Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ale ja Włodzimierzu mieszkam tutaj i pomysły Putina mnie niepokoją.

(...)

Ja też nie piszę na emigracji. Nie ulegam jednak bezmyślnej propagandzie szermującej nieuchronnością rosyjskiej napaści. Bo Rosja zawsze prowadzi realna politykę. Nie napadłaby Polski w 1939 roku, gdyby nie doszło do paktu Ribbentrop-Mołotow. Tak samo nie napadnie Polski będącej w NATO, ani nawet wtedy, kiedy NATO zasygnalizuje Rosji, że ma wolną rękę. Bowiem Rosja nie zaryzykuje drugi raz czegoś na podobieństwo Afganistanu. Patrzę inaczej niż ty na Rosję, ponieważ uważam, ze w prędzej niebezpieczna dla Polski będzie Ukraina. Państwo, które nie wyrzekło sie dotychczas niczego ze swojej banderowskiej ideologii i przeszłości, a świadomość państwowa i narodowa jest tu budowana na nienawiści do Rosjan i Polaków.

(...) Ja rozumiem, że tobie nic nie zrobią, ale inni nie mają tej pewności.(...)

Taka obraźliwa sugestia jest typowa wobec ludzi z innym oglądem rzeczywistości - "(...)kto bardziej realnie podchodził do wydarzeń na Ukrainie, oskarżali o rusofilizm, a czasami wprost o rosyjską agenturę(...).* Bardziej prawdopodobne może być to, że dyskutuję z potomkiem banderowca w Polsce.

(...)

A co do podziału ZSRR to myśmy go robili? Amerykanie? Czasem sami się nie podzielili?

Wiadomo, kiedy i jak podzielił się b. ZSRR. Nastąpiło to w najbardziej złym dla niego momencie, Nieudolne rządy Gorbaczowa - pucz Janajewa - wybór półprzytomnego Jelcyna. Możliwe, że podziału chcieli przede wszystkim oligarchowie, którzy widzieli w tym szansę na zbicie wielkich fortun. Podział zrobiono mechanicznie, ujawniają się skutki. I tonie tylko na Ukrainie.

Poza tym Zachód uznał wówczas nieformalnie, że obszar b. ZSRR będzie strefą wpływów Rosji. Formalnie potwierdzili to w oficjalnych zapewnieniach, że NATO i UE nie będą parły na Wschód. Zmiana tego status quo jest jednym z powodów konfliktu na Wschodzie Europy. Przecież Putin nie wziął Rosji na plecy i nie przeniósł jej bardziej na Zachód.

*)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Włodzimierz

Rosja to stan umysłu.

Bo co to niby znaczy "stan umysłu" ?

Stwierdzenie wymyślone na potrzeby wzmacniania Rusofobii.

A "korporacyjny kapitalizm" to nie jest stan umysłu?

Dyskutantów proszę o poszanowanie prawa do własnego zdania.

Nie wszyscy postrzegają obecną rzeczywistość przez pryzmat oficjalnej medialnej propagandy.

Dla mnie osobiście każda informacja podana w mediach głównego nurtu jest skażona manipulacją. Cała ta nagonka na Rosję i prezydenta Putina wygląda jak zaplanowany i z góry ustawiony akt terroru medialnego. Atakuje się Państwo za pomocą ustawionych wcześniej spreparowanych informacji , dołączając do tego "pożytecznych idiotów" w postaci bezmyślnych internautów oraz cały batalion firm z branży "kreatio-media PR".

Zwykły Konsument Kowalski słabo wykształcony VS Machina medialna jest bez szans...........

A tutaj przykład kto za tym stoi.

Ukryta Zawartość

Ręce opadają...........

Ukryta Zawartość

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Nie musiał.Uczył się z tych samych podręczników.

A z jakich ty się uczyłeś, jak nie z PRL-owskich? Skoro tak ciągle potępiasz prawie wszystko, co PRL-owskie, to dlaczego z obrzydzeniem nie odrzucisz wszystkiego co dał ci PRL? Przecież to też wręcz musi być skażone.

Polski stan umysłu zaprezentował niejaki Romuald Szeremietiew: "(...)możliwe, że Rosja zechce przetestować kolejny próg niereagowania Zachodu, np. uderzenie nuklearne małej mocy na terytorium Ukrainy(...)"

