przynajmniej przyzwoicie z każdym wzmacniaczem.

Właściwe nie odpowiadają mi w nich tylko wysokie tony. Może jestem uczulony na aluminium.

Dam znać na forum pod koniec przyszłego tygodnia czy coś się zmienilo, czy nie. Pozdrawiam

Nie zmieni sie z marantzem, to najgorszy wzmak do focali a focale to jedne z najbardziej udanych kolumn w swoich przedzialach. Sa prawdziwe, neutralne, rozdzielcze szybkie i dokladne, nie lubia tylko przecietnych "tranzystorów" bo pokazuja jak slaby jest wzmacniacz.

Nie zmieni sie z marantzem, to najgorszy wzmak do focali a focale to jedne z najbardziej udanych kolumn w swoich przedzialach. Sa prawdziwe, neutralne, rozdzielcze szybkie i dokladne, nie lubia tylko przecietnych "tranzystorów" bo pokazuja jak slaby jest wzmacniacz.

Amen:-)

Defol mam takie samo zestawienie 1027 be i phast triode se:)

Ja mam Phasta na 6L6 ale gram na KT66 Gold Lion w połączeniu z driverami 5670 od GE. Przedwzmacniacz to Velleman KT 8020 na ECC82 od Psvane.

Dobre kolumny powinny zagrać przynajmniej przyzwoicie z każdym wzmacniaczem.

Ja się osobiście z tym nie zgadzam. Focale są dość wymagające i kapryśne jeśli chodzi o sprzęt towarzyszący.

focale to jedne z najbardziej udanych kolumn w swoich przedzialach. Sa prawdziwe, neutralne, rozdzielcze szybkie i dokladne

Zgadzam się z tym. Wg mnie mnóstwo ludzi podłącza do Focali budżetowe wzmaki japońskie, które brzmią sucho i jazgotliwie i obarczają winą za takie brzmienie właśnie Focale a to do bólu przejrzyste kolumny, które z odpowiednim wzmakiem pokazują więcej niż konkurencja, do tego są szybkie i prawdziwe.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

• 2 tygodnie później...

:) Poglądowo nic nie słychać. Tylko odsłuch na żywo może coś powiedzieć o systemie. Właśnie pół godziny temu gościłem u siebie Burza, nie sądzę żeby mógł coś powiedzieć o moim systemie nawet poglądowo gdybym przystawił mu telefon do kolumny i włączył muzykę :)

Edytowane przez defol

Razem z Burzem stwierdziliśmy, że u mnie wysokie tony są trochę ziarniste i zbyt otwarte. Nie chciałbym ich utemperowywać ale chciałbym zmienić nieco ich charakter. Nie chcę stracić na dźwięczności ale chciałbym aby były bardziej aksamitne niż ostre, trochę bardziej rozdzielcze. Sławek sugerował wymianę rezystora w torze wysokotonówki na węglowy PathAudio. I tą drogą pójdę. Co sądzicie o kondensatorach Aeon? Kombinować z nimi też z czasem czy zostawić?

post-13503-0-97830200-1442524819_thumb.jpg

Edytowane przez defol

A z tymi elektrolitami i cewkami na grafitach będziesz coś robił?

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

Cewki to nie taka prosta sprawa.Elektrolity będą wymienione.

Znacie kondensatory Aeon? Warto je wymieniać powiedzmy na Mundorfy?

Tym bardziej, że zmiana na cewki na z rdzeniami powietrznymi nie koniecznie da lepszy głos głośnikom.

Natomiast wymianę kondensatorów usłyszy nawet słuchowo niepełnosprytny.

Nie znam Aeon'ów ale co do Mundorf,ów jestem na tak.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Koledzy rozglądam się za nowymi kolumnami i dlatego chciałem prosić o kontakt osoby, które posiadają kolumny Mini Utopia.

Nie koniecznie w wątku, jak ktoś woli proszę ewentualnie pisać na PW.

Witam!

Wpisuje się z moimi Chorus 816 VW i jednocześnie nakreślę swój problem, może ktoś z Was będzie wiedział i doradzi.

