Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Mentalność rosyjska zakłada,że w Rosji może być biednie i licho ale muszą mieć wielką armię,której wszystkie narody mają się bać.

Jest to Twoje błędne rozumienie mentalności Rosjan - nigdy jej częścią nie było straszenie innych. Armia to podstawa niezależności, jej fundament. Gdyby nie te zbrojenia i armia Rosji już dawno by nie było.

Np. Mongolia nie czuje się zagrożona, bo nic nie ma i położenie geostrategiczne ma marne. W odróżnieniu od Rosji.

Po co USA największa i najdroższa na świecie armia? Co lub kto jej zagraża?

Bez eksportu ropy i gazu Rosja jest niczym.

Teza tak samo prawdziwa jak ta, że bez importu rosyjskiej ropy Polska jest niczym a bez importu rosyjskiego gazu Europa jest niczym.

Struktura eksportu rosyjskiego, w którym ok. 60% to surowce (nie tylko ropa i gaz) jest zła ale powoli się zmienia - nie tak dawno było 66%. W PKB Rosji dochody z ropy i gazu to tylko 16%.

Edytowane przez JuG

Nie wiem czy Mongolia nie czuje się zagrożona.W dawnych czasach była agresorem a współcześnie obiektem ekspansji Rosji lub Chin.Teraz co by nie zrobiła i tak nie ma szans.

USA to mocarstwo nastawione na robienie interesów na całym świecie w związku z czym ma armię i flotę globalną.

Rosja ma wszystko co jej potrzeba u siebie.I nawet tego nie potrafi wykorzystać.Tak naprawdę to jedynym zagrożeniem dla jej stanu posiadania są Chiny.Cała Syberia,Daleki Wschód są obiektem penetracji chińskiego kapitału.Po rosyjskiej stronie są surowce i nieliczni mieszkańcy a po chińskiej kapitał oraz ludzie skorzy do pracy.

Gość

(Konto usunięte)

USA to mocarstwo nastawione na robienie interesów na całym świecie w związku z czym ma armię i flotę globalną.

Fajne tłumaczenie. A co w teorii liberalnego kapitalizmu armia ma wspólnego z handlem? A może Rosja też chce stać mocarstwem nastawionym na robienie interesów na całym świecie i dlatego buduje silna armię i flotę. Nie ma prawa?

Tak naprawdę to jedynym zagrożeniem dla jej stanu posiadania są Chiny.

Co Ty powiesz! Polacy cały czas pisząc o niby zagrożeniu rosyjskim powołują się na historię. A Rosjanie są pozbawieni tego prawa? Z Chinami wielkich wojen u Rosji nie było, w odróżnieniu od Niemiec, Francji i Polski (i Szwecji) kiedyś.

Edytowane przez JuG

Teza tak samo prawdziwa jak ta, że bez importu rosyjskiej ropy Polska jest niczym a bez importu rosyjskiego gazu Europa jest niczym.

Za komuny wrogowi wysyłaliście ropę, żeby tylko marki od Niemców dostać. Nie czujesz się poniżony tym, że kapitaliści komunistów utrzymywali?

To WAM wystarczy przykręcić kurek abyście padli na pysk - u nas się o tym przy wódce mówiło 30-40 lat temu :)

JuG

Rosja może robić to co USA.Tylko,że USA to kraj demokratyczny w którym władza musi liczyć się z opinią społeczeństwa.

A władza niedemokratyczna nie musi.Taka drobna różnica.

Gość

(Konto usunięte)

wystarczy przykręcić kurek

Prawie 100% ropy w Polsce jest z Rosji, gaz chyba w 60%. Bez importu ropy i gazu (nie obowiązkowo rosyjskich) Polska gospodarka leży. A w Rosji gaz i ropa są i będą jeszcze przez wiele lat. Jak na razie jest to podstawa przemysłu na świecie.

Jeszcze raz: w PKB Rosji przychody z ropy i gazu to tylko ok. 16%. Bez parmezanu Rosjanie przeżyją, Włosi bez rosyjskiego gazu już nie do końca.