Ukryta Zawartość

To już nie tylko rusofobia, ale i psychoza strachu. Mówi to nie jakiś laik, tylko doświadczony polityk, były wiceminister obrony, Szef Biura Inicjatyw Obronnych i wykładowca nauk wojskowych. Prędzej można spodziewać się, że jakiś samolot USAF zgubi przypadkiem nad Polską swoją bombkę jądrową. Będzie to wina Putina oczywiście.

Ukryta Zawartość

Nie wszyscy postrzegają obecną rzeczywistość przez pryzmat oficjalnej medialnej propagandy.

Dla mnie osobiście każda informacja podana w mediach głównego nurtu jest skażona manipulacją.

Owszem, nie wszyscy postrzegają obecną rzeczywistość przez pryzmat oficjalnej putinowskiej propagandy.

Jak podaję oficjalne stwierdzenia władz rosyjskich które ci nie pasują to też stwierdzasz, że to manipulacja :-))).

Jeżeli piszesz o "pożytecznych idiotach" to spójrz w lustro.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Włodzimierz

Skoro tak bardzo się różnimy w wielu kwestiach to jednak nie mogliśmy uczyć się z tych samych podręczników.

Mam na myśli historię XX wieku.

Włodzimierz

Skoro tak bardzo się różnimy w wielu kwestiach to jednak nie mogliśmy uczyć się z tych samych podręczników.

Mam na myśli historię XX wieku.

Mogliśmy, ja nie ograniczałem się tylko do nich.

Włodzimierz i to.... pisza jak rosjanie moze to z pochodzenia Rosjanie. ... pewnie rodzina albo oni po ucieczce do PL ale sympatia do ojczyzny pozostala.

Ale o problemach osobistych nie chce dyskutkwac a o rosji wiec.....

Moim zdaniem rosja cofnela sie obecnie do poziomu zycia naszego za czasów socjalizmu i biorąc pod uwagę ze gospodarki swiatowe współgrają obecnie ze sobą rosja odcinajac sie od zachodu (decydujacej gospodarki) cofaja sie coraz szybciej. Jesli rosja będzie nadal szla w tym kierunku to w ze 2-3 lata i zacznie sie sypać cala przedsiębiorczość i nie tylko zwykli biedni obywatele dostana po du...e ale i zaczna sie problemy w klasie średniej (a raczej wysokiej bo średnich to tam jak na lekarstwo tam to biedota i milionerzy zlodzieje mafia i politycy)

Co to dla nas oznacza. ? Im nizszy rozwoj tym wieksza chec uzycia siły wiec warto zatrzymać cofanie sie rosji bo po przektoczeniu granicy moga isc w stronę wojny.

chwilowy brak działalności w audio.

Włodzimierz i to.... pisza jak rosjanie moze to z pochodzenia Rosjanie. ... pewnie rodzina albo oni po ucieczce do PL ale sympatia do ojczyzny pozostala.

Ale o problemach osobistych nie chce dyskutkwac a o rosji wiec.....

Moim zdaniem rosja cofnela sie obecnie do poziomu zycia naszego za czasów socjalizmu i biorąc pod uwagę ze gospodarki swiatowe współgrają obecnie ze sobą rosja odcinajac sie od zachodu (decydujacej gospodarki) cofaja sie coraz szybciej. Jesli rosja będzie nadal szla w tym kierunku to w ze 2-3 lata i zacznie sie sypać cala przedsiębiorczość i nie tylko zwykli biedni obywatele dostana po du...e ale i zaczna sie problemy w klasie średniej (a raczej wysokiej bo średnich to tam jak na lekarstwo tam to biedota i milionerzy zlodzieje mafia i politycy)

Co to dla nas oznacza. ? Im nizszy rozwoj tym wieksza chec uzycia siły wiec warto zatrzymać cofanie sie rosji bo po przektoczeniu granicy moga isc w stronę wojny.

Nie rozumiem, czemu adresujesz to akurat do mnie. Tekst raczej do wszystkich udzielających się w tym wątku.

Edytowane przez Włodzimierz
  • Redaktorzy

Moim zdaniem rosja cofnela sie obecnie do poziomu zycia naszego za czasów socjalizmu

Niezupełnie. W Rosji obecnie ma miejsce wyjątkowe rozwarstwienie dochodów, czego w socjalizmie tam nie było (zastępowały to przywileje). Rozwarstwienie wynikające z pełnionych funkcji/posiadanej własności, ale też geograficzne. Czyli niektórzy żyją na poziomie będącym połączeniem wyobrażeń cudach XXII wieku z tym co wiemy o życiu arystokracji w wieku XVIII, a niektórzy za to wcinają suchy chleb i buraki. I z grubsza wiadomo jaka jest proporcja jednych do drugich.

