Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

To musisz wtedy pisać "Was" - w liczbie pojedynczej pisze się z dużej litery.

Tylko w ceremonialnej korespondencji, Juriju Giennadijewiczu.

Gość

(Konto usunięte)

Tylko w ceremonialnej korespondencji

W każdej.

http://new.gramota.ru/spravka/letters/51-rubric-88

Местоимения Вы и Ваш пишутся с прописной (большой) буквы как форма вежливого обращения к одному лицу.

• Redaktorzy

Ciekawe. W takim razie tu jest różnica w porównaniu z polską ortografią, gdzie dużą literę stosuje się tylko w niektórych rodzajach korespondencji (jakkolwiek istnieje tendencja stosowania w każdej, w tym nawet w dyskusjach w internecie, z intencją "uszanowania", ale traktowane jest to jako błąd).

Gość

(Konto usunięte)

nie rozumiejąc kompletnie na czym polega geopolityka

W ramach samokształcenia proponuję ostatni wykład pana dr. Leszka Sykulskiego. Inne jego filmiki są też całkiem niegłupie.

PS. Pan dr. zakończył Akademię Obrony Narodowej w Warszawie więc szpiegiem/propagandystą rosyjskim raczej nie jest.

PS. Pan dr. zakończył Akademię Obrony Narodowej w Warszawie więc szpiegiem/propagandystą rosyjskim raczej nie jest.

A niby dlaczego?

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Do Akademii Obrony Narodowej przyjmują bez sprawdzania? Facet jest z 81 r., kształcił się już w solidarnej Polsce.

Pan dr nie jest pro czy anty, analizuje bez emocji sytuacje i interesy, siły i możliwości, otoczenie i zachodzące zmiany. Nie jest wyrocznią ale jest jednym z niewielu znających się na geopolityce. Teoretykiem oczywiście.

Zachęcony zacząłem oglądać filmik pod tytułem "Rosyjska geopolityka informacyjna a bezpieczeństwo Polski" z Sykutowskim.

Niestety przy oglądaniu zasnąłem (poważnie!). W związku z tym niewiele mogę powiedzieć na temat przemyśleń P. doktora poza tym, że wykładowcą jest beznadziejnym.

Tu link dla cierpliwych, może ktoś obejrzy i streści:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Doktor Leszek Sykulski, osoba interesująca

Sykulski to naukowiec o znanej historii i dorobku, w odróżnieniu od autora tych wypocin.

https://warszawskagazeta.pl/kraj/item/4711-rosyjski-lacznik-marcin-rey-czlowiek-ktory-laczy-gazete-polska-z-gazeta-wyborcza

Tropiciel rosyjskich agentów, spec od wojny informacyjnej Kremla, autorytet w sprawach ukraińskich znalazł się na celowniku Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. ABW interesuje się jego kontaktami z ukraińskimi nacjonalistami. Kim jest ów samozwańczy ekspert, którego chwali zarówno „Gazeta Wyborcza”, jak i „Gazeta Polska”?

(...)

Gdy postanowiliśmy dowiedzieć się, kim tak naprawdę jest Marcin Rey oraz dlaczego uchodzi dzisiaj za tak poważnego eksperta i autorytet w sprawach Ukrainy i rosyjskiej agentury w Polsce, mieliśmy nadzieję, że znajdziemy odpowiedzi na te dręczące nas pytania. Ale stało się zupełnie inaczej: nasze dziennikarskie śledztwo przyniosło jedynie jeszcze więcej pytań w sprawie Reya.

(...)

Napisane przez Dr Leszek Pietrzak

Autor tekstu jest byłym oficerem Urzędu Ochrony Państwa, byłym analitykiem Biura Bezpieczeństwa Narodowego. Zajmował się wojną informacyjna Kremla, a także sytuacją na Ukrainie.

• Redaktorzy

Drogi Juriku. Są pewne granice. Otóż niejaka "Warszawska Gazeta" to najgorsze antysemickie, szowinistyczne i antypolskie gówno, jakie jest wydawane w Polsce. Kiedy następnym razem powołasz się na tę gnojówkę, ryzykujesz bycie obrzyganym od czapki po ciżmy.

Ubiegłeś mnie Alku. Chciałem właśnie zwrócić uwagę czytającym na źródła jakimi wciąż operuje tutaj Jurij.

I tylko tyle :-)

Gość

(Konto usunięte)

Napisane przez Dr Leszek Pietrzak

Też pewnie V kolumna https://pl.wikipedia.org/wiki/Leszek_Pietrzak ? Gazetę tą pierwszy raz na oczy widzę.

wciąż

Do tego zawsze i wszędzie. Jakiś inny przykład tego wciąż?

Gość

(Konto usunięte)

A te linki wyżej to co? A w hameryce to biją murzynów? Ty się martw kogo biją w Rosji. Twoja i Kremla ocena i Stanów i kogokolwiek innego interesuje nas tyle co zeszłoroczny śnieg. Mamy własną i choćbyś stanął na uszach i za przeproszeniem wypierdział do tego całą IX symfonię, to i tak nic tego nie zmieni. Zresztą obserwując Twoje dzisiejsze erupcje aktywności mam wrażenie, że sam to doskonale wiesz, więc po jakie licho brniesz w to dalej? Propaganda w takiej formie formie przynosi efekt odwrotny do zamierzonego. Po co Ci to? Jeszcze przełożeni opieprzą...