Tylko,że USA to kraj demokratyczny w którym władza musi liczyć się z opinią społeczeństwa.

A władza niedemokratyczna nie musi.

Z tym liczeniem się w USA jest różnie ale nawet jeżeli to co z tego wynika? Chiny też są (zgodnie z Twoją definicją) mniej demokratyczne od USA a maja obecnie największą gospodarkę. I będa mieli największą armię i flotę.

Fetyszyzacja terminów ma niewielki sens.

Edytowane przez JuG

Chiny też wchodzą na drogę imperialnej ekspansji.Ale to nie zmienia opinii o Rosji.

Nie wiem jak będzie wyglądał świat w przyszłości ale zdecydowanie wolę świat z USA w roli hegemona niż świat pod zwierzchnictwem Rosji lub Chin czy Indii.

Prawie 100% ropy w Polsce jest z Rosji, gaz chyba w 60%. Bez importu ropy i gazu (nie obowiązkowo rosyjskich) Polska gospodarka leży.

Tylko widzisz, nas na ten gaz i ropę stać i jeszcze zarabiamy na tym :)

A w Rosji gaz i ropa są i będą jeszcze przez wiele lat. Jak na razie jest to podstawa przemysłu na świecie.

Bo ropa i gaz są relatywnie tanie. Ale już niedługo wszystko na prąd będzie i co wtedy zrobi Wielka Rosja? :P

No, jeszcze was Chińczycy przez jakiś czas pokarmią dolarami.

Edytowane przez patrick
Gość

(Konto usunięte)

Tylko widzisz, nas na ten gaz i ropę stać i jeszcze zarabiamy na tym :)

Czyżby dług Polski przestał rosnąć? Z zarobkiem na tranzycie gazu to już raczej koniec następuje - w dużym stopniu na własne życzenie.

wszystko na prąd będzie

A prąd będzie z czego? Z wiatrów po grochu? :)

W elektrowniach jądrowych Rosja ma obecnie najnowocześniejsze technologie i zarabia na nich dziesiątki mld $. Z termojądrowymi na razie nie wychodzi nikomu. Zielone energie to fikcja. Ropa i gaz to nie tylko energia a m.in. plastyki i nawozy.

zdecydowanie wolę świat z USA

Ja tam zdecydowanie wolę świat z mnichami z Szambali i co z tego?

Edytowane przez JuG

Nie wiem jak będzie wyglądał świat w przyszłości ale zdecydowanie wolę świat z USA w roli hegemona niż świat pod zwierzchnictwem Rosji lub Chin czy Indii.

nie broniąc w żaden sposób Rosji, nie do końca mogę się zgodzić z Twoją wypowiedzią. Tak z mojego podwórka, wiesz ile się zarabia na licencjach monopolisty jakim jest Microsoft? W porywach kilka % i to nawet przy dużych kontraktach. Mówiąc wprost - nie wyżyjesz. Brak konkurencji, hegemonia w wykonaniu USA czy kogokolwiek wygląda tak że pozwolą Ci zdechnąć i nikt nie mrugnie okiem.

Edytowane przez rasputin

nie broniąc w żaden sposób Rosji, nie do końca mogę się zgodzić z Twoją wypowiedzią. Tak z mojego podwórka, wiesz ile się zarabia na licencjach monopolisty jakim jest Microsoft? W porywach kilka % i to nawet przy dużych kontraktach. Mówiąc wprost - nie wyżyjesz. Brak konkurencji, hegemonia w wykonaniu USA czy kogokolwiek wygląda tak że pozwolą Ci zdechnąć i nikt nie mrugnie okiem.

Weź się chłopie za Linuksa!

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Wyniki Mistrzostwa Świata w szachach szybkich i błyskawicznych 2016 http://qatarchess2016.com/DohaChess2016/index.php/tournament/results-ranking

Kariakin pokonał Carlsena w blitzu - zuch (w szybkich był dopiero 19). Ukraińcy - brawo!

