Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Propaganda jak za komuny. Nawet fajnie się to czyta, taka podróż w czasie.

Tyle tylko, że przez ten czas Rosja nie poszła do przodu tylko się cofnęła.

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

To że Rosjanie też "zachłysnęli się" powiewem konsumpcjonizmu w minionych latach i zaprzestali produkcji we własnym kraju jak widać niesłusznie....

Rosja w czasach ZSRR nigdy nie była samowystarczalna żywnościowo. O ile dobrze pamiętam, nigdy też nie osiągnięto poziomu produkcji żywności sprzed 1914 roku. Koledze jak widzę wszystko z jednym się kojarzy. W tym wypadku z "konsumpcjonizmem". Rosjanom tak się zachciało żreć, że aż przestali żarcie wytwarzać, to nawet doskonałe.

Znowu pan ocenia i przypisuje mi nachalnie Rosyjskie obywatelstwo

Obywatelstwo nie jest konieczne. "Komunizm wprowadził pojęcie ojczyzny ideologicznej. Zapłacono za to mrówczym wysiłkiem i milionami ofiar, ale gdy przyszedł czas, by wyłożyć ten argument na stół, stół aż się ugiął" (L.Tyrmand). Wnioskując z wpisów, kolegi ojczyzną ideologiczną jest ZSRR, podobnie jak milionów zwolenników Wł.Putina. Moją nie jest, więc się różnimy.

Przecież piszę o produkcji Rolno-Spożywczej a nie produkcji latawców i klawiatur z której klikasz,,, Wszystko poza dobrym żarciem można kupić od Chińczyka tak więc nie po to konstruowano BRICS żeby teraz Rosja produkowała latawce i klawiaturę, wystarczy że będą produkować FMCG...., reszta jest w zasięgu i wcale nie trzeba na to kontenerów z Hamburga

Rosji póki co brakuje żywności dla zaspokojenia niemal połowy swoich potrzeb. Aby wysnuć z tego faktu teorię o nadchodzącym boomie eksportowym rosyjskiej żywności, trzeba czegoś więcej niż prostej logiki, jeśli się nie mylę.

Edytowane przez jozwa maryn

Obywatelstwo nie jest konieczne. "Komunizm wprowadził pojęcie ojczyzny ideologicznej. Zapłacono za to potwornymi nakładami i milionami ofiar, ale gdy przyszedł czas, by wyłożyć ten argument na stół, stół aż się ugiął" (L.Tyrmand). Wnioskując z wpisów, kolegi ojczyzną ideologiczną jest ZSRR, podobnie jak milionów zwolenników Wł.Putina. Moją nie jest, więc się różnimy.

No cóż prawdziwego komunizmu nigdy nie było kolega chyba nie uczęszczał na wykłady filozofii.......

Co do zasady okres Realnego Socjalizmu mam już dawno za sobą i podawanie tego przykładu na dzisiejsze czasy trąci myszką..........

Co do liczby ofiar zbrodniczego stalinowskiego systemu , nikt nie polemizuje ale jakoś niechętnie wywleka się na światło dzienne "teraźniejsze" ofiary innego reżimu w którym kolega tak mocno tkwi że aż z zacietrzewienia przypisuje mi mentalność "Homosowietikusa".

Więcej pokory proszę.

Tyle tylko, że przez ten czas Rosja nie poszła do przodu tylko się cofnęła.

Nie cofnęła się tylko się połapała co na nią czeka jeśli się podda tak lansowanej propagandzie ..........

Edytowane przez Tommiashi

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

• Redaktorzy

No i jeszcze cerkiew oraz walka z międzynarodówką pederastyczną, to ważny element nowej rosyjskiej tożsamości.

<br />Rosji póki co brakuje żywności dla zaspokojenia niemal połowy swoich potrzeb. Aby wysnuć z tego faktu teorię o nadchodzącym boomie eksportowym rosyjskiej żywności, trzeba czegoś więcej niż prostej logiki, jeśli się nie mylę. <br />
generalnie trzeba kasy i to duzej na przetworstwo, chlodnie, transport, maszyny etc a tu niet.Dyskusja z ogladaczem Nowej Rosiii to tak mniej wiecej tylko dla sportu.

zeby utrzymac poziom w przecinkach i duzych literach.Bo poza tym to trzepie czlowieka litosc.