Gość

(Konto usunięte)

A te linki wyżej to co?

To te podejrzane według Vlado źródła.

Widzę bierzesz przykład z innych w biegunce słownej. I to znamienne "mamy". Załamka.

• Redaktorzy

Mam nadzieję, ze to miotanie sie Jury to tylko źle ulokowany patriotyzm. Lud rosyjski tradycyjnie ma trudność w odróżnieniu kraju od aparatu. Inteligencja zwykle lepiej sobie z tym radziła, ale Jurik chyba nie aspiruje. Jura, twój kłopot polega na tym, że tutaj trafiłeś właśnie na przedstawicieli tej warstwy, która już w XIX wieku była w stanie w Rosji odróżnić rosyjskość od caryzmu. Poczytaj pisarzy, że się tak wyrażę z rosyjska.

Ten wątek, którego tytuł jest znamienny w połączeniu z jego założycielem, na samym początku wywołał u mnie automatyczny odruch wywalenia go w kosmos jako prowokacji. Jednak przemyślawszy spokojnie co w rzeczywistości może on przynieść nam, Polakom w nim uczestniczącym, pozostawiłem go otwartym.

Jak sami widzicie, nie popełniłem błędu.

• Redaktorzy

Tylko uwaga z punktami. Dasz mu jeszcze jeden i dorobi się blokady, a szkoda by było. Lepszy jeden znany niż pięciu nieznanych. Poza tym w innych wątkach wnosi cenny wkład.

Gość

(Konto usunięte)

Ten wątek, którego tytuł jest znamienny w połączeniu z jego założycielem, na samym początku wywołał u mnie automatyczny odruch wywalenia go w kosmos jako prowokacji.

Zbanowany cenzurą autor wątku napisał do mnie PW z prośba o przypomnienie szanownemu koledze, że watek został założony na początku 2014 r. a użytkownik Vlado został moderatorem dopiero kilka lat później. Ciągłe mijanie się z prawdą to kiepska cecha.

Jak sami widzicie, nie popełniłem błędu.

)))

Zbanowany cenzurą autor wątku napisał do mnie PW z prośba o przypomnienie szanownemu koledze, że watek został założony na początku 2014 r. a użytkownik Vlado został moderatorem dopiero kilka lat później. Ciągłe mijanie się z prawdą to kiepska cecha.

Gawędzisz Jurij jak prawdziwy PiSowiec.

Vlado napisał "na samym początku", ale nie napisał czego, może chodziło mu właśnie o początek jego moderowania. A ty od razu o mijaniu się z prawdą.

Tak jak kiedyś dziadekwładek tak i ty wpadłeś w zwyczaj dyskutowania z pomysłami i tezami własnego autorstwa i dzielne ich zwalczanie.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Potrzebny Rosjanin do straszenia dziatek.

Zrób se kukłę Żyda.

Nie wyrzucimy cię

Sam się "wyrzucam". Napierdalać się możecie z PiSdnętymi, POjebanymi, katolami, ...

Szkoda, że z mojego podziwu dla solidarnościowych Polaków za 30 mieszkania w Polsce nie zostało prawie nic. W brzuchu przybyło, w głowie i w sercu ubyło. Ciemność, widzę ciemność, ciemność widzę. ©

Szkoda, że z mojego podziwu dla solidarnościowych Polaków za 30 mieszkania w Polsce nie zostało prawie nic. W brzuchu przybyło, w głowie i w sercu ubyło. Ciemność, widzę ciemność, ciemność widzę. ©

Ano szkoda że przez 30 lat nie przeszły ci wielkomocarstwowe marzenia. Jeszcze raz powtórzę - twoje twierdzenia o antyrosyjskiej fobii Polaków to czysta propaganda.

Niedawno byłem w Bieszczadach, T-34 w Dukli i Bystrym stoją, nikt ich nie rusza i nie ruszy dopóki nie odezwie się paranoja prowokatorów i agentów w stylu Macierewicza.

My tu umiemy odróżnić reżim bandyty Putina od zwykłych Rosjan, tobie radzę to samo.

Jestem Europejczykiem.

Zbanowany cenzurą autor wątku napisał do mnie PW z prośba o przypomnienie szanownemu koledze, że watek został założony na początku 2014 r. a użytkownik Vlado został moderatorem dopiero kilka lat później. Ciągłe mijanie się z prawdą to kiepska cecha

Jest jeszcze taka możliwość że ludzie trzymający władzę nad forum, mogą mieć tyle nicków ile chcą, czyli inaczej mówiąc (taka analogia) zarządu nie obowiązuje regulamin który obowiązuje pracowników.

Edytowane przez Krak_oN
Gość

(Konto usunięte)

My tu

Brak dystansu do siebie, brak ciekawości innego, brak umiejętności prowadzenia dialogu i szukania kompromisu, ... Putin razem z moim rzekomym szowinizmem wielkomocarstwowym nic z tym wspólnego nie mają.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.