Niezupełnie. W Rosji obecnie ma miejsce wyjątkowe rozwarstwienie dochodów, czego w socjalizmie tam nie było (zastępowały to przywileje). Rozwarstwienie wynikające z pełnionych funkcji/posiadanej własności, ale też geograficzne. Czyli niektórzy żyją na poziomie będącym połączeniem wyobrażeń cudach XXII wieku z tym co wiemy o życiu arystokracji w wieku XVIII, a niektórzy za to wcinają suchy chleb i buraki. I z grubsza wiadomo jaka jest proporcja jednych do drugich.

Kolego moderatorze to kolejne twoje obrzydliwe zagranie - popełniasz fałszerstwo - cudze słowa opatrzyłeś moim nickiem.

Te słowa napisał antymalkontent wystarczy porównać # 2393, 2394 i 2395.

Coś jeszcze o burakach?

moze po prostu zaznaczył i wcisnął 'cytuj selektywnie" ,ale czasem lepiej kopnąć niz pomysleć...

sorki, nie lepiej, a wygodniej...A może?

Adwokat? Nie dziękuję. Dziwne, że popełniłem nigdy takie błędu. Daruj sobie pouczenia.

• Redaktorzy

Aha, rozumiem o co chodzi. Owszem, zaznaczyłem w tekście i zacytowałem. Okazało się że przypadkiem sprawiłem koledze kłopot. Oczywiście przepraszam, ale takie straszne zdenerwowanie czym można wyjaśnić? Że ktoś sprawdzi dzisiejsze wpisy automatem i w podsumowaniu ukaże się, że kolega źle o Rosji napisał? I co wtedy się stanie, bardzo chciałbym się dowiedzieć, czy w grę wchodzi kara?

Hihihi...

Jabłek nie zabiorą ;-). Ani norweskiego łososia.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Aha, rozumiem o co chodzi. Owszem, zaznaczyłem w tekście i zacytowałem. Okazało się że przypadkiem sprawiłem koledze kłopot. Oczywiście przepraszam, ale takie straszne zdenerwowanie czym można wyjaśnić? Że ktoś sprawdzi dzisiejsze wpisy automatem i w podsumowaniu ukaże się, że kolega źle o Rosji napisał? I co wtedy się stanie, bardzo chciałbym się dowiedzieć, czy w grę wchodzi kara?

Szczerze radzę koledze przypomnieć sobie brzmienie Regulaminu w punkcie 4 a,b w kontekście insynuacji, które kolega moderator zawarł w swoim wpisie. Jeżeli kolega moderator nie czyje się na siłach do prowadzenia merytorycznej dyskusji, to może nie lepiej zajmie się czym innym - przecież kolega moderator nie musi na siłę wykazywać swojej wyższości w każdym wątku Bocznicy.

We wpisie, który kolega moderator usnął jest wezwanie do opamiętania i żądanie grzecznych przeprosin do mnie skierowane. Więc tak ad vocem - proszę, aby kolega moderator opamiętał się, bo może być wezwanie.

"Ponad 80 nieoznakowanych pojazdów wojskowych przemieszcza się przez tereny na wschodniej Ukrainie kontrolowane przez separatystów - poinformowali reporterzy agencji Associated Press. Według nich może to oznaczać nasilenie wrogich działań.

Agencja pisze, że widziano trzy oddzielne kolumny: jedną w pobliżu bastionu rebeliantów, Doniecka, dwie nieco dalej na wschód pod miejscowością Sniżne. Były to głównie ciężarówki transportujące systemy artyleryjskie i żołnierzy."

Jestem Europejczykiem.

Jeżeli piszesz o "pożytecznych idiotach" to spójrz w lustro.

Nie lubię cytować sam siebie ale świetnie się wpisujesz w mój ogląd ....

Zwykły Konsument Kowalski słabo wykształcony VS Machina medialna jest bez szans...........

Edytowane przez Tommiashi

• Redaktorzy

Szczerze radzę koledze przypomnieć sobie brzmienie Regulaminu w punkcie 4 a,b w kontekście insynuacji, które kolega moderator zawarł w swoim wpisie. Jeżeli kolega moderator nie czyje się na siłach do prowadzenia merytorycznej dyskusji, to może nie lepiej zajmie się czym innym - przecież kolega moderator nie musi na siłę wykazywać swojej wyższości w każdym wątku Bocznicy.