Od ponad roku mam ww kolumienki kupiłem również pod francuza Advance Acoustic Max 450. Porównywałem z wieloma i w salonie wypadły najlepiej, miedzy innymi z MA RS8. W tym zestawieniu grało jakoś sucho, ostro, więc postanowiłem pójść w starą dobrą szkołę Sansui. Sprawiłem sobie wzmacniacz AUX-911 DG, najwyższy model w serii, elektronika rzekomo specjalnie selekcjonowana, power consumption 720 W. No i tu zdecydowanie na plus, wysokie wreszcie udrutowane, takie jak trzeba a średnie aksamitne, wyraziste, jak dla mnie bajka. Problem jest z basem, nie brakuje go, jednak jest jakiś rozlazły, kartonowy, nie punktowy sprężysty, mięki. Różne ustawienia kolumieniek już za mną, (wysuwania, odsuwania, przestawiania) to nic nie zmienia... A już przy jakiś szybszych, "skocznych" utworach to po prostu hałas! Ustawienia bas/treble zawsze na 0. Preferencje to muzyka elektroniczna, instrumentalna.

pozostałe elementy systemu to:

odtwarzacz strumieniowy POPCORN C300 (odtwarzam tylko Flac),

interkonekty: The bay C5 Van den hul

kable głosnikowe Klotza 2 x 4 mm2

Gdzie tu jest wąskie gardło systemu?

Popcorn może mało audiofilskie źródło, ale porównywałem z CD AA ( z chińską lampą na wysciu) i zagrał na podobnym poziomie i wygodna obsługa.

Co kupić, co sprzedać, co zmienić.. co zrobić?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Koledzy rozglądam się za nowymi kolumnami i dlatego chciałem prosić o kontakt osoby, które posiadają kolumny Mini Utopia.

Nie koniecznie w wątku, jak ktoś woli proszę ewentualnie pisać na PW.

Posiadam mezzo, chętnie napiszę o nich co nieco.

Witam!

Wpisuje się z moimi Chorus 816 VW i jednocześnie nakreślę swój problem, może ktoś z Was będzie wiedział i doradzi.

Od ponad roku mam ww kolumienki kupiłem również pod francuza Advance Acoustic Max 450. Porównywałem z wieloma i w salonie wypadły najlepiej, miedzy innymi z MA RS8. W tym zestawieniu grało jakoś sucho, ostro, więc postanowiłem pójść w starą dobrą szkołę Sansui. Sprawiłem sobie wzmacniacz AUX-911 DG, najwyższy model w serii, elektronika rzekomo specjalnie selekcjonowana, power consumption 720 W. No i tu zdecydowanie na plus, wysokie wreszcie udrutowane, takie jak trzeba a średnie aksamitne, wyraziste, jak dla mnie bajka. Problem jest z basem, nie brakuje go, jednak jest jakiś rozlazły, kartonowy, nie punktowy sprężysty, mięki. Różne ustawienia kolumieniek już za mną, (wysuwania, odsuwania, przestawiania) to nic nie zmienia... A już przy jakiś szybszych, "skocznych" utworach to po prostu hałas! Ustawienia bas/treble zawsze na 0. Preferencje to muzyka elektroniczna, instrumentalna.

pozostałe elementy systemu to:

odtwarzacz strumieniowy POPCORN C300 (odtwarzam tylko Flac),

interkonekty: The bay C5 Van den hul

kable głosnikowe Klotza 2 x 4 mm2

Gdzie tu jest wąskie gardło systemu?

Popcorn może mało audiofilskie źródło, ale porównywałem z CD AA ( z chińską lampą na wysciu) i zagrał na podobnym poziomie i wygodna obsługa.

Co kupić, co sprzedać, co zmienić.. co zrobić?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Nie znam niższych serii focala ale doskonale znam electry i utopie, jedne i drugie grają u mnie z lampą.

Na allegro jest w tej chwili jolida 502 brc, która była poprzednio moją własnością, grała wspaniale z electrami 1027 be.

Wiem, że toczą się o to wojny ale ja obstaję przy swoim, że z plików to można grać wieczorem jak kumple wpadną na piwo.

polecam przyzwoity odtwarzacz cd:)

Edytowane przez szatan

że z plików to można grać wieczorem jak kumple wpadną na piwo.

polecam przyzwoity odtwarzacz cd:)

Mam takie same zdanie.

Co do plikow to nie próbowałem daców z wysokiej półki plus porządny transport plików ale kilka daców do 10 tys + laptop to nie gra za cholerę w porównaniu z porządnym cd za 5 tys używka.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.