<br />Rosja tygrysem gospodarczym?Towary rosyjskie zaleją chiński rynek?To jakiś kabaret?Nadajesz z rosyjskiej ambasady?<br />
tak na marginesie juz od pewnego czasu zastanawiam co jest na rynku, co jest...rosyjskie.Oprocz wiadmosci i wladimira putinowicza. . Edytowane przez muls

Żeby wiedzieć coś więcej o Rosjanach to trzeba trochę więcej książek Panowie przeczytać no i oczywiście odwiedzić ten przepiękny kraj.

Mi osobiście udało się już to 3 razy.

Za każdym razem kiedy byłem w Petersburgu,Moskwie oraz na dalekim Wschodzie nie doświadczyłem tak powszechnej na Wschód Od Buga komercji i wszechogarniającej roli mamony w relacjach międzyludzkich.

Oczywiście można wiele złego powiedzieć o infrastrukturze w Rosji, i innych zdobyczach cywilizacyjnych którymi się otaczamy i chełpimy na wschód od rzeczonego Bugu, lecz przejażdżka metrem Moskiewskim czy zwiedzanie Ermitażu czy Galerii Trietiakowskiej spacer po Krasnej Płoszczadi pozostawia fantastyczne wspomnienia.

Gościnność ludzi poza Moskwą jest już legendarna- i na pewno ludzie wierzcie mi nie chcą zachodniego Syfu i plastikowej komercji w swym kraju.

Dla ludzi tam ważne są inne wartości nie koniecznie związane z bieżącą diabelsko odmóżdżającą konsumpcją , która jak wiadomo może przyczynić się do spłycenia relacji międzyludzkich.

Tam ludzie zdają sobie sprawę jak działają mechanizmy które obecnie są wykorzystywane na "zachodzie" żeby ludzi kontrolować i ograniczać !!

Jak odmóżdżająca konsumpcja działa wszyscy wiedzą na przykładzie naszego kraju którego toczy "kapitalistyczna pijawka" i wysysa wszystko co przez wieki budowali nasi ojcowie....

Ogólnie czasy są nieciekawe , lecz mimo wszystko trzymam za Rosjan kciuki żeby im się udało wyjść na prostą po tej rewolucji w wykonaniu tak zwanego zachodu w relacjach między naszymi światami.

Podsumowując wstyd że tak plujecie a Rosjan ,- w ogóle ich nie znacie.......znacie tylko bełkot medialnej propagandy która z rzeczywistością nie ma nic wspólnego.........

Edytowane przez Tommiashi

• Redaktorzy

Żeby wiedzieć coś więcej o Rosjanach to trzeba trochę więcej książek Panowie przeczytać no i oczywiście odwiedzić ten przepiękny kraj. Mi osobiście udało się już to 3 razy.

Owszem czytałem, byłem też kilka razy, ludzi znam.

a jakze byłem i jechalem pociagiem chabarowsk nachodka w drodze do japonii.Po podrozy a nawet w trakcie powiedzialem...nigdy wiecej.

najzabawniejsze jest to ze plynac tydzien do japonii rosyjskim statkiem nie uslyszalem zadnej stacji zachodniej.Wszystkie rosyjskie.Tam faktycznie maja fajnie.

i tak...jednakowo.Mechanicy odprawiajacy samolot kiwali sie tak jak pilot.I reszta zalogi.

jakichs 1promil.

Edytowane przez muls
  • Redaktorzy

a jakze byłem i jechalem pociagiem chabarowsk nachodka w drodze do japonii.Po podrozy a nawet w trakcie powiedzialem...nigdy wiecej.