We wpisie, który kolega moderator usnął jest wezwanie do opamiętania i żądanie grzecznych przeprosin do mnie skierowane. Więc tak ad vocem - proszę, aby kolega moderator opamiętał się, bo może być wezwanie.

Jak już wspomniałem, zwyczajnie pomyliłem się. Nie rozumiem też tej furii. To znaczy rozumiem, ale kolega zdaje się zaprzeczać. W każdym razie od tego niefortunnego incydentu mam już wyrobione zdanie na temat działalności kolegi. Konto założone w końcu sierpnia i jaki interesujący dorobek. Wcześniej myślałem, że zapóźniony komunista, który zapomniał wysiąść na przystanku niepodległość. To nawet ciekawe, bo wcześniej typowałem Fomę, ale para naiwny Iwanuszka i sprytny powiedzmy Wasia to jednak dość klasyczne. I to piękne słowo "wezwanie" - też klasyka.

Edytowane przez jozwa maryn

"Ponad 80 nieoznakowanych pojazdów wojskowych przemieszcza się przez tereny na wschodniej Ukrainie kontrolowane przez separatystów - poinformowali reporterzy agencji Associated Press. Według nich może to oznaczać nasilenie wrogich działań.

Agencja pisze, że widziano trzy oddzielne kolumny: jedną w pobliżu bastionu rebeliantów, Doniecka, dwie nieco dalej na wschód pod miejscowością Sniżne. Były to głównie ciężarówki transportujące systemy artyleryjskie i żołnierzy.

Dostarczasz mi Kolego kolejnych porcji nieustającego zadziwienia, jak można być takim Jelonkiem Bambi.

Napisz lepiej coś o dobrym Putinie, jaki to ostatnio problem rozwiązał, jak jednym genialnym ruchem produkcję dźwignął albo klucz dzikich gęsi powiódł.

Jestem Europejczykiem.

Jak już wspomniałem, zwyczajnie pomyliłem się. Nie rozumiem też tej furii. To znaczy rozumiem, ale kolega zdaje się zaprzeczać. W każdym razie od tego niefortunnego incydentu mam już wyrobione zdanie na temat działalności kolegi. Konto założone w końcu sierpnia i jaki interesujący dorobek. Wcześniej myślałem, że zapóźniony komunista, który zapomniał wysiąść na przystanku niepodległość. To nawet ciekawe, bo wcześniej typowałem Fomę, ale para naiwny Iwanuszka i sprytny powiedzmy Wasia to jednak dość klasyczne. I to piękne słowo "wezwanie" - też klasyka.

Widzę, że kolega moderator dalej nic nie rozumie. Do tego wczoraj ujawnił w tym wątku danie wrażliwe innych użytkowników.

O,radio Pabieda już nadaje?

Ciebie Wojtku i innych Kolegów przestrzegam przed szykanowaniem i napastliwym tonem dyskusji w stosunku do osób pro rosyjskich. Wielki mój imiennik Wowa Putin ( Władymir Władymirowicz) wyraźnie oświadczył, że przyjdzie do każdego kraju w którym ludność pro rosyjska poczuje się dyskryminowana i szykanowana.

Tęsknicie za następnymi rozbiorami ? :-)))

Włodek.

Czego się bać?Przecież w zaborze rosyjskim Polacy mieli świetne warunki!Przynajmniej zdaniem jednego z tych prorosyjskich.

O,radio Pabieda już nadaje?

O proszę - na razie "Tu Jedynka", ale batalion ochotniczy już się mobilizuje.

Tymczasem Kerry i Ławrow doszli do porozumienia w sprawie bezpośredniej wymiany informacji o sytuacji na granicy rosyjsko-ukraińskiej.

Czyżby informacje na ten temat otrzymywane bezpośrednio od Ukraińców nie są już wiarygodne dla USA? A może jest są to małe kroki prowadzące do ustanowienia nowegoładu na Ukrainie przez Rosję i USA.

Czego się bać?Przecież w zaborze rosyjskim Polacy mieli świetne warunki!Przynajmniej zdaniem jednego z tych prorosyjskich.

Jak zwykle bzdet bez żadnej argumentacji, ale za to zgodny z duchem czasu.