Kobiety (szachy szybkie):

f44cc9aa44f8.jpg

Kobiety (szachy błyskawiczne):

22771bfabb7d.jpg

Mężczyźni (szachy szybkie):

33dff1b3a7d9.jpg

Mężczyźni (szachy błyskawiczne):

c7a9a894fc46.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Heh...Hamerykance baardzo próbuja wk***ic Putina zagrywkami rodem z piaskownicy i dla ciemnogrodu lykajacego papke medialna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Heh...Hamerykance baardzo próbuja wk***ic Putina zagrywkami rodem z piaskownicy i dla ciemnogrodu lykajacego papke medialna

Za to ministrowie z Twojej ukochanej partii działają na Rosję bardzo uspokająco :-)))

Słowa o ciemnogrodzie łykającym papkę medialną jak ulał pasują do odbiorców tekstów Macierewicza i Waszczykowskiego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Ukryta Zawartość

Wiesz doskonale ze piszesz o sobie.

Gazety swoje a w Rosji jak bylo dziadostwo i bieda tak jest. Chociaż politykom zależy żeby było jeszcze ggorzej wystarczy trochę cierpliwości sami się wykańcza. Juz rubli coraz więcej idzie na wojne.

Budżet nie jest z powietrza.

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Wiesz doskonale ze piszesz o sobie.

Gazety swoje a w Rosji jak bylo dziadostwo i bieda tak jest. Chociaż politykom zależy żeby było jeszcze ggorzej wystarczy trochę cierpliwości sami się wykańcza. Juz rubli coraz więcej idzie na wojne.

Budżet nie jest z powietrza.

Ale ten wpis już tak.

Gość

(Konto usunięte)

Ale ten wpis już tak.

Nie masz racji. Te wpisy są tak mądre, że nie każdy przeciętny użytkownik forum je rozumie. Ja np. bardzo się staram ale nic mi z tego nie wychodzi. Od dawno chce poprosić autora pisać prościej, np. zamiast zestawu 32 słów używając najwyżej 18, ale się wstydzę.

Za to ministrowie z Twojej ukochanej partii działają na Rosję bardzo uspokająco :-)))

Słowa o ciemnogrodzie łykającym papkę medialną jak ulał pasują do odbiorców tekstów Macierewicza i Waszczykowskiego.

No to fakt..z tym ze nie chce mi sie po 100x pisac ze do PISu mam tak samo daleko jak do PO KAAAPEEE WUU?

Wstydzisz się PiSu Robercie?

Tak...co w tym dziwnego? Tak jak wstydze sie PO i ich matacw....

Niestety k.u.r.w.y po obu stronach barykady sa.

Nie masz racji. Te wpisy są tak mądre, że nie każdy przeciętny użytkownik forum je rozumie. Ja np. bardzo się staram ale nic mi z tego nie wychodzi. Od dawno chce poprosić autora pisać prościej, np. zamiast zestawu 32 słów używając najwyżej 18, ale się wstydzę.

A ja Cię rozumie ze nie rozumiesz. Ty masz nie rozumiec prozachodnich tekstów. Ty masz rozumieć i siać propagandę. Chociaż mieszkasz na zachodzie i korzystasz z dobrodziejstw zachodniej cywilizacji Rosyjska sie nie podoba więc poza forum doskonale mnie rozumiesz. A na forum masz swoja misję rosyjską.

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

Tak...co w tym dziwnego? Tak jak wstydze sie PO i ich matacw....

Niestety k.u.r.w.y po obu stronach barykady sa.

To chyba nie po chrześcijańsku tak o bliźnich.

Jestem Europejczykiem.

Skoro tak uważasz, to znaczy, że mylisz chrześcjaństwo z lokalną pogańsko-ludyczną mutacją katolicyzmu.

Jestem Europejczykiem.

Rosja w czołówce najatrakcyjniejszych rynków dla inwestorów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.