Trochę zależy kiedy to było. I też do pewnego stopnia kwestia oczekiwań. Jeśli nastawić się na coś pomiędzy twórczością Jerofiejewa (nie Wiktora) i "Nocą żywych trupów", to reszta może być w sumie miłą niespodzianką. Ciekawie wspominam jazdę nowymi, prosto z fabryki podmoskiewskimi "elektriczkami" wyposażonymi tylko w łby od śrub na podłodze (całkowicie bez siedzeń), ale także przejazd przyzwoitym ekspresem Moskwa-Piter, gdzie robiłem za miejscowego. A na przykład kolegą w drodze z Moskwy do Ałma-Aty zakąszono. Ale to jednak było jakieś 10 lat temu, zakąszającym był najemnik jadący na wojnę do Czeczenii. Teraz jeżdżą na Ukrainę.

Edytowane przez jozwa maryn

Owszem czytałem, byłem też kilka razy, ludzi znam.

Byłeś chyba w Drochobyczu po paliwo.......:/ do Irkucka dojechałeś?

I czytałeś chyba poradnik Kasparowa "kak igrat w szachmaty na wełosipiedie"

Kogo znasz z Rosjan ? Masz jakiś przyjaciół w Rosji czy tylko tych mieszkających w Polsce opluwających wszystko i wszystkich..........?

kwas chlebowy rozjasnia umysł.Ludzie i owszem byli przewspaniali ale nie zmienia to faktu ze obecnie glosuja na putinowicza.

i generalnie go..no mnie obchodzi teraz ich wspanialosc.

Coś widzę kolegę przytyka? Proponuję napić się kwasu czy czegoś.

Nie lubię hipokryzji mam w Rosji kilku przyjaciół , ludzie bardzo inteligentni mocno zaangażowani w sprawy poprawienia stosunków Polsko-Rosyjskich zwłaszcza tych biznesowych, wszystko niestety idzie w pył dla doraźnych interesów Amerykańsko-Europejskich.

Czasem już nie mam siły na tłumaczenie im że Polskie media nie reprezentują całego społeczeństwa.........

<br />Czasem już nie mam siły na tłumaczenie im że Polskie media nie reprezentują całego społeczeństwa.<br />
i bardzo dobrze ze opadasz z sił bo my juz tez.

na cale szczescie nie reprezentujesz calego spoleczenstwa

na cale szczescie nie reprezentujesz calego spoleczenstwa

Widzisz nie mam takich ambicji nie jestem lemingiem.............

• Redaktorzy

Cóż, mój pradziad służył w armii carskiej, jakiś poważny order nawet z tego był. Wielu Polaków robiło w Rosji kariery i majątki, narody były sobie dosyć bliskie, mimo że zwykle wzajemnie niechętne. Do Rosji mam stosunek krytycznie-życzliwy. Ale do Rosji, a nie do obecnej organizacji byłych kagebistów i Nowych Ruskich, handlujących pospołu paliwami kopalnymi. Pamiętam jak w latach 90. pytała mnie ikona rosyjskiej nauki, autentyczna z rodowodem sięgającym nie tylko Bułhakowa ale i Sałtykowa-Szczedrina, czy moim zdaniem w Rosji kiedyś będzie tak dobrze jak w Polsce. A lata 90. w Polsce nie były zbytnio czarowne.

otóz to .Sa dwie rosje a my mowimy o putinowskiej.Zawsze jest rosja i ta druga...komunistyczna, stalinowska, putinowska itd.Tak maja.

A Sasza nasz rosjanin to dlaczego dał dyla.Opowiada o tym czesto....

Edytowane przez muls

fakt leming to facet wykształcony.

Wykształcony czy urobiony oto jest pytanie.!!

Cóż, mój pradziad służył w armii carskiej, jakiś poważny order nawet z tego był. Wielu Polaków robiło w Rosji kariery i majątki, narody były sobie dosyć bliskie, mimo że zwykle wzajemnie niechętne. Do Rosji mam stosunek krytycznie-życzliwy. Ale do Rosji, a nie do obecnej organizacji byłych kagebistów i Nowych Ruskich, handlujących pospołu paliwami kopalnymi. Pamiętam jak w latach 90. pytała mnie ikona rosyjskiej nauki, autentyczna z rodowodem sięgającym nie tylko Bułhakowa ale i Sałtykowa-Szczedrina, czy moim zdaniem w Rosji kiedyś będzie tak dobrze jak w Polsce. A lata 90. w Polsce nie były zbytnio czarowne.

otóz to .Sa dwie rosje a my mowimy o putinowskiej.Zawsze jest rosja i ta druga...komunistyczna, stalinowska, putinowska itd.Tak maja.