"Przez polskojęzyczne media i elity polityczne przetacza się ostatnio prawdziwa fala rusofobii. Wystarczy zobaczyć ataki na nową Panią Premier Ewę Kopacz, gdy stwierdziła, że Polska nie będzie dozbrajać banderowskiej armii na Ukrainie. Ta rzadka w ostatnim czasie racjonalna wypowiedź na temat polityki wschodniej spotkała się ze wściekłym atakiem tzw. prawicowej opozycji, czyli neo-sanacyjnego PiS-u.

Nie mam żadnych wątpliwości, że w wielu kręgach w naszym kraju rusofobia ma charakter obsesyjny, dodatkowo charakteryzujący się histeryczną formą wyrażania się objawów tej manii prześladowczej. Cechami tej jednostki chorobowej jest piana na ustach i obrzucanie osób inaczej myślących rozmaitymi epitetami, zwykle zawierającymi termin "agent" w środku. Skąd ta irracjonalna i emocjonalna rusofobia w naszym kraju? Zjawisko nie jest nowe, dlatego należy je badać w literaturze epoki, gdy powstało, a mianowicie w XIX wieku. Polska miała trzech zaborców, tymczasem tylko jeden z nich stał się synonimem potworności i czegoś wręcz nie-człowieczego. Dlaczego więc Rosja? Niegdysiejsi nasi konserwatyści analizowali to zjawisko i z tych analiz wyłania się obraz mocno odmienny od tego, który dominuje w naszym myśleniu.

Wątpliwość zasadniczą musi budzić przede wszystkim stereotyp, że Rosja carska była państwem patologicznie antypolskim, prześladującym wszystko, co polskie tylko z tej racji, że jest polskie. W rzeczywistości ta wielka niechęć Rosjan i caratu do polskości nie miała jakichkolwiek źródeł narodowościowych. Panujący legalnie na tronie polskim król Aleksander I (równocześnie car rosyjski) z pewnością nie miał względem polskości jakichkolwiek fobii, skoro podarował nam najbardziej liberalną ówcześnie konstytucję i odrębną państwowość połączoną tylko unią osoby suwerena. Cóż się stało, że legalny król polski i jego następcy tak nagle odmienili swój pogląd? Wina leżała wyłącznie po stronie polskiej. Była nią konspiracja niepodległościowa, która dążyła do wywołania zbrojnego powstania i "wybicia się na niepodległość". Moment, jaką niepodległość? Przecież powstałe w 1815 roku Królestwo Kongresowe było niepodległym państwem z własną armią, sejmem, rządem, monetą, podatkami etc. Stanowiło formalnie i faktycznie odrębny podmiot prawa międzynarodowego. Mimo to do tej państwowości wyrobiono w nas wstręt, gdy do Księstwa Warszawskiego wpojono nam sympatię i to mimo tego, że posiadało ono co najwyżej autonomię wobec Paryża i tyrana w osobie Napoleona."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i wszystko jasne. Za cara było super. Za nowego cara Putina pewnie też byłoby świetnie.

Świetne odniesienie się... do własnych przekonań. Ale wielkie brawo - tym razem nie było epitetów. Szkoda, że nie ma nadal sensownej dyskusji. No cóż, PiS się na okrągło krytykuje i niemal to samo robi.

Napisz jeszcze,że rozbiory były legalne bo przecież ratyfikował je sejm!Natomiast nie napisałeś,że ta autonomia Królestwa Kongr. za następcy Aleksandra czyli Mikołaja I była już fikcją bo był to autokrata czystej wody.A Powstanie Listopadowe wybuchło m.in. wskutek planów wysłania naszych wojsk do tłumienia powstania beligijskiego.Również panowanie Aleksandra II ( w Rosji dość liberalnego) wiązało się w Kongresówce z zamordyzmem( masakra na Pl.Zamkowym,branka) doprowadziło do Powstania Styczniowego a pożniej do polityki dalszych represji i rusyfikacji.Ocena Powstania Styczniowego( jego celowości czy daty) to inna kwestia ale nie zmienia to faktu,że społeczeństwo polskie wówczas inaczej oceniało rządy rosyjskie niż ty obecnie.

Jeszce jedna uwaga co do legalności.Czy rozbiory też były legalne?Przecież ratyfikował je sejm.Królestwo Kongresowe to wytwór Kongresu Wiedeńskiego w 1815r.bez udziału Polaków.

Jego autonomia i względny liberalizm były jedynie za rządów Aleksandra I a już za jego nastepcy Mikołaja I była fikcją.Powstanie Listopadowe wybuchło m.in. w związku z planami wysłania naszych wojsk do Belgii.Mikołaj I w 1830r. został zdetronizowany przez polski sejm.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.