To samo dotyczy Ciebie po pierwsze nie obrażaj innych którzy myślą inaczej niż Ty powtórzę jeszcze raz ......... przede wszystkim nie generalizuj i nie wkładaj wszystkich do jednego worka , pisz konkretnie podawaj przykłady, bądź precyzyjny.

jesli czytam po raz setny onetowski komentarz dotyczacy wielkosci putina to raczej wsadzam bombke a nie argument.Bo na argumenty juz jest za pozno...jak mawia putin.

<br />To samo dotyczy Ciebie po pierwsze nie obrażaj innych którzy myślą inaczej niż Ty powtórzę jeszcze raz<br />
moze jako nieleminga czyli z wykształceniem niewiadomojakim informuje ze obrazanie moich przyjaciol to rowniez obrazanie mnie.Czyli dla nielotów.Mozesz mnie nie obrazac a jednak obrazac.....trudne. Edytowane przez muls

Cóż, mój pradziad służył w armii carskiej

Starszy brat mojego dziadka też służył w armii carskiej był oficerem zginą w 1904 roku.

Dziadka , Babcię i całą rodzinę sowieci wywieźli na Sybir i tam kilka lat pracowali na dalekim Wschodzie , cud że przeżyli .......

To wcale nie znaczy że mam pałać chorą nienawiścią do Rosjan obojętnie czy popierają Putina czy nie .

Rosja nie chce i nie musi niczego nikomu udowadniać ma własną kulturę , historię i czegoś co niestety nam Polakom odebrano w dobie transformacji , a tym czymś jest "godność" i niezależność.....

• Redaktorzy

czegoś co niestety nam Polakom odebrano w dobie transformacji , a tym czymś jest "godność" i niezależność...

Proszę uprzejmie mówić za siebie.

Proszę uprzejmie mówić za siebie.

Sory nie klikam z ambasady mam prawo jako rodowity Polak na wyrażanie takiej a nie innej opinii..

Wystarczy że wezmę dwa pierwsze lepsze nagłówki z waszego Onetu z teraz.................

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy to nie jest odarcie z godności??????????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kogo??

<br />Rosja nie chce i nie musi niczego nikomu udowadniać ma własną kulturę , historię i czegoś co niestety nam Polakom odebrano w dobie transformacji , a tym czymś jest "godność" i niezależność....<br />
a jakzeby tylko niech z ta kultura siedza w rosji.

a niezaleznosc jak widac maja z renkom w trybach.

i tu panie onetowski poprose dowody na niezaleznosc i godnosc osobista rosjan.

Edytowane przez muls

Tommiashi

Skoro tak się odwołujesz do obrazu Rosji w sztuce to polecam ci trzy filmy pokazujące tę prawdziwą "rosyjską duszę".Wszystkie rosyjskie!Filmy z ostatnich kilku lat.To "Szczęscie Ty moje","Była sobie baba" i "Lewiatan".

Po obejrzeniu może przejrzysz na oczy.

P.S.Ja do Rosjan i kultury rosyjskiej nic nie mam.Natomiast do Rosji jak najbardziej!To straszny kraj.

Pasmo nieustających sukcesów:

"Rubel nadal słabnie, zaliczając kolejne rekordowe poziomy względem euro i dolara. Ok. godziny 9.00 kurs wobec euro wyniósł 53,98 rubla, z kolei kurs wobec dolara 42,46 rubla. Rosyjski rubel traci coraz szybciej pomimo wielokrotnych interwencji banku centralnego. Dziś już w ciągu pierwszej godziny handlu rosjanie wydali na obronę kursu 1,75 mld USD, po tym jak wczoraj i przedwczoraj wydawali po 2,5 mld USD."

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

Pozbywają się tej trefnej waluty, bo jak dolar upadnie to będą śmiać się ostatni. Coś w tym rodzaju.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.